Florile de toamna pentru gradina
Desi toamna perioada de vegetatie e pe terminate si majoritatea plantelor se pregatesc de hibernare, exista specii de flori care tocmai acum profita de racoare si de lipsa concurentilor pentru a ne umple gradinile de culoare si de parfum.

Daca doriti si dumneavoastra o astfel de gradina cu flori tarzii, care sa contrasteze puternic cu monotonia toamnei, iata spre ce plante va puteti orienta:
Crizantema
Este floarea-simbol a toamnei, iubitoare de lumina dar in acelasi timp care infloreste pe masura ce durata zilei scade (din septembrie pana prin decembrie).
Planta creste sub forma de tufa, cu florile rasfirate. Coloritul acestora din urma variaza foarte mult in functie de soi (mov, rosu, galben, roz, portocaliu, etc.).
Deoarece crizantemele se dezvolta repede si au tendinta de a invada gradina, se recomanda ca periodic acestea sa fie rarite.
Anemona
Exista pentru 100 de specii de anemone, toate sunt erbacee perene, nu foarte inalte, cu frunze dintate, lungi si inguste si cu flori care seamana intrucatva cu florile de mac insa sunt mult mai delicate, mai variate si colorate in culori aprinse (violet, alb, rosu, albastru etc.).
Anemonele infloresc prin septembrie, odata cu racirea climei, si raman inflorite pana prin octombrie, chiar mai tarziu daca au de-a face cu o toamna lunga.
Mai multe informatii despre anemone : plantare, ingrijire , inmultire
Brandusa de toamna
Este o specie erbacee, perena, din flora spontana (dar care poate fi cultivata la fel de bine si in gradina), intalnita pe pajistile montane precum si in zonele de deal, apreciata si pentru proprietatile ei medicinale cat si pentru aspectul ei decorativ.
Brandusele infloresc din septembrie pana in octombrie, producand niste flori mici, de culoare albastru-violet, cu petale alungite.
Atentie! Substanta activa din brandusele de toamna, folosita pentru prepararea diverselor produse farmaceutice, este otravitoare! Nu lasati copiii sa guste frunzele sau florile acestei plante sau sa le bage in gura.
Echinaceea
Originara de pe continentul american, echinaceea a devenit tot mai populara in gradinile romanilor, atat pentru proprietatile ei curative, cat si pentru frumusetea florilor.
Este o erbacee rezistenta, usor de intretinut, care apreciaza solurile nisipoase si in afara de plivirea buruienilor concurente nu cere mari batai de cap din partea horticultorului amator.
Echinaceea este o planta cu radacina puternica (foarte rezistenta la vant si alte actiuni mecanice), cu tulpina foarte inalta (poate ajunge si la doi metri), in varful careia creste o singura floare, mare, cu petale de culoare roz-violet si cu un pistil sferic, de culoare caramizie.
Infloreste din vara pana toamna.
Camelia
Este un arbust originar din Japonia dar care s-a aclimatizat cu succes la conditiile din tara noastra. Creste sub forma de tufa (poate ajunge si la 2 m inaltime), are frunze mici, netede si cerate, prefera solurile pietroase si nu suporta vanturile puternice (din aceasta pricina se simte mai bine intr-o gradina impresmuita cu gard).
Florile sunt de marime mijloci, cu nuante cromatice care difera in functie de soi de la rosu aprins pana la roz. Infloresc din septembrie si se pot mentine si peste iarna daca nu este una foarte rece.
Nu e nevoie sa fie udata prea des.
Trandafirii de toamna
Multe soiuri infloresc inca din mai, altele din vara si se mentin pana toamna, in fine, altii infloresc si vara si toamna, astfel ca pot fi incadrati si ei la florile de toamna.
Au nevoie de ingrijire speciala mai atenta, in sensul ca pentru o inflorire optima vor trebui taiati anual, irigati, feriti de frig pe perioada iernii, si alte lucrari de gradina similare.
Recomandare: Trandafiri cataratori : plantare, ingrijire, inmultire, taiere
Ochiul boului
O floare mult mai frumoasa decat numele pe care il poarta, cu flori simple sau "batute" (soiurile batute seamana intrucatva cu papadia), foarte variate ca si culori (de la alb pana la violet).
Ochiul boului este o planta erbacee, perena, mijlocie ca dimensiuni (cu o tulpina de 20-35 cm inaltime) rezistenta si care nu necesita mari lucrari de intretinere (e de ajuns daca o plivim de buruieni). Mai multe detalii despre ochiul boului: plantare, ingrijire si inmultire.
Plantarea alaturata a unor soiuri diferite in ceea ce priveste culoarea florilor, creaza un covor floral de mare impresie estetica.
Cititi si: Sfaturi intretinere si ingrijire gazon pentru o gradina cu adevarat perfecta!
Recomandari articole: flori de gradina, toamna, gradina, trandafiri,
‹‹ Renovarea si restaurarea unei case vechi
Amenajari instalatii sanitare cu racorduri de alama maleabila ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!