renovat.ro

» » » » » »


Flori pentru gradini cu umbra


Si gradinile cu umbra pot fi amenajate in mod estetic, prin amplasarea unor pietre decorative de mari dimensiuni, a unor arbusti sau a unor flori sau plante care vor compune un spatiu elegant. In acest sens va propunem cateva variante de amenajare.

Selectie de flori pentru gradini cu umbra
Flori pentru gradini cu umbra

Galerie poze
  • Selectie de flori pentru gradini cu umbra
  • Tipuri de flori pentru gradini cu umbra
  • Rond cu flori de umbra
  • Crini diverse soiuri pentru gradini umbroase
Galerie poze
  • Vinca Minor
  • Osmunda regalis
  • Dicentra spectabilis
  • Gradina amenajata cu crini
  • Flori pentru gradini umbroase





Pervinica (Vinca Minor) este o planta perena care se dezvolta foarte rapid acoperind solul, gardurile sau chiar pietrele decorative. Este o planta erbacee cu frunze verzi, lucioase, tulpini lungi si robust care impanzesc spatiul din jurul plantei si dezvolta flori mici, de culoare mov sau lila, fara parfum.

Recomandare: Browallia ingrijire si inmultire

Are nevoie de putin sol afanat in care se planteaza radacina firoasa, la o adancime de 20-25 cm, ulterior dezvoltandu-se cu rapiditate. Se uda cu generozitate la plantare si ulterior saptamanal in perioadele caniculare. Daca va gasi obiecte pe care sa se urce, se va dezvolta si pe verticala, dar si pe sol. Se procura de la florarii sau prin divizarea plantei mama.

Recomandare: Crinul de toamna - ingrijire si inmultire

Se planteaza primavara devreme, aprilie-mai sau toamna tarziu, in octombrie. In primul an de viata ar fi bine sa acoperiti planta cu mulci de frunze uscate si pamant, pentru a-i proteja radacina in timpul gerurilor; ulterior nu este necesara aceasta protectie.

Anemonele (Anemona) sunt plante cu un colorit bogat si diversificat. Cresc foarte bine in spatii semiumbroase sau chiar umbroase. Planta este delicata, cu tulpina subtire si inalta, in capatul careia se deschide floarea cu 6-8 petale colorate. Frunzele sunt mici, filiforme, dezvoltandu-se pe un petiol lung.  Prefera solul afanat si bine drenat, umezeala moderata.

Recomandare: Muschi de piatra - planta decorativa pentru gradini umbroase

Planta se obtine prin seminte, care se cumpara de la florarii, dar dezvoltarea plantei este lenta; o alta modalitate de obtinere si implicit inmultire a anemonelor se face prin divizarea radacinii plantei mama, in luna septembrie. Radacina sub forma de bulb se divide, replantandu-se in teren afanat proaspat la adancimea de 15-20 cm. Se uda dupa plantare, ulterior neavand nevoie de ingrijire speciala.

Plantarea anemonelor obtinute prin divizarea radacinii se face primavara devreme, in martie sau toamna in septembrie. Infloresc in lunile iunie-iulie, dupa care planta intra in repaos. Pentru a obtine un aspect estetic in gradina este bine sa plantati mai multe anemone alaturi, chiar de culori diferite.

Recomandare: Anemone : cultivare, plantare, ingrijire si inmultire


Feriga regala (Osmunda regalis) este una dintre plantele care se dezvolta rapid in spatii umbroase. Este decorativa prin frunzele sale verzi si inalte de cca.150-200 cm care isi mentin culoarea incepand din mai pana in octombrie. Este o planta perena care creste sub forma de tufa si nu are nevoie de ingrijire speciala dupa ce a fost plantata.

Feriga se obtine prin divizarea radacinii-rizomului si plantarea acestuia in sol afanat si umed. Se uda si dupa plantare in scopul inradacinarii perfecte. Se recomanda plantarea in spatii numai umbroase sau semiumbroase permitand amenajarea unui spatiu special. Din familia ferigilor ce pot fi plantate in gradinile umbroase sunt si: creasta cocosului(60-80cm), scarita muntelui(25-40cm), parul fetei(40-45 cm).

Recomandare: Ghid de plantare, ingrijire si inmultire feriga

Cerceii doamnei (Dicentra spectabilis) este o planta perena cu dezvoltare armonioasa in zonele umbrite. Are aspectul unei tufe cu inaltimea de maxim 70cm, cu ramuri flexibile pe care cresc frunzele lobare si crestate, dar si florile in forma de inima de culoare roz si alb.
Se planteaza in pamant proaspat afanat, eventual cel sarac imbogatit cu mranita, la adancimea de maxim 15-20cm, astfel incat radacina sa fie acoperita de pamant. Se uda bine la plantare, ulterior neavand nevoie de ingrijire speciala. Inflorirea incepe primavara devreme si continua pana spre toamna.

Recomandare: Cerceii doamnei - plantare, ingrijire, inmultire


Recomandari articole: plante anuale, plante de umbra, plante rezistente la seceta, flori de gradina,

‹‹ Covoare traditionale romanesti - un lux pentru romani

Plante perene de vara cu flori divers colorate ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro