renovat.ro

» » » » » »


Invertoarele auto - solutia optima pentru incarcarea laptopului in masina


Invertoarele auto permit incarcarea unor dispositive mobile precum laptopuri, camere video sau console care folosesc curent alternativ. Un invertor este un transformator care foloseste curentul direct  (sau continuu) de la acumulatorul masinii si il transforma in curent alternativ de 240 V. O baterie auto cu voltaj de 12 V curent direct poate astfel sa alimenteze un laptop sau un router mobil care va oferi internet mai multor dispozitive mobile. 

Conectare invertor la bornele acumulatorului
Invertoarele auto - solutia optima pentru incarcarea laptopului in masina

Galerie poze
  • Conectare invertor la bornele acumulatorului
  • Invertor auto puternic
  • Invertor auto
  • Invertor auto pentru incarcare laptop in masina
Galerie poze

Unele invertoare auto pot avea si o priza pentru bricheta astfel ca veti putea utiliza atat curentul direct cat si cel alternativ in acelasi timp. Invertorul se poate conecta prin intermediul prizei pentru bricheta sau direct la bornele bateriei. Pentru cele mai multe laptop-uri sau notebook-uri veti putea folosi un invertor mai ieftin insa verificati acest aspect inainte sa conectati un laptop la invertor.


Invertoarele auto pot fi de doua tipuri: cu unda sinusoidala pura si cu unda sinusoidala modificata. Un invertor cu unda sinusoidala modificata va fi mai ieftin si va putea furniza curent alternativ pentru aproximativ 90% dintre dispozitivele mobile existente pe piata. Acest tip de invertor nu va putea fi folosit la dispozitive mai mari cu baterie reincarcabila putand sa afecteze buna functionare a unor laptopuri mai puternice. Avand in vedere pretul destul de ridicat al unui astfel de laptop, ar trebui sa verificati pe site-ul producatorului daca produsul poate fi alimentat la curentul furnizat de un invertor auto.


Citeste si: Se poate instala o priza in baie? Este sigur? Iata tot ce trebuie sa cunosti inainte - ghid de montare si intalare


Invertoarele cu unda sinusoidala pura sunt mai scumpe insa furnizeaza aceeasi calitate a curentului alternativ ca o priza electrica din casa. Acestea vor putea incarca orice dispozitiv daca voltajul acestuia nu depaseste capacitatea brichetei sau cea a invertorului.


Cat curent alternativ poate furniza un invertor auto?


Puterea de iesire a unui invertor auto este limitata de sigurantele masinii care au valori exprimate in Amperi si de voltajul acumulatorului. De exemplu intr-o masina cu o siguranta de 10 Amperi si o baterie de 12 V veti putea folosi in siguranta un dispozitiv care necesita o putere de 1000 W, in timp ce pentru o putere de 3000 W va fi necesara o siguranta de 15 Amperi. Verificati in manualul masinii pentru a sti cu exactitate care este voltajul acumulatorului si intensitatea sigurantei. Cele mai noi modele de masini au sigurante cu valori de intensitate de 15 si 20 de Amperi.


Recomandare: Bormasina elecrica cu percutie


Pentru a verifica daca un anumit dispozitiv va putea fi alimentat cu un anumit invertor, va trebui sa folositi formula: Amperi x Volti = Wati. De exemplu un dispozitiv cu 2 Amperi va consuma 480 W.


Masuri de precautie necesare in utilizarea invertoarelor auto


Daca doriti sa conectati un invertor direct la acumulatorul masinii, va trebui intai sa opriti masina si sa nu treceti cablul acestuia prin apropierea motorului. Verificati la un service auto daca invertorul achizitionat este potrivit pentru acumulatorul si siguranta masinii si daca se poate conecta direct la bornele acestuia.


Invertoarele se incalzesc si au nevoie de racire, astfel ca unele modele au sisteme de ventilatie integrate. In general, invertoarele nu functioneaza bine la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. De asemenea un astfel de invertor poate sa goleasca rapid acumulatorul daca masina nu este in miscare. Exista invertoare care au alarme sonore pentru a va anunta ca nivelul acumulatorului este redus, iar altele se inchid automat atunci cand acest nivel trece de pragul critic. Nu folositi niciun dispozitiv mai mult de o ora fara a porni masina pentru reincarcarea acumulatorului.


Recomandare: cum aprinzi un foc cu ajutorul unui cui - bine de stiut in caz de nevoie!


Pretul invertoarelor auto


Pretul pentru un invertor auto standard pleaca de la 100 de lei si poate depasi 3000 de lei pentru un invertor puternic cu unda sinusoidala pura. Pentru o utilizare ocazionala, nu se justifica achizitia unui invertor cu unda sinusoidala pura, cele cu unda modificata oferindu-va o putere suficienta pentru majoritatea dipozitivelor mobile. Unele dispozitive nu au nevoie de un astfel de invertor avand incluse si incarcatoare pentru brichetele masinilor.Recomandari articole: invertor auto, idei diy, idei creative, cum se face,

‹‹ Modele si tipuri de usi de interior - cum sa faci sa nu gresesti atunci cand iti alegi usile din casa

10 idei de dulapuri pentru mansarda sau sub scara - Idei practice si moderne pentru un tavan inclinat ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro