renovat.ro

» » » » » » »


Constructie beci langa casa - ghid cu sfaturi utile de care trebuie sa tineti cont dar si imagini cu modele interesante


Beciul este important pentru orice casa deoarece ofera un spatiu ideal pentru depozitarea fructelor si legumelor poaspete sau conservate dar si pentru sticlele de vin. Beciurile pot avea diverse forme si dimensiuni, insa o constructie simpla va putea fi facuta si de catre persoane care au un minim de cunostinte si indemanare. Alegerea tipului de constructie va trebui facuta luand in considerare mai multe aspecte precum bugetul disponibil, scopul beciului sau conditiile climatice din zona unde se efectueaza constructia.

Beci placat cu piatra
Constructie beci langa casa - ghid cu sfaturi utile de care trebuie sa tineti cont dar si imagini cu modele interesante

Galerie poze
 • Beci placat cu piatra
 • Acoperis beci
 • Beci cu scara de lemn
 • Beci mare cu legume
Galerie poze
 • Construire beci
 • Crama
 • Fundatie beci
 • Groapa beci
 • Lumina beci
 • Lumina beci
 • Rafturi beci
 • Rafturi cu borcane in beci
 • Scara beci
 • Structura beci
 • Zidarie beci
 • Cum construiesti un beci langa casa

Constuctia unui beci separat de casa este mai facila decat amenajarea unui beci la subsolul casei care trebuie amenajat odata cu fundatia fiind astfel mult mai costisitor. Beciurile pot avea o singura incapere, sau pot fi divizate in doua spatii pentru a evita ca fructele si legumele depozitate sa-si imprumute din mirosuri. Un tip aparte de beci este crama care se foloseste pentru producerea si pastrarea vinului si care are unele caracteristici speciale de care va trebui sa tineti cont. De regula, in crama se pot depozita si alte tipuri de bauturi dar si diferite tipuri de branzeturi maturate.


Citeste si: Proiect de casa cu beci si garaj -locuinte mai spatioase


Pentru alegerea unei locatii potrivite pentru un beci va trebui sa luati in considerare cateva aspecte importante precum umiditatea solului si nivelul  panzei freatice. Determinarea nivelului panzei freatice se poate face prin masuratori in timpul primaverii sau al toameni. Daca aveti o fantana pe teren veti putea masura adancimea acesteia, altfel va trebui sa sapati un put separat. In cazul in care nivelul panzei freatice este ridicat va fi mult mai dificil sa construiti un beci pe acel teren, deoarece veti avea nevoie de materiale rezistente la apa si umezeala care sunt mult mai costisitoare. Pe un teren cu multa umezeala, peretii beciului vor trebui sa fie din caramizi sau ciment dar va trebui sa folositi si diferite tipuri de materiale hidroizolante pentru fundatii.


Recomandare: Realizarea unei fundatii  la o casa din lemn - turnarea placii de beton cu cifra


Recomandari pentru constructia beciurilor


Indiferent ce tip de constructie veti alege sau ce materiale veti folosi, exista cateva recomandari de care va trebui sa tineti cont atunci cand doriti sa construiti un beci:


-    Daca veti folosit materiale din lemn, atunci acestea vor trebui tratate cu anumite solutii pentru a le proteja de umezeala
-    Inceperea constructiei beciului va trebui facuta in timpul verii, cand pamantul este mai uscat si riscul inundarii constructiei este mai mic
-    Un sistem de ventilatie eficient este foarte important pentru asigurarea conditiilor optime de pastrare a fructelor si legumelor
-    Pentru a asigura un nivel constant de temperatura in beci va trebui ca usa sau trapa sa fie etanse
-    Acordati o atentie speciala izolatiei termice care va putea sa asigure un nivel optim de temperatura pe tot parcursul anului

-    Inainte sa alegeti anumite materiale incercati sa verificati care sunt avantajele si dezavantajele acestora


Citeste si: Fosa septica din caramida sau beton - care este mai buna si ce trebuie sa alegi


Caramizile si betonul sunt cele mai potrivite pentru constructia unui beci deoarece sunt rezistente, durabile si tolereaza bine umezeala si temperaturile scazute.


Totusi daca va ganditi sa construiti un beci din caramizi va trebui sa luati in considerare si urmatoarele aspecte:


-    Blocurile de BCA sunt mai fragile astfel ca nu sunt recomandate pentru constructiile subterane
-    Caramizile din silicat de calciu sunt mai durabile insa nu rezista bine in spatii cu un nivel ridicat de umeazeala
-    Cea mai buna optiune raman caramizile clasice

Un beci cu ziduri din caramida va rezista o lunga perioada de timp si va asigura o temperatura constanta indiferent de anotimp.


Vezi: Cum se crapa zidaria de caramida la un cutremur


Etapele construirii unui beci


Pentru a construi un beci va trebui sa parcurgeti anumite etape intr-o anumita oridine, iar in continuare va vom prezenta care sunt cele mai importante dintre aceste etape:


1.    Amenajarea gropii


Dupa ce ati ales locatia beciului va trebui sa masurati si sa marcati cu grija laturile conform dimensiunilor stabilite anterior. Saparea gropii se poate face atat un un mic excavator cat si manual cu harlete si lopeti, in functie de bugetul disponibil. Avantajul utilizarii uneltelor manuale este ca pamantul isi va pastra structura iar marginile nu se vor darama. Dimensiunile beciului sunt alese in functie de necesitati, insa groapa va trebui sa fie cu o jumatare de metru mai larga decat beciul. Dupa ce ati terminat de sapat va trebui sa incercati sa nivelati pamantul pentru ca podeaua sa fie cat mai dreapta.


Recomandare: Renovarea unei case vechi din caramida - a durat un an insa rezultatul este miraculos - poze inainte si dupa


2.    Construirea fundatiei


Aceasta etapa nu este obligatorie, insa amenajarea unei fundatii va creste nivelul de impermeabilizare a beciului. Daca va hotarati sa folositi o fundatie, aceasta va trebui sa aiba o inaltime de aproximativ 40 cm si va trebuie sa fie facuta din bare din fier beton peste care se va turna beton.  


3.    Zidurile


Zidurile vor fi facute din caramizi sau boltari de diferite marimi care vor fi prinse cu mortar. Este indicat sa incepeti construirea zidurilor din colturile beciului spre mijloc si sa verificati periodic daca zidurile sunt drepte cu ajutorul unei nivele.


4.    Montarea plafonului


Cea mai simpla metoda este utilizarea grinzilor din lemn cu o grosime adecvata pentru dimensiunile beciului. Plafonul va trebui sa foloseasca si un strat de izolatie termica care se va monta prin aceleasi metode utilizate in cazul acoperisurilor. Deasupra grinzilor se va pune un strat termoizolator din  vata minerala, polistirent expandat sau spuma poliuretanica, insa va trebui sa lasati si un spatiu liber care va asigura ventilatia necesara.


Vezi si:  Izolare plafon


Tipuri de podele pentru beciuri


Exista mai multe optiuni pentru pardoseala beciului din care veti putea alege in functie de dimensiunile si scopul beciului dar si de nivelul de umezeala. Iata care sunt cele mai importante tipuri de pardoseala pentru beciuri:


1.    Podea din pamant

Acest tip de podea este cea mai ieftina si cea mai simpla de amenajat. Primul pas este nivelarea pamanului care apoi va trebui sa fie compactat si batotorit iar apoi va trebui sa puneti un strat de pietris de aproximativ 10 cm. Avantajul major al acestui tip de podea este costul foarte redus insa dezavantajele sunt riscul de inundatie si posibilitatea ca materialele din lemn si fier sa putrezeasca sau sa rugineasca.


2.    Podea din ciment


O astfel de podea este potrivita pentru zonele cu teren mai umed, insa poate sa fie si o baza pentru alte tipuri de podele. Pentru a turna podeaua de ciment va trebui intai sa nivelati suprafata si sa puneti un strat de de 15 -20 cm de nisip care va trebui umezit si compactat. Puteti sa puneti si un strat hidroizolator pentru a reduce gradul de umezeala din beci.


3.    Podeaua de lut


Podeaua de lut nu este folosita foarte des deoarece necesita un lut de calitate dar si lucrari de mentenanta periodica. Lutul este un amestec cu o granulatie foarte fina care este prietenos cu mediul inconjurator, fiind astfel potrivit pentru beciuri si spatii de locuit. Stratul de lut va trebui sa aiba 10-15 cm, iar sub acesta va trebui sa puneti un strat hidroizolant. In aceasta podea vor putea sa apara dupa uscare eventuale crapaturi care vor trebui umplute cu o mixtura pe baza de lut.


Citeste si: Podea din discuri de lemn - instructiuni de realizare pas cu pas


4.    Podeaua din caramizi


Podeaua din caramizi este durabila si rezistenta dar are si un aspect atragator. Pretul destul de redus si amenajarea rapida sunt alte avantaje ale podelii din caramida.


5.    Podeaua de lemn


Podeaua de lemn se poate folosi in locatii unde pamantul este mai uscat iar panza freatica este foarte adanca. Scandurile de lemn se vor prinde de niste grinzi care la randul lor se pun pe un strat de pietris si lut. Pentru a prelungi durata de viata a podelii din lemn va trebui sa folositi diferite lacuri sau vopsele pentru care le vor proteja  de umezeala.


Sistemul de ventilatie, scarile sistemul de iluminare


Daca construiti un beci la nivelul solului atunci va trebui sa lasati cateva guri de aerisire. Pentru un beci sapat in pamant, veti avea nevoie de un sistem de ventilatie reglabil care va va permite sa controlati mai usor temperatura din beci.


In ceea ce priveste scarile, daca beciul are dimensiuni mai mici, atunci veti putea folosi o scara aproape verticala din lemn. Pentru beciurile mai mari care au o usa, veti putea sa amenajati o scara din caramizi care va oferi un acces mai facil in beci.


Vezi si: 25 de scari cu trepte din piatra pentru curtile interioare si nu numai


Avand in vedere ca in beci va fi un grad mai mare de umezeala, toate cablurile electrice vor trebui sa aiba o buna izolatie, cea mai buna solutie fiind cablurile din cupru cu un strat dublu de izolatie. Lampile speciale vor trebui montate intr-un loc mai uscat, iar prizele vor trebui sa aiba o protectie speciala pentru umezeala.  


Instalarea rafturilor in beci


Rafturile sunt cele mai importante elemente ale unui beci, deoarece ofera spatiul necesar pentru depozitarea si pastrarea fructelor si legumelor. Exista mai multe tipuri de rafturi pe care le puteti achizitona din magazinele de specialitate, insa pe care le veti putea face si singuri.


Cele mai populare tipuri de rafturi sunt:


-    Rafturile din lemn - lemnul este un material usor de prelucrat astfel ca veti putea face rafturi de orice dimensiuni
-    Rafturi din ciment - vor fi mai rezistente la umezeala si loviri accidentale insa sunt mai greu de amenajat

-    Rafturi metalice - se vor folosi in beciuri cu un nivel redus de umiditate pentru a nu rugini


Recomandare: Rafturi metalice pentru camara


-    Rafturi de plastic - sunt ieftine, usoare si rezista bine la umiditate astfel ca sunt una din cele mai bune optiuni pentru orice beci

Rafturile nu vor trebui sa fie amenajate la inaltime pentru a permite accesul facil chiar si pentru persoanele mai mici de statura. Nu puneti foarte multe borcane pe un raft de lemn sau de plastic care ar putea sa cedeze. Din aceleasi materiale veti putea sa faceti si cutii pentru pastrarea cartofilor care vor trebui sa fie prevazute cu capace detasabile.Recomandari articole: beci, constructii, sfaturi, etape constructie, proiecte diy, proiect casa,

‹‹ Dulap sau dressing in hol - Iata o multime de idei si imagini cu mobilier modern pentru hol

Construieste-ti singur un deshidrator solar de fructe si legume - proiect + schita ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro