renovat.ro

» » » » » »


Vrei sa ai smochine din propria livada? Iata ce trebuie sa faci


Cum sa ai si sa ingrijesti un smochin chiar la tine in gradina, va invit sa vedem in cele ce urmeaza.  Desi nu este un copac tipic romanesc, smochinul a prins radacini la noi in tara, iar in Sudul Olteniei, spre exemplu, in anumite localitati, poti gasi strazi intregi cu smochini plantati in curtile oamenilor sau chiar in fata blocurilor.

Smochina pe ramura ingrijire smochin
Vrei sa ai smochine din propria livada? Iata ce trebuie sa faci

Galerie poze
  • Smochina pe ramura ingrijire smochin
Galerie poze

Smochinele au ajuns preferatele romanilor datorita gustului unic al fructelor carnoase. Trebuie doar sa sti cativa pasi pentru a-l planta si mai departe a-l ingriji pe timpul iernii, ca anul viitor sa te bucuri din nou de fructele minunate.

Cum am specificat anterior, smochinul se dezvolta si creste bine in zonele cu temperaturi ridicate, cum ar fi Clisura Dunarii, Drobeta Turnu Severin, Orsova, unde se simt temeperaturi mediteraneene. Si totul porneste toamna.


Iata si: Gazonul - sfaturi intretinere si ingrijire pentru o gradina perfecta

Mai intai treceti si desfundati terenul ales pentru plantarea smochinului si, atentie! Acesta trebuie sa se afle inr-o zona insorita din livada si mai ales in preajma unui gard deoarece se va extinde frumos.

Smochinii se vor planta la o distanta de aproximativ 5 m unii de altii, adica pe randuri, si 2,5 - 4 m intre puietii de smochini. Se vor aseza in gropi de 40 cm latime/40 cm lungime si 40 cm adancime. Odata ce prind radacini, smochinii vor trebui tunsi periodic deoarece cresc foarte rapid.

Vezi si: Curatarea si ingrijirea pomilor primavara - Ce taieri se fac pentru sanatatea livezii

Cine-si doreste o cultura de smochini va trebui sa aiba la dispozitie un teren afanat, curat, fara buruieni. Pamantul va fi prasit manual sau mecanizat. Iar daca recolta din toamna trebuie sa fie mai bogata, tot ce aveti de facut e sa scurtati ramurile smochinilor de anul trecut cu 1/3 sau o jumatate din lungimea lor.

Smochinul nu trebuie udat abundent, deoarece este sensibil la infiltratiile de apa din sol.

Smochinii si sezonul rece

Iarna, fie ca avem una domoala, dar mai ales una apriga, smochinii trebuie protejati. Mai ales plantele tinere care nu vor face fata temperaturilor scazute. Tot ce trebuie sa faceti e sa adunati planta sub forma unei tufe stranse si fie o aplecati care sol fie o mentineti in verticala, dar o acoperiti cu un strat consistent de paie, coceni, asezand si un strat de 15 cm de pamant la radacini sau gunoi de grajd.

Citeste si: Florile de primavara pentru gradina

In general, smochinii fac rod din anul 2 sau 3 de plantare, iar apogeul este atins dupa 4 sau maxim 5 ani. Smochinele sunt foarte bune pentru sanatatea organismului, consumate proaspete, confiate, in gem sau dulceata.


Recomandari articole: pomi fructiferi, toaletare pomi, ingrijire, boli si daunatori la plante,

‹‹ Iata 3 proiecte de case cu pret sub 48000 Euro

Iata care sunt avantajele folosirii travertinului in designurile interioare ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro