renovat.ro

» » » » » »


Se poate instala o priza in baie? Este sigur? Iata ce trebuie sa cunosti inainte


O baie moderna nu mai poate exista fara aparatele electrice pe care le folosim in fiecare zi. Aparatul de ras electric, masina de spalat, boilerul sau cada cu hidromasaj sunt doar cateva dintre aparate care necesita alimentarea la o priza electrica.  Pentru a instala o priza electrica intr-o baie va trebui sa tineti cont de reglementarile minime de siguranta si securitate din cauza gradului foarte mare de umiditate care se poate acumula in acest spatiu.

Priza instalata in baie
Se poate instala o priza in baie? Este sigur? Iata ce trebuie sa cunosti inainte

Galerie poze
  • Priza instalata in baie
  • Schema zone de siguranta pentru montare prize in baie
  • Zone de siguranta in baie pentru instalare priza
Galerie poze

Siguranta inainte de toate

Nivelul de umiditate din baie creste de fiecare data cand facem dus deci ar trebui sa tineti cont de regulile care va pot proteja de electrocutarea prin atingerea indirecta. Instalarea unei astfel de prize va putea fi facuta de un electrician autorizat care va alege solutia optima pentru baia dumneavoastra.

Principalele reguli de care trebuie sa tineti cont atunci cand instalati o priza in baie sunt:

Citeste si: Proiectarea instalatiei electrice pentru casa - sfaturi inteligente

-    Sa foloseasca un circuit de impamantare cu nul de protectie
-    Priza sa aiba un capac izolator de tip IP54
-    Sa fie amplasata la o distanta rezonabila fata de sursele de apa
-    Sa fie amplasata la inaltimea minima recomandata
-    Sa aiba un circuit special cu disjunctor pentru curent diferential

Alegerea locatiei potrivite pentru priza din baie

Orice baie poate fi impartita in patru zone marcate de la 0 la 3 dupa cum urmeaza

-    Zona 0 - este zona in care sunt instalate chiuvetele, dusurile si alte surse de apa. In aceasta zona instalarea oricaror echipamente electrice cu un voltaj mai mare de 12 V este strict interzisa

Vezi si: Oglinda pentru baie - cum o alegem - sfaturi utile

-    Zona 1 - este deasupra zonei 0, respectiv de la sursele de apa inspre tavan, unde se acumuleaza un grad ridicat de umezeala. In aceasta zona nu este permisa instalarea echipamentelor care necesita o tensiune de 220 V. Singura exceptie sunt cabinele de dus moderne, in care carcasa are un rol de protectie pentru umezeala si apa

-    Zona 2 - este o fasie de 60 de centimetri care pleaca de langa zonele 0 si 1. Limita dintre zonele 2 si 3 poate fi folosita pentru a instala prize cu o tensiune mai mare dar cu o buna izolare pentru umezeala

-    Zona 3 - Incepe de langa zona 2 si continua cel mult 2.4 metri in toate directiile. In aceasta zona se pot instala celelalte prize electrice care vor fi folosite pentru uz personal.

Inspiratie: Corpuri de iluminat cu LED pentru baie - idei de design pentru bai moderne

Pe scurt, prizele pot fi instalate in baie la cel putin 60 de centimetri de sursele de apa si umiditate. In ceea ce priveste inaltimea, va trebui sa faceti un compromis intre functionalitate si un nivel mic de umiditate. De obicei priza pentru masina de spalat este instalata la o inaltime de 40-50 cm de la podea, pentru dus la mai mult de 2 metri de la podea, iar pentru celelalte aparate la 1-1.2 metri de la podea. Din cauza pericolulul de inundare, prizele nu vor trebui montate in baie prea aproape de podea.

Masuri de precautie

In baile de mari dimensiuni nu va fi foarte dificil sa alegeti o locatie potrivita pentru instalarea prizelor ceea ce nu este valabil si pentru baile mici. In general, in baile cu o suprafata mai mica de 8 metri patrati nu este recomandata instalarea unei prize electrice.

Citeste si: Cum se monteaza dusul de baie

Daca totusi este necesara o astfel de priza, va trebui sa respectati toate regulile de siguranta si protectie. Instalati priza cat mai departe posibil de sursele de apa si folositi prizele cu capac izolator IP54, care ofera o buna protectie atat impotriva apei cat si a aburului. O alta solutie este utilizarea unei prize cu siguranta care poate fi deconectata in caz de urgenta. De asemenea fiecare priza din baie ar trebuie sa fie conectata la un circuit special cu disjunctor pentru curent diferential.

Inspiratie: Aplice pentru baie - modele superbe

Cele mai bune prize de baie

Atunci cand alegeti o priza pentru baie primul lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere este nivelul de protectie impotriva umezelii. Aceste prize sunt clasificate dupa standardul IP si ar trebui sa fie cel putin din clasa 4. Exista multi producatori care vand astfel de prize astfel ca veti avea de unde alege. Cele mai bune astfel de prize sunt produse de Schneider Electric sau Legrand, dar veti gasi modele la un pret mai accesibil produse de Makel sau Viko.


Recomandari articole: priza, montaj, instalatii electrice, cum se face,

‹‹ Rolete zebra pentru ferestre moderne si elegante in living

Seminee moderne - 20 de modele practice cu design deosebit ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Sergiu a scris:

Sigur ca se pot instala prizele si-n baie. Ba chiar se pot monta prize inteligente care sa te ajute sa economisesti, cum sunt astea de aici: www.case-smart.ro/ De ce sa platesti mai mult la factura cand poti sa traiesti smart, nu-i asa?

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro