renovat.ro

» » » » » »


Finisarea obiectelor din lemn


Dragii mei cititori,

Incepand de astazi voi posta o serie de articole de tipul " guest post", adica articole scrise de alte persoane care si-au exprimat dorinta ca materialele lor sa apara in paginile site-ului nostru. Articolele din aceasta serie sunt scrise de Alexandru, unul dintre cititorii fideli ai site-ului si castigatorul primei editii a concursului Renovat.ro. El mi-a scris, rugandu-ma sa ii public pe site o serie de articole despre finisarea lemnului si reconditionarea unor obiecte si mobilier din lemn.
Citind primul articol si vazand cat este de interesant am decis imediat sa ii ofer un spatiu in paginile site-ului pentru aceasta serie de articole care sper ca vor fi folositoare tuturor cititorilor pasionati de proiecte DYI si nu numai.
Iata articolul:


Dulap reconditionat
Finisarea obiectelor din lemn

Galerie poze
  • Dulap reconditionat
Galerie poze





Din pacate lemnul chiar si cel de esenta tare nu este pretuit suficient in zilele de azi... Cea mai mare parte din lemn, mai ales de esenta tare, peste 65 % se arde... restul intr-adevar se prelucreaza, dar din busteanul de stejar doar 60% devine cherestea prelucrabila.

La rasinoase se intampla cam la fel, o parte se arde, o mare parte se foloseste in constructii, schele cofraje, structuri de acoperis.
Din pacate lemnul, acest dar de la Dumnezeu, ajunge in mica masura sa fie finisat, si sa ne bucuram de frumusetea lui.

Sa invatam cum se finiseaza un obiect din rasinoase:  brad, molid, larice. De este usa, scaun, dulapior sau etajera cum poate sa capete culoarea sau tenta potrivita cu dorinta noastra.

Sa luam de exemplu un dulapior. Daca este nou, trebuie finisat, preferabil manual, cu smirghel, in functie de rizurile pe care le are, de la granulatia de 80 pana la granulatia de 120, 160.

Daca dorim sa ramana culoarea naturala, ii aplicam dupa finisare cu pensula, unul sau doua straturi de lac, putin diluat. Daca dorim sa aplicam bait, aplicam inainte un strat de lac diluat chiar pana la 50%, cu uscare lenta. Diomarin, Dioparchet dar si Badulac daca se mai gaseste, sau Kober.

Dupa uscarea completa, se finiseaza cu un smirghel fin cu granulatie de 300-400, pentru a indeparta asperitatile generate de uscarea lacului.

Apoi se poate aplica unul sau mai multe straturi de bait, eu prefer sa le aplic prin pulverizare, deoarece, se poate uniformiza si controla bine culoarea, dar nu numai atat, se pot crea tente de "vechio" ce valorizeaza obiectul.

Dupa uscarea stratului de bait, se aplica la pensula, un strat de lac incolor, care va deschide putin baitul, dar va da obiectului un farmec aparte.

Nu recomand, aplicarea baitului pe lemn cu pensula, deoarece acolo unde atinge pensula prima data dupa inmuierea in bait, se creeaza neuniformitate, ?cararaturi? care strica aspectul.

In lipsa unui aparat de pulverizat, recomand aplicarea baitului cu un burete, usor inmuiat in bait, si frecarea repetata pana la uniformizare. La esente tari aceasta metoda da rezultate excelente.

Am incercat finisarea cu produse naturale, cu ceara de albine iar rezultatul depaseste prin misterul luciului lacuirea clasica.
In viitorul articol, va voi invata cum se revalorizeaza, obiectele vechi din lemn lacuite , dar care si-au pierdut stralucirea...

Articol scris de: Alexandru, SC Perodicom SRL


Recomandari articole: lemn, lacuri si vopsele, DIY, usi,

‹‹ Ce covor alegem atunci cand avem un parchet inchis la culoare

Esarfe de matase pe pereti? Da - iata cum poti face tablouri senzationale cu ajutorul lor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro