renovat.ro

» » »


Istoria Mobilei | Mobilierul in Antichitate


Putem spune ca istoria mobilei incepe cu Antichitatea, deoarece din aceasta perioada dateaza primele semne ale dezvoltarii gustului pentru fast in decorarea si mobilarea locuintelor. Inainte de Antichitate, comunitatile primitive ale Paleoliticului si Neoliticului se adaposteau in pesteri, intervenind foarte putin asupra conditiilor oferite de natura.

Baie cu mobilier vintage bleu cu motive aurii cu aspect antichizat
Istoria Mobilei | Mobilierul in Antichitate

Galerie poze
  • Baie cu mobilier vintage bleu cu motive aurii cu aspect antichizat
Galerie poze

Oamenii se multumeau sa adune cateva pietre in jurul focului sau, in zonele calde, sa ridice adaposturi din crengi impletite si frunze, sprijinite la colturi pe pari. In Neolitic, familiile de pastori si agricultori construiau colibe cu pereti din crengi sau pietre lipite cu argila. Antichitatea a adus o dezvoltare considerabila in privinta constructiilor de locuinte si a mobilierului, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.

Istoricii au descoperit ca in Egiptul antic se construiau acum 6000 de ani locuinte din caramida nearsa, cu elemente de structura din lemn. Abia doua milenii mai tarziu au inceput sa se dezvolte mari orase, cu resedintele somptuoase ale clasei dominante. In palatele egiptene apar primele piese de mobilier din lemn de cedru, vopsit si cu incrustatii de pietre semipretioase si ceramica. Printre piesele de mobilier, multe au ramas pana in ziua de azi: scaune cu spatar, taburete simple sau pliante, tronuri impunatoare, paturi ce imitau prin forma lor silueta unor animale, lazi pictate.
Este important de mentionat faptul ca mobila egipteana a influentat mult dezvoltarea mobilei grecesti si romane si a constituit principala sursa de inspiratie ale stilului Empire de la inceputul secolului al XIX-lea.
Din zona Asiei Occidentale a civilizatiei Babiloniene, cel mai distinctiv obiect de mobilier a ramas tronul cu perne bogat tapitate si picioare zoomorfe ce imitau labele animalelor.
In Grecia Antica mobilierul a devenit mai confortabil. Tronul era acoperit cu blanuri si piei de animale si era rezervat stapanului casei. Scaunele pentru femei aveau planul de sezut si picioarele curbate, ceea il facea mai comod si mai elegant. Se mai foloseau si taburete tapitate cu panza sau piele. Paturile erau inalte si acoperite cu saltele asezate pe chingi. Mesele erau in forma rectangulara sau ovala si nu foarte inalte. Imbracamintea si alte obiecte personale sau casnice se tineau in lazi.
Romanii au preluat multe piese de mobilier de la greci, printre care taburetul cu patru picioare si scaunul pliant. Jilturile erau facute din bronz sau marmura, cu elementele de sustinere in forma de animale reale sau fantastice. Paturile aveau forme diferite sau cu capatul mobil, pentru a fi folosite la: citit, luat masa, dormit, fiind turnate in bronz. Daca la greci mesele erau aduse in incapere numai atunci cand se lua masa, la romani acestea devin piesa de rezistenta a mobilierului, fiind facute din bronz, marmura sau lemn, dreptunghiulare sau rotunde. Mesele aveau trei sau patru picioare, ori erau sustinute pe capre. Picioarele aveau forme zoomorfe.

Mobilierul civilizatiilor din Antichitate a constituit o importanta sursa de inspiratie pentru multe stiluri de mobila dezvoltate in Europa, incepand din Renastere pana in zilele noastre. Dar, despre acestea, intr-un alt episod din Istoria Mobilei.


Recomandari articole: mobilier,

‹‹ Stilurile Bizantin, Romanic si Gotic |Istoria mobilei in Evul Mediu

Mobila de Depozitare | Rafturi, Debarale, Dulapuri ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro