renovat.ro

» » » » »


Flori de piatra - scurt ghid despre plantarea si ingrijirea lor


Floarea de piatra, portulacul sau Portulaca grandiflora este o floare de gradina originara din America. A fost aclimatizata in tara noastra in urma cu circa. 100 de ani si este cultivata ca planta decorativa in parcuri, pe aleile pietruite, printre dalele de piatra, pe marginea trotuarelor, ca bordura pe langa garduri sau ronduri de flori.

Portulac cu flori galben cu roz
Flori de piatra - scurt ghid despre plantarea si ingrijirea lor

Galerie poze
  • Portulac cu flori galben cu roz
  • Flori de piatra albe si galbene
  • Portulaca grandiflora culori diferite
  • Amestec de flori de piatra colorate in gradina
Galerie poze
  • Floare de piatra rosu intens
  • Flori portulac in jardiniere
  • Flori de piatra - scurt indrumar despre ingrijire si inmultire

Conditiile de mediu propice florilor de piatra

Este una dintre cele mai rezistente plante decorative adaptandu-se cu succes in orice tip de sol. Prefera in mod deosebit solurile aride, nisipoase, de unde ii vine si numele popular de "Floare de piatra".

Are o radacina firoasa, din care se dezvolta tulpinite firave cu frunze mici sub forma de ace. In varful fiecarei tulpinite ce nu depaseste lungime de 10-12cm se deschide o floare parfumata cu petale rotunde. Cele cinci petale matasoase, care arata ca niste batiste de hartie mototolite si apar intr-o gama larga de culori stralucitoare: alb, galben, roz, rosu, portocaliu, motiv pentru care se pot realiza adevarate covoare colorate si parfumate in orice spatiu din curti sau gradini.


Recomandare: Flori de vara pentru gradina


Inmultirea si ingrijirea florilor de piatra

Se inmulteste prin seminte ce se strang toamna, la sfarsitul lui septembrie, sau octombrie. Ele pot fi semanate in aprilie, in pamant reavan si afanat, astfel incat incepand cu luna iunie pana toamna tarziu sa va bucurati de frumusetea florilor. Daca ajung la maturitate, se vor semana singure (autoinsamantare), semintele raspandindu-se in jurul florii mama. Daca doriti, recoltati seminte din fiecare culoare, pe care le semanati in luna martie in paharele cu amestec din pamant de gradina si nisip. La inceputul lui aprilie vor germina si vor scoate 2-4 frunzulite. Atunci este perioada optima de a fi transplantate in gradina in pamantul reavan si proaspat maruntit. Se for dezvolta rapid si vor inflori bogat daca vor fi stropite seara in zilele calduroase.


Citeste si: Petunii pline de flori - Sfaturi cultivare, ingrijire si inmultire


Un alt mod de a inmulti portulaca este transplantarea. Se recolteaza florile cu radacina, astfel incat sa aiba si pamant din vechiul sol pentru a se adapta mai rapid in noua locatie. Se aseaza in spatiul pregatit anterior prin afanare si udare, astfel incat adancimea radacinii sa nu depaseasca 5cm. Florile vor inflori in acelasi an.

Inmultirea portulacului cu flori involte este bine sa se faca prin metoda butasirii. Butasii se fac vara sau toamna din lastari si se pun in cutii cu pamant nisipos pentru inradacinare , tinandu-se la semiumbra.

Distanta de plantare sau insamantare a portulacului este de 15 - 20 de centimetri.


Vezi si: Flori pentru gradini cu umbra


Nu necesita ingrijire speciala, decat in verile secetoase sau in zilele caniculare cand este bine sa fie stropite seara de seara, dupa ce caldura se mai domoleste. Nu le place umiditatea excesiva care le poate putrezi radacinile. Pot fi amplasate in zone cu multa lumina. Seara petalele se inchid, deschizandu-se doar dimineata, odata cu primele raze de soare. In zilele innorate sau ploioase petalele florilor raman inchise.


Recomandari articole: plante de gradina, plante rezistente la seceta, ,

‹‹ Foisoare de gradina - modele interesante

Vioreaua sau Scilla bifolia - cum o ingrijim si o inmultim ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro