renovat.ro

» » » » » » »


Ferocactus o planta interesanta de apartament - cum se ingrijeste


Este o planta din familia cactusilor care creste in mod natural in zonele calde ale Mexicului, Guatemalei sau Americii de Sud. A fost aclimatizata in tara noastra ca planta decorativa de interior. Inaltimea sa in mediul natural atinge 40-50 cm, iar tulpina in partea superioara poate avea si 20 cm in diametru.

Ferocactus gracilis
Ferocactus o planta interesanta de apartament - cum se ingrijeste

Galerie poze
  • Ferocactus gracilis
  • Ferocactus cylindraceus
  • Ferocactus glaucescens
  • Ferocactus stainesii
Galerie poze
  • Ferocactus latispinus
  • Ferocactus piliferus

Sunt bine adaptati climei aride, rezista fara apa mult timp, deoarece planta inmagazineaza in tulpina o cantitate mare de apa, motiv pentru care tulpina este suculenta. Frunzele transformate in tepi nu permit plantei o transpiratie in exces.

Aspectul exterior


Este tipul de cactus care are tepii foarte lungi si ascutiti, usor curbati, dispusi in grupuri a cate 4-5 in areolele care brazdeaza vertical tulpina zemoasa, verde inchis. Florile sale parfumate au o corola mare, formata din petale delicate si ascutite, in culorile: roz, galben sau rosu. Este o planta de inaltime mica, ce dezvolta noi tulpini la baza tulpinii mama, dezvoltandu-se mai mult lateral. Inaltimea sa atinge arareori 20cm, in conditiile in care a ajuns la maturitatea de 7-8 ani.

Plantare si ingrijire

Ferocactusul este o planta decorativa de interior putin pretentioasa la umiditatea din incapere, rezista si daca nu este udata la timp. In schimb, are mare nevoie de lumina din abundenta si o temperatura a mediului ambiental cuprinsa intre 5-25 grade C. Odata ce ati achizitionat planta de la florarie, asezati ghiveciul langa geam, astfel incat lumina sa ii vina direct, fara sa fie filtrata de perdea. In lunile de vara ghiveciul poate fi amplasat in balcoane sau spatii insorite, ferite de curenti mari de aer, astfel incat lumina sa ajunga direct la planta.

Din aprilie pana in septembrie se uda de doua ori pe luna, in octombrie si noiembrie o data pe luna, iar din decembrie pana in martie nu se uda deloc. Chiar si iarna planta are nevoie de lumina directa cea mai mare parte a zilei. Pentru ca planta sa infloreasca bogat, ar fi recomandat ca o data pe luna sa i se administreze ingrasamant lichid pentru cactusi in perioada aprilie-septembrie.

In perioada de inflorire planta secreta o substanta dulceaga care atrage furnicile. In mediul natural favorizeaza polenizarea prin intermediul insectelor. In cazul cactusului de interior este bine ca dupa terminarea infloririi sa pulverizati apa pe planta pentru a indeparta substanta ce atrage insectele si poate produce mucegaiul. Acest tip de mucegai dauneaza plantei, care in timp se va usca.

Din doi in doi ani se schimba ghiveciul si pamantul. Pamantul potrivit acestei flori este format dintr-un amestec de mranita pentru cactusi si nisip fin. Deoarece planta nu se dezvolta spectaculos in diametru, nu este necesar sa asezati planta intr-un ghiveci foarte mare.

Inmultirea Ferocactusului

Inmultirea plantei se face prin seminte in medii speciale. Daca va doriti inca una sau mai multe flori decorative de acest tip le achizitionati de la florarii.

Boli si daunatori

Ferocactusul este o planta rezistenta si perena, care are o durata de viata de peste 10 ani. Este sensibil la mucegaiul pe care il dezvolta dupa inflorire daca nu este clatita de substanta dulceaga pe care o secreta ea insasi. Daca este mentinuta mult timp la temperaturi sub 5 grade C planta moare. Apa prea multa duce la putrezirea radacinilor fiind predispus la atac din partea ciupercii Phytophtora omnivora.

Recomandare: Ingrijirea cactusilor


Recomandari articole: cactus, plante apartament, plante rezistente la seceta, ingrijire, boli si daunatori la plante, tratamente, plante suculente, ,

‹‹ Mamilaria - Mammillaria - tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea acestui cactus

Scari de gradina - idei pentru infrumusetarea spatiului exterior ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro