Haworthia - informatii despre plantare, crestere, ingrijire si inmultire
Havortia este o planta decorativa originara din zonele calde ale Africii de Sud. In tara noastra este aclimatizata ca planta decorativa de interior si are trei tipuri de frunze, diferite atat ca forma, cat si ca aspect exterior. In mediul lor natural, aceste flori sunt cunoscute in cca. 150 specii distincte ca infatisare.

Este o planta rezistenta si putin pretentioasa in privinta umiditatii aerului si a solului deoarece au capacitatea de a inmagazina o cantitate suficienta de apa pentru a rezista pe arsita si 2-3 saptamani.
Aspect exterior
Ca floare decorativa de interior, aceasta planta este foarte interesanta din cauza ca este relativ formata din radacina si frunze. In ciuda absentei tulpinii, frunzele plantei Haworthia cresc sub forma de rozeta, dezvoltandu-se direct din radacina.
Recomandare: Cactusii plante usor de ingrijit
Eleganta acestei plante decorative rezida din frunzele carnoase, care la un tip de planta, haworthia translucens, prezinta striatii longitudinale de un verde inchis si deschis, prin alternanta pe frunzele ascutite. Varietatea havortia margaritifera sau marginata are frunzele sub forma de rozete mari, de cca. 10-15 cm, iar varietatea havortia reinwardditi are frunzele in forma de rozeta alungita, verde inchis, cu increscente crem, usor iesite in relief. Inaltimea maxima a plantei este de 8-10 cm.
Plantare si ingrijire
Planta trebuie amplasata in spatii cu caldura ce sa nu coboare sub 10 grade C, dar cu lumina din belsug, dar filtrata de perdea. Udarea se face ponderat, o data pe saptamana in zilele caniculare, iar in lunile de primavara, vara si toamna la doua saptamani sau dupa ce s-a uscat pamantul de la suprafata. In lunile de iarna udarea se poate face lunar, in cazul in care in incapere temperatura nu trece de 18-20 grade C. Udarea in exces in orice perioada a anului poate duce la putrezirea radacinii si uscarea frunzelor.
Daca vasul in care este amplasata floarea este mic, in luna martie va trebui sa-i schimbati ghiveciul cu altul mai mare in care sa puneti pamant pentru cactusi sau pamant de flori 1/3 si nisip 2/3. Nu indesati pamantul in jurul radacinii, ci lasati-l pufos, usor drenat. Dupa schimbarea ghiveciului trebuie udata cu rigurozitate saptamanal pana in octombrie, dar dupa ce pamantul de la suprafata este uscat.
Din luna aprilie pana in octombrie se recomanda ca lunar sa adaugati fertilizant pentru cactusi, diluat conform instructiunilor, doar o data pe luna. Va trebui sa urmariti daca planta se dezvolta bine astfel incat isi mareste volumul radacinii pentru a o schimba intr-un vas mai incapator in urmatorii 3-4 ani. Daca planta are lumina insuficienta, veti constata ca isi schimba forma initiala incercand sa se alungeasca; este un semn ca ghiveciul trebuie amplasat intr-un loc mai luminos.
Inmultirea plantei
Inmultirea Haworthiei de orice tip (cu frunze brazdate in doua nuante de verde, cu frunze in forma de prisma sau cele in forma de rozeta) se face si acasa. Se recolteaza vlastarele bazale si lasandu-le in ghivece mai mari cu pamant pentru cactusi, amplasate in spatii luminoase. Le udati periodic pana prind radacina. Dupa ce s-au inradacinat, pot fi amplasate in ghivece individuale cu pamant pentru cactusi sau combinatia pamant de flori si nisip iar udarea se face saptamanal, dupa ce pamantul de deasupra s-a uscat.
Daca planta este adulta si radacina este foarte generoasa, puteti desface cu grija radacina in doua parti, astfel incat sa obtineti doua plante identice ce se vor amplasa in ghivece diferite cu dimensiuni adecvate. Imediat dupa replantarea in cele doua ghivece cu pamant adecvat, udarea se face ca la planta adulta (o data pe saptamana dupa ce pamantul de deasupra s-a uscat).
Boli si daunatori
Desi este o planta rezistenta, poate aparea fainarea, boala ce se prezinta pe dosul frunzelor ca o faina alba sau ca bruma. In acest caz, se recomanda stropirea cu insecticid sistemic ce se procura de la florarie sau din magazinele ce comercializeaza insecticide pentru plante de cultura. In acest scop se poate folosi si o seringa cu care aplicati insecticid urmand instructiunile de pe ambalaj. Transplantarea se recomanda o data la cativa ani, cu exceptia situatiilor in care ghiveciul este prea mic pentru o radacina viguroasa.
Recomandare: Cititi si despre alte boli si daunatori ai cactusilor + tratamente si combatere
Recomandari articole: cactus, flori de interior, ingrijire, tratamente, plante suculente, ,
‹‹ Un proiect de casa mica care te scapa de rata de la banca
Modele de case din lemn rotund - proiecte cu personalitate ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!