renovat.ro

» » » » »


Indicele de confort termic - Ce inseamna si cateva exemple


Mai intai de toate, ce inseamna confort termic? Daca luam sa analizam primul cuvant, confortul, lesne intelegem ca este ceva subiectiv si depinde de la persoana la persoana. Un fotoliu care noua ni se pare confortabil poate sa nu fie considerat le fel de comod de catre alta persoana.

Indicele de confort termic
Indicele de confort termic - Ce inseamna si cateva exemple

Galerie poze
  • Indicele de confort termic
Galerie poze

De ce? Daca persoana e mai inalta sau mai scunda probabil nu se va potrivi lungimea sezutului fotoliului cu statura si va sta incomod pe spatar. Asa este si cu confortul termic. Daca noua ne place o temperatura mai rece vara, altor persoane le place un ambient mai cald.

Totusi, statistic, pentru ca revenim la modelarea statistica, se considera un confort termic bun intr-o incapere atunci cand mai mult de 80% din persoanele chestionate considera adevarat acest lucru. Pe de alta parte, in urma studiilor pe populatii pe continente si zone climatice diferite, s-a constatat ca ceea ce este considerat confortabil in zonele nordice este diferit fata de ceea ce este considerat confortabil in zonele calde. Din punct de vedere biologic, este explicabil. Persoanele care traiesc in zone cu clima predominant rece sunt mai acomodate la temperaturi scazute. Similar, termoreglajul biologic al persoanelor din zonele cu clima calda este adaptat la calduri mai mari.

De aceea, in continuare ne vom referi la ceea ce este considerat "confortabil" in Romania. Romania este plasata din punct de vedere climateric intr-o zona cu clima temperat continentala. Asta inseamna ca verile sunt calde si iernile reci, trecerile intre cele doua extreme fiind mai mult sau mai putin lente primavara si toamna. Statistic, vara este considerata o temperatura confortabila intre 25-30 grade C iar iarna se considera confortabila o temperatura exterioara de pana la -10 grade C. Peste aceste praguri vara simtim arsita iar iarna gerul.

Nu am luat in considerare faptul ca daca vara este umiditatea relativa crescuta senzatia de caldura se acutizeaza. Iarna, daca bate vantul, -10 grade C se pot simti ca -15 grade C ! Asa dar, intelegem ca acest confort termic mai depinde de inca doi factori importanti: umiditatea relativa si viteza aerului inconjurator. Ca umiditate relativa, in zona continentala este considerata o umiditate normala intre 40% si 60%. Daca scade sub limita inferioara de 40% avem senzatia de aer uscat, daca creste peste 60% avem senzatia de transpiratie excesiva.

Relativ la viteza aerului din mediul ambiant, vara briza marii va atenua arsita de pe plaja. In schimb, crivatul de iarna ne va accentua considerabil senzatia de frig. De ce? Cu cat creste viteza aerului inconjurator, se accelereaza viteza de evaporare a transpiratiei de pe corp ducand la racirea pielii si a corpului.

Asadar, intuitiv, intelegem ca acest confort termic depinde de temperatura, umiditate si viteza aerului inconjurator. Institutele de cercetare au incercat sa modeleze matematic acest confort in dorinta de a stabili stiintific valorile cele mai bune. Studiile au fost stimulate si de zona de productie de sisteme HVAC (Heating, Ventilating, and Air Conditioning). S-a dorit cunoasterea unor modele matematice precise pentru a putea dimensiona concret puterea motoarelor pentru aparatele de aer conditionat, de incalzire sau ventilare. Unul din modelele utilizate este indicele de temperatura si umiditate, pe scurt ITU.

O formula utilizata este de forma:
ITU = (T * 1.8 + 32) - (0.55 - 0.0055 * U) (T * 1.8 + 32) - 58
unde T este temperatura (in grade Celsius) iar U este umiditatea relativa (in procente).

Pentru valori mai mici sau egale cu 65 se considera stare de confort, intre 66 - 79 este stare de alerta iar peste 80 se considera stare de disconfort. Daca facem calculul pentru o umiditate relativa de 50% constatam ca de abia sub temperatura de 20 de grade C indexul termic este acceptabil.

Dar stim ca pe durata verii, sub 20 de grade C este considerat frig. Daca refacem calculul la 50% umiditate si 31.5 grade C obtinem un index de 80. Stim ca peste 30 de grade C avem senzatia de caldura excesiva. Asadar, indicele de confort termic este un indicator orientativ, un model matematic iar formula prezentata incearca sa descrie cat mai concret senzatia de confort termic.

O vara placuta!

Intrebari si raspunsuri despre indicele de confort termic:

Intrebare: Am inteles ca in unele tari indicele este dat de temperatura doar, temperatura absoluta sau temperatura resimtita. Cand aud la radio sau tv ca indicele a depasit 80 nu inteleg ce anume inseamna acest 80 ca vad ca se aduna temperatura cu umiditatea? Ce marime fizica rezulta?
Raspuns: Acest indice nu indica o anumita marime fizica, ci este gandit spre a indica o intensitate a caldurii resimtite. Intr-adevar, in alte tari indicele termic este dat doar de temperatura, indicand o valoare mai palpabila pentru om, mai usor de inteles.

Intrebare: Astazi au anuntat in presa si la stiri ca indicele de confort termic se apropie de 80 si ca trebuie sa stam in casa. Ce inseamna 80?
Raspuns: Conform formulei explicate in articol, temperatura in grade Celsius combinata cu umiditatea relativa au dat un indice de 80. E posibil ca unor persoane sa le priasca vremea calduroasa. Statistic insa s-a observat ca multor persoane, in special varstnicilor si copiilor nu le prieste vremea caniculara. Deci, este o recomandare de a evita mersul prin arsita fara a avea o palarie de soare sau imbracaminte care sa protejeze pielea de arsuri.

Comentariu:

M-am intrebat de multe ori ce sa inteleg prin acest indice si ce reprezinta acest *80*.  Acum am inteles (mai ales ca stiu perfect ce reprezinta *umiditatea relativa*).

Totusi ar fi bine ca cineva competent de la institutul meteorologic, sa informeze corect populatia asupra acestor indici, sa sa se exprime relatia in grade Celsius (lasati exprimarile in grade F caci in fond intre ele sunt relatii de echivalanta). De asemenea trebuie ca cei care pregatesc prezentarile meteo la  TV sa nu scrie prostiile care ne sunt prezentate (de ex. aud frecvent expresia *indicele de disconfort termic -temperatura#umezeala - depaseste 80%* ceea ce esta foarte gresit intrucat relatia este mult mai complexa.
Practic eu nu am exprimat o intrebare ,ci mai multe precizari pentru a corecta prostiile care se vehiculeaza prin TV.


Recomandari articole: termoizolatie, instalatie incalzire, condens,

‹‹ Accesorii de baie | Oglinzi | Etajere | Suport prosop | Ventilator baie

Higrometrul de camera - Cum se calibreaza / regenereaza si utilizeaza? ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Nicu FLORICA a scris:

http://www.eaglewings.ro/indicele-de-confort-termic/
formula e un pic diferita...
$u= ; // umiditatea relativa
$t= ; / temperatura in grade celsius
$itu = ($t * 1.8 + 32) – (0.55 – 0.0055 * $u) * (($t * 1.8 + 32) – 58);

Cu urmatoarea interpretare:

ITU <= 65: comfort
66 <= ITU <= 79: alerta
ITU >= 80: discomfort

Alin a scris:

Formula prezentata de RenovatRo-Cristiana e o prostie. Lipsesc doua paranteze care insa... modifica radical rezultatul.

Formula corecta apare in postarea lui Nicu Florica.

Costin DRAGHIA a scris:

Ziua buna,

Referitor la subiectul in discutie, am citit un articol care m-a dumirit cit de cit dar totusi fara a-mi spulbera orice urma de indoiala.
Este vorba despre 'punctul de roua' care ar indica cu adevarat strea de confort/discomfort resimtita de oameni.
Ati putea scrie un articol la fel de bine documentat /explicit si pentru subiectul pe care vi l-am propus?

Va multumesc, o zi buna,
Costin Draghia

iuliu a scris:

ITU a foi st si este folositor Agriculturi . Extrem de important . Variatia celot doi termeni dau calificativul Änului Ahricol. TV -urile dinRomania le neglijaza .
Pentru populatia -prioritar URBANA , sunt importante pentru OM:
- variatiile de Temperatura si Umidicate influenteaza Procesele Metabolice ;
-la temperaturi peste 40-42 gr.C. in conditiile unor valori ale Umiditatii ,incepe COAGULAREA PROTEINELOR, Apare Moartea prin Soc Termic .

iuliu a scris:

ITU , infinfluenteaza agricultura . Pe omul Urbanelor , sanatatea .
Este stiut ca organismul omului este influentat de variatia schimbului de caldura si umiditate din mediu.
Ex, - anumite variatii ale temperaturii si umiditatii , procesele metabolice sunt influentate .
- temperaturi de peste 40-42 gr.C. in anumite conditii ,incepe Coagularea Proteinelor cand , apare Moartea prin Soc termic -si alte efecte .

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro