renovat.ro

» » » » » »


Gazania - o planta comoara rezistenta la seceta


O alta floare cu un colorit viu este Gazania (Gazania), o planta de origine mediteraneana din Italia si Grecia, dar raspandita si in Africa de Sud se cunosc un numar de cca. 16 specii. Impresioneaza prin culoarea galbena si/sau portocalie a petalelor dispuse in jurul unui disc cu o culoare putin mai inchisa.

Sfaturi ingrijire gazania in gradina
Gazania - o planta comoara rezistenta la seceta

Galerie poze
  • Sfaturi ingrijire gazania in gradina
  • Flori de gazanie albe si mov
  • Gazania Kiss bicolora galben cu rosu
  • Gazania rosie ingrijire pe timpul iernii
Galerie poze

A fost bine aclimatizata si in tara noastra, fiind o floare anuala ce infloreste vara si toamna de la sfarsitul lui iulie pana in octombrie. Ca forma a florii se aseamana cu floarea-soarelui sau cu margareta, de aceea se mai numeste si Gazania - margareta sau Floarea Comoara. Cea mai des intalnita in gradinile din tara noastra este specia Gazania Splendens.

Plantare si ingrijire

Gazania este o floare careia ii plac spatiile insorite, cu pamant afanat si umiditate scazuta. Se planteaza in martie sau inceputul lui aprilie in pamant reavan, ingrasat cu gunoi de grajd sau fertilizant din comert si foarte bine afanat, la adancimea de 5-8 cm si la distante de 20-25 cm intre flori pentru a le asigura spatiul optim de crestere si aerare. Pentru a evidentia mai bine delicatetea florilor si in special a inelului de nuanta inchisa ce deseneaza petalele pe interior in apropierea discului median, este preferabil sa fie mai multe alaturi, in palcuri. Florile au diametrul intre 4-6 cm, iar petalele au diferite culori: alb, crem, portocaliu, rosu.

Se uda doar dupa plantare, ulterior florile sunt rezistente la seceta. Are insa nevoie de lumina solara cel putin 6-7 ore pe zi. Inaltimea plantei la maturitate ajunge la 25-30 cm. In perioada de inflorire este bine sa se fertilizeze solul de cel putin 2-3 ori si sa se marunteasca pamantul in jur indepartandu-se buruienile pentru stimularea unei infloriri bogate. Ca o particularitate a acestei flori este faptul ca petalele se deschid doar daca sunt mangaiate de lumina si caldura soarelui.

Pastrarea pe timpul iernii

Gazania se poate pastra pe timp de iarna in ghivece. Se pregateste pentru iarna prin taierea plantei la nivelul solului, se scoate din gradina si apoi se pastreaza in spatii reci la o temperatura constanta cuprinsa intre 12 si 16 grade ( camere neincalzite, terase acoperite, balcoane, beciuri, etc), iar primavara , dupa ce a trecut pericolul de inghet , pe la inceputul lunii mai se replanteaza in gradina.

Inmultire

Florile de gazania se inmultesc prin seminte ce se cumpara in pliculete de la magazine. Semanatul se realizeaza la sfarsitul lui martie-aprilie in ladite cu pamant fertil si umed, pastrate in spatii luminoase. Plantele apar in 14-18 zile si trebuie repicate. Pot fi plantate direct in gradina in luna mai, in spatii cu lumina puternica si sol afanat si fertil sau in chivece pastrate in interior sau in jardiniere. Florile de acest tip plantate in ghivece trebuie udate ceva mai des dar nu in exces.

Boli si dauantori

Planta este rezistenta la seceta, insa umezeala si udatul in exces poate conduce la aparitia mucegaiului cenusiu care deterioreaza si omoara planta. Mucegaiul se observa prin aparitia unor pete maronii pe frunze. Se combate prin pulverizarea cu fungicide adecvate ce se cumpara de la magazinele fitosanitare sau din florarii solutia diluata facandu-se conform prescriptiilor de pe ambalaj.


Recomandari articole: plante anuale, plante rezistente la seceta, flori, flori de vara,

‹‹ Iarba ciutei o planta decorativa cu flori galbene pentru gradina sau apartament

Carciumaresele - sfaturi practice pentru plantarea si ingriirea lor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro