renovat.ro

» » » » » » »


Garduri fier forjat - modele pentru case cu stil


Stiti ca orice piesa de teatru incepe de fapt de la cortina asa si orice amenajare exterioara porneste la gard. Aspectul unui gard din fier forjat alaturi de fatada ne transmit multe semnale despre locuintorii casei: care sunt gusturile, situatia financiare, ce stil prefera si multe altele asemanatoare.

Gard mediu stalpi caramida si panou forjat
Garduri fier forjat - modele pentru case cu stil

Galerie poze
 • Gard mediu stalpi caramida si panou forjat
 • Gard din lemn maro si ornamente de fier forjat
 • Model interesant de gard
 • Arcada din fier forjat
Galerie poze
 • Gard cu 2 bucle si bordura
 • Gard din beton si fier forjat
 • Gard din caramida lemn si fier
 • Gard din lemn cu cadre de fier forjat
 • Gard fier forjat cu panou de policarbonat
 • Gard placat cu piatra si elemente din fier forjat
 • Lemn cu rama din fier cu varfuri ascutite
 • Model de gard din caramida si fier
 • Model gard rustic cu piatra si fier
 • Model simplu de gard din fier forjat
 • Montanti fier forjat curbati
 • Rama de fier forjat la gard de tabla ondulata
 • Stalpi placati cu piatra decorativa si panou de fier

In ziua de azi gardul nu mai are doar rol de protectie impotriva intrusilor ci si de element important in designul exterior al oricarei case. Pentru a obtine cele mai bune rezultate trebuie cantarita si observata bine armonia, stilul, compatibilitatea gardului cu fatada casei, cu peisajul inconjurator precum si cu celelalte cladiri din jur.

Gardurile pot fi fabricate dintr-o multitudine de materiale precum lemn , metal, piatra, beton sau pot combina toate aceste materiale.
Baza acestor garduri o reprezinta coloanele din caramida sau stalpii de beton, fier si panourile din policarbonat , lemn sau metal sub forma de grilaj, zabrele sau panouri de tabla ondulata.

O frumusete aparte o au gardurile din fier forjat, avand o personalitate diferita. Designul unic le transforma in elemente decorative si artistice frumoase si de neuitat.

Ca orice gard cu elemente forjate poate fi construit in intregime din acelasi material - metal sau poate fi combinat cu piatra naturala cu care se pot placa de exemplu stalpii de sustinere.

Si in combinatie cu caramida poate rezulta un gard cu forma complexa si originala avand ca si complement o sectiune din fier forjat. Gardurile din caramida si accente din fier forjat arata armonios in fundalul unei case de caramida.

Tevile metalice arata mai strict si mai solemn. Asemenea gard se potriveste pentru o portiune mai mare prin care se poate vedea de exemplu un peisaj frumos in spatele gardului.

Elementele forjate in forma de zabrele arcuite energizeaza gardul la care sunt atasate. Un model floral fantezist fascineaza cu frumusetea lui.
Fierarii cu adevarat artisti sunt capabili sa creeze elemente uimitoare, frumoase si cu adevarat unice pentru garduri.

Exista doua tipuri principale de forjare a fierului:

Forjarea la cald - procesarea metalului la temperaturi inalte

Forjarea la rece  (obtinerea formei dorite a metalului prinaplicarea de tratamente cu diferite unelte fara incalzire).

Pentru a forja la cald este nevoie nu doar de unelte speciale dar si de cuptor care sa permita prelucrarea metalului peste temperatura de recristalizare. Forjarea la cad sau mai bine spus la caldura extrema prezinta cateva avantaje precum si dezavantaje. Ca si puncte forte mentionam anihilarea efectelor tensiunilor de duritate prin recristalizare , scaderea limitei de elasticitate de unde si prelucrarea mai usoara , cresterea ductilitatii, cresterea difuziei care reduce sau chiar elimina neomogenitatile chimice, in timpul deformarii porii sunt miscosati si chiar inchisi.

Asa cum am spus si mai sus aceasta metoda de prelucrare a fierului are si cateva dezavantaje: pot aparea reactii neplacute intre metal si atmosfera, apar tolerante imprecise datorate contactiei termice si deformarilor din cauza racirii neuniforme.

Forjarea la rece este procedeul de prelucrare a metalelelor sub temperatura lor de recristalizare , la o temperatura aproapiata de cea a camerei. Forjarea la rece se poate face prin torsiune, indoire, presare si sudare.
Aceasta metoda este mai accesibila si poate deveni chiar si un hobby pentru cei care iubesc proiectele do it your self.

Avantajele acestei tehnici sunt: nu necesita incalzire, deci cuptor special. Finisarea suprafetelor este mai calitativa mai ales ca se poate avea un control mai bun asupra dimensiunilor.

Dintre dezavantaje mentionam: necesita forte mai mari, pot fi necesare caliri intermediare pentru compensarea pierderii de ductilitate si mai ales pot aparea tensiuni reziduale nedorite.

Una peste alta metalul prelucrat prin forjare este mai rezistent decat cel turnat sau cel prelucrat pe masini unelte. Multe metalelor sunt forjate la cald in timp ce aliajele feroase sunt forjate la caldura extrema.  Exista multe si diferite modalitati de forjare insa pot fi grupate in 3 mari categorii: tragere sau intindere, aplatizare sau presarea materialului in matrite inchise compact. Procesele de forjare includ:
laminare, swagging, zimtare, forjare in matrita deschisa, forjarea in matrita prin imprimare, forjarea cu presare, forjarea la cald automata si refularea (aplatizarea) materialului.

Gardurile cu montanti din fier forjat sunt probabil unele dintre cele mai folosite. Pretul pentru acestea se calculeaza per metru liniar, pe metru patrat sau per element.

Foarte multi producatori ofera garduri forjate si sudate sub forma de panouri gata facute ce variaza ca si complexitate a modelului cu bucle , coada de paun, cu medalioane, cu varfuri , cu arcade si ornamente pentru porti. Aceste panouri pot fi montate pe stalpi metalici sau din beton prin sudare.

Daca aveti un buget mai restrans sau un gard prea transparent nu este pe placul vostru puteti opta doar pentru o platbanda cu elemente din fier forjat combinata cu o poarta din fier forjat acoperita cu policarbonat.

Sau puteti opta pentru un gard din lemn sau piatra si doar o poarta pietonala si portile pentru garaj din fier forjat.

Nu mai putin interesanta este combinatia de gard din lemn sau poarta cu elemente forjate , o asemenea structura ameniteste de castelele medievale.

Daca aveti un banal gard din tabla ondulata il puteti readuce la viata cu ajutroul unei rame din fier forjat o idee deloc de neglijat dupa cum puteti vedea in imaginea din galerie.

Daca vi se pare ca aceste garduri ofera o prea mare transparenta le puteti placa pe interior cu panouri din policarbonat .

Un gard cu stalpi din caramida si panouri de lemn si insertii de fier forjat este o solutie perfecta pentru o casa la tara.

Dupa cum puteti vedea optiunile sunt multe de la garduri simple si modeste pana la cele mai scumpe si complexe modele, de la garduri doar din fier si pana la cele ce combina doua sau chiar mai multe tipuri de materiale. Oricine poate gasi un model potrivit si un lucru este cert - gardul din fier forjat merita o atentie speciala.


Recomandari articole: fier forjat, garduri, constructie casa, caramida, poarta, fier, amenajari exterioare,

‹‹ Proiecte de case cu coloane - 3 modele de locuinte stilate

Muscate curgatoare, tiroleze - ingrijire, inmultime, boli si daunatori si multe alte informatii utile ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro