Fosa septica - tot ce trebuie sa stii pentru a o construi - sfaturi si etape pas cu pas
Sistemele de alimentare cu apa si de canalizare nu sunt disponibile inca in numeroase localitati rurale din Romania, astfel ca unele familii sunt nevoite sa isi construiasca o fosa spectica pentru colectarea si epurarea apelor folosite in gospodarie. O astfel de fosa va colecta atat apa uzata de la chiuveta din bucatarie cat si cea de la dusuri, closete si lavoarele de la baile din casa. O fosa simpla necesita vidanjarea periodica, pe cand o fosa septica cu drenaj poate sa epureze apa folosita pentru mai multi ani la rand, doar cu mici interventii pentru intretinere si mentenanta.
Fosele septice sunt clasificate in functie de princiul de functionare, cele mai importante tipuri fiind:
1. Fose septice care colecteaza deseurile pe care va trebui sa le vidanjati periodic.
2. Fose septice cu camp de drenaj care sunt formate din doua sau mai multe bazine ingropate la o anumita adancime care comunica intre ele. In urma unei filtrari succesive, apa din ultimul bazin este drenata in sol.
3. Fose septice ecologice, care utilizeaza bacteriile si enzimele pentru a separa materiile solide de apa si uleiuri. Acest tip de fose se utilizeaza in zone in care adancimea apelor subterane nu este foarte mare.
Citeste si: Miros fosa septica - ce pot face?
Pentru a construi o fosa septica cu camp de drenaj sau una ecologica va trebui sa respectati cu strictete cateva reguli de siguranta si de protejare a mediului inconjurator. In primul rand, fosa se va amenaja in aval fata de casa si alte constructii adiacente, la o distanta de cel putin 50 de metri de fantani si alte surse de apa. In plus, fosa va trebui sa fie amenajata la cel putin 2 metri distanta fata de gardurile vecinilor.
Etapele de construire ale unei fose septice:
1. Prima etapa consta in stabilirea locatiei pentru fosa, tinand cont de regulile mentionate anterior.
2. Pasul urmator este saparea unei gropi cu dimensiuni putin mai mari decat fosa
Saparea gropii este una din primele etape in amenajarea oricarei fose septice, dimensiunile fiind calculate in functie de numarul de persoane din casa. Pentru o familie care este formata din 4 persoane, o fosa cu volum de 8 metri cubi sau cu dimensiuni de 2 x 2 x 2 metri este considerata mai mult decat suficienta. Este important sa alegeti o locatie care sa va permite scoaterea pamantului utilizand un buldoexcavator sau, in cazul unei fose mai mici, a unor unelte manuale.
Recomandare: Fosa septica din caramida sau beton
3. Conectarea instalatiei si realizarea filtrului de dren
In aceasta etapa va trebui sa conectati atat instalatiile sanitare cu groapa unde va fi construita fosa cat si realizarea filtrului de dren din al doilea compartiment. Acest filtru va putea sa fie facut dinr-un strat de cel mult 40 cm de pietris cu dimensiuni mai mari sau din piatra sparta. Utilizati tevi din PVC cu diametru de aproximativ 20 cm care sunt utilizate si la construirea blocurilor si caselor conectate la reteaua publica de canalizare.
4. Armarea si cofrarea peretilor si turnarea betonului sau construirea unei fose din caramida sau materiale prefabricate
Urmatoarea etapa este armarea peretilor cu plase de 0.6 mm cu ochiuri de 10 mm sau cu plasa sudata de 10 mm cu ochiuri de 10 mm. Ulterior se face un cofraj pentru cele doua compartimente ale fosei, din care primul va fi conectat la teava de canalizare, fiind destinat decantarii materiilor solide.
Recomandare: Separatoare de hidrocarburi cu filtru coalescent
5. Turnarea betonului sau construirea zidurilor
Odata cofrajul finalizat, veti putea sa turnati betonul, zidurile trebuind sa aiba o grosime de aproximativ 12 cm. Pentru prepararea betonului va trebui sa folositi nisip fin (2 parti), pietris (2 parti) si ciment din sac (o parte), la care se adauga apa si se amesteca foarte bine.
Daca peste placa de deasupra fosei se va trece cu masina, aceasta va trebui ranforsata. In cazul in care preferati sa ziditi zidurile fosei, veti putea sa utilizati caramizi sau boltari de beton. Fosa va avea doua compartimente aproximativ egale, din care in prima se vor decanta materiile solide, in al doilea compartiment trecand doar apa care va fi filtrata din nou inainte sa intre in pamant. La final, peretii interiori vor trebui tencuiti cu mortar hifroizolant iar pentru etanseitatea tevilor veti putea sa folositi silicon. Fiecare compartiment va trebui sa aiba o gura de aerisire dar si una de verificare.
Intretinerea si cresterea duratei de utilizare a unei fose septice
Filtrarea apei se va face cu ajutorul unui filtru de dren realizat din pietris, evacuarea facandu-se cu ajutorul unuor tuburi de dren cu o lungime de cel mult 2 metri. Un drenaj bine realizat va impiedica inmuierea pamantului, crescand astfel durata de utilizare a fosei. Un alt factor important este gura de ventilatie care poate sa influenteze eficienta fosei septice.
Citeste si: Cateva sfaturi utile despre canalizarea interioara
Totusi, pentru a asigura o utilizare cat mai indelungata a fosei, va trebui sa incercati sa reduceti consumul inutil de apa, dar si sa evitati aruncarea in mancarurilor si a obiectelor de igiena personala la WC sau a uleiurilor folosite la chiuveta. Aplicarea unor tratamente periodice pentru fose septice care se pot turna prin gura de verificare sau direct in WC pentru descompunerea impuritatilor solide pot de asemenea sa va scuteasca de lucrari costisitoare de intretinere sau reparatie.
Reguli de baza pentru utilizarea unei fose septice
Pentru a va asigura ca toate persoanele din casa vor folosi corect fosa septica, veti putea sa creati un set de reguli care vor trebui respectate de intreaga familie:
- Nu aruncati resturi de mancare (carne, alimente prajite, grasimi) in WC;
- Este interzisa aruncarea in closet a tigarilor, pansamentelor, pungilor din plastic sau a celofanului;
Vezi si: Montarea corecta a rigolelor pentru scurgerea apei - video
- Nu folositi detergenti sintetici, inalbitori sau substante chimice care vor distruge microorganismelor raspunzatoare cu dizolvarea materiilor grosiere din interiorul fosei;
- Hartia igienica si servetelele de hartie vor putea sa fie dizolvate rapid de organismele din fosa.
Recomandari articole: fosa septica, constructii, apa si canalizare, beton, caramida, bca,
‹‹ Proiect de casa moderna cu eficienta energetica ridicata
Proiect de casa parter cu suprafata utila mare ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
V salut. Sunt o persoana singura. Ct de mari trebuie sa fie fosele_ Cat ar costa msanopera dv. daca eu voi cumpara toate materialele. Sau le aduce'i dv., dar la pre'ul din magazin Meci mult.
"Filtru de dren"... Campul de drenaj adica... si acesta nu se face dupa ureche, depinde de capacitatea de absorbie a solului, coroborata cu candtitatea de apa deversata. Pt deimensionare se face intai un test de percolare.
Mai documentati-va.
Posteaza!