Ce taxe se platesc la ISC?
Buna ziua,
Ma puteti ajuta si pe mine cu o lamurire : Am obtinut de la primaria sectorului 1 o autorizatie de demolare pentru un imobil din 1920. Am inteles ca trebuie sa depun un act de instiintare la ISC in care sa ii notific pe acestia de data inceperii demolarii. Pana aici totul este clar, insa apare si nedumerirea mea: de ce cei de la ISC ma pun sa platesc o taxa de 0.1 % din valoarea imobilului, si apoi lunar un procent de 0.7%? O taxa pentru o constructie de urmeaza a fi demolata in mai putin de 1 saptamana.....
Va multumesc mult pentru ajutor,
Dorel V
Intrebare trimisa de un cititor din - Sector 6 , Bucuresti
vezi si firme constructii Bucuresti
Raspunsuri si comentarii
Buna ziua
Va multumesc mult pentru raspuns. Sa spunem ca inteleg de ce imi solicita cei de la ISC procentul de 0.1 % din valoarea constructiei pe care o voi demola. Nu inteleg insa de ce trebuie sa platesc si 0.7% din valoarea acestei constructii pe care oricum o voi demola in cateva zile? Deocamdata am autorizatia de demolare, cea pentru construire inca este in lucru....
In plus, am mai platit o data la primarie o taxa de 0.1% , aceea pentru ce a mai fost?
La Primarie ati platit 0.1% taxa pentru eliberarea autorizatiei de demolare.
- 0,7% la ISC este taxa pentru fondul destinat constructorilor (inactivitate timp friguros, accidente, etc.)
Cu stima ,
Buna ziua,
Conform articolului 40 din Legea 10/1995, proprietarii noilor constructii trebuie sa vireze lunar catre Inspectoratul de Stat in Constructii, o suma echivalenta cu o cota de 0.7% din cheltuielile pentru executarea constructiilor pentru care au obtinut autorizatii de construire, pe tot parcursul desfasurarii lucrarilor.
Sunt exceptate de la plata acestei cote locuintele si anexele gospodaresti din mediul rural, dar si proprietarii care executa lucrari de consolidare si reparatii pentru locuintele aflate in proprietate.
Calcul si plata se fac esalonat, pe durata constructiei , astfel incat la finalul lucrarii sa se fi platit 0.7% din valoarea totala prevazuta in autorizatia de construire.
La finalul lucrarii se va face o regularizare pentru diferenta dintre suma efectiva si cea din autorizatie.
Daca va intrebati cum sunt folositi acesti bani, ei bine ISC foloseste din ei 70 % pentru a-si deasfasura atributiile, conform legilor, iar 30 % sunt virati catre Ministerul Lucrarilor Publice , care ii foloseste pentru elaborarea reglementarilor tehnice in constructii, urbanism, amenajarea teritoriului si habitat, precum si cercetari, testari, documentatii, studii, audit, executa lucrari de interventie de prima urgenta la constructii vulnerabile.
In afara de aceasta cota proprietarii mai sunt obligati sa plateasca si o cota de 0.1% din valoarea lucrrilor autorizate , conform art. 30 din legea 50/1991. Aceasta suma este necesara pentru pentru acoperirea cheltuielilor pentru controlul statului in amenajarea teritoriului, urbanism si autorizarea executarii lucrarilor de costructie.
Deci si la ISC se plateste o cota de 0.1%.
Parerea mea este ca mai bine fixau un procent mai mare de la inceput si se termina balciul cu atatea cote minuscule, dar care adunate dau tot mult.
O zi buna,
Unde scrie, va rog in lege ca pentru caselele de la tara nu se plateste nicio taxa pentru autorizatia de constructie?
LEGEA 10/1995
Pentru Ionica:
Art. 40
Art. 2
Prevederile prezentei legi se aplica constructiilor de orice categorie si instalatiilor aferente acestora - indiferent de forma de proprietate sau destinatie - denumite in continuare constructii, precum si lucrarilor de modernizare, modificare, transformare, consolidare si de reparatii ale acestora.
Sunt exceptate cladirile pentru locuinte cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodaresti situate in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, precum si constructiile provizorii.
Va rog s�-mi spuneți adev�ratul cont iban
buna ziua ,ce taxe trebuie sa mai platesc pt o constructi noua pt care am obtinut proiect si autorizatie anul trecut,2016,dar inca nu am inceput lucrarile de constructie efectiv,am plattit si taxele de 0,1% si 0,7%
Buna , eu am terminat casa in 2012.a fost facuta acea revizie la casa si abea acum dupa cinci ani a veni o hartie sa platesc acele cote 0,1 si 0 ,7 . Eu nu mi mai aduc aminte daca au fost platite pe perioada constructie casei.Este posibil ca sa fie facuta acea revizie fara plata acelor taxe care acum sunt cu dobanda.
La fel am patit si eu, cei de la primarie au receptionat casa in mai 2012 si acum in aprilie 2017 am primit o recomandata de la ISC ca trebuie sa platesc 7680 lei (taxe+penalitati). Eu nu mai inteleg. Am putut intabula casa fara sa fi achitat 0,1 si 0,7%? Oare se poate esalona aceasta suma?
Salut,
Nu puteati sa faceti receptia finala la primarie fara a prezenta dova platii celor 2 taxe catre ISC. Si eu am primit. Am tinut chitantele si le-am prezentat la ISC si au zis ca e OK. ISC-ul asta se bazeaza ca noi nu am tinut acele chitante de plata timp de 5 ani si fix inainte sa se prescrie taxa .
Vedeti cum faceti rost de chitante ca sa le aratati , sau extras de cont de la banca. Fara aceste taxe nu puteati sa receptionati casa!!!!
Acelasi lucru l-am patit si eu. Am receptionat casa in octombrie 2017 si chiar in vinerea mare , inainte de Paste, am primit o recomandata de la ISC in care eram instiitata ca trebuie sa ma prezint la ei cu o serie de acte printre care: autorizatia de constructie, chitantele cu platite pentru 0.1 % si 0.7 % din valoarea constructiei, receptia casei si o fisa de calcul pentru valoarea reala a constructiei. Am sunat imediat la numarul dat si bineinteles ca nu mi-a raspuns nimeni. Dupa Paste am sunat din nou si am stabilit o intalnire cu inspectorul sa prezint actele. Acolo am constatat ca am fost chemata pentru o diferenta de 5 lei care nu fusesem platita. Primaria a facut calculul gresit si eu nu am verificat la momentul respectiv. am mers pe incredere si iata ca dupa 5 ani ma trezesc ca sunt chemata sa platesc 5 lei plus penalitati de intarziere....
Am platit 15 lei ( erau cam 13 lei de platit insa am pus eu in cont mai mult sa fiu sigura ca nu se trezesc peste 5 ani ca am 0.1 leu de platit restanta) si m-am intors in aceasi zi la dl. inspector care nu m-a mai primit ismi-a spus sa ii trimit pe email chitanta. Am trimis din nou toate actele scanate + ultima chitanta insa ce credeti....? Nici pana la ora aceasta nu am primit vreo confirmare de primire. Mai mult de atat in email i-am rugat sa imi dea si mie un act ceva in care sa se mentioneze ca am achitat toate taxele catre ei si ca nu mai am datorii...
Ce am de gand sa fac? Sa fac din nou copii catre toate actele si sa le pun in plic si sa le duc la registratura la ei impreuna cu o cererea de stingere a datoriilor. Macar voi avea un numar de inregistrare ceva... In momentul de fata nu am nimic.... nici macar nu pot face dovada ca m-am prezentat la intalnirea cu inspectorul....
Buna seara,
Reprezint un ONG care vrea sa acceseze fonduri europene pentru constructia unui centru in folosul persoanelor cu dizabilitati. CE taxe trebuie platite si care taxe sunt scutite tinand CONT ca Este vorba despre persoane cu dizabilitati?
Buna ziua,am o rugaminte la cine ma poate ajuta eu imi construiesc acuma casa trebuia sa anunt inceperea constructiei pe 17 august,voi plati cu penalitati ? trebuie sa platesc,0,1 % din valoarea locuintei.
va multumesc !!
Cine stabileste taxa isc de plata la o constructie de casa
Posteaza!
Taguri: autorizatie constructie casa , constructii case , arhitectura , constructii case ,
Pentru taxa de 0.1% pentru demolare este argumentata de:
Legea nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii - Republicare*) (*Ia data 13-sep-2005 actul a fost reglementata de Norme Metodologice din 2005)
Art.7
(18) Taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire se calculeaza potrivit legii.
(19) Taxa pentru prelungirea valabilitatii autorizatiei de construire se calculeaza la 30 % din valoarea initiala a taxei de autorizare.
Art.8
(1) Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea, partiala sau totala, a constructiilor si instalatiilor aferente constructiilor, a instalatiilor si utilajelor tehnologice, inclusiv elementele de constructii de sustinere a acestora, inchiderea de cariere si exploatari de suprafata si subterane, precum si a oricaror amenajari se fac numai pe baza autorizatiei de desfiintare obtinute in prealabil de la autoritatile prevazute la art. 4.
(2) Autorizatia de desfiintare se emite in aceleasi conditii ca si autorizatia de construire, in conformitate cu prevederile planurilor urbanistice si ale regulamentelor aferente acestora, potrivi: legii, cu exceptiile prevazute la art. 11.
Art.30
(1) Cheltuielile pentru controlul statului in amenajarea teritoriului, urbanism si autorizarea executarii lucrarilor de constructii se suporta de catre investitori, in valoare echivalenta cu o cota de 0,1 % din valoarea lucrarilor autorizate, cu exceptia celor prevazute la art. 3 lit. b) si a Iacasurilor de cult.
(2) Virarea sumelor stabilite conform dispozitiilor alin. (1) se face in contul inspectoratelor teritoriale in constructii, judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, dupa caz, o data cu transmiterea instiintarii privind data inceperii lucrarilor, astfel cum se prevede la art. 7 alin. (8). intarzierea la plata a cotei prevazute la alin. (1) se penalizeaza cu 0,15 % pe zi de intarziere, fara a se depasi suma datorata. Disponibilitatile la finele anului din veniturile extrabugetare se reporteaza in anul urmator si au aceeasi destinatie.
(3) Cota stabilita la alin. (1) se aplica si diferentelor rezultate din actualizarea valorii lucrarilor autorizate, care se face o data cu receptia la terminarea lucrarilor.
Iar cea pentru taxa de 0.7% este argumentata prin legea:
Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, prevederile se aplica oricarei categorii de constructii, precum si instalatiilor aferente acestora - indiferent de forma de proprietate sau destinatie precum si lucrarilor de modernizare, modificare, transformare, consolidare si de reparatii ale acestora.
Conform art. 40 din Legea 10/1995, investitorii sau proprietarii trebuie sa vireze lunar catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) din subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, o suma echivalenta cu o cota de 0,7% din cheltuielile pentru executarea constructiilor si a lucrarilor prevazute mai sus si pentru care au obtinut autorizatii de construire.
Sunt exceptate de la plata cotei legale cladirile pentru locuinte cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodaresti situate in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, precum si constructiile provizorii.
Sunt exceptati de asemenea de la plata cotei proprietarii, persoane fizice, care executa lucrari de consolidare si reparatii la locuintele din proprietate.
Calculul si virarea sumelor respective se fac esalonat pe toata durata constructiei, concomitent cu plata prestatiilor, astfel incat la finalizarea lucrarii sa se poata face dovada platii a 0,7% din valoarea totala prevazuta in autorizatia de construire. La finalizarea lucrarii se va efectua o regularizare pentru diferenta dintre suma efectiva si suma prevazuta in autorizatie.
Intarzierile la plata a cotei de 0,7% de catre investitor sau proprietar se penalizeaza cu 0,15% pe zi de intarziere, fara a se depasi suma datorata.
Banuiesc, ca pe langa autorizatia de demolare, a fost depusa la primarie in paralel si o autorizatie de constructie, doar asa s-ar justifica si impunerea procentului de 0.7% in valoarea cladirii ce urmeaza a fi construita.
O zi buna,