renovat.ro

» » » » »


Incalzirea cu termostat sau cum sa folositi centrala mai eficient - economie, cum functioneaza, tipuri de termostate


In scopul eficientizarii utilizarii unei centrale termice pentru locuinta, indiferent de tipul acesteia, i se poate atasa un termostat. Acest aparat functioneaza ca un regulator de cladura, care in cazul in care temperatura din incaperi sau a apei menajere scade sub nivelul setat/dorit, porneste centrala termica pentru a reusi ca agentul termic sa ajunga la temperatura necesara, dupa care opreste instalatia.

Reducere consum cu termostat ambient
Incalzirea cu termostat sau cum sa folositi centrala mai eficient -  economie, cum functioneaza, tipuri de termostate

Galerie poze
  • Reducere consum cu termostat ambient
  • Termostat de ambient
Galerie poze

Termostatul atasat centralei termice aduce multe beneficii consumatorului. Acestea sunt determinate de numarul redus de opriri/porniri ale centralei, dar si de utilizarea cantitatii de combustibil strict necesare incalzirii locuintei la o anumita valoare a temperaturii; se elimina astfel consumul in surplus si/sau supraincalzirea centralei, asigurand o economie de cca.10% pe luna.

Vezi si: Tipuri de centrale termice - iata ce trebuie sa stii inainte de a alege un model anume

Termostatul este un echipament detasabil ce se fixeaza pe perete in camera etalon la o inaltime de 1,5m de la pardoseala fara sa fie influentat de alte surse de caldura. Se seteaza la o temperatura dorita. Acest aparat inregistreaza temperatura din camera etalon, prin urmare si in celelalte incaperi/spatii s-a atins aceeasi temperatura si implicit opreste sau porneste centrala in functie de situatie. Implicit pentru o temperatura ridicata se va utiliza mai mult combustibil!

Se comercializeaza termostate simple care permit selectarea temperaturii constant pe parcursul a 24 de ore, dar si cronotermostate, mecanisme complexe care permit selectarea temperaturii din interior selectiv: zi-noapte sau un anumit numar de ore o temperatura si in rest o alta valoare a acesteia.

Citeste si despre: Avantaje si dezavantaje ale diferitelor tipuri de centrale termice

Se comercializeaza si cronotermostate care permit un reglaj saptamanal, astfel incat in cazul in care locuinta nu este folosita o perioada de 6 zile se regleaza o temperatura, ulterior trecandu-se in mod automat la o alta temperatura. Aceste diferente se regleaza din mecanism si ulterior se pot reseta dupa necsitate. Dimensiunile acestora sunt reduse, iar forma poate fi rotunda, patrata sau dreptunghiulara.

Afisajul poate fi electronic-termostat electronic sau se selecteaza o anumita temperatura prin invartirea manuala a butonului-termostat mecanic. In functie de modul in care se transmite informatia la centrala termica, aceasta poate fi realizata prin legarea cu fir la centrala, in cazul variantelor clasice, sau wireless in cazul centralelor moderne. Chiar si in cea de a doua situatie acesta se compune din doua unitati: unitatea emitatore si unitatea receptoare, ce se conecteaza la elementul de incalzire/racire prin cablu si este situata in imediata apropiere a acestuia.

Recomandare: Centrale termice pe lemne vs centrale pe peleti. Ce alegem?

Emitatorul poate fi amplasat in orice camera sau poate fi mutat dintr-o camera in alta, comunicatia realizandu-se prin unde radio. Nu exista alt avantaj al folosirii unu termostat wireless (termostat fara fir) decat eliminarea cablului prin casa.
Termostatul ambiental se poate utiliza pentru toate dimensiunile/capacitatile centralelor termice si pentru toate categoriile de centrale in functie de combustibilul utilizat.

Pretul acestora se inscrie intre 80-160 ron in functie de tipul de termostat si complexitatea operatiilor ce pot fi setate. Utilizarea optima a unui termostat ambient (termostat de camera) consta in gasirea valorii celei mai scazute de reglaj a temperaturii la termostat, care sa ofere confortul termic dorit.

Vezi si:  Cele mai economice centrale termice


Recomandari articole: instalatie incalzire, centrale termice, termostat,

‹‹ Masuta consola - UITE cele mai frumoase 29 de modele si idei pentru intreaga casa

Cateva mici trucuri pentru florile din casa si gradina - NICI MACAR NU LE BANUIESTI.... ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro