Tot ce trebuie sa stii despre realizarea evelatiei casei - GHID practic
Elevatia sau soclul casei reprezinta una din etapele de construire a
imobilului si este, practic, o grinda de fundare armata, peste care
urmeaza sa fie turnata placa de beton de fi12 la parterul casei. In mod
normal, grinda ar fi formata din 4-6 bare longitudinale, cu o armatura
transversala formata din etrieri de fi8 la 15/20 cm.
Realizarea elevatiei pentru casa
Grosimea depinde de cea a zidului, dar si de inaltimea calculata de proiectant. Normal, calculul s-ar face cu multiplu de 15 cm pentru a coincide cu numarul treptelor de la intrarea in casa, deoarece avem nevoie si de scari. Iata cum elevatia poate avea 30-45-60-75-90 cm. Elevatiile inalte sunt recomandate pentru terenurile joase, unde nu mai este nevoie de umplutura, pentru a ajunge macar la nivelul strazii, daca nu chiar cu 10-20 cm in plus.
Elevatia poate fi realizata din doua centuri, una situata in partea de jos, alta sus, care pot fi sau nu legate intre ele - totul tine de proiect - sau poate avea o singura centura, in partea superioara, si o talpa armata in partea inferioara. Din nou, solutia tine de decizia proiectantului.
Trebuie precizat ca mustatile care vor ajuta la legarea stalpilor trebuie sa treaca prin armatura iar lungimea sa depaseasca nivelul placii cotei 0.00 cu cel putin 60 cm, ducand, mai departe, la mentinerea stalpilor de sprijin.
Centurile nu le veti lega direct pe pamant, ci pe distantiere realizate din fier beton sau prefabricate
Am ajuns si la cofrare. Cofrajele sunt realizate din scanduri de lemn si tarusi de 5x5 cm,lungimea depinzand de inaltimea elevatiei. Acestea vor fi amplasate de-o parte si de alta a santurilor. Cofrajele trebuie sa fie stabile, deoarece betonul va execita o mare presiune asupra lor si nu trebuie deformate. Este foarte important ca, pe partea exterioara a fundatiei, cofrajele sa fie mai inalte, cam cu 10 cm peste cota de 0.00, putandu-va folosi de ele si la turnarea placii.
In mare, principalele elemente ale unui cofraj sunt:
- peretii care au rolul de a asigura inchiderea perimetrului, aici urmand sa fie turnat betonul;
- elemente ce sustin peretii cofrajului;
- elemente de legatura, aflate in interiorul cofrajului.
Asa cum am mentionat, de regula, cofrajele sunt facute din lemn. Ele trebuie sa fie rigide, pentru a nu se deforma, netede pentru a se desprinde usor la decofrare si fara gauri sau alte fisuri. Cat despre montare, pasii sunt urmatori: se traseaza pozitia cofrajelor; vor fi asamblate si veti urmarii sa fie stabile; se verifica pozitia si se corecteaza la nevoie; se inchid si se leaga.
Urmeaza turnarea betonului - minim B250 - si foarte important este ca acesta sa fie vibrat cu un vibrator, iar daca nu aveti la indemana un astfel de aparat, puteti apela la doi, trei muncitori care, cu cate un ciocan, bat in exteriorul cofrajelor si vor vibra manual cu ajutorul unor tevi. Durata minima de vibrare este de 30 secunde, iar maximum de 60 secunde.Indiferent insa de metoda aleasa, vibrarea se va incheia cand se vor constata urmatoarele aspecte:
In cazul in care veti turna betonul facut la betoniera, e bine ca intreaga operatie sa aiba loc chiar in acea zi. E bine sa aveti pe santier si folie polietilena cu care sa acoperiti imediat cofrajele in cazul unei ploi care poate deteriora betonul.
Sunt cateva reguli de care e bine sa tineti cont pentru a nu va trezi mai tarziu cu surprize neplacute, cum ar fi aparitia fisurilor in placa, spre exemplu.
‹‹ Iata ca se poate! 3 proiecte de case pana in 20.000 euro
Superb acest proiect de casa spatioasa, cu 3 dormitoare. Le are pe toate! Chiar si o mica terasa ... ››
Autor RenovatRo: Cristiana

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!