renovat.ro

» » » » »


Gazonul - sfaturi intretinere si ingrijire pentru o gradina perfecta


Gazonul intr-o curte sau gradina ofera una dintre cele mai frumoase suprafete de teren, mereu inverzite. Aspectul placut al ierbii face ca din ce in ce mai multe persoane sa il prefere pentru amenajarea gradinii.

Proiect peisagistica gradina locuinta
Gazonul - sfaturi intretinere si ingrijire pentru o gradina perfecta

Galerie poze
 • Proiect peisagistica gradina locuinta
 • Ingrijire gazon vara peluza tunsa
 • Alei de piatra si gazon casa rustica
 • Alee pavata cu pietre de rau si gradina cu gazon
Galerie poze
 • Casuta din lemn cu gradina in jur
 • Gazon cu flori pentru gradina
 • Peluza de gazon de jur imprejurul casei
 • Alee de protectie casa din piatra alba
 • Gradina cu gazon si alee pe margini
 • Gradina cu gazon si iaz mic cu podet
 • Ingrijire gazon si flori vara
 • Ingrijire gazon luni de primavara
 • Idee amenajare gradina din spatele casei cu gazon
 • Peisaj rustic cu gazon de munte
 • Pergola cu acoperis din lemn si stalpi coloane romane
 • Pietre mari de munte plantate in gazon
 • Sistem de aspersoare pentru udarea gazonului
 • Peluza gazon ingrijire


Intretinerea gazonului presupune cateva lucrari periodice care constau in aplicarea unor ingrasaminte necesare unei cresteri corespunzatoare, udare, tundere, greblare.

Aplicarea ingrasamintelor


In lunile ianuarie, februarie se poate face o prima udare a terenului, dupa topirea zapezii sau intr-o perioada ce permite udarea solului. Se arunca pe sol granule de calciu, dupa care se uda abundent; este important ca apa bogata in calciu sa patrunda in sol.
In luna aprilie se aplica ingrasamintele NKP normal pentru gazon care se distribuie pe intreaga suprafata si se uda abundent cu aspersoare sau alte mijloace la indemana.
In lunile de vara se uda cand este necesar si se tunde periodic. In lunile septembrie si octombrie se recomanda aplicarea de ingrasaminte bogate in fosfor si kaliu, mai putin azot deoarece acesta din urma stimuleaza cresterea si nu este recomandata in preajma venirii iernii. Ca si celelalte tipuri de ingrasaminte, si cele aplicate toamna se disperseaza pe suprafata gazonului si se uda abundent. Ingrasamintele granulate au un efect lent, de la 2-3 saptamani pana la 2-3 luni.

Udarea gazonului se recomanda sa se faca rar si abundent (de doua ori pe saptamana) decat des (zilnic) si cate putin. Daca gazonul se uda rar si abundent se stimuleaza dezvoltarea radacinilor si rezistenta lor in perioada de seceta. Daca se uda des si putin, radacinile vor fi firave si la prima seceta, in zile toride consecutive gazonul se va usca pe diferite suprafete, necesitand timp de refacere. Udarea gazonului se face dimineata devreme sau seara, dupa ce caldura soarelui s-a potolit, altfel riscam sa ardem radacinile sau iarba sa se vestejeasca.

Tunderea gazonului ar fi bine sa se faca la inaltimea de 5-8 cm. Daca este tuns foarte scurt (2-3 cm) pe timp de vara radacinile ar putea sa se usuce fiind prea expuse caldurii, pamantul nefiind protejat de firul de iarba. Radacinile se usuca si gazonul moare pe diferite portiuni. Dupa tunderea gazonului, chiar daca masina colecteaza firele taiate, este bine sa greblati toata suprafata inca o  data si veti ramane uimiti cata iarba veti strange! Iarba taiata poate fi pusa in recipiente in scopul de a face compost, care primavera poate fi aplicat peste gazonul care are deja 1 an de la insamantare, ca ingrasamant organic.

Greblarea gazonului este o operatie necesara primavera, in aprilie-mai pentru afanarea solului. In lunile mai-august se aereaza solul folosindu-se greblute cu dinti din metal cu care se grebleaza suprafetele astfel incat sa se indeparteze si unele impuritati, dar sa se si aeriseasca solul la nivelul radacinilor. Toamna, in lunile septembrie-octombrie se face inca o greblare in scopul indepartarii impuritatilor adunate sau a materialului vegetal mort.

Tot in aceasta perioada se recomanda si aerarea gazonului drenarea solului. Cu o furca ce are colti ascutiti intepati sistematic toata suprafata gazonului, cu adancimea de 8-15 cm. Terenul va arata ciudat, dar va avea efecte benefice asupra radacinilor plantei care se vor revigora in primavara.

Zone cu gazon mort care pot aparea din diferite cauze pot fi refacute prin zgarierea solului cu o grebluta cu dinti de metal mai ascutiti, dupa care se poate semana gazon, se acopera cu putin pamant si se uda din abundenta; semintele incoltesc si primavara gazonul se va reface complet.

Ciupercile pe gazon reprezinta una din amenintarile bunei dezvoltari a acestuia. Ele apar datorita umiditatii pronuntate a solului. Pentru a scapa de ciuperci, se uda gazonul din abundenta, apa sa balteasca, timp de 5-6 zile consecutiv.


Recomandari articole: gazon, intretinere, ,

‹‹ Hota de bucatarie - cum alegem modelul potrivit?

Stanjenelul - Irisul : ingrijire si inmultire ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro