renovat.ro

» » » »


Florile de primavara pentru gradina


Primavara este mai mult decat orice sezonul florilor dar si al muncii in gradina, mai ales daca dorim sa obtinem o feerie floristica imediat dupa iesirea din iarna.
Pentru asta insa, inainte de toate, trebuie sa avem gradina populata cu specii care infloresc primavara.

Ghiocelul
Florile de primavara pentru gradina

Galerie poze
  • Ghiocelul
  • Lalelele roz
  • Gradina cu flori de primavara
Galerie poze





Cele mai frumoase, populare si in acelasi timp simplu de ingrijit, sunt ghioceii, zambilele, narcisele, panselutele, lalelele, sofranul, violetele, petuniile.

Sa le luam pe rand:

Ghioceii

Probabil unele din cele mai cautate flori, sinonime cu venirea primaverii, toate soiurile de ghiocei apartin familiei Amaryllidaceae.
Sunt printre primele flori de gradina ce infloresc inca din februarie (chiar si din ianuarie daca vremea le permite). Sunt apreciate pentru gingasia lor si pentru precocitatea cu care apar, uneori chiar de sub stratul de zapada.
Nu au un miros specific.

Recomandare: Ghiocelul - plantare, ingrijire, inmultire

Zambilele

Originara din Orientul Mijlociu, zambila s-a raspandit rapid in intreaga lume, gratie mirosului sau specific si aspectului floral foarte placut pentru ochi.
Iubitoare de soare si apa, zambila de gradina infloreste din martie pana la inceputul lui mai si poate ajunge la o inaltime de 40 de cm. Exista mai multe soiuri care difera prin bogatia petalelor, forma si culoarea florilor. Cele mai apreciate sunt soiurile roz si cele violet.

recomandare: Cresterea si inmultirea zambilelor de gradina

Narcisa
Numele narcisei vine de la legenda lui Narcis, conform careia aceasta floare ar fi crescut pe mormantul miticului personaj.
Florile sunt mici, albe, galbene sau patate (in functie de soi), avand in mijloc o "trompeta" centrala. Tijele cresc inalte, ajungand pana la 0,5 m. Narcisele infloresc in luna martie.

Panselutele
Este o floare care se regaseste si in flora spontana si care, in functie de soi, face flori albe, violet, galbene sau albastre, cu petale lobate in mod armonios. Diametrul florilor este destul de mic, de doar 15 cm iar tijele pot ajunge si pana la 20 de cm. In trecut taranii foloseau florile lor pentru obtinerea diverselor vopsele.
Panselutele infloresc in luna mai si isi mentin florile pana prin iulie.

Recomandare: Cresterea si inmultirea panselelor

Lalelele
Sunt printre cele mai populare flori de primavara si desi au in jur de 100 de soiuri, cele mai intalnite sunt cele rosii si cele galbene. Sunt apreciate pentru coloritul si mirosul lor intens, pentru marimea florilor si lungimea tijelor (de pana la 40 de cm).
Lalelele de gradina infloresc din martie si pana in mai.

Sofranul
Originar din Persia, sofranul este apreciat in special pentru condimentul pe care il produce (si care este foarte scump din cauza faptului ca pentru o cantitate mica de condiment trebuie culese cateva zeci de mii de flori). Poate fi cultivat insa si in gradina din fata casei, ca planta de ornament, datorita florii sale violet cu stigmate rosii.
Unele soiuri infloresc primavara devreme (februarie-martie) iar altele toamna.

Violetele
Sunt flori mici, de culoare violet (de unde si numele), cu un parfum placut, caracteristic. Se inmultesc si se raspandesc rapid in gradina (este o specie invaziva) si infloresc prin martie-aprilie. Exista si soiuri de ghiveci care infloresc indiferent de sezon.
Sunt in acelasi timp si plante medicinale, din ele preparandu-se tincturi si siropuri folosite in ameliorarea diverselor afectiuni.

Recomandare: Mai multe despre Toporasi, violete sau miscunele - plantare, ingrijire si inmultire

Petuniile
Membre ale genului Solanaceae, originare din America de sud, petuniile sunt apreciate pentru diversitatea mare de culori a florilor. Apreciaza expunerea la lumina si solul nisipos.
De regula sunt plante mici, ce cresc sub forma de tufe de 20 de cm inaltime, iubitoare de soare si care infloresc spre sfarsitul primaverii, prin luna mai.

Recomandare: Petunii- sfaturi cultivare, ingrijire si inmultire

In afara de aceste specii, gradinile de primavara mai pot fi populate si cu , flori de Nu-ma-uita, stanjenei, viorele, magnolii, camelii, lacramioare etc.
Toate acestea sunt plante perene, cu bulbi, ce pot fi cultivate in zone mai umbroase (de exemplu sub arbori pentru ca infloresc inainte de dezvoltarea frunzelor care fac umbra), dar si in straturi sau in gazon, din loc in loc.
Plantarea se face toamna in lunile septembrie-octombrie.
Bulbii se lasa in pamant pe tot parcursul anului pentru ca nu necesita masuri speciale de hibernare.


Recomandari articole: flori de gradina, amenajari gradini,

‹‹ Am vazut aceasta frumusete la prietena mea acasa - 23 de idei superbe pentru decorul peretilor

O casuta idilica pe malul marii - 30 de mp perfecti pentru o vacanta fericita ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro