renovat.ro

» » » » » »


Incalzirea cu brichete de paie. Tot ce trebuie sa stii


Brichetarea este procesul de comprimare mecanica sau hidraulica a biomasei pentru reducerea dimensiunilor si obtinerea unui produs compact si cu o putere calorica mare. Formele brichetelor din paie sau in combinatie cu alte deseuri vegetale difera: pot fi rotunde, hexagonale sau dreptunghiulare. Indiferent de forma acestora, dintr-o tona de paie se obtine o tona de brichete.

Brichete de paie
Incalzirea cu brichete de paie. Tot ce trebuie sa stii

Galerie poze
  • Brichete de paie
Galerie poze





Una dintre variantele de combustibil solid ce se poate utiliza atat in centrale termice cu combustibil solid, dar si in sobele clasice de gatit sau incalzit este folosirea brichetelor doar din paie, sau in combinatie si cu alte resturi vegetale.

Citeste si despre: Centrala termica in soba de teracota - cu adevarat eficienta si economica

Brichetele din paie se pot utiliza cu succes si in sobele clasice de teracota, in cuptoarele din brutarii sau in cazanele centralelor termice. Trebuie sa stiti ca acest combustibil este cel mai ieftin cu putinta. Preturile pentru o tona de brichete de paie incep de la 500 lei si pot ajunge maxim 900 lei.

Brichetele din paie sau resturi vegetale se realizeaza prin presare in utilaje speciale in care paiele de grau, tulpinile de floarea soarelui, paiele de orez, frunzele de porumb si eventual cocenii de porumb sunt procesati. Aceste deseuri se toaca marunt, se amesteca uneori si cu resturi de lemn sau rumegus si utilajele permit tasarea si presarea acestora. Astfel se obtin brichete in forma rotunda, cu diametrul de 10-15 cm si cu lungimea de 25-30 cm sau alte forme precizate mai sus. Acestea pot fi manevrate cu usurinta fara sa se desprinda si binenteles ca pot fi depozitate in spatii uscate.

Recomandare: Alegerea puterii centralei pe lemne (Kw) in functie de suprafata casei - cati kw trebuie sa aiba?

O bricheta de paie facuta in totalitate din paie de cereale are o putere calorica de 4,07 kW pe kilogram, adica jumatatea din puterea calorica a petrolului. Brichetele elimina de pana la 3 ori mai multa caldura in comparatie cu lemnele uscate, insa la ardere elimina o cantitate minima de fum si de bioxid. Cenusa rezultata in urma arderii brichetelor de acest tip se poate folosi ca ingrasamant in gradinile de legume, in livezi in jurul pomilor fructiferi, etc. deoarece este un produs 100% natural. In cifre, o tona de brichete este echivalentul a cinci metri cubi de lemne sau aproape o tona de carbune.

Brichetele din paie se livreaza de catre producatori in cutii de carton cu greutatea de 20 kg sau in saci de rafie cu greutatea de 20 sau 40 kg sau in peleti a cate 17-20 kg (8 bucati) de peleti trasi in folie.

Citeste si despre: Tipuri de centrale termice - Iata de trebuie sa stii inainte de a alege un model anume

Deoarece materia prima pentru peletii din paie sau din amestec de paie si alte reziduuri vegetale se gaseste din belsug in tara noastra datorita zonelor de teren cultivate cu floarea soarelui sau paioase si porumb sunt foarte multi producatori de peleti in toate zonele tarii. Datorita ingredientelor folosite, a procesului de fabricatie si a modului de livrare catre utilizatori, acest tip de combustibil poate fi stocat cu succes in depozite aerate.

Vezi si: Centrale termice pe lemne vs centrale pe peleti. Ce alegem?

Un aspect important este acela ca acest tip de combustibil nu isi pierde din proprietati, chiar daca nu a fost utilizat intr-un an de zile si a ramas pentru anul urmator. Adesea comercializarea peletilor din deseuri vegetale este mult mai avantajoasa financiar decat comercializarea boabelor de grau, porumb, etc.
Important! S-au realizat cazane pentru centrale termice cu gratar mobil care utilizeaza drept combustibil doar peleti din paie.

Recomandare: Incalzirea cu centrala pe peleti. Avantaje, dezavantaje si costuri


Recomandari articole: instalatie incalzire, centrale peleti, centrale termice pe lemne, cum aleg centrala,

‹‹ Proiect casa cu demisol si etaj

Cum pui parchet laminat - ce unelte, materiale iti trebuie si care tehnica o folosesti ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
SPATARU AURAS a scris:

-- DORESC SA MA INFORMEZ CARE SUNT MAI EFICIENTE SI ECONOMICE .LA INCALZIREA UNEI CASE DE CIRCA 75.M2..LEMNELE USCATE esenta tare....SAU BRIKETE CU DIMENSIUNI CU DIAMETRU DE 9.CM SI LUNCIMEA DE 27-30 CM..! SI DINTRE BRIKETE .CARE SUNT MAI EFICIENTE..CELE DIN PAIE SI RESTURI VECETALE...SAU BRIKETE DIN ESENTA TARE..!?? 0740971578 merci..!!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro