Flori de vara pentru gradina
Nimic nu se compara cu o seara de vara petrecuta pe terasa din curte in briza parfumata a unei gradini incantatoare. O adevarata feerie olfactiva poate fi recreata in fiecare gradina din fata casei daca stim sa alegem cu grija speciile de flori, astfel incat sa ne bucuram de aceste mici minuni ale naturii din februarie pana tarziu in noiembrie.
Vara insa este anotimpul in care vegetatia se manifesta cel mai intens si isi traieste la maxim existenta, acest lucru este cu atat mai evident in cazul speciilor de flori de gradina care infloresc exact in acest sezon si care ne incanta privirea pana toamna (si atunci doar pentru a lasa locul florilor de toamna).
Iata in continuare pe cele mai intalnite dintre ele:
Trandafirul
Una dintre cele mai apreciate flori din lume, numita pe drept si regina florilor, cu un aspect impresionant si un miros pe masura, trandafirul vine in peste 200 de varietati (care difera intre ele in materie de culoare, forma tufei, spini, etc.).
Practic trandafirul este un arbust, cu o inaltime ce poate ajunge si la 5 m (in functie de soi si de modul de ingrijire, mai ales cei catarati pe rozarii) si care infloreste din iunie pana toamna tarziu.
Perioada optima pentru plantarea butasilor de trandafir este mijlocul toamnei.
Exista si varietati salbatice ale caror fructe sunt numite macese. Pentru o gradina cu adevarat parfumata puteti alege un soi de trandafir de dulceata, a caror miros este cu adevarat incantator.
Salvia
Este o planta erbacee, perena, care se regaseste in flora spontana dar care poate fi cultivata foarte bine si in gradina. Are frunzulite mici, de forma ovala si flori de culoare violet, dispuse vertical si concentric in jurul unui ax.
Nu este deloc o planta pretentioasa atata timp cat are suficienta lumina. Infloreste din iunie pana in septembrie, degajand un miros puternic dar foarte placut.
Este apreciata atat pentru proprietatile sale medicinale cat si pentru aspect, ca planta decorativa.
Crinul
Este o planta perena, cu bulbi, apreciata datorita florii mari, spectaculoase si mirosului foarte intens.Tulpina este zvelta, inalta, ajungand chiar si la 60 cm.
Sunt peste 100 de specii de crin (unele cu bulbi comestibili) insa cele mai intalnite sunt cele cu petale albe, galbene sau violet. Desi unele specii infloresc si din aprilie, in general crinii infloresc pe la sfarsitul lui iunie, inceputul lui iulie.
Ca toate florile cu bulbi, cea mai indicata perioada pentru plantare este toamna.
Lavanda
Este o planta mai putin intalnita in gradinile Romaniei dar care incet, incet prinde teren si la noi, atat datorita proprietatilor ei medicinale cat si mirosului specific, foarte placut, dulceag dar in acelasi timp racoritor.
Este o specie erbacee, perena, cu tulpina inalta, care poate ajunge si pana la 1 m, cu flori micute, dispuse in jurul unui ax (la fel ca la salvie) si care pot imbraca o paleta de culori de la alb pana la indigo.
Infloreste pe tot parcursul verii si poate fi folosita pentru delimirea aleilor din gradina.
Gladiola
Este o floare cu bulbi, putin cam pretentioasa in ceea ce priveste necesarul de apa (necesita udari repetate pe timpul verii) si conditiile de temperatura (toamna bulbii trebuie protejati, in vedere hibernarii, cu un musuroi de pamant adunat deasupra lor).
Florile de gladiola insa merita tot efortul. Cu nuante roz si portocalii, acestea vor umple gradina de culoare, intr-o perioada in care nu multe flori au mai ramas la fel de vii cromatic ca gladiola (de la sfarsitul lui mai pana in august).
Perioada cea mai indicata pentru plantarea bulbilor este in luna mai.
Va recomandam si alte materiale despre cultivarea florilor de gradina.
Margareta
Este o planta perena, cu rizom, cu frunze dintate, de un verde intens, cu o tulpina inalta, ce poate ajunge si la 1 m, tulpina terminata cu o singura floare, de culoare alba cu centrul galben.
Cunoscuta si sub numele de romanita mare sau roman, planta se regaseste din abundenta si in flora spontana, mai ales in zonele colinare si sudice.
Este o floare iubitoare de lumina si caldura, destul de rezistenta si lipsita de pretentii speciale.
O data la 4-5 ani se recomanda divizarea tufei.
Iata ce flori de primavara puteti cultiva in gradinita din fata casei.
Recomandari articole: flori de gradina,
‹‹ Cum alegem masa si scaunele pentru un dining perfect
Legea lui Joule aplicata in aparatura electrocasnica ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!