renovat.ro

» » » » » » »


INFILTRATII DE APA IN SUBSOLURI NEPROTEJATE- Cum putem remedia aceasta problema eficient si pe termen lung?


SOLUTII TEHNICE DE STOPARE A INFILTRATIILOR DE APA IN SUBSOLURILE CLADIRILOR NOI SAU IN SUBSOLURI EXISTENTE FARA HIDROIZOLATIE

Pentru a putea aplica o solutie tehnica de stopare a infiltratiilor de apa intr-un mod corect, este foarte important sa intelegem cauza (sursa) umezelii dintr-o constructie. In functie de aceste cauze putem executa hidroizolatii orizontale sau verticale, exterioare sau interioare, tratamente impotriva tuturor tipurilor de infiltratii si impotriva condensului in orice structura si suprafata de zid.

Inflitratie apa in subsol
INFILTRATII DE APA IN SUBSOLURI NEPROTEJATE- Cum putem remedia aceasta problema eficient si pe termen lung?

Galerie poze
  • Inflitratie apa in subsol
Galerie poze

O mare parte din succesul unui tratament este reprezentat de o diagnoza corecta din punct de vedere tehnic. Restul succesului este asigurat de calitatea materialelor, profesionalism, si corectitudinea punerii lor in opera.


Lucrarile de hidroizolare sunt in general lucrari ascunse (nu se pot vedea) (hidroizolatia fundatiei/subsolului unei cladiri, hidroizolatia unui acoperis verde, hidroizolatia unei piscine, hidroizolatia unui lac ornamental), prin urmare orice greseli, accidente ce produc zone neetanse vor fi observate doar cand este prea tarziu (acoperisuri, pivnite cu infiltratii, iazuri cu scapari de apa, etc). Remedierea acestor probleme sunt foarte costisitoare uneori, gasirea punctelor critice fiind dificila, aproape imposibila in unele situatii. Din acest motiv este esential efectuarea responsabila a lucrarilor de hidroizolatii in timpul constructiei/executiei subsolului, si in conformitate cu standardele de calitate impuse in prezent de normativele in vigoare, care sa ofere clientului garantia unei exploatari de durata si fara evenimente neplacute.


Citeste si:  Hidroizolatii terase bloc - Infiltratii ploaie


Hidroizolarea este un proces de etanseizare a unei suprafete (perete, planseu, etc.) pentru evitarea patrunderii sau pierderii de lichide. Asa cum o invelitoare are rolul de a pastra o constructie ferita de intemperii, in domeniul constructiilor subterane hidroizolatia are menirea de a forma un strat etans care sa protejeze diversele suprafete ce ar putea fi in contact cu apa (terase, balcoane, subsoluri, pardoseli, bazine de colectare a apei, acoperisuri verzi, fose, canale, piscine, bai, etc).


Infiltratii de apa in PERETII subsolului/beciului


O solutie apreciata si folosita de catre specialistii in domeniu, pentru impermeabilizarea peretilor si fundatiilor unui subsol la o cladire noua, este aceea de a realiza hidroizolatia la exterior cu membrana profilata de polietilena extrudata de inalta densitate (HDPE) de tip Tefond Plus, de la TEGOLA, cu inchidere mecanica laterala prin clipsare si benzi bituminoase autosigilante. Sigilarea jonctiunilor impiedica infiltrarea apei chiar in absenta unei membrane bituminoase, daca nu exista ape freatice, iar in conditii de ploaie abundenta peretii si fundatiile raman perfect impermeabilizate. Grosimea si calitatea membranei ii confera rezistenta la tractiunea creata de tasarea materialelor de umplutura (pamnat, pietris, etc.). Existenta butonilor/bumbilor care se pozitioneaza spre interior (spre suport) permite stocarea permanenta a unui strat de aer care ajuta la protejarea peretelui.


Aceeasi solutie este recomandata si pentru impermeabilizarea si protejarea peretilor subsolurilor existente, la constructii vechi sau mai noi care nu au fost hidroizolate corespunzator, si care sunt efectate de infiltratii cauzate de panza freatica de suprafata, ploi abundente sau inundatii. Solutia se poate implementa efectuandu-se o sapatura (decopertare) pe tot conturul cladirii si pe toata inaltimea subsolului, similar unei constructii noi in executie, si respectand indicatiile tehnice oferite de catre poducator, pentru a putea beneficia de o lucrare de calitate pe termen nelimitat.


Recomandare: Prevenirea infiltrarii apei de ploaie sub tamplaria PVC cu geam termopan


Hidroizolarea peretilor subsolului la interior


In cazul in care din diferite motive nu se poate efectua sapatura pe tot conturul cladirii pentru a aplica membrana profilata Tefond Plus, o alta solutie, mai putin recomandata, este aceea de a se hidroizola/impermeabiliza din interior. Aceasta varianta este cu siguranta preferata, de cele mai multe ori, dar din pacate nu poate garanta eficienta pe termen lung, daca sursa (cauza) problemei nu este eliminata din exterior.


Numai dupa incetarea ploilor, retragerea apelor in cazul inundatiilor, dupa ce infiltratiile (scurgerile) din pereti se opresc, apa acumulata in subsol eliminata in totalitate, iar incaperea respectiva aerisita si peretii uscati partial, se poate incepe operatiunea de hidroizolare/impermeabilizare a peretilor.


Ordinea operatiunilor este urmatoarea:


- suportul (peretele) se curata (mecanizat prin periere, sablare sau apa cu presiune) de zugraveala/vopsea, etc., se indeparteaza partile care se exfoliaza sau se desprind, si se refac daca este cazul, astfel incat tencuiala de mortar de ciment (nu ipsos) sau betonul aparent, sa ramana perfect curate si compacte;


- se aplica mortar osmotic hidroizolant/impermeabil cu bidineaua, fierul de glet sau mecanizat prin pulverizare a 2-3 straturi (cca. 2-3 mm grosime totala), la un interval de 6-7 ore, dar nu mai mult de 24 de ore intre aplicari pentru o aderenta buna;


Vezi si: Realizarea unei fundatii la o casa din lemn - turnarea placii de beton cu cifa


Infiltratii de apa in PLACA subsolului/beciului


Numai dupa ce apa a fost eliminata complet din subsol/beci, si suportul este partial uscat si curat, pentru stoparea ulterioara a infiltratiilor de apa din sol in placa de b.a. (planseul de sub nivelul terenului) se pot face urmatoarele operatiuni, in ordinea urmatoare:


- aplicarea unei protectii de mortar osmotic hidroizolant/impermeabil cu bidineaua, fierul de glet sau mecanizat prin pulverizare a 2-3 straturi (cca. 2-3 mm grosime totala), la un interval de 6-7 ore, dar nu mai mult de 24 de ore intre aplicari pentru o aderenta buna;


- turnarea unei sape slab armate de cca. 5 cm din mortar de ciment, folosind aditiv impermeabilizant special in compozitie;


- aplicarea celui de al doilea strat de protectie de mortar osmotic hidroizolant/ impermeabil cu bidineaua, fierul de glet sau mecanizat prin pulverizare, la cateva zile dupa turnarea sapei fara ca aceasta sa se usuce complet, a 2-3 straturi (cca. 2-3 mm grosime totala), la un interval de 6-7 ore, dar nu mai mult de 24 de ore intre aplicari pentru o aderenta buna, sau conform fisei tehnice si de siguranta a respectivului produs;


- aplicarea unui finisaj (strat de uzura) impermeabil (gresie, etc.) folosind aditiv impermeabilizant special.


Recomandare: Hidroizolatii case


SOLUTII TEHNICE (TEGOLA-Tefond Plus)


Domeniu de aplicare:


- Prevederile acestui capitol se refera la modul de montare/aplicare a hidroizolatiei verticale la peretii exteriori ai subsolului unei cladiri noi sau vechi.


Scopul aplicarii:


Protejarea impotriva infiltratiilor laterale a umezelii/apei din sol.


1. ELEMENTELE COMPONENTE ALE LUCRARII (cerinte de calitate, proprietati fizice si chimice, aspect si fiabilitate)


1.1. Membrana hidroizolatoare profilata de polietilena extrudata de inalta densitate de tip HDPE (eng.) cu sigilare bituminoasa (Tefond Plus) - membrana de tip polimer-plastomer pe baza de PE (polietilena de inalta densitate), ideala pentru impermeabilizarea/protejarea peretilor si fundatiilor. Rezista excelent la tractiunea creata de tasarea materialelor de umplutura (pamant, pietris, etc.).


Caracteristici:


Culoare-negru
Lungime-suluri de 20 m
Latime(largime)-2,40 m
Acoperire cu suprapunere dubla    -2,20
Grosimea membranei-8 mm
Greutate -670 gr/mp
Rezistenta la tractiune- >350 N/5 cm
Alungire la rupere 20%
Rezistenta la compresiune - >300 KN/mp

Temperaturi de lucru-de la -30? la +60 grade C


Atentie la produsele contrafacute care nu au aceleasi proprietati si calitate!


Recomandare: Hidroizolatie a glafului exterior


1.2. Cuie din otel pentru beton din otel galvanizat pentru fixarea membranei profilate HDPE(polietilena de inalta densitate).


1.3. Rondele conice din HDPE - datorita formei sferice, imbunatatesc rezistenta la tractiune verticala a membranei si tinuta mecanica a cuielor de prindere prin marirea suprafetei de contact.


1.4. Profile de inchidere din HDPE - profil special de inchidere din HDPE(polietilena de inalta densitate), cu rol de protectie a deschiderii superioare a camerei de aer create de bumbii membranei. Profilul are puncte de fixare proprii si nu solicita mecanic membrana. Forma acestui profil permite ventilarea pe toata suprafata protejata. Se vor aplica numai in dreptul ferestrelor subsolului, la nivelul trotuarului de protectie.


2. ORDINEA DE EXECUTIE A LUCRARILOR


2.1. Lucrari Premergatoare Executiei


a) incheierea lucrarilor de pe acoperisuri, cornise si instalatii de surgere a apelor pluviale;
b) defrisarea terenului prin taierea arborilor si tufisurilor sau daca este posibil se recomanda smulgerea lor din radacina, scoaterea buturugilor si radacinilor izolate, precum si indepartarea materialului lemnos de pe suprafata de teren unde se vor executa sapaturile. Indepartarea stratului vegetal se va face manual sau daca este posibil mecanizat, cu excavator pe senile de 0,4 - 0,7 m.

c) se va asigura scurgerea apelor superficiale prin realizarea santurilor de garda sau rigole.


Recomandare: Hidroizolatii exterioare pentru termopane cu bitum pentru terase si acoperisuri


d) Inainte de inceperea lucrarilor propriu- zise, se verifica daca pe langa cladire (contur) nu sunt retele electrice, apa, canalizare, gaze.
e) nu se va afecta echilibrul natural al terenului in jurul gropii de fundatie sau in jurul fundatiilor, pe o distanta corespunzatoare zonei  de influenta  a stabilitatii constructiilor invecinate existente. Se asigura sau se imbunatatesc caracteristicile fizico-mecanice naturale ale pamantului de sub talpa fundatiilor;
f) se asigura securitatea muncii in timpul lucrarilor.

g) sapaturile in spatii limitate se vor executa manual, iar in cazul in care exista retele electrice si de termoficare pe amplasament se vor lua obligatoriu masuri de protectia a acestora impotriva deteriorarii, deoarece acestea raman in functiune in timpul executiei. Se interzice depozitarea pamantului la mai putin de 1 m de la marginea sapaturii. Inainte de inceperea sapaturilor este absolut necesar ca suprafata terenului sa fie curatata si nivelata, cu pante de scurgere spre exterior, spre a nu permite stagnarea apelor din precipitatii si scurgerea lor in santurile rezultate. Daca panza freatica este la mai putin de 30 cm sub fundatie, se vor realiza tuburi/tevi de drenaj impreuna cu membrana Tefond Drain Plus. Latimea sapaturii va fi de cca. 1,0 m.


2.2. Executarea Lucrarilor


2.2.1. Aplicarea Membranei pe Verticala:


- se masoara inaltimea peretelui ce trebuie izolat si se taie din lungimea membranei Tefond Plus la dimensiunea necesara. Se va avea in vedere decuparea/taierea membranei in dreptul ferestrelor subsolului ( daca este cazul).
- incepand de la partea superioara, deplasarea se face  de la stanga spre dreapta si se aplica membrana Tefond Plus incepand de la marginea peretelui, sau la o distanta de 1,0 m de colt, pentru a le putea acoperi ulterior si pe acestea utilizand o foaie intreaga.  

- utilizand o nivela se verifica daca colile de membrana Tefond Plus sunt dispuse vertical dupa care se fixeaza utilizand cuie cu rondele din 30 in 30 cm, de-alungul partii superioare; pentru a face acest lucru se introduc dopurile(rondelele) de fixare in cel de-al doilea rand de butoni, dar nu la mai putin de 3 cm de margine. Peste prima coala se suprapune in partea dreapta cea de a doua, realizand o imbinare dubla (vezi detalii si diagrame).


Citeste si: Separatoare de hidrocarburi cu filtru coalescent

     
- cand intreaga suprafata a constructiei a fost acoperita de-a lungul perimetrului sau, se imbina prima coala cu ultima suprapunandu-le pe o distanta de cel putin 40 cm. Se taie materialul in exces. Se verifica ca toti butonii din zona de suprapunere sa se imbine unul cu celalalt. Se izoleaza imbinarea prin aplicarea unei benzi de etansare furnizata de producator.
   
- imbinari la colturi, tevi si orificii conform figurilor de mai jos

2.3. Reguli privind Conditiile de Mediu


Se interzice efectuarea lucrarilor de hidroizolatii pe timp de ploaie, burnita, ceata sau alte fenomene meteorologice care conduc la umezirea suportului si afectarea aderentei.
In perioadele de timp friguros cu temperaturi negative (sub +5 grade C) nu se vor executa lucrari ce contin in structura lor apa (apa, mortare pentru tencuieli, betoane de panta, etc.), decat cu luarea masurilor de protectie constand in inchiderea si incalzirea zonei de lucru.
Se interzice accesul, transportul si derularea materialelor pe acoperisuri in zilele cu vanturi puternice.
Depozitele vor asigura conditiile specifice fiecarui produs n parte si cerintele impuse de normele de protectia muncii privind ventilarea si mentinerea unor temperaturi pozitive de maxim 35 grade C.

2.4. Cerinte privind Calitatea Materialelor


In conformitate cu legislatia in vigoare, toate produsele prevazute in proiecte si utilizate la lucrarile de reabilitare, pentru care nu exista standarde nationale sau alte reglementari, vor fi utilizate numai daca au agremente tehnice valabile si se prezinta conform prevederilor acestora; sau se vor utiliza numai produse pentru care exista certificare de conformitate, prevazute in contractele incheiate cu producatorii sau furnizorii acestora.


2.5. Receptia Materialelor


Receptia materialelor se bazeaza pe verificarea certificatelor de calitate (conformitate), termenelor de valabilitate (unde este cazul) si de garantie emise de producator pentru fiecare lot de materiale, conform reglementarilor specifice.

n unele cazuri se pot solicita analize de laborator (de conformitate) care sa certifice caracteristicile specifice in raport cu datele tehnice stipulate in normele de produs sau in agrementele tehnice.


In acest context, controlul de calitate pentru materiale se executa pe santier de catre personal si/sau in institute/laboratoare specializate, atestate.Recomandare: Constructie beci langa casa - ghid cu sfaturi utile dar si imagini cu modele


Controlul de calitate cuprinde urmatoarele verificari minimale pentru membranele hidroizolante:

- caracteristici geometrice (lungime, latime, grosime);
- verificarea comportarii la temperaturi ridicate;
- verificarea flexibilitatii la temperaturi scazute;
-  verificarea fortei de rupere la tractiune;
- verificarea alungirii la rupere la tractiune.

2.6. Pastrarea si Depozitarea Materialelor


Conditiile de pastrare si depozitare ale materialelor sunt precizate de producatorii acestora n fisele tehnice de produs:
- in depozite, in general, trebuie respectate urmatoarele conditii: membranele hidroizolante in foi se depoziteaza sub forma de suluri (in pozitie verticala) pe platforme sau paleti, in spatii acoperite; materialele hidroizolante fluide se depoziteaza in bidoane sau butoaie, eventual paletizat, in spatii inchise, acoperite si ventilate.
- la punctul de lucru depozitarea se va face pe timp limitat, recomandabil in spatii acoperite.
                                                   
sursa: Tegola


Recomandari articole: hidroizolatii, fundatie casa, igrasie, hidroizolatie fundatie, soclu casa, membrana hidroizolanta, beci, hidroizolatie lichida,

‹‹ Pardoseala cu decor unic si inedit - a folosit 15.000 de banuti pentru acest proiect

Amenajari curti de mici dimensiuni - Iata 15 IDEI excelente ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro