Hidroizolatie a glafului exterior
Dupa montarea termopanelor, exista situatii cand apa de ploaie se poate infiltra pe sub glaful exterior sau prin lateralele acestuia. O solutie este realizarea unei hidroizolatii cat mai eficiente a glafului. Sa urmarim in cele ce urmeaza o modalitate de hidroizolare a glafului exterior cu silicon bituminos.
Mai intai trebuie sa demontam glaful. Probabil am indepartat deja surplusul de spuma poliuretan cu care au fost montate termopanele cu tamplarie pvc sau aluminiu. Daca nu, acum este momentul sa taiem excesul de spuma la nivelul tocului. Lasam un spatiu de cativa cm pe zid in dreptul tocului si aplicam banda de hartie adeziva, care sa protejeze restul zidului. La fel, aplicam banda adeziva din hartie si pe toc, sa nu se murdareasca de silicon bituminos.
Tocul din PVC fixat cu spuma
Aplicam un strat de silicon bituminos peste spuma.
Aplicare bitum
Intindem bitumul pe zona de pervaz de la imbinarea cu tocul. Pe tot parcursul lucrarii, folosim manusi de protectie.
Strat de silicon bituminos
Montarea glafului
Indepartam banda adeziva de pe toc si de pe pervaz.
Indepartare banda adeziva
Inainte de a monta glaful la loc, aplicam o banda din fibra de sticla peste stratul de silicon. Aceasta va preveni aderenta glafului din PVC la bitum.
Aplicare banda de fibra de sticla
Acum putem monta la loc glaful exterior. In cazul de fata, acesta se prinde in suruburi de o bagheta fixata sub toc.
Montare glaf exterior
Aplicarea siliconului bituminos
In unele cazuri, daca fixarea glafului de toc permite anumite infiltratii ale apei, este bine sa mai aplicam un strat de silicon bituminos si la imbinarea acestuia cu tocul. Procedam la fel, cu banda adeziva care sa protejeze glaful si tamplaria PVC .
Hidroizolatie cu silicon bituminos
Acum sa vedem ce putem face in lateralele glafului.
Capetele glafului
Unele modele de glafuri exterioare sunt prevazute cu niste capace laterale, care sa permita scurgerea apei de ploaie si sa previna infiltrarea acesteia spre interior. Daca glaful nostru nu are asa ceva, le putem realiza noi, din tabla.
Capace pentru glaf
Adeziv pentru constructii
Pentru fixarea acestor aparatori din tabla, folosim adeziv de constructii tip prenadez.
Adeziv de constructii
Lipim aparatorile cu acest adeziv Montage Kit.
Lipirea capacelor de glaf
Acum apa nu mai are pe unde sa se infiltreze spre interior pe sub glaf sau prin lateralele acestuia.
Montarea separatorilor laterale pentru glaf
Tencuiala exterioara
Ca sa fim si mai siguri, peste adezivul de constructii aplicam un strat de silicon bituminos. Acesta ofera o hidroizolatie eficienta si de durata.
Silicon bituminos peste adezivul de constructii
Pe zid, peste silicon se poate aplica tencuiala, urmata de retusurile necesare si de zugraveala exterioara.
Aplicare tencuiala exterioara
Aceeasi metoda de hidroizolatie exterioara pentru termopane cu bitum de terase si acoperisuri se aplica peste tot in jurul tocului. Etapa de hidroizolatie este urmata de aplicarea de tencuiala exterioara dupa montare termopane.
Hidroizolatia glafului este finalizata
Spor la treaba!
Intrebare: Am observat de curand ca intr-o camera peretele este umed la baza geamului sub toc. Am o solutie bituminoasa care mi-a ramas de la hidroizolatia casei. Pot folosi aceasta solutie in loc de silicon bituminos?
Raspuns: Se poate folosi solutie bituminoasa. In materialul prezentat s-a preferat siliconul bituminos pentru ca in cazul uzual al unui geam nu este nevoie de o cantitate foarte mare ca cea disponibila in bidoanele metalice cu solutii de hidroizolatie pentru fundatii si terase. Dar, daca aveti deja aceatsa solutie, o puteti folosi iar aplicarea se face cu pensula.
Intrebare: Pot folosi aquablock de la ceresit in loc de silicon bituminos? Sau nu pot tencui peste ea?
Raspuns: Din prospect rezulta ca are 100% silicon si ca atare cimentul nu va avea aderenta ulterior. Va recomandam o solutie bituminoasa, tocmai pentru ca ulterior se poate tencui si proteja astfel din punct de vedere mecanic de ploaie, inghet si viscol.
Intrebare: In zona balconului - care a fost desfiintat facand acum corp comun cu sufrageria - as dori sa izolez un perete pe interior cu polistiren. Intrebarea este daca pot aplica polistirenul peste zugraveala sau trebuie decopertat de zugraveala si glet pina la tencuiala, avand in vedere ca peretele in acest moment este finisat si zugravit. Multumesc anticipat pentru raspuns.
Raspuns : Puteti sa termoizolati si peste tencuiala, proprietatile termoizolante se pastreaza. Eu va recomand sa dati jos doar zugraveala si gletul, pentru a va asigura ca adezivul cu care se monteaza polistirenul se lipeste perfect de perete, pentru ca ramanand spatii goale se poate forma condens si mucegai in spatele polistirenului. Daca cumva aveti umezeala mare pe peretele respectiv, aplicarea polistirenului nu rezolva problema, ci exista niste rasini speciale cu care puteti impregna peretele pentru a impiedica umezeala sa patrunda la interior, dupa care puteti termoizola.
Intrebare: As dori sa va adresez o intrebare in legatura cu hidroizolarea beciului fiind amplasat sub bucatarie, iar doi pereti sunt la exterior. Cu ce as putea sa il izolez in interior? Exista vopsea hidroizolatoare? Astept raspunsul dvs. Multumesc anitcipat.
Raspuns : Eu v-as recomanda sa folositi o membrana hidroizolatoare pentru fundatii pentru partea beciului care se afla in pamant. Hidroizolatia interioara ar permite infiltratia de apa in structura peretelui beciului.
Intrebare: Va rog, daca se poate, sa imi dati o solutie la urmatoarea problema: in situatia in care la reabilitarea termica a blocului prin adaugare de polistiren expandat de 100 mm si eu am la geamuri deja (la 2 din ele finisat cu gresie de exterior latime aprox.-320 mm) si la balcon glaf de pvc-aprox 170 mm montat odata cu fereastra termopan, va adresez urmatoarea intrebare: cum poate monta constructorul glaf de exterior de aluminiu, dar fara a distruge sau demonta glaful deja montat, respectiv gresia? Mentionez ca glaful, gresia sunt acum mai in interior dupa montarea izolatiei.
Raspuns : Un glaf peste alt glaf nu prea se poate pune, nici nu are sens. Dar termoizolatia, daca se face, trebuie sa se intoarca si pe sub glaf (chiar daca nu cu aceeasi grosime de 100mm), pana in spuma poliuretanica ce fixeaza termopanul, pentru a evita formarea puntilor termice si a igrasiei la interior.
Recomandari articole: hidroizolatie, termopan, DIY,
‹‹ Punctul de roua - care este semnificatia lui?
De ce apare condensul pe termopane si cand ar trebui sa luam masuri ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Buna ziua
Am o problema cu balconul
Am pus geamuri de termopan dar se creaza condens si mucegai datorita faptului ca balconul este pe colt adica semihexagon (3laturi) la jumatate nu este zid este izolatia de exterior si are izolatie si inauntru numai ca se formeaza punte termica cand este frig se simte aerul rece am vrea sa zidim sau daca aveti o alta solutie un sfat cum ar trebui facut mentionez ca mucegai se face si pe tavan am pus niste termopane de calitate dar degeaba vecini nu au balcoanele inchise stam la etajul trei
Multimesc
Buna ziua,
Doresc sa-mi recomandati o solutie pentru a stopa infiltratia de apa in camera .
Am geamuri termopan pana la nivelul balconului.Aaici se intersecteaza cu gresia ce acopera balconul .Balconul nu este inchis si se pare ca desi exsista o izolatie la intersectia gresiei cu termopanul,se infiltreaza apa prin rosturile gresiei in sapa care este comuna cu cea din camere si se absoarbe prin sapa la nivelul bazei camerelor aparand o pata intre perete si parchet de cca 10 cm inaltime .Asi dori sa nu distrug gresia de pe balcon .Multumesc
Am balcon cu termopan de mai mult de 10 ani. Cu ultimile ploi s-a infiltrat apă de -a lungul muchiei acoperișului. (Stau la ultimul etaj, intr -un bloc cu 4 niveluri). Un meșter a izolat folosind silicon sanitar. E bine asa?
Buna ziua, O problema asemanatoare am si eu(dupa o ploaie zdravana se uda peretele pe interior cu geamurile inchise) doar o portiune de 10 cm latime nu pe toata latimea geamurilor. La mine pervazul este prins direct de tamplarie si dat cu silicon sanitar pe margine. Sub pervaz este o distanta de 1-2 cm pana la zid.(mentionez ca spuma exterioara a fost acoperita cu adeziv de gresie) Intrebarea mea este daca ploaia poate intra pe sub pervaz si sa ude zidaria in asa hal in cat sa se ude pe interior?(cand ploua linistit nu se uda) sau se poate infiltra pe la suruburile cu care este prins pervazul si sa intre in camerele tamplariei?
Posteaza!