Care este mai rezistent la umezeala OSB-ul sau Tego?
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti intre osb si tego care e mai rezistent la umezeala??????
Multumesc
Intrebare trimisa de un cititor din - Satu Mare , Satu Mare
vezi si firme constructii Satu Mare
Raspunsuri si comentarii
Pe mine m-ar interesa sa plachez niste pereti interiori cu placi de Tego, pe care apoi sa le las nefinisate. Este posibil acest lucru?
Asa cum am spus si mai sus, placile Tego nu sunt rezistente la umiditate. Daca asa doriti dvs. , eu nu va pot spune ca ar fi posibila placarea peretilor interiori. Din ce anume este peretele construit?
Scuze, am uitat sa mentionez ca peretele este din caramida.
In acest caz pe peretele sau peretii din caramida, fixati o folie de polietilena, apoi se prind placile de tego , de caramida cu ajutorul unor autoforante de beton.Eventual dupa aceea puteti aplica un lac incolor peste placi, ca de exemplu produse Villa de la Policolor ( doar ca si exemplu am dat aceasta gama de produse).
Aveti in vedere ca atunci cand si daca veti dori sa suspendati corpuri de mobilier de peretii placati cu Tego va trebui sa folositi sisteme de fixare care sa patrunda prin placi direct in peretele de caramida.
Va multumesc mult pentru raspunsuri. As mai avea, va rog o intrebare.... pot inlocui Tego cu MDF ?
Nu as recomanda acest lucru. Placile de MDF sunt de fapt niste placi din fibra de lemn de densitate medie si de aceea nu rezista la umiditate si in plus au o rezistenta scazuta. V-as sfatui sa inlocuiti placile Tego cu placi OSB 3 sau OSB4, sunt net superioare fata de celalalte doua mentionate anterior ( tego si mdf).
Multumesc Nicolae P ,pentru raspuns, am intrebat de tego pt, ca am vazut ca sunt folosite la cofraje, si in prospect scrie ca se pot folosi de mai multe ori, de aceea m-am gandit ca au o rezistenta mai mare la umiditate,Marina
Nu conteaza prea mult rezistenta la vaporii e apa pentru materialele cu care vreti sa placati peretii interiori....
Important este modul in care le fixam, si mai ales modul prin care in finisare folosim substante rezistente la umiditate, care sa confere si confort estetic.
Buna ziua!Vreau sa fac o magazie ,iar peretii exteriori sa-i fac din osb!Este in regula,prezinta rezistenta la intemperii(ploaie,zapada)?Va multumesc!
Am facut un dulap in balcon, din OSB de 8mm. Intrucat balconul este descoperit, cum as putea sa protejez OSB-ul de ploaie si zapada? Mentionez ca dulapiorul nu este in contact direct cu exteriorul dar, in caz de furtuna, poate fi udat.
Va multumesc!
Buna ziua
Va rog frumos sa imi spuneti daca este diferenta mare de rezistenta intre PAL si OSB! Imi fac niste rafturi metalice in pivnita si am posibilitatea sa achizitionez la pret redus placi de PAL de 1.5mm sau 1,8mm grosime. Initial ma hotarasem sa folosesc OSB. Mentionez ca sunt in curs de rezolvare a umiditatii din pivnita cu ajutorul unei tubulaturi si a unui ventilator puternic. Ar fi indicat sa lacuiesc sau sa vopsesc placile?
Va multumesc anticipat
Cristian Buzoianu
As dorii sa va aduc la cunostinta, faptul ca a aparut un nou material muuuult mai calitativ decat osb-ul s-au tego. Dati un search in google pentru placa mgo s-au intrati pe mgo.ro
Posteaza!
Taguri: finisaje interioare ,
Taguri: osb, rezistenta umezeala,
Placile Tego au doar suprafata acoperita si tratata cu film fenolic ( un fel de lac) in timp ce in componenta placilor OSB se folosesc adezivi speciali (MUPF) care le confera o rezistenta ridicata la umezeala. Nu stiu exact care sunt coeficientii de higroscopicitate pentru fiecare insa in functie de utilizarea acestora, va sfatuiesc sa alegeti mai bine placi de OBS 3 pentru rezistenta crescuta la umiditate dar si pentru gradul scazut de dilatare liniara.
O zi buna!