renovat.ro

» » » »


Hota pentru mobila de bucatarie | cum alegem modelul potrivit


De fiecare data cand ne gandim la amenajarea unei bucatarii dupa ultimele standarde, inevitabil trebuie sa analizam si problema hotei. Chiar daca pare un lucru modern, hota exista ca principiu din cele mai vechi timpuri. Initial, casele nu aveau hornuri iar fumul rezultat iesea printr-o fanta in acoperis. Vremurile s-au schimbat, mii de ani au trecut si iata ca aceasta nevoie de a prelua fumul rezultat de la gatit a ramas. Solutia? Se numeste hota!

Mobila de bucatarie visinie si cuptor si plita albe
Hota pentru mobila de bucatarie | cum alegem modelul potrivit

Galerie poze
  • Mobila de bucatarie visinie si cuptor si plita albe
Galerie poze

Ca etimologie, hota provine din francezul hotte care inseamna "cos". Hota se monteaza la o inaltime suficienta deasupra aragazului. Dupa cum spuneam ideea nu este noua. O vom regasi la orice restaurant in orice model de bucatarie, la orice terasa care serveste mici si bere! Asa dar, n-am fost primii...nu-i nimic. Putem imbunatati! Atunci cand vrem sa alegem un model de hota pentru a se monta alaturi de mobilierul de bucatarie trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte. Ca puncte de reper sunt: modul de evacuare a aburului, numarul de motoare ventilatoare, tipul de filtru folosit, dimensiunile, materialul din care este facuta. Sa le parcurgem pe rand.
Din punct de vedere al evacuarii aburului metodele sunt doua: prin tubulatura cu iesire in afara bucatariei sau cu filtru de carbon. In primul caz din hota va pleca o tubulatura flexibila de aluminiu ( care se poate combina ulterior cu PVC ) prin care aburul de deasupra aragazului se preia si se evacueaza. Daca deasupra hotei este montat un corp suspendat de bucatarie atunci el trebuie decupat pentru a permite trecerea tubulaturii. Daca nu dispunem de o fanta in zidul din bucatarie, a doua varianta de filtrare este de a alege o hota cu filtru de carbon. Acest filtru va retine aburii si mirosurile degajate in timpul gatitului. Dar, evident, eficienta este mai redusa. O metoda utilizata uneori este de a decupa in geam o fanta rotunda pentru tubulatura de evacuare. In ambele cazuri exista un prim filtru de hartie impregnata care se coloreaza in rosu o data cu trecerea timpului. Colorarea in rosu este data de vaporii de apa si ulei. Asa vom sti cand trebuie sa schimbam filtrul de hartie.
Un alt aspect important in alegerea unei hote este numarul de motoare care asigura aspirarea aerului. In general exista hote cu unul sau cu doua motoare. De care sa cumparam? Depinde de buget. In mod normal, cele cu doua motoare vor avea o putere mai mare de aspirare, dar si un consum mai mare.
Ca dimensiuni, hotele sunt realizate in formate disponibile atat pentru bucatariile mici de garsoniera, in care spatiul este o resursa limitata cat si pentru cele care nu au aceasta constrangere. Pentru un model clasic de aragaz se va folosi o hota cu adancimea de 0.5m si latimea de 0.6m-0.9m. De la caz la caz vom analiza dimensiunea aragazului si vom cauta o hota potrivita pentru dimensiunile necesare.
Materialul din care este construita hota este tabla. Acum, tabla poate fi de mai multe feluri. Poate fi tabla vopsita cu email alb sau tabla de inox. In interior sunt montate motoarele si ventilatoarele. Vom alege o hota alba in cazul in care linia de electorcasnice din bucatarie este de asemenea alba. Hota de inox are in general un pret mai mare si genereaza o nota de distinctie atasata mobilei de bucatarie.

Acestea sunt elementele principale pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand vrem sa cumparam o hota. Vom inspecta preturile, modelele si vom alege un producator. Spor la treaba in amenajri interioare in zona bucatariei!

Intrebari si raspunsuri despre hota de bucatarie.

Intrebare:
De catva timp am observat ca butoanele cu care deschideam hota ( adica porneam ventilatorul ) s-au topit si nu mai merg. Si cumparasem o hota buna, nu imi dau seama, daca iau alta hota cum sunt sigur ca nu patesc la fel?
Raspuns: Exista ideea ca hota trebuie montata cat mai aproape de aragaz ca sa absoarba cat mai bine aburul. Pe de o parte, daca hota ar fi doar capacul de tabla ar fi bine. Dar este clar ca partile din plastic sau ebonita sunt "atacate" de caldura puternica. De fapt, pe instructiunile de montaj ale hotei se specifica o distanta minima fata de aragaz: mai mica in cazul plitelor electrice si mai mare in cazul arzatoarelor cu gaz. Deci, daca respectati acea distanta minima, in general nu veti pati la fel. In cazul dvs. particular, daca ati respectat aceasta distanta, puteti contacta service-ul pentru repararea in garantie ( daca mai este cazul de garantie ).

Intrebare:
Pentru o suprafata a incaperii de 30mp ce hota trebuie sa aleg ? Mi-as dori sa nu am aproape deloc miros in incapere,daca e posibil. Va multumesc.
Raspuns: Hota se dimensioneaza in functie de cantitatea de aburi pe care o veti genera in incapere. Daca aveti o bucatarie americana , adica spatiu comun cu sufrageria, este greu de atins telul "zero miros de gatit". El doar va fi tinut cat mai mic! In cele mai multe cazuri, o hota cu un debit mai mare va genera si un zgomot colateral mai mare. Ca regula simpla de evaluare alegeti acea hota care acopera cu suprafata absorbanta utila (suprafata sitei) intreaga suprafata a plitei/aragazului unde se vor aseza "oalele de gatit". Alegeti modelele care au evacuarea aburului in exterior (varianta cu filtru de carbon asigura doar captarea mirosurilor), nivelul de zgomot cat mai redus si debitul de evacuare cel mai mare. Ca debit, hotele uzuale evacueaza intre 400mc/h si 600mc/h. Dar din nou, depinde de cat abur trebuie evacuat. Si atunci, se revine la calculul anterior care tine cont de fapt de suprafata care trebuie acoperita de hota.

Intrebare:
Frantuzescul "hotte"?! Poate "haute"...
Raspuns: Sunt doua cuvinte diferite: "hotte" inseamna "cos" in franceza. "Haute" inseamna "mare" sau "inalt".

Intrebare:
Am voie sa montez burlanul hotei in ghena de aerisire a blocului?
Raspuns : Nu stiu sa va spun exact daca este vreun articol legal pe aceasta tema. Dar ideea este ca nu trebuie desfiintata/astupata. Atata timp cat ghena de aerisire ramane functionala, nu vad de ce n-ati putea monta si burlanul hotei in ea.Recomandari articole: mobila bucatarie, electrocasnice,

‹‹ Mobila de bucatarie de lux | cu finisaj lucios

Mobila de bucatarie moderna din PAL melaminat culoarea cires ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro