Incalzirea cu centrala pe peleti. Avantaje, dezavantaje si costuri
Centrala termica ce are drept combustibil peletii, este una dintre variantele de centrale termice pe combustibil solid pe care le puteti alege pentru incalzirea locuintei sau altor spatii (birouri, case de vacanta, pensiuni, cabinete, etc.) O centrala termica ce functioneaza cu combustibil solid, peleti, se aseamana cu celelalte centrale termice prin faptul ca:
trebuie aleasa in functie de suprafata ce se doreste a fi incalzita si volumul de apa calda menajera necesar, instalatia si punerea in functiune se realizeaza de catre o echipa specializata, este necesara constructia unui cos de fum pentru evacuarea fumului si a altor reziduuri ce rezulta prin procesul arderii si implicit are nevoie de curatare periodica si mentenanta, ce poate fi oferita de firma care o monteaza.
Citeste si: Centrale termice pe lemne vs centrale pe peleti. Ce alegem?
Peletii sunt structuri solide rezultate printr-un proces tehnologic special prin care se compacteaza la o presiune foarte mare reziduurile de lemn rezultate din procesarea lemnului in scopul producerii diferitelor produse finite: pal, mobila, etc.
Peletii se comercializeaza de catre firme producatoare sau de catre fabrici de mobila care utilizeaza deseurile si produc pe langa mobila/pal si peleti. Este de la sine inteles ca peletii sunt foarte uscati, au dimensiuni standard si sunt realizati 100% din deseuri lemnoase din diferite tipuri de lemn (brad, stejar, fag, amestec de doua sau trei calitati de esente lemnoase). Acest produs este standardizat prin certificare EnPlus, acceptata pe plan european, iar comercializarea lor nu se face fara acest certificat de calitate standardizat.
Citeste si: Tipuri de centrale termice
Avantajele utilizarii peletilor drept combustibil pentru centralele termice sunt: au dimensiuni si forma standard; pot fi usor depozitati in spatii ferite de umiditate; combustia se face uniform; cazanul poate fi umplut foarte bine cu combustibil dupa 24 sau 36 ore astfel incat eficienta termica sa fie maxima; arderea se face in proportie de 90% si implicit caldura rezultata este constanta si foarte ridicata.
Utilizarea unei centrale termice pe peleti implica o serie de investitii adiacente legate de: cosul de fum exterior ce trebuie sa aiba anumite dimensiuni si caracteristici; cazanul de ardere ce poate fi cu sau fara curatare automata a arzatorului, iar capacitatea sa variaza intre 20-35-75 sau 100 de KW; este necesara o camera tehnica in care sa fie amplasat cazanul si spatiu de depozitare a peletilor.
Recomandare: Avantaje si dezavantaje ale diferitelor tipuri de centrale termice
In ciuda tuturor acestor costuri, in timp scurt se amortizeaza investitia datorita costului scazut al peletilor, eficienta lor in ardere si umplerea la intervale mari a arzatorului. Cazanele existente pe piata sunt deja gata de instalare, fie cele cu curatare manuala/clasica a arzatorului, fie cele cu curatare automata a acestuia.
Dezavantajele utilizarii peletilor rezida din costurile crescute ale realizarii instalatiei termice; faptul ca o data la 2-3 zile trebuie sa curatati cenusarul si periodic sa eliminati depunerile din cosul de fum; inainte de aprinderea focului de fiecare data trebuie sa curatati cenusarul si arzatorul; in decursul unei saptamani trebuie sa actionati de minim trei ori manerul schimbatorului de caldura; o data pe luna trebuie curatata usa cazanului de depuneri si anual trebuie verificata etansietatea usilor si trebuie curatat cosul de evacuare a fumului; necesitatea depozitarii peletilor in spatii aerate si uscate; consumul crescut al cantitatii de peleti comparativ cu cantitatea de lemn clasic utilizata in scopul obtinerii caldurii necesare.
Vezi si: Solutii mascare tevi de gaz si ale centralei termice in bucatarie
Comparatii ale unor preturi in cazul centralelor pe lemne si a celor cu peleti pentru o suprafata de 150 mp.
Costul total lunar al combustibilului: lemne 800/luna - peleti 1100/luna; consumul cantitativ: lemn esenta tare 2,28mc/luna - peleti 1 tona/luna; consumul de combustibil in decurs de 1 an: lemn esenta tare 13,7mc - peleti 6 tone; investitii adiacente in echipamente: lemne 13117lei � peleti 20560lei; costuri anuale pentru intretinere si verificari periodice: lemne 5393 lei - peleti 7200 lei.
Recomandare: Cosuri de fum - tipuri si modele . Stii de sa alegi pentru soba , semineul sau centrala ta?
In cazul in care va doriti o centrala termica de acest tip, puteti reconfigura arzatorul cazanului prin eliminarea arzatorului sau alegerea unui cazan "Candle" ce asigura o ardere eficienta a peletilor care au densitate mare si umiditate scazuta comparativ cu lemnul de orice esenta. La temperaturile anuale din tara noastra cu perioade lungi de ierni geroase, o instalatie termica pe peleti consuma intre 5-8 tone de peleti. Preturile cazanelor pe peleti sunt intre 8.199,00 lei, 18.149,99 lei sau cele foarte performante cu curatare automata si alte beneficii ajunge la 36.500,00 lei.
Citeste si: Centrala termica in soba de teracota - cu adevarat eficienta si economica
Fireste ca alegerea tipului de centrala termica adecvata dorintelor si nevoilor dvs. va apartine!
Recomandari articole: instalatii termice, centrale termice, centrale peleti,
‹‹ Proiect de casa unifamiliala cu doua dormitoare
Case cu mansarda - avantaje, dezavantaje, sfaturi de amenajare si proiecte inspirationale ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Da ca tu consumi 2.3 mc lemn / luna prietene .... inseamna ca faci caldura la un cotet de gaini. Cat despre eficienta peletilor .... nu am ce sa mai discut cu tine ca am vazut in ce maniera ai conceput calculele. Succes in continuare cu lemnele tale .
Un articol mincinos si facut de un om ori rau intentionat ori prost informat .... ori ... PROST.
De ce sa ardem paie,de ce sa ardem iarba ,de ce sa ardem rahat cînd Romania are cărbuni ,normal că facem jocul șmecherilor și ordinarilor acestei societăți plătim pe un cazan cît nu face ,verifici etanșeitatea ușilor și dacă s au strimbat cumperi alta.Unde am ajuns ,dar lumea a devenit inculta ,snoaba și n are decor sa plătească.Toate nenorocirile le baga ăștia in tara asta.
2,3m cubi lemn uscat =1200kg .Calculele sunt gresite
Calcule eronate la 150m2consumi maxim3T.
Posteaza!