renovat.ro

» » »


Iasomia de Madagascar - o floare de care pur si simplu m-am indragostit


Haideti sa aflam cum sa avem grija de floarea aceasta minunata!


O planta minunata despre care nu am stiut nimic multa vremesi chiar era mare pacat daca nu o descopeream, deoarece chiar este o floare deosebita cu un miros puternic. Am aflat intamplator de ea, cand o prietena mi-a spus ca isi doreste ca buchetul de mireasa sa si-l faca din flori de Stephanotis. Nestiind nimic despre acea floare nu am reactionat deloc, insa in momentul cand am primit in dar o floare care se numea Iasomie de Madagascar am ramas impresionata de frumusetea florilor mici albe cu aspect cerat si foarte foarte parfumate.

Iasomie de Madagascar pastrata in ghiveci cu suport rotund din sarma
Iasomia de Madagascar - o floare de care pur si simplu m-am indragostit

Galerie poze
  • Iasomie de Madagascar pastrata in ghiveci cu suport rotund din sarma
  • Stephanotis Floribunda lasata sa creasca ghidat pe un gard din sarma
  • Cum arata floarea de stephanotis
  • Aranjament exterior la fereastra casei cu Iasomie de Madagascar
Galerie poze
  • Stephanotis cu flori albe cerate cu cinci petale
  • Buchet de mireasa facut din flori de stephanotis
  • Super buchet de nunta facut din tandafiri si iasomie de madagascar





Ca sa o ingrijesc am inceput sa caut informatii si astfel am aflat ca este o planta cu frunze vesnic verzi, cataratoare, in care sunt cuprinse in jur de 15 specii. Planta face parte din familia Apocynaceae si cele mai cunoscute specii de Stephanotis sunt Stephanotis Floribunda (Iasomia de Madagascar), Japonica, Isaura, Grandiflora, Nana, Longiflora si multe altele.

Floare de stephanotis sau Iasomie de madagascar

Din cauza parfumului extraordinar Iasomia de Madagascar mai este supranumita si "Floarea Nuntii" sau "Ghirlanda Nuntii".

Iasomia de Madagascar sau Stephanotis Floribunda este destul de pretentioasa si dificil de crescut dar si de intretinut in apartament. Inflorirea are loc in perioada ianuarie-mai insa uneori florile pot aparea de la inceputul verii si pot tine pana la inceputul lui septembrie.

Pentru stimularea infloririi este recomandat ca primavara sa ii fie sapart usor pamantul si ca planta sa fie usor curatata de orice parte vatamata sau putrezita. De asemenea tot primavara se poate toaleta , curatandu-o de unii lastrari care au crescut haotic. Cel mai frumos se pastreaza intr-un ghiveci atarnat caruia i s-a construit un suport de sarma pe care sa se poata intinda tulpinile lungi care pot ajunge si la 3-4 metri.

Stephanotisul iubeste lumina foarte mult, insa nu si razele directe ale soarelui care ii pot arde frunzele. II place temperatura moderata de 18-22 de grade insa rezista si la temperaturi de 30 de grade in conditii de umiditate atmosferica sporita. Se adapteaza usor si la temperaturi mai scazute insa daca este expusa la temperaturi sub 8 grade celsius va muri, deci nu poate fi expusa gerului pe timp de iarna.

Doreste spatii largi, aerisite insa nu iubeste curentii, deci aveti grija unde o asezati deoarece nu ii plac nici schimbarile bruste de temperatura si nici sa ii schimbi locul mereu. Daca esti tentata sa ii schimbi locul ca sa vezi unde ii merge cel mai bine, renunta pentru ca nu ii va placea deloc acest lucru. Eu am incercat asa cu orhideele si am avut parte de un rezultat dezastruos.

Iarna de uda mai rar , vara cam o data de saptamana. Ceea ce este interesant la aceasta planta este faptul ca atunci cand esti plecat in concediu poti sa o asezi intr-un vas mai mare cu apa si ea isi va lua doar apa de care are nevoie. In lunile calde ii place sa fie pulverizata pe frunze , NU PE FLORI, cu apa. O data pe luna se aplica ingrasamant, insa nu este obligatoriu.

Daca este udata in exces sau insuficient i se vor ingalbeni frunzele si ii vor cadea florile, aceleasi simptome le va avea daca i se schimba brusc temperatura in camera sau apa cu care o udati are prea mult calcar.
Pamantul trebuie sa aiba multe substante nutritive si sa fie bine afanat. Se foloseste un amestec de turba, pamant de gradina , pamant de fruze si nisip care se poate inlocui cu pamant de tip turba sau cu un alt sol poros. La baza vasului se pune un strat de pietris pentru drenaj.

Inmultirea acestei plante este destul de grea si se face prin butasi primavara si vara. Din lastarii laterali nelemnificati se fac butasi de 8-10 centimetri lungime a caror baza se trataza cu hormani rizogeni ( Radistim) Se planteaza in ghivece , sub un borcan sau o sticla taiata si se tin la 18-20 de grade Celsius. Daca se respecta aceste reguli si substratul se pastreaza mereu umed dupa 2 luni butasii vor prinde radacini.

Concluzia este ca este o planta minunata , asa ca daca o primiti cadou ingrijiti-o cu drag... iar daca o puteti cumpara nu ezitati. O veti gasi la diferite preturi asa ca cautati in mai multe magazine pentru a gasi o gasi la valoarea corecta.


Recomandari articole: flori de gradina,

‹‹ O sursa minunata de inspiratie pentru amenajarea unui dormitor cu gri, galben si turcoaz

Aspectul conteaza: Cum cream un living unic si stilat ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Fane a scris:

Buna ziua ,
Va rog sa-mi spuneti cum sa-i stimulez inflorirea acestei plante. De cand am cumparat-o , dupa caderea florilor , i-am schimbat ghiveciul , i-am stimulat cresterea , i-am pus suport de prindere dar de 2 ani , nici o floare...
Ce sa--i fac????

Va rog daca e posibil , un raspuns pe mail. Multumesc anticipat!

Diana a scris:

Buna-seara! Si eu ma confrunt cu aceeasi problema pe care a mentionata dl Fane. Am primit-o inflorita in ianuarie 2020 si dupa ce i-au cazut florile n-a mai inflorit, desi a crescut foarte mult si s-a extins mult in afara ghiveciului in care este. Ce ma sfatuiti sa fac ca sa-i stimulez inflorirea? Ar fi o idee buna sa-i tai dintr-una din crengute pt a se prinde in alt ghiveci? Multumesc!

Ati putea sa-mi raspundeti intr-un email?


Androne a scris:

Buna ziua. Cred că este o întrebare care se repetă. De de nu înflorește Iasomia de Madagascar? Am 5 ani de când nu a înflorit. Este verde, frumoasă, crescută, dar far flori.
Va mulțumim pentru sfaturile date!!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro