Greseli frecvente in gradinarit | Sfaturi pentru incepatori
Multi dintre noi am facut cateva greseli cand a fost vorba de gradinarit, ori din lipsa de experienta, ori tocmai din dorinta de a face bine, de a greste cat mai mult plantele. Iata unele din greselile cel mai des intalnite:

Linkuri sponsorizate
Share daca va place
Galerie poze
1.Udatul excesiv.
Avem tendinta sa punem mai multa apa la plante in ideea ca vor creste mai bine. Gresit. Mai multa apa nu inseamna ca plantelor le va fi mai bine. trebuie sa se cunoasca nevoia de apa a fiecarei plante. Fiecare floare este diferita: unele prefera apa in exces, altele trebuie udate o data la 2-3 zile, atunci cand solul este uscat.
2. Apa prea putina
De partea cealalta, avem de-a face tot cu o greseala: uitam de plante si le udam cand ne aducem aminte. In al doilea rand, cand vorbim de gradina vasta, udam plantele de sus, luam praful de pe frunze, dar cu radacinile cum ramane? Va ajunge prea putina apa la ele. Udatul superficial duce la radacini slabe, iar plantele absorb apa din radacini. Cel mai potrivit si eficient este udatul prin picurare; este uniform si faceti si economie.
Recomandare: Plante perene pentru soluri care mentin apa in exces
3. Nu pregatim straturile
Ori n-am dat atentie, ori a fost lenea de vina ca am uitat pregatirea straturilor. Cand punem seminte in pamant sau cand plantam rasaduri, facem mici gauri cu degetele si credem ca e bine si planta are loc sa se dezvolte. Solul insa se usca rapid, iar daca radacinile plantelor nu patrund suficient in pamant, culturile ne vor fi afectate.
Pamantul trebuie afanat (il putem face cu mana), se adauga compost sau frunze uscate. Astfel, solul va fi moale si va duce la o crestere adecvata radacinilor. 4. Am pus fertilizatori?
Ne multe ori ne ducem cu gandul ca solul este bogat si trecem la plantat. Dar, solul este schimbator, lucru ce tine de precipitatii, drenaj etc. Ploile abundente nu fac tocmai bine, eliminand calcarul adaugat pentru cresterea pH-ului. Se recomanda verificarea nivelului pH-ului si a profilului mineral. Cu ctt solul are mai mult humus, cu atat vor fi mai scazute fluctuatiile chimice. Se pune gunoi de grajd, compost, lucruri ce duc la plante sanatoase.
5. Fertilizarea in exces
Ca si la udat, mare atentie. Fertilizarea trebuie facuta in functie de plante, de necesitatea acestora.
6. Climat nepotrivit.
Inainte de plantare, trebuie sa avem cunostinte legate de planta si climatul cand aceasta trebuie pusa-n pamant.
7. La soare sau umbra?
Unele plante s-au dezvoltat la umbra, deci trebuie plantate in colturi umbrite ale gradinii. Daca plantam la umbra o planta iubitoare de soare, o vom pierde sau cel putin nu se va dezvolta. De exemplu, rosiile se dezvolta foarte bine in spatii unde soarele bate mereu.
Recomandare: Flori pentru gradini cu umbra
8. Plantam doar in sezon
Daca am ratat sezonul plantarii, nu mai insistati. Riscati sa plantati, creste puietul dupa care scade brusc. Asadar, plantarea rasadurilor mult prea devreme nu duce la nimic bun: plantele vom ingheta mai tarziu. Nu valasati pacaliti de ofertele la rasaduri, cele de la finalul sezonului plantarii. Unele seminte sunt viabile doar in sezon, fara a mai fi bune si la anul.
9. Sarim peste tunderea copacilor: e bine sau nu?
Este adevarat ca tunderea coroanei copacilor nu e usoara, dar are rolul ei. Saritul peste aceasta etapa a gradinaritului e o mare eroare. Randamentul pomilor fructiferi depinde de acest lucru. Daca nu sunt taiate, ramurile inutile consuma toata energia care ar fi trebuit sa se indrepte spre inflorirea si cresterea fructelor. In cazul unui arbore ornamental/pom fructifer taiatul este greoi, dar foarte important pentru crestere; poate mai important decat udarea si fertilizarea.
10. Erbicide la momentul nepotrivit
Chimicalele, daca sunt utilizate in propria gradina, trebuie pulverizate la momentul potrivit. Adica in zile insorite, cand nu exista pericol de precipitatii. In caz contrar, ploaia, vantul va duce erbicidele de la unele plante la altele si apoi veti vedea culturile decimate. Deci, conteaza si cand pulverizati cu chimicale.
11. Plante exotice.
12. Plante invazive.
Inainte de a planta ceva, trebuie sa va informati si pe ce suprafata va creste planta la maturitate. Asta sa nu aveti surprize mai putin placute. Unele plante pot creste mult mai mult decat spatiul alocat.
Citeste si: Cum se inmultesc plantele suculente
13. Plantam, plantam si iar plantam
Da, plantarea poate deveni o obsesie. Nu trebuie sa achizitionam fiecare planta de care auzim,pe care ti-o doresti in propria gradina. Pe langa faptul ca e costisitor, este nevoie si de mai mult timp pentru ingrijit. Dar si de spatiu.
14. Lupta cu insectele.
Nu toate insectele sunt daunatoare. Asa ca nu trebuie sa dam iama si sa trecem la atac. Unele le distrug pe celelalte care poate sunt mult mai distrugatoare.
15. Fara aglomeratie.
Supra-aglomerarea gradinii nu e tocmai buna. Plantele au nevoie de aer, de spatiu, dar si de lumina.
Recomandare: Gradinaritul in baloti de paie
16. Nu uitati de buruieni.
Nu trebuie sa uitati de plivitul buruienilor. Acestea se vor urca pe plante, le vor sufoca in caz contrar.
17. Solul vechi cu seminte noi.
Recomandari articole: amenajare curte si gradina, gradina de legume, plante de gradina, intretinere, boli si daunatori la plante,
Apartamente moderne cu partitionari sau inchideri din sticla securizata ››
Share daca va place
Autor RenovatRo: Cristiana
Raspunsuri si comentarii
Buna seara...
Interesant articolul si destul de instructiv mai ales pentru incepatori...asta fiind partea pozitiva.
Negativ, adica ce ma deranjeaza pe mine, sunt literele din articol de culoare gri, adica foarte deschisa si greu de citit mai ales dupa o varsta...
Nu stiu de ce nu folositi culoatea neagra pentru cuvintele din articol asa cum o faceti in tiitlu...!!!
Adica as vrea sa citesc articolul, sunt mai multe articole de fapt, fara sa maresc pagina pentru a distinge cuvintele...
Repet, e punctul meu de vedere, e nemultumirea mea...
Ramane de vazut cat de mult va pasa de cititorii vostri...
O seara buna va doresc...!
Posteaza!