renovat.ro

» » » » »


Flori perene pentru gradini cu soluri pietroase si rocarii


Caldarusa este una dintre florile de talie mica ce se preteaza pentru gradinile cu soluri pietroase. Este o floare originara din Asia, dar de foarte multi ani aclimatizata in Europa si America de Nord. A devenit din sec. XVIII floarea oficiala a statului Colorado. Impresioneaza prin coloritul petalelor bicolore si capacitatea de adaptare la seceta.

Idei de flori pentru soluri pietroase si rocarii
Flori perene pentru gradini cu soluri pietroase si rocarii

Galerie poze
  • Idei de flori pentru soluri pietroase si rocarii
Galerie poze

 Caldarusa- Plantare si ingrijire

Caldarusa este o planta perena cu inaltimea maxima de 30 cm ce se cultiva cu succes in gradinile umbroase sau semiumbroase, deoarece nu are nevoie de conditii speciale pentru a se dezvolta si a inflori. Poate fi plantata sau semanata si in spatii insorite, dar in perioade de seceta are nevoie de apa. Deoarece are capacitatea de a se adapta in conditii de mediu mai putin prielnice altor flori, este rezistenta la boli si dauantori. Poate sa ramana in acelasi loc din gradina chiar si 4-5 ani. Odata cu zapada si inghetul, floarea se usuca, dar rasare in primavara anului urmator. Poate fi cultivata si ca floare decorativa de interior, in pamant universal pentru flori sau pamant de gradina.

Inmultire

Floarea se obtine din seminte comercializate in plicuri din florarii, dar si prin divizarea plantei care a depasit varsta de 1 an. Semanarea semintelor se face in martie-aprilie si in zonele in care iarna este prezenta mai mult timp ar fi bine sa fie acoperite cu un strat subtire de pamant ca protectie impotriva gerurilor. Desfacerea tufelor adulte se realizeaza primavara, in mai si se replanteaza in sol afanat la adancimea de 15-20 cm si distante de 20-25 cm intre flori udandu-se moderat pentru favorizarea inradacinarii.


Recomandare: Afla mai multe despre Caldaruse sau Columbine - flori usor de ingrijit pentru gradina

Cimbrisorul (Thymus citridorus silver) este o planta decorativa prin frunze ce creste in zonele pietroase sau rocarii. Este o planta aclimatizata in tara noastra din Asia si prefera zonele luminoase, cu teren pietros, nu prefera umezeala din belsug. Inaltimea plantei ajunge la 10-15 cm, iar radacina sub forma de rizom se intinde pe suprafete mari, astfel incat formeaza un covor verde. Tulpinile sunt scurte si bogat ramificate. Planta infloreste cu flori delicate roz, fara parfum, dar atrage privirile datorita frunzelor sale verzi, alungite, tivite cu alb si la atingere raspandesc un suav parfum.

 Plantare si ingrijire

Este o planta rezistenta la seceta, la boli si daunatori. Are nevoie doar de umezeala din belsug dupa ce este plantata si de o zona luminoasa. Nu dezvolta boli si daunatori si este bine adaptata la perioade se seceta. Odata ce radacina s-a prins in terenul pietros, se va intinde singura acoperind zone din ce in ce mai mari. Se poate cultiva cu succes si in jardiniere ca planta decorativa sau pentru a forma borduri pe langa rondouri.

Recomandare: Plante verzi decorative de interior

Inmultire

Planta se inmulteste prin divizarea radacinii. Se taie cca. 20-25 cm din planta astfel incat sa aiba radacina viguroasa si tulpinita, replantandu-se in locul preferat. Daca nu poate fi plantata imediat dupa taiare, lastarul se pastreaza fie in recipient cu apa, fie in pamant umed cca. 24 h, pana la replantare. Pentru inradacinarea rapida se recomanda sa se ude solul proaspat afanat in care va fi plantata.

Clopotelul cu flori duble (Campanula Haylodgensis white) este o planta perena ce poate fi cultivate cu succes in spatii pietroase sau teren pietros. Are aspect de tufa cu inaltimea de 10-15 cm si din radacina se dezvolta numeroase tulpini flexibile. Frunzele alungite formeaza tufa la nivelul solului, iar tulpinitele se ramifica spre varf dezvoltand flori albe, in forma de clopotel orientat spre sol, cu multe randuri de petale.

Recomandare: Zambile - crestere si inmultire

Plantare si ingrijire

Clopotelul cu flori duble are nevoie de spatii insorite si umezeala din belsug. In perioada de vara, infloreste din iunie pana in septembrie si necesita udare frecventa; chiar in perioadele caniculare la 2-3 zile. Se dezvolta foarte bine in soluri sarace, pietroase, pot reprezenta o varianta de amenajare ingenioasa a suprafetelor din gradina in care terenul contine bolovani naturali sau amplasati in scop decorativ. Distant dintre tufe ar trebui pastrata la 15-20 cm pentru ca planta se se dezvolte bogat.

Inmultire

Floarea se obtine din seminte ce se comercializeaza in plicuri sau prin divizarea tufei adulte. Semintele se seamana in recipient in interior in aprilie-mai, iar cand planta a dezvoltat 3-4 frunze se replanteaza in spatiile dorite la adancimea de 10-15 cm in sol si se uda abundent. In cazul in care tufa are mai mult de 2 ani de viata, se poate desface replantandu-se partile obtinute in teren afanat, umed, udandu-se din belsug dupa replantare.

Recomandare: Lucrari de toamna in gradina

Clopotetii  (Campanula swinging bells blue) este o alta floare perena ce poate fi cultivata in spatii sau zone pietroase. Are inaltime mica, 10-15 cm si are aspectul unei tufe bogate, formata din frunzele dese ce impanzesc solul. Dintre frunze se ridica tulpinile scurte, flexibile, care se ramifica la capete une se dezvolta florile mov, in forma de clopotei cu petale lungi. Nu raspandesc parfum, dar sunt foarte aspectuoase. Prefera spatiile insorite sau semiumbroase si au nevoie de apa din belsug. Pot fi cultivate in spatii mari, luminoase, ale gradinii, dar reprezinta si borduri delicate pentru rondourile cu flori inalte.

Plantare si ingrijire

Clopotetii se dezvolta foarte bine daca au solul umed, dar nu apa in exces care vor putrezi radacinile. Cresc in tufe dese in soluri aride, bine drenate, in terenuri pietroase sau sarace in substante nutritive. Infloresc in iulie-august, foarte rar si in septembrie cand este o luna calduroasa. Se uda seara dupa ce soarele s-a ascuns, sau dimineata devreme, iar in verile caniculare chiar si la 2-3 zile. Nu dezvolta boli si daunatori, inafara umezelii in exces care poate sa dauneze radacinilor. Desi plantele se ofilesc la sfarsitul toamnei, vor dezvolta Frunze si flori noi in anul urmator. Daca primavara este secetoasa, ar fi preferabil sa fie udate periodic.

Recomandare: Flori de vara pentru gradina

Inmultire

Clopotetii mov se obtin din seminte sau prin divizarea radacinii firoase, cand deja planta este viguroasa, dupa 1 an. In cazul in care preferati obtinerea florii prin seminte, este bine sa semanati in recipiente pastrate in interior oferindu-le lumina din belsug si umezeala potrivita. Cand plantele au 3-4 frunze, puteti sa plantati florile in spatiile adecvate. Daca doriti obtinerea florii prin divizarea radacinii, acest lucru se face primavara, pana cand apar mugurii de floare sau toamna, dupa ce florile s-au ofilit. Dupa replantare se uda din belsug pentru favorizarea inradacinarii.

Iarba osului (Helianthemum stoplight) este o floare perena de talie mica ce infloreste cu petale de culoare rosu aprins sau galben intens, adaugand un plus de farmec zonelor pietroase sau rocarii. Este aclimatizata in tara noastra din zonele stancoase ale Americii. Odata ce s-a prins in sol, an de an planta migreaza acoperind spatii din ce in ce mai extinse. Frunzele sale formeaza o patura protectoare pentru sol, pastrand pentru mult timp umiditatea necesara dezvoltarii.

Recomandare: Bumbisori sau paralute - ingrijire, intretinere, inmultire

Ajunge la inaltimea de 10-30 cm si frunzele cresc pe tulpina in perechi, partea superioara fiind verde, iar cea inferioara usor paroasa, ca o pasla. Tulpinile sunt lemnoase la baza, iar in partea superioara sunt fragile si ramificate spre capat, unde dezvolta flori cu trei sepale si trei petale cu nervuri groase. In zilele insorite florile se deschid si se orienteaza spre soare, in timp ce noaptea si in zilele innorate sunt inchise, protejand polenul. In mod spontan cresc in tara noastra in zonele muntoase, prin bolovanis, unde gaseste un petec de pamant in care sa-si dezvolte radacina firoasa.

Plantare si ingrijire

Floarea are o buna dezvoltare in solurile sarace, pietroase. Nu este o planta pretentioasa in ingrijire si nu dezvolta boli sau daunatori. Se planteaza in spatii bine insorite, nu se uda decat sporadic, in perioadele de seceta prelungita. Poate fi plantata in orice tip de sol, bogat sau sarac in nutrienti. Are nevoie de foarte mult soare si apa foarte putina. Daca doriti sa ii limitati extinderea, primavara sau toamna, pana infloreste sau dupa ce i se usuca florile smulgeti surplusul de planta.

Recomandare: Cum sa ai un gazon de invidiat

Inmultire

Iarba orsului se inmulteste prin butasi rupti de la o planta adulta. Fie ca descoperiti planta in plimbarile montane si rupeti radacina cu tulpinite pe care o plantati in curtea sau gradina dvs. in spatii insorite, fie ca o achizitionati de la florarii sau prin comenzi on line. In cazul in care o luati din mediul natural, ar fi bine sa o pastrati pana in 48 de ore in punga de plastic in care puneti putin pamant si il umeziti, astfel incat planta sa reziste pana la plantare.

Recomandare: Iarba ornamentala decorativa tipuri


Recomandari articole: plante perene, plante de gradina, plante rezistente la seceta,

‹‹ Casa traditional romaneasca - o adevarata minunatie

Constructia unui cuptor de pizza pentru terasa - in cateva etape simple ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro