renovat.ro

» » » » » » »


Istoria parchetului


Parchetul in forma in care il cunoastem noi astazi a aparut abia in a doua jumatate a secolului 19, insa "pardoselile din lemn" sunt mult mai vechi. Exista dovezi ce dateaza de mii de ani in privinta folosirii lemnului pentru protejarea de frig.

Istoria parchetului
Istoria parchetului

Galerie poze
  • Istoria parchetului
Galerie poze

In Franta, in Evul Mediu se foloseau doua straturi de podele din lemn, din care unul era pentru suport, iar celealt era la vedere. Etimologia cuvantului "parchet" este de origine franceza, insa semnificatia initiala era diferita. La Curtea lui Ludovic al XIV-lea sala de sedinte se numea "parquet" - diminutivul pentru "parc". Ati ghicit? Sala avea parchet din lemn si, in timp, cuvantul a capatat si aceasta semnificatie.

Abia in epoca Baroca, in secolul 17, parchetul a devenit un element ce dadea eleganta decoratiunilor interioare. Erau imbinate bucati de lemn de culori diferite sau chiar contrastante, de stejar sau alte esente. Prelucrarea se facea manual, iar finisarea se realiza prin frecarea cu nisip. In orice caz, parchetul era un lux pe care si-l puteau permite doar cele mai bogate case. Oamenii de rand au folosit multa vreme placi de lemn neslefuite, eventual vopsite si batute in cuie.

Perioada coloniala din sec. 17 si 18 a cunoscut o dezvoltare a parchetului in America de Nord, datorita abundentei de materie prima - lemnul - in aceasta zona. Americanii isi puteau permite sa renunte la dusumeaua de pamant si sa se bucure de caldura si confortul parchetului din lemn. Acesta nu era finisat cu nisip, ca in Europa, deoarece era facut din esente mai moi, iar slefuirea se facea in timp, pe masura ce era folosit.

In secolul 19 au inceput sa apara tot mai multe modele de parchet. Metodele de intretinere a parchetului din lemn masiv au devenit mai sofisticate, incluzand, pe langa finisarea cu nisip, si frecarea cu ceara, pentru a da luciu.

Spre inceputul sec. 20 a fost pusa in practica si ideea de parchet pre-montat, adica bucatile de lemn erau imbinate in atelierul tamplarului si erau transportate la casa clientului sub forma de placi mai mari, care erau dispuse pentru a forma pardoseala. Treptat, materialele folosite pentru realizarea parchetului s-au diversificat, astazi putem alege intre parchetul clasic din stejar, parchet de bambus sau alte esente exotice.

Desi secolul 20 a adus si variantele altenative pentru pardoseli, cum ar fi linoleumul, mocheta sau parchetul laminat, parchetul din lemn masiv ramane mereu un simbol al elegantei si confortului.


Recomandari articole: parchet, intretinere, podea, lemn, decor,

‹‹ Intretinere parchet din lemn masiv

Cum se monteaza parchetul laminat dublu click ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro