renovat.ro

» » » » » » »


Tot ce trebuie sa stii despre realizarea evelatiei casei - GHID practic


Elevatia sau soclul casei reprezinta una din etapele de construire a imobilului si este, practic, o grinda de fundare armata, peste care urmeaza sa fie turnata placa de beton de fi12 la parterul casei. In mod normal, grinda ar fi formata din 4-6 bare longitudinale, cu o armatura transversala formata din etrieri de fi8 la 15/20 cm.

Realizarea elevatiei pentru casa
Tot ce trebuie sa stii despre realizarea evelatiei casei - GHID practic

Galerie poze
  • Realizarea elevatiei pentru casa
  • Fundatie si elevatie armare
  • Fundatie monolitica
  • Fundatie si elevatie casa
Galerie poze

Grosimea depinde de cea a zidului, dar si de inaltimea calculata de proiectant. Normal, calculul s-ar face cu multiplu de 15 cm pentru a coincide cu numarul treptelor de la intrarea in casa, deoarece avem nevoie si de scari. Iata cum elevatia poate avea 30-45-60-75-90 cm. Elevatiile inalte sunt recomandate pentru terenurile joase, unde nu mai este nevoie de umplutura, pentru a ajunge macar la nivelul strazii, daca nu chiar cu 10-20 cm in plus.

Recomandare: Ce ciment se foloseste la fundatie si la placa? Care-i cel mai recomandat? Retetele pentru prepararea betonului

Elevatia poate fi realizata din doua centuri, una situata in partea de jos, alta sus, care pot fi sau nu legate intre ele - totul tine de proiect - sau poate avea o singura centura, in partea superioara, si o talpa armata in partea inferioara. Din nou, solutia tine de decizia proiectantului.

Trebuie precizat ca mustatile care vor ajuta la legarea stalpilor trebuie sa treaca prin armatura iar lungimea sa depaseasca nivelul placii cotei 0.00 cu cel putin 60 cm, ducand, mai departe, la mentinerea stalpilor de sprijin.

Citeste si despre: Solutii pentru izolatia termica a fundatiei casei - ce trebuie sa faci pas cu pas pentru o eficienta termica maxima

Centurile nu le veti lega direct pe pamant, ci pe distantiere realizate din fier beton sau prefabricate

Am ajuns si la cofrare. Cofrajele sunt realizate din scanduri de lemn si tarusi de 5x5 cm,lungimea depinzand de inaltimea elevatiei. Acestea vor fi amplasate de-o parte si de alta a santurilor. Cofrajele trebuie sa fie stabile, deoarece betonul va execita o mare presiune asupra lor si nu trebuie deformate. Este foarte important ca, pe partea exterioara a fundatiei, cofrajele sa fie mai inalte, cam cu 10 cm peste cota de 0.00, putandu-va folosi de ele si la turnarea placii.

Vezi si: Reguli pentru o fundatie rezistenta. 7 secrete de constructie

In mare, principalele elemente ale unui cofraj sunt:

- peretii care au rolul de a asigura inchiderea perimetrului, aici urmand sa fie turnat betonul;
- elemente ce sustin peretii cofrajului;
- elemente de legatura, aflate in interiorul cofrajului.

Iata si: Adancime fundatie casa - Care este adancimea minima de fundare

Asa cum am mentionat, de regula, cofrajele sunt facute din lemn. Ele trebuie sa fie rigide, pentru a nu se deforma, netede pentru a se desprinde usor la decofrare si fara gauri sau alte fisuri. Cat despre montare, pasii sunt urmatori: se traseaza pozitia cofrajelor; vor fi asamblate si veti urmarii sa fie stabile; se verifica pozitia si se corecteaza la nevoie; se inchid si se leaga.

Urmeaza turnarea betonului - minim B250 - si foarte important este ca acesta sa fie vibrat cu un vibrator, iar daca nu aveti la indemana un astfel de aparat, puteti apela la doi, trei muncitori care, cu cate un ciocan, bat in exteriorul cofrajelor si vor vibra manual cu ajutorul unor tevi. Durata minima de vibrare este de 30 secunde, iar maximum de 60 secunde.Indiferent insa de metoda aleasa, vibrarea se va incheia cand se vor constata urmatoarele aspecte:

Citeste si despre Cum se traseaza fundatia unei case - pas cu pas

In cazul in care veti turna betonul facut la betoniera, e bine ca intreaga operatie sa aiba loc chiar in acea zi. E bine sa aveti pe santier si folie polietilena cu care sa acoperiti imediat cofrajele in cazul unei ploi care poate deteriora betonul.
Sunt cateva reguli de care e bine sa tineti cont pentru a nu va trezi mai tarziu cu surprize neplacute, cum ar fi aparitia fisurilor in placa, spre exemplu.


Recomandari articole: constructie casa, etape constructie, elevatie, fundatie casa, realizare fundatie casa, hidroizolatie fundatie,

‹‹ Iata ca se poate! 3 proiecte de case chiar ieftine

Superb acest proiect de casa spatioasa, cu 3 dormitoare. Le are pe toate! Chiar si o mica terasa ... ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro