renovat.ro

» » » » »


Geam termopan Low-e | Ce inseamna ?


Ne-am hotarat sa inlocuim tamplaria veche din lemn de brad cu tamplarie PVC si sa cumparam si geam termopan low-e. Termenul este deosebit de interesant si vom avea un produs de calitate. Sa vedem in continuare ce inseamna si cum identificam geamul termopan low-e montat la tamplaria PVC.

Geam termopan low-e
Geam termopan Low-e | Ce inseamna ?

Galerie poze
  • Geam termopan low-e
Galerie poze

Dupa ce in anii 70 s-a produs primul geam tip sandwich in care cele doua fete ale geamului erau separate de un strat compact de aer - adica termopanul iata ca anii 80 ai secolului trecut au adus o noua tehnologie: geamul low-e. Ce inseamna low-e? Inseamna "low emisivity" adica emisie scazuta de caldura prin radiatie in traducere "mot-a-mot". Mai pe romaneste, pe una din fetele unei foi de sticla este depus un strat de argint. OK. Sa nu ne imaginam acum ca e atat argint incat ajunge sa facem niste cercei... Lasand gluma la o parte, este vorba de o depunere de particule foarte fine, depunere care se face chiar cand geamul este in stare aproape topita sau ulterior prin depunere in vid. Asta inseamna ca stratul metalic devine parte componenta a geamului termopan. Dar ce se intampla, se mai vede prin el? Da. Pentru ca particulele sunt atat de fine incat nu opresc radiatia in spectrul vizibil, ci pe cea in spectrul infrarosu, si anume caldura.

Bine, bine, cu ce ne ajuta pe noi lucrul asta? Depinzand de foaia de sticla pe care este aplicat stratul low-e, geamul termopan poate fi optimizat pentru a mentine caldura in casa iarna sau a reflecta caldura soarelui vara. Sa vedem cum.

Montare termoizolanta
In general, geamul cu fata low-e se monteaza cu fata low-e spre interiorul de sandwich cu gaz inert. Gazul inert protejeaza stratul de argint sa nu se oxideze. Optimizarea de care vorbeam, se face prin montarea acestui sandwich termoizolant cu geamul low-e spre interior sau spre exterior. Daca geamul low-e este spre interior, vom pastra mai multa caldura iarna decat in cazul unui geam netratat. Daca geamul low-e este spre exterior, vom pastra mai racoroasa camera pe timp de vara, reflectand mai eficient caldura din exterior.

Totusi, optimizand una dintre optiuni, ce se intampla in anotimpul opus. In primul caz, al optimizarii termoizolante pentru iarna, putem reduce vara cantitatea de caldura care intra direct pe geam cu ajutorul jaluzelelor sau al perdelelor. Si atunci geamul low-e nu mai are vara ce sa stocheze in casa. In plus, el oricum mai reflecta o cantitate de caldura exterioara dar mai putin decat in al doilea caz. Iar in cazul optimizarii de vara, iarna obtinem cel putin performantele unui geam obisnuit plus un castig dat de stratul de argint low-e dar un pic mai mic decat in primul caz. Cum identificam pe care fata a geamului termopan este depus stratul low-e? Metoda clasica este cu ajutorul unei brichete. Seara vom vedea reflectandu-se patru lumini. Trei de aceeasi culoare, a patra de culoare diferita. Lumina de culoare diferita va indica fata geamului care contine depunerea low-e.

Acum stim un pic mai mult despre tehnologia geamului termopan cu depunere low-e. Este un castig important in amenajarea apartamentului sau construirea unei case mai eficiente din punct de vedere energetic. Spor la treaba!

 Intrebari si raspunsuri despre geamul termopan low-e:

Intrebare: Ce contine geamul low-e?
Raspuns: Particule fine de argint. Exista doua modalitati de aplicare: fie prin incorporarea acestora chiar la turnarea geamului, fie dupa aceea, prin depunere in vid. Fata tratata low-e este montata spre interiorul sandwich-ului format de cele doua foi de geam, iar intre foile de geam se introduce un gaz inert, pentru a evita fenomenul de oxidare.

Intrebare: Foaia de sticla cu low-e se pune in interiorul casei?
Raspuns: Foaia de geam cu low-e se monteaza spre interiorul casei, cu stratul refletorizant spre interiorul "sandwich-ului", pentru a avea o camera cat mai calduroasa. Particulele depuse pe geam permit trecerea caldurii spre interior, dar opresc radiatia in spectrul infrarosu spre exterior. Similar, daca am dori o camera mai racoroasa vara, atunci foaia s-ar monta in partea exterioara a "sandwich-ului".

Intrebare: As dori sa stiu ce inseamna geam "low E4"?
Raspuns: Este un tip de geam low-e care are depus in plus pe suprafata expusa in exterior un strat de dioxid de titan. Acesta are rolul de a face mai usoara curatirea geamului. De multe ori cand trecem pe langa cladirile de otel si sticla observam acei "aplinisti" care escaladeaza cladirile. Geamul low e4 este mai usor de spalat pe exterior.

Intrebare: Cum ne dam seama ca este geam low-e?
Raspuns: Cea mai simpla metoda de a identifica un geam low-e este cu ajutorul unei brichete sau a unei lumanari aprinse, pe care o tinem in dreptul geamului. Se vor reflecta patru lumini in geam, trei de o culoare si a patra de o culoare diferita (de obicei spre mov). Geamul care reflecta lumina de culoare diferita este cel cu depunere low-e. In imagine nu se vede aceasta deosebire, spectrul de emisie al luminii diferite nu a fost captat de obiectivul aparatului foto.

Verificare geam low-e
Verificare geam low-e

Intrebare: Pe langa modalitatea de verificare a geamului cu lumanarea sau bricheta ,ce alte metode se mai pot folosi? Multumesc.
Raspuns: Pentru a verifica "acasa" aceasta este metoda la indemana. Altfel, puteti apela la un laborator de incercare si testare a materialelor de constructii.

Intrebare: pentru proba in instanta rog sa-mi oferiti o modalitate de verificare a sticlei LoW-e. Va multumesc
Raspuns: In mod "casnic" verificarea se face conform raspunsului anterior. Aveti si o imagine. Daca insa aveti nevoie de o proba in instanta, aveti cu siguranta nevoie de o constatare autorizata pe care v-o poate furniza un laborator autorizat de incercari si testare a materialelor in constructii.

Intrebare: Daca vrem sa pastram caldura iarna in casa iar vara sa se reflecte in exterior, mentinand racoarea in casa, este posibil? Si cum anume ar fi posibil? Multumesc!
Raspuns: Teoretic, raspunsul ar fi da. Si anume cu geamurile 4 seasons. Ele se pare ca ar fi optimizate pentru acest lucru. Sunt un pas in plus fata de geamurile low-e si se monteaza cu stratul reflectorizant spre exterior. Consultati un furnizor de geam termopan care foloseste acest tip de sticla. Dar, in plus, si casa trebuie izolata termic ( polistiren sau vata minerala ).

Comentariu: Coala low-e se poate verifica prin 3 cai, si anume:
1. cu o flacara
2. cu un aparat pe care il pui pe coala de sticla
3. inainte de a se monta termopanul in rama se vede pe bagheta termopanului un maroniu auriu inchis, acea parte e low-e

Intrebare: Am incercat metoda de verificare a sticlei si se vad 4 reflexii in geam primele 2 cam de aceeasi intensitate si urmatoarele de o intensitate mai scazuta si de o nuanta ceva mai diferita (am incercat cu un led flash de la mobil). Problema e ca pe balcon transpira geamurile foarte tare pe partea din interior (nu pe exterior sau in mijlocul sticlei), a aparut si mucegaiul iar pe balcon jos este umed in permanenta. Profilul are in el niste gauri (picuratoare am inteles ca se cheama) nu am izolatie exterioara iar glaful exterior a fost facut aiurea de catre un meserias (nu acopera in totalitate spuma). Nu am dat foarte mare importanta in vara cand am pus termopanul deoarece anul viitor urmeaza sa fac izolatia si atunci voi avea grija sa fie facute glafurile ca la carte.... avand in vedere ce am citit aici si pe alte site uri.... Intrebarea mea este daca este acel glaf exterior (care in unele locuri nu e facut deloc si e doar spuma ) problema? Sau care ar mai putea fi cauzele? Mentionez ca pe balcon am flori, intre balcon si camera nu e termopan, ci profil normal de lemn cu sticla normala si usa, usa sta deschisa in fiecare zi de dimineata pana undeva in jur de ora 14, si la camera imi transpira dar mai putin (si glaful exterior e facut ceva mai bine - geamurile nu sunt deschise deloc cand e rece)
As dori si un sfat si anume ce sa fac pentru a incerca sa mentin cat mai uscate geamurile pana in primavara cand voi putea sa lucrez la izolatie si glafuri. Am gasit pe diverse site-uri niste dezumidificatoare electrice (intre 600-1200 ron) si dezumidificatoare ceva mai mici ca un fel de tablete (in jur de 20-30 ron) avand in vedere umiditatea de pe balcon mi-e greu sa cred ca niste tablete pot face minuni - poate doar cate 3-4 pe zi ceea ce ar duce in total la o suma mult mai mare decat un dezumidificator electric! Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.
Raspuns: Pentru mai multe informatii, va recomandam articolele despre Condens Termopane si Punctul de Roua.
Plantele pot creste, intr-adevar umiditatea aerului, ceea duce la aparitia igrasiei si a condensului  - incercati sa scoateti plantele de pe balcon si vedeti daca mai transpira geamurile.
Daca doriti, puteti sa verificati care este umiditatea relativa in balcon cu ajutorul unui higrometru de camera. Valorile normale sunt intre 40% si 60%.
Pe de alta parte, si lipsa de hidroizolatie a glafului exterior poate permite infiltrearea apei in balcon. La fel si in cazul in care nu s-a facut hidroizolatia exterioara dupa montarea termopanelor. Aceste hidroizolatii se fac cu silicon bituminos si previn infiltrarea apei de ploaie pe sub tamplaria PVC . Aveti grija sa faceti hidroizolatia inainte de termoizolatia exterioara. Tot atunci ar fi bine sa curatati si igrasia de pe peretele interior, cu ajutorul unei solutii antimucegai, pe baza de clor, dar numai dupa ce peretele este curatat pana la zid si lasat sa se usuce bine (la vara, cand este cald). In nici un caz nu izolati pe interior, deoarece acest lucru nu va face decat sa ascunda igrasia, fara a inlatura problema.
Un dezumidificator electric va poate scoate din incurcatura pentru o perioada.


Recomandari articole: termopan, hidroizolatie, reparatii,

‹‹ Caracteristicile ferestrelor cu geam termopan si avantajele oferite de acestea

Glafuri de interior si exterior pentru termopane ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Dorel a scris:

Buna as dori sa construiesc geamurile la casa din lemn si as pune sticla triplan dar nu stiu ce grosime trebuie sa aiba frizurile
apoi daca stie cineva un reprezentant la freze pentru geam care se poate pune sticla triplan?
astept raspuns multumesc

Nick a scris:

Buna ziua, cum pot verifica daca geamul cu low-e a fost montat corect pentru a retine caldura in casa si nu invers.


Multumesc,

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro