renovat.ro

» » » » » » »


Gletuirea peretilor si a tavanului


Cum aplicam glet? Va prezentam mai jos, pas cu pas, toate etapele gletuirii peretilor si tavanului, in imagini relevante. Nu mai ramane decat sa ne incepem aplicarea gletului. Spor la treaba!

Amestecarea gletului intr-un vas cu apa
Gletuirea peretilor si a tavanului

Galerie poze
 • Amestecarea gletului intr-un vas cu apa
 • Prepararea amestecului de glet si apa pentru pereti si tavan
 • Amestecarea cu bormasina a gletului
 • Turnare glet pe drisca
Galerie poze
 • Aplicare glet pe perete
 • Gletuire pereti in spatele plintei
 • Aplicare glet cu spaclul in spatele tevilor
 • Gletuirea colturilor
 • Intindem gletul pe perete cu drisca
 • Aplicare amorsa pe tavan
 • Gletuirea tavanului
 • Aplicarea gletului pe tavan finisata

Dupa ce am aplicat amorsa pentru gletuirea peretelui, preparam gletul intr-un vas curat, cu apa. Atentie: punem gletul in apa si nu invers. Pentru a obtine densitatea optima, trebuie ca gletul sa ajunga putin deasupra apei.

Presaram gletul intr-un vas cu apa

Presaram gletul intr-un vas cu apa

Lasam cateva minute gletul sa traga apa. Nu amestecam inainte, deoarece este posibil sa se formeze "cocoloase", care ne vor impiedica sa plicam un strat uniform de glet.

Cum se prepara gletul

Cum se prepara gletul

Cand tot gletul este umezit, putem amesteca. Pentru a fi mai siguri, putem folosi un amestecator montat la bormasina, dar la viteza moderata.

Gletul trebuie amestecat foarte bine 

Gletul trebuie amestecat foarte bine

Cum se da cu glet ?

Gletul bine preparat are consistenta smantanii. Este bine sa aplicam gletul in maxim 40 de minute dupa preparare, deoarece dupa acest interval va de veni prea tare si uscat si nu se mai poate aplica uniform. Cu un vas mai mic, luam cate putin si punem pe fierul de glet sau drisca.

 Punem glet pe drisca

Punem glet pe drisca

Incepem aplicarea gletului pe perete de jos in sus si intindem bine gletul, ca dam un strat subtire si neted.

Aplicam gletul pe perete cu fierul de glet 

Aplicam gletul pe perete cu fierul de glet

Este preferabil sa dam doua straturi subtiri de glet, decat unul gros, deoarece se usuca mai bine si riscul de a se umfla este mai mic.

Intindem bine gletul pe perete 

Intindem bine gletul pe perete

Gletuirea zonelor dificile

In orice camera, anumite zone necesita o atentie speciala. De exemplu, gletuirea partii de jos a peretilor, chiar deasupra plintei, se face cu un spaclu.

 Gletuire zona deasupra plintei

Gletuire zona deasupra plintei

In spatele tevilor de instalatii, acolo unde nu incape drisca putem folosi tot un spaclu pentru aplicarea gletului.

Aplicare glet in spatele tevilor

Aplicare glet in spatele tevilor

La colturi si la imbinarile peretilor, putem intinde gletul cu o pensula de vopsea.

 Aplicare glet la colturi

Aplicare glet la colturi

Gletuire Tavan

Pentru tavan, procedeul este acelasi, aplicam amorsa si lasam sa patrunda bine in tavan.

 Cum se aplica amorsa pe tavan

Cum se aplica amorsa pe tavan

Gletuim tavanul cu fierul de glet. Este posibil sa avem nevoie de ochelari de protectie. De scara nici nu mai incape discutie ca ne trebuie. Daca nu avem scara, ne putem urca pe o masa rezistenta.

 Cum se gletuieste tavanul

Cum se gletuieste tavanul

Iata cum arata un tavan proaspat gletuit.

Dupa aplicarea primului strat de glet pe pereti si pe tavan, camera trebuie aerisita cat mai bine, pentru a permite gletului sa se usuce. Daca este nevoie, vom aplica si al doilea strat de glet peste tot sau numai in zonele unde este necesar. Intre cele doua aplicari trebuie sa treaca 24 de ore, pentru a permite uscarea gletului. Abia dupa uscarea celui de al doilea strat de glet, putem trece la etapa de finisaj interior al gletului .

 Aplicare glet pe tavan

Aplicare glet pe tavan

Intrebari si raspunsuri despre gletuire pereti si tavan:

Intrebare: Se pune plasa de fibra pe pereti si tavan inainte de glet? 

Raspuns: Daca exista fisuri mari in zid sau in tencuiala, se aplica plasa de fibra de sticla cu adeziv sau cu tencuiala inainte de gletuire. Pentru fisuri fine in tencuiala sau in stratul de glet existent, se poate folosi banda de fibra de sticla, aplicata cu chit de cutit pe baza de ipsos. Pentru mai multe informatii si imagini, va recomandam articolul Reparatii Fisuri Pereti.

 Intrebare: Daca gletul se usuca prematur se uda peretele in prealabil?

Raspuns: Daca uscarea se produce in galeata, atunci nu se mai poate aplica pe perete in strat corespunzator. Daca se usuca prea repede pe perete, atunci intre straturile de glet se poate aplica amorsa. Pe timpul verii, cand este foarte cald, pentru a preveni uscarea in galeata, gletul se poate stropi cu apa, dar nu in exces. Similar, peretele, inainte de aplicarea gletului, poate fi stropit cu apa sau cu amorsa.

Intrebare: Se poate aplica gletul peste vopseaua lavabila astfel incat sa nu existe riscul ca acestea sa nu faca priza in timp si sa se decojeasca?

Raspuns: Nu se recomanda aplicarea gletului peste vopseaua lavabila, deoarece exista riscul sa se umfle zugraveala. Trebuie sa curatati cu apa vopseaua veche si gletul acolo unde se umfla, apoi sa aplicati un nou strat de glet si apoi vopseaua lavabila noua. Va recomandam sa urmati pasii prezentati pe site in sectiunea Zugraveli interioare:

Curatarea peretilor,

Aplicarea amorsei de glet,

Gletuirea peretilor si a tavanului,

Finisarea gletului cu plasa abraziva,

Aplicarea amorsei de vopsea,

Aplicarea vopselei lavabile.

Intrebare: Se foloseste cm 127?

Raspuns: Daca va referiti la CT 127, atunci da, se foloseste pentru gletuirea peretilor interiori si a tavanului in camere ce nu sunt expuse umezelii excesive.

Intrebare: Rigipsul se gletuieste tot sau numai la imbinari?

Raspuns : Nu este obligatoriu sa gletuiti tot gips-cartonul, dar diferenta se observa dupa terminarea lucrarii, cand pot sa apara neuniformitati la imbinari. Parerea mea personala e ca e mai bine sa-l gletuiti pe tot.

Intrebare: Am gletuit in bucatarie si pe tavan nu e uniform si s-a desprins o portiune pe tavan cand am dat lavabila. Ce mai pot face?

Raspuns : Gletul se poate desprinde de pe tavan daca zona nu a fost curatata bine de praf si impuritati. Acesta trebuie spalat bine cu un burete cu apa si sapun; eventualele gauri sau crapaturi trebuie acoperite cu un glet mai fin si umflaturile sau zonele unde varul anterior se desprinde trebuie indepartate cu spaclul in totalitate si gletuit cu glet fin. Cel mai eficient ar fi sa o luati de la capat... dar puteti sa curatati bine zona, si sa gletuiti din nou cu atentie portiunea in cauza, insa exista posibilitatea ca dupa ce aplicati lavabila sa se cunoasca limita dintre zona respectiva si restul bucatariei.

Intrebare: Se poate da cu glet pe baza de ipsos (superglet de ipsos de la adeplast) in baie?

Raspuns: In zonele cu umiditate mare, baia si bucataria, se foloseste un tip special de glet, cu rezistenta la incarcari mari (faianta), cu o formula rezistenta la apa, care permite peretelui sa respire si reduce riscul formarii condensului. Adresati-va personalului din magazinele de unde vreti sa achizitionati gletul pentru a va recomanda un tip de glet potrivit pentru nevoile dvs.

Intrebare: Care este consumul unui sac de glet si care ar fi grosimea ideala a gletului ct126 si ct 127?

Raspuns: Consumul este in medie de 1kg/mp (se gaseste si cu 0,5kg/mp), depinde de producator. Grosimea ideala a gletului este de aprox. 1cm

Intrebare: Dupa ce se da cu amorsa pe perete si se usuca plasa pentru glet se pune astfel: se da cu glet se pune apoi plasa si se da iar cu glet peste plasa?

Raspuns: Crapaturile trebuie largite usor cu un spaclu, umplute cu glet, dupa care aplicati banda din fibra de sticla (deasa). Dar amorsa se da inainte de vopsirea integrala a peretelui, asa ca intai trebuie reparate crapaturile. Va recomand si articolul Reparatii Fisuri Pereti

Intrebare: Ce grosime trebuie sa aiba primul strat de ct 126? Multumesc!

Raspuns: Producatorul recomanda ca CT 126 sa fie aplicat intr-o grosime maxima de 10mm.

Intrebare: Dupa ce s-a tras prima mana de glet de finisare, au aparut puncte de rugina in glet. Cum se poate remedia situatia astfel incat sa nu apara pete de rugina si in vopseaua lavabila?

Raspuns: Probabil peretele a fost inundat si rugina din fierul beton a trecut prin zid si a iesit la suprafata prin glet dupa uscarea acestuia. Cu siguranta ca se va cunoaste si prin vopseaua lavabila. Daca petele de rugina nu sunt pe suprafete mari, o solutie ar fi inglobarea unui strat de panza de fibra de sticla in glet. Solutia este ilustrata in pagina Pata Galbena dupa Inundatie | Solutii si Reparatii

Intrebare: Se poate da lavabila direct peste glet de modelaj? Sau trebuie dat si cu altceva?

Raspuns : Trebuie dat cu amorsa, pentru ca sa fiti sigur ca lavabila va avea aderenta maxima la suprafata de zugravit.

Intrebare: Sunt incepator si am nevoie de ajutor daca aveti placerea de a-mi raspunde la o intrebare referitoare la prepararea gletului. Am o problema cu formarea cocoloaselor... oricat l-as amesteca tot asa iese. M-am uitat la multe opinii am vazut filmate cum se face dar mie tot cocoloase imi ies... nu stiu ce sa mai fac. Multumesc.

Raspuns: Iata cateva sfaturi:

1. adaugati praful de glet in apa si nu apa peste glet;

2. nu incepeti sa amestecati inainte ca apa sa traga gletul, adica sa il umezeasca in totalitate;

3. cand gletul s-a umezit, incepeti sa amestecati - preferabil cu amestecatorul atasat la bormasina;

4. respectati cantitatile recomandate de producator scrise pe ambalaj.


Recomandari articole: glet, pereti, tavane, DIY, zugraveli,

‹‹ Finisarea gletului cu plasa abraziva

Aplicare amorsa inainte de gletuirea peretilor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Adrian a scris:

Pe un perete cu vopsea cu ulei pot sa dau glet sau direct lavabila peste vopsea,

Grigoras Adrian a scris:

Nu ati raspuns la intrebarea cum se procedeaza, pui plasa si tragi glet peste ea sau tragi glet si pui plasa .

Grigoras Adrian a scris:

Domnilor, se recomanda aplicarea peste suprafata totala cu plasa sau numai peste crapaturi.

Este mit sau adevarat ca plasa uniformizeaza (indreapta )denivelarile?

Se amorseaza doar inaintea gletuirii sau și dupa șmirgheluit?

Se poate folosi amorsa doar in var fara a se mai amorsa suprafetele?

Pentru o lucrare calitativa cate tipuri de glet se pot folosi ?ionut cirstea a scris:

Tavanul nu arata prea bine daca prind plasa cu ct 126 si dupa ce am prins plasa din loc in loc cam la 50cm prind cite un autofiletant in sipce se poate prezinta siguranta pe viitor..

Vasile N. a scris:

Da, este bine cu vreti sa procedati.

nico a scris:

Care e cel mai bun glet? Ce-mi recomandati?

Tudor a scris:

Eu am luat Gletul meseriasului GM20 si merge si pentru umplere si pentru finisare, nu-ti mai trebuie altul

Andrei a scris:

Gletul meseriasului GM 20 il folosesc de 5 ani si nu am avut probleme

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro