renovat.ro

» » » » » »


Gradinaritul in orasele poluate, ESTE SANATOS SAU NU?


Oamenii din tara noastra sunt din ce in ce mai preocupati de calitatea alimentelor pe care le consuma. Observam din ce in ce mai multe persoane care au in ghivece, in casa sau pe balcon plante aromatice traditionale: patrunjel, marar, cimbru, leustean, etc. Chiar si in orasele mari se observa ca zonele de teren din jurul blocurilor au devenit mici gradini in care locatarii cultiva legume aromatice, ceapa, rosii sau ardei gras, au plantat pomi fructiferi sau vita de vie.

Agricultura urbana
Gradinaritul in orasele poluate, ESTE SANATOS SAU NU?

Galerie poze
  • Agricultura urbana
Galerie poze





Fireste ca productia proprie de legume sau fructe nu este suficienta pentru consumul familiei, dar acestia au o activitate relaxanta, strang rodul muncii lor sau se bucura de aerul curat si privelistea placuta din fata/spatele blocului.

O alta varianta din ce in ce mai uzitata a locuitorilor din orasele mari este sa cultive o parcela mai mare sau mai mica de teren aflata in zona limitrofa a localitatii de domiciliu. In acest caz produsele obtinute determina o mai mare preocupare a acestor persoane dar si o recolta mai bogata datorita calitatii terenului cultivat.

Citeste si: Gradina de pe acoperisul blocului sau casei - 14 idei in imagini

O alta forma a gradinaritului se practica si in tara noastra pe platforma blocurilor. La inceput aceasta activitate a aparut in orasele mari din strainatate, dar incet castiga teren si in tara noastra.

In acest caz sunt cunoscute doua variante:

a)hidroponia, prin care samanta sau planta se seamana/ rasadeste intr-un vas cu turba si printr-un sistem de conducte plantele sa fie udate periodic, atunci cand nu ploua;

b) structura acoperisului sa fie tratata corespunzator impotriva infiltratiilor de apa, pe suprafata blocului sa fie asezat pamant cu o inaltime a stratului de peste 25 cm si sa se insamanteze iarba, flori de talie mica sau chiar arbusti decorativi.

Vezi ce mai poti cultiva in gradina de legume

O alternativa a cultivarii legumelor in regim propriu este aceea de a planta rasaduri de rosii, ardei gras, ardei iute sau chiar varza in ghivece de mari dimensiuni in care sa puneti pamant roditor bogat in nutrienti naturali. Acestea pot fi amplasate pe terasele blocurilor sau pe terasele generoase de la apartamente. Singurul impediment in cazul in care ghivecele sunt amplasate pe blocuri este pastrarea optima a umiditatii solului; activitate ce se poate realiza prin udarea clasica, dar si printr-un sistem ingenios de tevi prin care sa picure/curga apa necesara cresterii si dezvoltarii plantelor cultivate in aceste conditii.

In ajutorul gradinaritului urban producatorii de plante si flori vin in intampinare cu varietati de soiuri ce se dezvolta foarte bine in ghivece de flori. O alta varianta propusa de horticultori este cultivarea unor plante aclimatizate perfect pentru zonele calduroase si secetoase, care necesita ingrijire minima din partea gradinarului.

Daca nu iti doresti legume in gradina afla ce flori de gradina poti cultiva

Dezavantajul cultivarii acestor plante este acela ca in fiecare an va trebui sa cumparati rasaduri/seminte produse in conditii verificate in laboratoare pentru a obtine acelasi tip de planta cultivata initial. Chiar daca veti pastra semintele unei plante viguroase, in anul urmator calitatea viitoarei plantei este semnificativ diminuata si nu ajunge la maturitate/coacere.

In bibliotecile sau librariile din tara puteti gasi o lucrare scrisa de Anca Gheorghica cu titlul "Traieste mai bine. Indrumar de gradinarit urban". In paginile acestei carti veti descoperi informatii importante care va pot ajuta in scopul cultivarii diferitelor plante chiar daca locuiti la bloc, intr-un oras aglomerat.

Unele persoane ar putea crede ca plantele cultivate in mediul urban sunt poluate de noxele din aer. Nimic mai fals! Planta, ca orice planta, absoarbe bioxidul de carbon din aer si il transforma in oxigen prin procesul de fotosinteza.

Citeste si despre: Gradinarit in baloti de paie

Poluarea plantelor provine in cazul utilizarii unor ingrasaminte inadecvate; stropirea frecventa su solutii si insecticide; injectarea unor substante care sa le grabeasca coacerea sau dezvoltarea. In cazul in care niciuna dintre variantele specificate mai sus nu este utilizata, plantele nu numai ca sunt naturale, dar asigura si curatarea aerului poluat din marile orase.


Recomandari articole: gradina de legume, amenajare gradina, flori de primavara, flori de vara,

‹‹ Gradinaritul in baloti de paie - solutii din natura simple si eficiente

Canapele Chesterfield - cum deosebesti o canapea autentica si mai ales cum sa o integrezi in decor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro