renovat.ro

» » » » » » »


Gradinaritul in baloti de paie - solutii din natura simple si eficiente


O alternativa a gradinaritului in spatii mai putin prietenoase, in zone urbane sau in spatii cu teren arid este gradinaritul in baloti de paie, baloti da fan sau baloti de lucerna. Aceasta metoda inedita consta in crearea in mod artificial a unui strat de germinatie si crestere corespunzator pentru plantele de gradina. O conditie esentiala este calitatea materialului din care sunt realizati balotii; mai exact materia prima sa nu fie mucegaita.

Rosii cultivate in baloti de paie
Gradinaritul in baloti de paie - solutii din natura simple si eficiente

Galerie poze
  • Rosii cultivate in baloti de paie
Galerie poze

Promotorul acestui tip de gradinarit total inedit este Joel Karsten care a realizat numeroase experimente cu plante si tot felul de pomi, legume sau flori. Rezultatele obtinute au condus la cateva informatii de baza ce stau la temelia acestui tip de gradinarit. 


Citeste si: Sfaturi practice pentru o gradina mai frumoasa - trucuri invatate de la profesionisti

Pregatirea substratului fertil

Paiele sunt o resursa naturala ce pastreaza si genereaza conditii propice dezvoltarii unor plante a caror radacina sa fixeaza in interiorul balotului. Exteriorul, datorita factorilor de mediu (caldura, lumina, umiditate, vant) devine foarte dur, asemeni scoartei pamantului. Interiorul balotului se mentine proaspat si poate fi udat periodic si suficient pentru a determina conditii de crestere a plantelor. Balotii de paie se amplaseaza individual pe orice suprafata de ciment, teren pietros, terasa, acoperis de bloc, etc, astfel incat sa fie in contact direct cu lumina soarelui. Initial acestia au nevoie sa fie fertilizati in mod controlat, pentru a pregati substratul adecvat inradacinarii plantei.

Vezi si: Amenajarea unei gradini in panta - idei simple, eficiente si frumoase

Fertilizarea controlata

Fertilizarea se realizeaza alternativ o data la doua zile aplicandu-se de fiecare data o jumatate de cana de fertilizant pentru fiecare balot. Se foloseste un fertilizant ieftin, dar bogat in azot, macar 20% din compozitie ( eventual cel recomandat pentru gazon). A doua zi dupa aplicarea fertilizantului balotul se uda din abundenta, urmand ca in ziua urmatoare sa se aplice  iar fertilizant. In acest timp in interiorul balotului se dezvolta microorganisme ce se hranesc folosind azotul aplicat periodic.  Aceasta operatie dureaza 12-14 zile, la finalul carora balotul este pregatit ca baza de plantare. La finalul celor 12-14 zile bacteriile din interiorul balotului au destul azot incat sa-l elibereze in jur.

Plantarea/insamantarea

O data ce balotul este pregatit germinativ, se poate trece la operatiunea de plantare. In mijlocul balotului se scobeste astfel incat radacina plantei sa fie bine infipta in substrat, dupa care se acopera cu paiele pe care le-ati scos facand loc radacinii. Se uda din abundenta pentru a stimula inradacinarea plantei. In cazul in care va doriti ca in balotii de paie sa semanati legume: morcovi, patrunjel, ceapa, in santul pe care il realizati in balot puteti pune pamant fertil, la o adancime de 2-3 cm si apoi se acopera cu paiele scoase si deasupra de imprastie un strat de  pamant in care se va semana samanta  plantei.

Citeste si: Cum se cultiva ceapa in gradina de pe langa casa - ghid complet de plantare si ingrijire

Dupa insamantare se uda balotul chiar si pe suprafetele de la baza. Intr-un singur balot de paie se pot cultiva legume de talie inalta (rosii,ardei gras, etc) dar si plante aromatice pe margine. Important este sa respectati locul de amplasare al plantelor dupa dimensiunile lor la maturitate.

Intretinerea

Este important ca plantele sa aiba lumina naturala, balotul sa aiba mereu umezeala corespunzatoare generata de ploi sau prin udari repetate de la partea superioara spre baza. De obicei in balotii in care s-au cultivat legume de talie mare, dupa recoltare se arunca sau li se da foc. In cazul in care in baloti ati cultivat plante aromatice de talie mica (patrunjel, leustean, marar, etc) balotul se poate folosi si in anul urmator in acelasi scop, dar procesul de fertilizare controlata descris mai sus este obligatoriu.

Recomandare: Cultivarea usturoiului de toamna si de primavara in gradina

Daca va doriti sa realizati un efect de sera, amplasati folie transparenta in jurul balotilor si astfel veti stimula temperatura ridicata necesara coacerii mai rapide a plantelor cultivate. Nu uitati ca unele plante au nevoie de tutori atunci cand ajung la maturitate. In acest caz infigeti tutorii in stratul superior de paie, ca si cum ar fi in pamant.


Recomandari articole: gradina de legume, plantare, ingrijire, gradina bio, flori de gradina,

‹‹ Plan detaliat casa moderna cu mansarda si garaj

Gradinaritul in orasele poluate, ESTE SANATOS SAU NU? ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro