renovat.ro

» » » » »


Fluturasi sau Cosmos Bipinnatus - ingrijire , inmultire


Fluturasi este numele unor flori de gradina care infloresc incepand din luna mai pana in iulie. Aceste flori sunt originare din America de Sud, Mexic, Europa Centrala. Popular aceasta floare mai poarta si urmatoarele denumiri: Mararite, Japoneze, Planta Fluturas.

Mararite cosmos bipinnatus roz si mov
Fluturasi sau Cosmos Bipinnatus - ingrijire , inmultire

Galerie poze
  • Mararite cosmos bipinnatus roz si mov
  • Fluturasi flori de vara in gradina
  • Planta Cosmos Bipinnatus cu flori ciclam
Galerie poze

Sunt flori anuale, ce incanta privirea prin coloritul petalelor delicate in nuante de galben, portocaliu sau combinatii galben cu grena. Petalele florilor sunt perechi doua cate doua in jurul corolei, au marginile dantelate asemeni unor aripi de fluture(de unde si numele).

Fluturasii (Cosmos) sunt plante delicate, cu radacina firoasa si tulpina lunga si subtire, care adesea se apleaca formand o retea deasa deasupra careia troneaza maiestuoase florile delicate. Ce impresioneaza la aceste flori este: culoarea intensa, alb, galben, mov, portocaliu si diametrul florilor de aproximativ 10cm. Ca varietati coloristice, Cosmos Bipinnatus si Cosmos Sulphureus au petalele galbene, iar Cosmos Astrosanguineus au petalele rosii, Gaillardia Kobold au petalele galbene cu marginile rosii.

Plantare si ingrijire

Florile Cosmos sunt flori anuale care se seamana in locuri deschise, insorite, aerisite. Se seamana in aprilie-mai in pamant reavan, proaspat maruntit, iar dupa imprastierea semintelor se pot acoperi foarte usor cu un strat de pamant. Au o dezvoltare rapida astfel incat deja in luna mai spre sfarsit florile infloresc in etape, pana la sfarsitul lui iulie. Un factor decisiv in cresterea si inflorirea bogata este apa. Chiar dupa cateva zile de la semanare daca este seceta trebuie udate dar nu astfel incat sa balteasca apa. Ulterior se uda saptamanal sau bisaptamanal daca este seceta si zile toride. Desi sunt foarte frumoase in gradina sau in alte spatii insorite din curti, aceste flori au o viata foarte scurta daca sunt taiate si puse in vaza. Aceste flori nu sunt predispuse la daunatori si imbolnaviri. Factorii decisivi in dezvoltarea lor buna sunt: solul ingrasat, soarele, umezeala. Deoarece tulpinile sunt destul de firave, puteti lega tufele in manunchiuri bogate sprijinindu-le de tutori.

Inmultire

Acest tip de flori se inmultesc doar prin seminte, dar sunt si specii care se seamana singure. Daca la inceput samanta o puteti procura in plicuri de la florarii sau alte magazine, ulterior florile se seamana singure an de an din samanta coapta a florilor existente. Totusi, pentru o dezvoltare accelerata a florilor si bogatia infloririi este indicat sa cumparati anual seminte pe care sa le plantati primavara devreme in solul ingrasat de toamna cu gunoi natural, de grajd, mranita sau amestec de frunze si pamant ce se aplica toamna pe solul in care doriti sa le semanati iarasi.


Recomandari articole: plante anuale, inmultirea plantelor, flori de gradina,

‹‹ Lemnul compozit sau decking - ce inseamna de fapt?

Cel mai inalt bloc turn din lume construit integral din lemn ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro