renovat.ro

» » » » » » »


10 intrebari pe care TREBUIE sa le adresezi constructorului inainte de a incepe constructia casei


Aveti un proiect de dus la capat: construirea sau consolidarea unei locuinte si, pentru a va usura munca, ati angajat un antreprenor. Antreprenorul este cel care va coordona activitatile inaintea demararii lucrarilor propriu-zise si pe parcursul acestora; este un om de baza care va va pune la curent cu tot ce se intampla, pas cu pas inaintea desfasurarii proiectului, dar si dupa. Ca persoana care apeleaza la un antreprenor, e bine sa stiti ce anume trebuie sa-l  intrebati, iar noi venim in ajutorul vostru cu o lista cu cele mai importante intrebari.

Casa frumoasa cu parter si etaj
10 intrebari pe care TREBUIE sa le adresezi constructorului inainte de a incepe constructia casei

Galerie poze
  • Casa frumoasa cu parter si etaj
  • Casa moderna cu fatada cu elemente din lemn
  • Casa simpla dreptunghiulara
  • Plan casa cu parter si etaj mansardat
Galerie poze
  • Casa mare pentru familii numeroase
  • Casa cu mansarda si garaj lipit

1. Conteaza foarte mult sa stiti si e bine sa intrebati care va fi data exacta demararii constructiei/reparatiei. Tocmai de aceea, e bine ca antreprenorul sa va ofere un calendar bine pus la punct, care sa cuprinda fiecare etapa din investitie, dar si data de finalizare a lucrarii. In urma stabilirii calendarului, antreprenorul va va indica ora la care vor ajunge, zilnic, muncitorii, ora la care se vor incheia lucrarile, dar si daca vor lucra vreun weekend sau nu. Se va tine cont si de perioada necesara procurarii sau livrarii materialelor necesare.


Recomandare: Avize si acte necesare pentru constructia unei case in Romania


2. Este foarte important sa stiti cine anume va fi zilnic la locul de munca. Veti avea, cum este normal, un diriginte de santier, un maistru, dar sigur vor fi si alti specialisti in domeniu, un electrician etc. Tocmai de aceea, antreprenorul va fi cel care va va lamuri si va va specifica numarul persoanelor implicate in proiect si daca mai este nevoie si de alti specialisti. In cazul repararii unei case/apartament, cand voi s-ar putea sa nu stati in imobil pe parcursul lucrarilor, e bine de stiut cine va sta permanent si va deschide usa echipei de lucratori.


3. Cum vor fi protejate bunurile din casa? Este un lucru de care sigur sunteti interesat si trebuie luat in calcul cand vine vorba de o consolidare/reparatie in locuinta. Antreprenorul va va instiinta daca fiecare lucru va fi mutat in functie de camera ce se vrea reabilitata sau cum va fi protejat. Conteaza foarte mult sa stiti cum vor acoperi bunurile lucratorii, cum vor fi conservate pe timpul investitiei.


Citeste si: Constructie casa pe teren ingust - aspecte importante bine de stiut


4. Incheiem contract formal sau nu? Sunt situatii, si deloc putine, cand echipe de muncitori private nu incheie si acte cu proprietarii imobilului privind investitia ce va fi realizata. Dar, in mod legal, companiile de constructii sunt obligate sa faca acest pas. Acum, alegerea va apartine. Daca sunteti sigur ca antreprenorul are recomandari foarte bune, este serios, puteti demara lucrarile si fara un act oficial semnat. Insa, daca vine vorba de constructia unei case, adica un proiect de anvergura, este nevoie de un document la baza lucrarilor.


5. Cum voi tine lucrarile sub control? In cazul in care aveti un serviciu solicitant si nu puteti fi zilnic pe santier, este bine sa stabiliti niste coordonate ca, in fiecare zi, sa primiti un raport privind lucrarile desfasurate. Este indicat sa tineti legatura pe internet, pe messenger cu antreprenorul si sa primiti imagini cu lucrarile derulate in acea zi. Stabiliti o ora, cel mai bine catre finalul zilei, pentru a primi raportul si imaginile cu ce anume s-a derulat. Doar asa puteti tine sub control investitia, in cazul in care timpul nu va permite zilnic cate o deplasare catre locul desfasurarii proiectului.


Iata si: Constructie beci langa casa - ghis cu sfaturi utile de care trebuie sa tineti cont dar si imagini cu modele interesante


6. Ce e de facut in cazul unor lucrari suplimentare,aparute pe parcurs? Nu de putine ori, planul de pe hartie este dat peste cap de anumite probleme aparute pe parcurs si este nevoie de modificari. Poate ca bustenii de sub podea trebuie schimbati, nefiind in concordanta cu ce aveti voi in plan. Si iata cum apar modificari in plan. Nu aveti decat sa mergeti cu contractantul si sa luati in calcul si aceste noi probleme de rezolvat.


7. Cine se ocupa de achizitionarea materialelor? In mare, materialele de constructie sau cele necesare redecorarii casei vor fi achizitionate in avans. Totusi, luam estimativ anumite cantitati de materiale, dar ce facem cand mai avem nevoie de un sac de ciment, spre exemplu, si nu vrem ca lucrarea sa fie intrerupta? Ei bine, trebuie sa stabilim daca tragem noi o fuga la cel mai apropiat magazin sau delegam dirigintele de santier. Nu este cine stie ce problema, dar este un aspect ce trebuie discutat cu antreprenorul cand ne lovim de un astfel de caz.


Iata si: NU POTI CONSTRUI ORICUM! Afla care sunt DISTANTELE fata de vecini si cum amplasam constructiile noi


8. Cand va trebuie sa fie prezent neaparat si proprietarul? Lasam echipa sa-si faca treaba si vedem progresele in imaginile trimise pe messenger. Dar prezenta proprietarului se impune totusi la un moment dat. Cand? Ei bine, cand electricianul a finalizat de amplasat prizele, e bine ca proprietarul sa fie prezent si sa verifice lucrarea. Sa-si spuna punctul de vedere si daca totul s-a facut conform planificarii.


9. Cine strange gunoiul la finalizarea lucrarilor? Dupa fiecare lucrare, raman si materiale nefolosite sau anumite deseuri. Se va pune problema atunci cine le va strange. E adevarat ca proprietarii sunt cei care vor face curatenie in amanunt, dar este nevoie si de cineva care va strange gunoiul de la suprafata. Acest aspect trebuie dezbatut de la inceput cu antreprenorul pentru a sti din prima cum stau lucrurile.


10. Proiectul e la final. Ce documente primesc proprietarii? In primul rand, aveti grija sa primiti o diagrama de cablare, cu circuitul tuturor cablurilor. La fel, aveti nevoie de dispunerea conductelor de apa. Mai mult, antreprenorii seriosi ofera si contracte pentru intretinerea podelei sau a altor utilitati din locuinta. E bine sa discutati aceste aspecte de la inceput.


Recomandare: Care este suprafata ideala pentru constructia unei case


Iata cum s-au adunat cateva intrebari importante pentru voi, proprietarii unei locuinte care fie va fi construita, fie va suporta o reabilitare. Asa, punand totul la punct de la inceput, veti sta mai linistit. Chiar si atunci cand apar schimbari in planul intocmit.Recomandari articole: constructie casa, caut constructor, constructii, proiecte case, constructii case, constructii case ieftine,

‹‹ 5 motive pentru care sa alegi o bucatarie cu fronturi inchise la culoare

Cum atasam o veranda la o casa deja construita + POZE cu MODELE de astfel de constructii ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro