renovat.ro

» » » » » » »


Gladiolele - secrete despre plantare, ingrijire si inmultire


Gladiolele (gladiorus) sunt flori care se cultiva in Europa inca din perioada imperiului Roman. Pe masura ce a trecut perioada in care au fost cultivate, varietatea cromatica a acestor flori de gradina s-a diversificat foarte mult. Aceste flori delicate au aspect de plante erbacee carora le place lumina, soarele.

Gladiole ingrijire
Gladiolele - secrete despre plantare, ingrijire si inmultire

Galerie poze
  • Gladiole ingrijire
Galerie poze





Au frunze alungite si de la baza tulpinii dezvolta tije care vor dezvolta florile, dispuse unilateral sau bilateral, in functie de soi. In functie de dimensiunea plantei, sunt gladiole pitice, care ajung la 60-70cm inaltime, plante cu inaltime medie, 70-100cm inaltime si gladiole inalte, peste 100 cm inaltime.

Radacina gladiolelor este un bulb rotund si usor turtit, care in timp favorizeaza cresterea in laterale a altor bulbi. Acestia pot fi desprinsi cu grija de pe bulbul mama si, daca au un diametru de cca. 3-5cm pot fi plantati si vor genera noi flori.

Vezi si alte plante perene de vara cu flori colorate

Gladiolele sunt plante perene, care nu necesita replantare decat daca doriti. Plantarea bulbilor se realizeaza toamna, in lunile septembrie-octombrie, dar pot fi plantate si dupa 15 aprilie-mai, in pamant reavan si umed. Daca pamantul este mai putin bogat, se administreaza ingrasaminte cu doua saptamani inainte de plantare.

Ar fi bine sa stiti ce tip de gladiole plantati, deoarece cele mijlocii si inalte au nevoie pentru timpul infloririi de tutori sau un alt suport de care este bine sa legati tijele inflorite. Florile sunt destul de grele, iar in cazul unor ploi prelungite se rup din cauza greutatii.

Recomandare: Flori de vara pentru gradina

Dupa plantarea bulbilor se uda generos pamantul; ulterior se uda moderat, astfel incat pamantul sa nu fie foarte uscat/crapat la suprafata, dar nici sa nu musteasca de apa. Dupa perioada de inflorire, se cunosc soiuri timpurii, semitimpurii, tarzii sau foarte tarzii. Aceste caracteristici au la baza durata de la plantare pana la inflorire: 70, 80 si 90 de zile.

Inspiratie: Craite - plantare, ingrijire, inmultire - Flori ce infloresc de vara pana toamna tarziu

Coloritul petalelor florilor cu aspect de clopotel orientat in sus, este foarte variat. Infloresc in perioada verii, pana in toamna daca timpul este calduros. Multe dintre soiuri si culori au aparut relativ recent datorita cercetarilor din horticultura. Gladiolele sunt rezistente la boli si daunatori. Sunt, insa sensibile la seceta si umezeala in exces. Florile pot fi taiate si asezate in vazele din incapere. Trebuie schimbata apa la 2 zile si, daca sunt amplasate in spatii luminoase, rezista chiar si 2 saptamani.

Citeste si: Bujorii de gradina - asa trebuie plantati si ingrijiti pentru a avea o curte plina cu flori intreaga vara


Recomandari articole: plante perene, flori de vara, ingrijire, inmultirea plantelor, boli si daunatori la plante,

‹‹ Centrale termice pe lemne vs. centrale pe peleti. Ce alegem?

Paturi cu lada - solutii inteligente de depozitare pentru dormitorul tau cel mic ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro