renovat.ro

» » »


Istoria aerului conditionat


Desi aparatele de aer conditionat sunt o inventie relativ moderna, ideea de racire a aerului dintr-o incapere nu este deloc noua. Pentru prima data egiptenii, iar mai tarziu romanii, au reusit sa puna la punct un sistem de circulare a apei prin apeducte in pereti pentru a racori incaperile.

Istoria aerului conditionat
Istoria aerului conditionat

Galerie poze
  • Istoria aerului conditionat
Galerie poze





Un inventator chinez din secolul al II- lea, pe nume Ding Huan a inventat un evantai destul de mare, format din 7 palete de cate 3 m in diametru fiecare, manevrat manual. Cateva sute de ani mai tarziu, aceleasi evantaie erau miscate prin puterea apei. In Europa medievala se foloseau cisterne de apa cu care sa se racoreasca cladirile pe timpul verii. Apa de ploaie era colectata in aceste cisterne asezate in mijlocul curtii, de unde era facuta sa se evapore in cladire printr-un sistem de captare a curentilor de aer.

In secolul 19 savantul si inventatorul englez Michael Faraday a descoperit faptul ca amoniacul lichefiat poate produce racirea aerului atunci cand se evapora. Cativa ani mai tarziu, medicul american John Gorrie folosea un compresor pentru a crea gheata, cu care racorea incaperile spitalului in care lucra. A mai durat insa jumatate de secol pana cand au inceput sa fie comercializate primele aparate de aer conditionat folosite insa in fabrici, la mentinerea functionarii utilajelor din industria textila. Primele aparate de racire a aerului care aveau si rolul de a controla umiditatea au fost inventate la inceputul secolului 20 pentru a fi folosite in tipografii.

Abia incepand cu anii 1950 aparatele de aer conditionat au devenit accesibile si publicului larg, pentru a racori casele sau automobilele.
In ceea ce priveste substantele folosite, la inceput se foloseau gaze toxice sau inflamabile, care puteau produce accidente serioase prin scurgeri. Lui Thomas Midgley i se datoreaza inventia Freonului, un agent de racire netoxic pentru oameni.

Cu toate acestea, acum nu se mai foloseste Freonul la aparatele de aer conditionat, deoarece s-a descoperit efectul daunator pe care acesta il are asupra stratului de ozon. Incepand cu anii 1990 s-au descoperit diverse alternative pentru agentul de racire folosit la aparatele de aer conditionat, care nu sunt toxice si nu prezinta nici un pericol pentru oameni sau mediul inconjurator.

In domeniul aparatelor de aer conditionat, tehnololgiile sunt in permanenta reinnoite si inovatiile continua, pentru a ne asigura un confort termic sporit in conditii ecologice, punand accentul pe siguranta. Astazi termeni precum aer conditionat cu inverter sau aer conditionat dublu split nu ne mai sunt straini. Stim cum sa alegem un aparat de aer conditionat si cum se monteaza un aparat de aer conditionat .


Recomandari articole: aer conditionat,

‹‹ Aer conditionat dublu split economic

Cum se monteaza un aparat de aer conditionat ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro