Izolatia interioara cu polistiren
O metoda eficienta de sporire a confortului termic in apartamente este izolarea interioara a peretilor cu polistiren expandat. Acesta este folosit si in lucrarile de izolatie exterioara a blocurilor sau a caselor. La reabilitarea termica a blocurilor se folosesc placi mai groase de polistiren.

In interior, nu dorim sa luam foarte mult din spatiul camerelor, asa ca folosim polistiren mai subtire. Producatorii de materiale de constructii si amenajari va ofera o gama larga de placi de polistiren expandat de diverse dimensiuni. In imaginile urmatoare puteti vedea cum se placheaza cu polistiren o camera de apartament.
Iata cum arata o placa de polistiren. O stim cu totii din copilarie, cand ii spuneam "scartaietoare" si construiam din ea nave cu catarg din bete de chibrit. Se gaseste, asa cum spuneam, sub forma de placi de diferite dimensiuni si grosimi.
O etapa esentiala in placarea cu polistiren este curatarea peretilor de vopseaua veche si de glet. Cu alte cuvinte, trebuie sa ajungem la zid. Inainte de a incepe placarea propriu-zisa, este bine sa dam cu amorsa pe pereti.
Preparam adezivul si il intindem pe una din fetele placii de polistiren cu drisca zimtata. Acest lucru va permite o distribuire egala a adezivului pe toata suprafata placii.
Urmeaza etapele de lipire a placilor de polistiren si aplicarea plasei din fibra de sticla peste polistiren.
In continuare cateva intrebari si raspunsuri despre izolatia interioara cu polistiren:
Intrebare: Am o casa din caramida de 25 de cm si tencuita pe exterior. La interior am vata minerala de 5 cm, dupa care am pus gips carton. Ce grosime de polistiren sa pun pe exterior, tin sa precizez ca am centrala pe lemne de 35 kw si este destul de cald in casa.
Raspuns : Puteti pune un polistiren extrudat de 5-8 cm, tinand cont ca aveti si izolatie interioara. Dar daca peretii nu sunt reci, nu se pierde caldura datorita izolatiei interioare, si centrala pe lemne face fata la incalzirea intregii case, de ce vreti sa izolati si pe exterior?
Ideala este doar izolatia exterioara, de polistiren expandat de 10 cm, caz in care izolatia interioara este contraindicata. Dar dvs. aveti deja pe interior izolatia cu vata minerala, pe care sunt convinsa ca nu v-ati da-o jos; de aceea va zic, daca nu este nevoie si de izolatia exterioara, mai bine nu o mai faceti, sau o faceti in lipsa celei interioare.
Intrebare: Am o casa la tara si vreau sa izolez o camera pe interior cu polistiren de 3 cu densitate 15. Mentinez ca aceasta casa este construita din boltari, iarna este foarte foarte frig oricata caldura as face. Ce credeti, s-ar rezolva problema caldurii cu polistirenul de 3 cm si densitate 15? Si tavanul vreau sa-l fac din forme din acelea tot de polistiren cu forme de grosime 1 cm si densitate de 30. Credeti ca s-ar schimba atmosfera in camera? Astept rapunsul dvs. Va multumesc.
Raspuns : Nu cred ca este suficient. De ce nu va orientati la o termoizolatie exterioara? Cea interioara este recomandata doar unde nu se poate pune cea exterioara. Si la o casa nu se pune problema sa nu se poata pune, cum ar fi la bloc la un etaj superior. Folositi un polistiren expandat de 10 cm pentru a termoizola toti peretii exteriori si nu veti mai avea probleme cu frigul. Bineinteles ca si izolarea plafonului ajuta la imbunatatirea confortului termic, dar si acesta cu o grosime ceva mai mare.
Intrebare: Locuiesc la parter, am izolat pe interior cu polistiren de 5 si as vrea sa mai izolez si pe exterior. As vrea sa ma sfatuiti ce polistiren sa folosesc de 8 sau de 10, daca exista diferenta ca si randament. Va multumesc.
Raspuns : Daca locuiti la parter, trebuia sa optati din prima pentru termoizolatia exterioara. Aceasta este intotdeauna prima indicata, si apoi cea interioara, datorita careia poate aparea igrasie. Iar daca vreti sa faceti acum termoizolatia pe exterioara, folositi un polistiren expandat de 10 cm, si renuntati la cea interioara, deoarece faceti mai mult rau decat bine, nu scapati asfel de igrasie.
Intrebare: Vreau sa lipesc tavanul fals de polestiren cu adeziv care se foloseste la izolatii cu polestiren. Oare e bine?
Raspuns : Daca este vorba despre acelasi tip de polistiren ca cel folosit pentru termoizolatii, atunci n-ar trebui sa fie nici o problema. Personalul magazinului de unde procurati placile respective va pot recomanda un adeziv potrivit.
Intrebare: Locuiesc la tara si am casa din pamint si as vrea sa izolez doua camere pe interior. Va rog sa imi spuneti cu ce fel de polistiren sa izolez, cat sa fie de gros si daca se lipeste polistirenul pe pamint sau ce operatiuni trebuie facute inainte de montarea polistirenului? Si a doua intrebare este unde trebuie sa izolez un hol din bca: la exterior sau la interior tinand cont de faptul ca am geamurile si usile din termopan. Multumesc.
Raspuns : Termoizolatia se face la exterior. Polistirenul folosit trebuie sa fie expandat, cu grosimi intre 8 si 10 cm. Pentru suprafete cu denivelari, unde montarea polistirenului cu adeziv nu este posibila, se folosesc bolturi. Mai exista si varianta lipirii cu spuma poliuretanica, insa trebuie sa testati intr-un loc izolat daca aceasta afecteaza negativ pamantul sau nu.
Intrebare: Locuiesc la etajul 1. Sub bucatarie este holul de intrarea in bloc, sub dormitor este ghena. Credeti ca ar fi o solutie izolarea tavanului holului si al ghenei cu polistiren extrudat subtire, tinand cont ca acestea nu sunt incalzite?
Raspuns : Solutia este izolarea tavanelor respective, dar cu polistiren extrudat cat mai gros.
Intrebare: Ce eps poate avea un polistiren de 10 cm? Eu am luat si nu stiu de care este. Ca nu scrie pe bax exterior sau interior si mi-e frica sa-l pun. Asa il duc inapoi. Adica ma gandesc ca nu poate avea eps 50 cel de 10 cm.
Raspuns : Grosimea si densitatea nu au nici o legatura una cu alta. Adica un polistiren de 10 cm poate EPS 70, 80, chiar 100; dar si unul mai subtire poate fi tot de 100 de exemplu. Mai bine intrebati de unde l-ati procurat de care este.
Intrebare: Am o casa de lemn pe care am izolat-o pe afara cu polistiren de 10, iar in interior pe un perete am bagat in loc de vata polistiren tot de 10 intre grizi si vreau peste el sa pun vata role de 10cm dupa care plachez cu rigips. Exista posibilitatea sa fac igrasie? Mentionez ca toti peretii sunt placati in interior cu vata bazaltica caserata. Va multumesc.
Raspuns : Nu inteleg de ce vreti sa mai placati odata peretii cu alta vata... mi se pare ca deja este destula termoizolatie. Riscati sa faceti igrasie, dupa cum bine spuneati si dvs..
Intrebare: Locuiesc la bloc etajul 2/10. Am izolatie interioara la dormitor facuta demult, cu polistiren subtire si am avut ceva probleme cu mucegaiul iarna (perete din tronson). As vrea sa izolez intregul apartament pe exterior cu polistiren de 8 sau 10. E recomandat? (am geam termopan la tot apartamentul)?
Raspuns : Solutia ideala asta este, izolarea exterioara cu polistiren expandat de 8 sau 10. Numai sa indepartati stratul de polistiren de la interior (oricum daca spuneti ca ati avut probleme cu mucegaiul trebuie scos polistirenul si refacut finisajul).
Intrebare: Am un apartament 4/4 si as vrea sa pun expandat pe tavan. Intrebarea mea este: cu ce e mai bine sa il prind - cu dibluri speciale sau sa il lipesc? Si daca il prind in dibluri afecteaza cumva structura blocului? Va multumesc!
Raspuns : Diblurile ofera o siguranta mai mare. Si cu siguranta nu au cum sa afecteze structura blocului, deoarece sunt destul de mici.
Intrebare: Am casa cu peretii din lemn, pe interior s-a montat vata minerala si rigips. Pe exterior se poate monta polistiren expandat de 5 cm cu montare pe sipca la circa 2 cm de perete, exista riscul de a sufoca lemnul ?
Raspuns : Nu exista riscul de a sufoca lemnul, mai ales atata timp cat polistirenul este montat pe sipci, ramanand spatiul de 2 cm intre acesta si perete.
Intrebare: Am izolat peretii exteriori cu polistiren de 5, am folosit placo fix adeziv, poate ramane asa peste iarna?
Raspuns : Ati izolat pe interior sau pe exterior peretii? Pe exterior polistirenul trebuie protejat cu tencuiala, nu poate ramane prea mult timp la vedere. Pe interior, daca nu va deranjeaza ca aspect, nu e nici o problema. Singura obiectie a mea este ca trebuia sa fi folosit un polistiren expandat de cel putin 8cm.
Intrebare: Singura posibilitate pe care o am este sa izolez peretii la interior. O voi face cu polistiren 8 sau 10 cm. Intrebarea mea este: care trebuie sa fie densitatea de alegere polistirenului tinand cont de: eficienta termica si ventilatie? Va multumesc.
Raspuns : Alegeti un polistiren expandat cu o densitate cat mai mare (peste 30 kg/mc), deoarece un polistiren cu densitate mica la interior ar permite migrarea vaporilor de apa spre suprafata peretelui rece, rezultand mucegai.
Intrebare: Se poate pune la interior poliestiren la o casa in rosu?
Raspuns Termoizolatia interioara se foloseste atunci cand cea exterioara nu se poate face. Exista demonstratii si formule matematice care confirma ca termoizolatia exterioara este cea mai indicata. La o casa nou construita este si pacat sa nu faceti termoizolatia pe exterior. Un polistiren de 8-10 cm este recomandat in zona tarii noastre.
Intrebare: Am un apartament de 3 camere la etajul 7/7. As vrea sa izolez plafonul, pentru a nu mai pierde caldura iarna, dar in special pentru a reduce temperatura in timpul verii. De asemenea, as vrea sa pot ascunde macar o parte din cablurile existente in casa (tv, net, eventual montarea unor prize de curent noi). Care ar fi solutia optima, tinand cont ca am capat de conducta in toate camerele?
Raspuns: Pentru un raspuns detaliat, va recomandam articolul izolare plafon
Intrebare: Stau la ultimul etaj si am o camera cam friguroasa: sufrageria. Credeti ca o izolare interioara a plafonului ar folosi? Doi pereti sunt exteriori, din care unul la 20 - 30 cm de blocul vecin. Ce ma sfatuiti?
Raspuns :Termoizolati plafonul si peretii exteriori. Daca nu se pot termoizola pe exterior, atunci pe interior trebuie termoizolati, pentru un confort termic mai bun. Un polistiren expandat de 8-10cm este suficient, atat pentru plafon cat si pentru pereti. Sau puteti opta pentru alte solutii termoizolatoare, cum ar fi vata minerala si gips-carton, pentru obtinerea unei rezistente sporite a suprafetei peretilor.
Intrebare: Pentru o contructie cu peretii exteriori din bca de 350, ce densitate si grosime ar trebui sa aiba izolatia de polistiren pentru a evita efectul de ermetizare a casei?
Raspuns :Pentru a evita efectul de ermetizare de care spuneati, varianta ar fi sa faceti o termoizolare in sistem ventilat. Adica aerul trebuie sa circule printre perete si polistiren. Exista polistiren cu caneluri pentru acest tip de termoizolare, si mai exista varianta termoizolarii in sistem ventilat cu vata minerala. In momentul de fata, o termoizolatie in sistem ventilat este considerata cea mai eficienta. Cat despre grosime, 8-10 cm este grosimea recomandata in regiunea tarii noastre.
Intrebare: Am o casa din bca izolata cu poliester de 5. As putea izola cu vata de 5 la interior si apoi sa montez pvc pe montanti din lemn? O sa am probleme cu igrasia !
Raspuns :Sa inteleg ca vreti sa montati tamplarie de lemn cu geam termopan? Sau va referiti la gipscarton pe montanti care sa acopere vata minerala? Oricum, stiu ca nu este indicat ca peretii sa fie izolati si la interior si la exterior. Este mai eficienta o izolatie exterioara mai groasa (8-10 cm). Si in zona geamurilor, atata timp cat nu exista punte termica intre exterior si interior, n-are de ce sa apara igrasie (cu conditia sa fie izolat peretele doar pe afara, desi nu stiu, poate combinatia de vata minerala cu polistiren se comporta altfel decat polistiren-polistiren, pentru ca vata minerala permite intr-o anumita masura peretelui sa respire).
Intrebare: Locuiesc la etaj si vreu sa izolez tavanul cu polistiren de 10 si peretii exteriori cu polistiren de 5. As vrea sa stiu daca este bine. Care sunt etapele de realizare a izolarii?
Raspuns : Desi termoizolarea exterioara este cea mai indicata pentru o izolare corecta, in cazul in care aceasta nu se poate realiza, pentru confortul dvs. termic puteti termoizola la interiorul apartamentului, insa doar peretii exteriori.
Nu vad de ce vreti sa termoizolati plafonul, decat daca stati la ultimul nivel. Iar pentru pereti, polistirenul cu cat este mai gros (8-10 cm), cu atat este mai eficient. Este bine sa aplicati o bariera antivapori peste peretele din beton, eventual peretele trebuie tratat cu solutii antimucegai (daca este cazul), se lipeste polistirenul cu adeziv (eventual si cu suporti speciali, pentru siguranta), dupa care se aplica tencuiala de mortar, gletul si vposeaua.
Intrebare: Cum deosebim technica de izolare ventilata de cea compozite? Multumesc anticipat!
Raspuns :Termoizolatia in sistem ventilat lasa un strat de aer intre peretele cladirii si placare, aerul fiind cel mai bun izolator termic (este si principiul dupa care au fost gandite caramizile porotherm cu gauri). Iar izolarea compozita presupune placarea in intregime a cladirii cu placi lipite (de exemplu, sistemele cu vata minerala) - avantajul sistemului compozit este ca elimina puntile termice.
Intrebare: Am o portiune mica la o grinda a balconului. E bun polistiren extrudat - grosimea fiind mica pana la ferestrele de termopan? Mentionez ca balconul de deasupra e deschis.
Raspuns :Orice portiune ramasa neizolata poate face ca umezeala sa se stranga in acel loc. Deci termoizolati cu polistiren extrudat, inclusiv deasupra, daca ziceti ca vecinul de deasupra are balconul deschis.
Intrebare: Avem o casa cu peretii interiori din bca si peretii exteriori din caramida rosie. Am dori sa izolam pe interior camerele, deoarece pe exterior avem brau de piatra si nu dorim sa-l scoatem. Ce tip de polistiren ne recomandati?
Raspuns : Trebuia termoizolat inainte sa puneti braul de piatra. Termoizolatia exterioara este mult mai eficienta decat cea interioara. Pentru termoizolatii in zona noastra trebuie folosit polistiren de 8-10 cm.
Intrebare: Am vazut la tv un tip de casa din prefabricate de polistiren expandat, ca un fel de caramizi goale, cu un gol atat de mare incat acolo se turna beton si rezulta peretele. Aia era izolata si exterior si interior cu 10 cm de polistiren. Cum e corect? Va multumesc. Azi am descoperit site-ul si vad ca e foarte bine scris.
Raspuns :Cunosc sistemul amvic. Si eu m-am mirat cum a putut cineva sa inventeze asa ceva. Este intr-adevar eficient o perioada, dar dupa un timp (cativa ani) peretele are de suferit. Eu, personal, as alege oricand un perete normal izolat pe exterior cu 8-10 cm de polistiren in loc de unul construit in sistem amvic. Daca dvs. aveti timp, puteti studia site-ul firmei lor : http://www.amvic.ro/ Poate gasiti undeva vreo precizare referitor la impiedicarea condensului format la nivelul peretelui.
Intrebare: Am izolat anul trecut balconul pe exterior cu polistiren de 5cm, dar in timpul iernii pe toata faianta (am mutat bucataria pe balcon intre timp, am montat hota deasupra aragazului) exista condens, in fiecare dimineata trebuie stearsa toata umezeala respectiva! Pe jos am pus parchet, care intre timp s-a facut praf! Mentionez ca pe balcon exista incalzire (calorifer). Cum pot scapa de acea umezeala?! Balconul este inchis cu termopan.
Raspuns :trebuie sa eliminati sursa umezelii. Verificati daca nu au ramas zone neizolate, de exemplu fundul balconului (placa), sau poate se infiltreaza pe undeva unde nu sunt placile de polistiren prinse bine. Deasemenea, trebuie sa izolati si peretii adiacenti.
Intrebare: Va salut. Locuiesc la bloc, la parter si am izolat fatada cu polistiren expandat de 10cm (sunt singurul care am izolat) si desupra am pus tabla zincata ca sa nu ajunga ploaia. As dori sa stiu daca exista riscul ca apa de ploaie sa se infiltreze pe dupa polistiren si mai tarziu sa apara igrasie in interiorul apartamentului. Mentionez ca apartamentul este placat cu gips carton si nu am control asupra igrasiei, daca apare. Va multumesc.
Raspuns :Eu v-as recomanda sa scoateti polistirenul de la interior, pentru ca izolatia exterioara de 10 este arhi-suficienta. Eventuala igrasie care v-ar aparea ar fi mai degraba din cauza ca peretele este izolat si la interior si la exterior. Izolatia interioara se foloseste de regula atunci cand cea exterioara este mai greu de pus (la etajele superioare). Cat despre polistirenul de la exterior, daca l-ati protejat la partea superioara nu mai are cum sa se infiltreze apa pe dupa el.
Intrebare: Locuiesc la etajul 2/2, deasupra acoperis tigla. Vreau sa izolez peretii exteriori si tavanul cu polistiren (izolarea pe interior). Va rog sa-mi spuneti ce tip de polistiren (eps-xps, grafitat sau nu, densitate, etc.) si ce grosimi ar fi indicate. Va multumesc.
Raspuns :La termoizolarea peretilor se foloseste polistiren expandat. Daca acesta nu poate fi folosit pe exterior (cum este recomandat, in grosimi de 8-10 cm), se poate pune la interior. In functie de dimensiunile camerei, daca nu va permiteti sa pierdeti 10 cm din lungimea sau latimea camerei, puteti alege un polistiren cu o grosime mai mica.
Intrebare: In cazul izolarii cu polistiren pe interior, este obligatorie placarea cu gipscarton?
Raspuns :Nu este obligatorie, dar ofera rezistenta in plus peretelui. Puteti, deasemenea, pune un strat de glet armat peste polistiren, dupa care sa aplicati vopseaua.
Intrebare: Locuiesc la bloc etajul 9, am balconul pe dormitor, dar nu are aceasi inaltime ca si dormitorul, ci este cu 30 cm mai jos (diferenta de nivel). Inrebarea mea este cu ce pot ajunge la acelasi nivel. Multumesc.
Raspuns :Puteti aduce la nivel cu BCA peste care turnati o sapa. BCA-ul este mai usor decat betonul armat, si nu ingreuneaza prea mult structura balconului.
Intrebare: La montarea polistirenului pe perete trebuie sa ramana goluri de aer?? Nu inteleg de ce unii lasa loc intre perete si polistiren, sau suprafata trebuie sa fie complect etansa fara aer, umiditate?
Raspuns :Se lasa goluri de aer la termoizolatia exterioara, cand se face in sistem ventilat.
La cea interioara trebuie sa fie cat mai etans lipit polistirenul de perete, tocmai pentru a nu se forma condens in golurile de aer dintre polistiren si perete.
Intrebare: Am o casa izolata cu polistiren de 5 cm pe afara, este o idee buna sa izolez camerele pe interior cu polistiren de 2 cm ?
Raspuns :Izolatia exterioara este cu atat mai eficienta cu cat este mai groasa (pe teritoriul tarii noastre specialistii recomanda o termoizolatie exterioara de 8cm), si atunci nu numai ca nu e nevoie si de termoizolatia interioara, dar este chiar contraindicata, intrucat se formeaza un condens care ramane in interiorul peretelui si duce la igrasie.
De aceea, parerea mea este ca ar fi mai eficienta o a doua termoizolatie exterioara, in sistem ventilat, pentru ca peretele sa respire si sa previna aparitia igrasiei.
In mod normal, aceasta metoda de termoizolatie se realizeaza dintr-un strat subtire de 2-3 cm aplicat pe perete, in care se lasa niste canale de ventilatie, peste care se lipeste al doilea strat, in care se monteaza niste grile de ventilatie, permitand peretelui sa respire.
Intrebare: Avem o casa de piatra, care nu are nici un fel de izolatie, am vrea sa o izolam si pe afara cu polistiren si pe interior deoarece este foarte friguroasa. Va rog sa-mi spuneti cum este mai bine sa fac izolatia. Multumesc foarte mult!
Raspuns: Puteti face doar izolatia exterioara cu polistiren de 10 cm. Izolatia interioara se recomanda in general atunci cand, din diverse motive (etajul inalt la bloc, dorinta de a pastra aspectul exterior al cladirii) nu se poate realiza izolatia exterioara.
Intrebare: Stau la curte si as vrea sa izolez camerele cu polistiren pe interior - este bine? Si cam ce grosime de polistiren mi-ar trebui?
Raspuns: Cu cativa ani in urma, majoritatea placarilor se faceau cu polistiren de 2 cm. Intre timp, s-a constatat ca izolatia termica obtinuta era prea slaba si nu se reusea deplasarea punctului de inghet in afara zidului. Incercati, daca spatiul din interior va permite, sa folositi placi cu grosime mai mare (de ex. 10 cm)
Intrebare: La un perete exterior din beton am realizat o placare interioara cu vata de sticla si folie de aluminiu cu sistem gips - carton fixat pe profile, dar iarna am facut condens in spatele placilor, astfel incat vata de sticla s-a udat. Apartamentul este la etajul trei si din acesta cauza am incercat o izolatie pe interior. Cum sa rezolv problema? Daca desfac si pun polistiren de 5cm pe interior, oare este bine?
Raspuns: Daca apare condens, inseamna ca zidul respectiv este umed iarna si mentine conditii de condens pe folia de Al. Daca folia a fost montata astfel: zid + vata + folie + gips carton si rezulta condens, atunci cauzele pot fi: fie mediul exterior este umed si apar infiltratii pe undeva, fie folia este perforata si infiltratiile sunt din interior spre exterior. In primul caz, daca inlocuiti vata cu polistiren, conditiile de condens raman si veti avea in continuare umezeala, de data aceasta in zid, chiar daca nu va fi vizibila, ascunsa de polistiren. Cel mai bine ar fi sa identificati sursa umezelii si sa luati masuri pentru indepartarea acesteia. Daca folia este perforata, o puteti inlocui tot cu folie de Al, sau, mai bine, puteti incerca sa folositi folie de PVC, deoarece aluminiul este un conducator termic foarte bun si nu ofera izolatia necesara, favorizand condensul.
Intrebare: De ce apar fisuri la finisajul polistirenului?
Raspuns: Daca dupa etapa de lipire cu adeziv nu se lasa cel putin 1 saptamana pentru uscare si se trece direct la aplicarea plasei de fibra de sticla si apoi la gletuire, cimentul din adeziv nu va avea timp suficient sa se contracte inainte de gletuire. Cimentul are o contractie foarte puternica la uscare si intarire, de aceea sunt necesare aceste perioade mari de timp intre etape.
Intrebare: Am balconul izolat pe exterior cu polistiren de 5cm, peretele este de beton de grosime 10 cm. Ce izolatie este mai potrivita pentru interior? Balconul este inchis cu geam temopan.
Raspuns: Izolati cu polistiren de 10 cm, dar, in primul rand, asigurati-va ca peretele este perfect uscat si nu exista infiltratii (cel mai bine este sa realizati placarea pe timpul verii).
Intrebare: Am un perete de piatra si in spatele lui este pamant. As dori sa stiu cum as pute sa-l izolez mai bine, sa pot pune rigips, as dori sa ma ajutati cu un sfat.
Raspuns: In principiu, izolatia interioara se recomanda numai atunci cand izolatia pe exterior nu se poate face. Puteti izola pe interior cu plistiren de 10 cm, dar acest lucru nu inseamna ca nu poate sa apara condens in spatele placilor de polistiren. Trebuie sa existe si o hidroizolatie foarte buna si sa excludeti aparitia infiltratiilor. La fel, verificati nivelul umiditatii relative in casa.
Intrebare: Unul dintre peretii dormitorului este la exterior si nu poate fi placat deoarece nu permite distanta fata de blocul vecin (cca 25-30 cm intre blocul meu si blocul alaturat). Pe acel perete imi apare si igrasie. Este corect sa il izolez cu polistiren pe interior, scapand astfel si de igrasie sau aceasta se va intinde si in spatele izolatiei?
Raspuns: Daca izolatia interioara se face corect, puteti evita reaparitia igrasiei. In primul rand, curatati peretele de zugraveala veche si glet pana la zid (folositi o perie de sarma, daca este cazul). Il lasati sa se usuce (este bine ca aceasta operatiune sa se faca vara) si apoi aplicati solutii antimucegai. Puteti aplica aceste solutii in mai multe straturi, dar lasati peretele sa se usuce cel putin o saptamana. Numai cand constatati ca peretele s-a uscat perfect, puteti incepe placarea cu polistiren. Aveti grija sa nu ramana goluri de aer intre polistiren si zid si intre placile de polistiren. La imbinarea cu tavanul si cu podeaua se pot creea, de asemenea, punti termice. O idee ar fi sa placati si o portiune de 10-12 cm din tavan si (daca puteti) din podea.
Intrebare: Am o casa din bca izolata pe dinafara cu poliester de 5cm. Pot izola si pe interior cu poliester de 2cm direct peste bca?
Raspuns: In general, izolatia interioara se face doar daca, din diverse motive, izolatia exterioara nu este posibila, iar dubla izolatie - pe exterior si interior nu se recomanda. De ce nu adaugati un alt strat de polistiren de 5 cm pe exterior?
Intrebare: Doresc sa izolez plafonul balconului. Pot folosi adeziv poliuretanic pentru lipirea placilor de polistiren? Mentionez ca locuiesc la ultimul etaj.
Raspuns: Da, exista un adeziv poliuretanic special pentru lipirea placilor de polistiren. Se gaseste la tub in magazinele cu materiale de constructii si amenajari.
Intrebare: Am izolat de curand tavanul si peretele dinspre exterior cu polistiren de 4, dar la lipire am folosit adeziv de gresie si faianta. Exista pericol ca in timp sa se desprinda sau sa apara alte probleme??
Raspuns: In principiu, nu se foloseste adeziv de gresie si faianta, deoarece acest tip de adeziv nu are o aderenta buna la suprafata polistirenului. Daca ati folosit adeziv de tip elastic sau ati fixat placile de polistiren si in dibluri, atunci riscul de a se desprinde este, totusi, mai mic.
Intrebare: As dori sa izolez pe interior o camera cu mai multe probleme: are un perete exterior, un altul este comun cu al vecinului (care s-a debransat de la reteaua de incalzire de cativa ani si a lasat apartamentul in paragina), un perete este comun cu baia care nu are o sursa termica si numai un perete este invecinat cu o camera incalzita. De asemenea se simte un miros puternic de umezeala daca tin usa inchisa mai mult timp (cateva ore), iar noaptea aerul in camera este foarte rece, chiar daca caloriferul arde. Camera este localizata la ultimul etaj si din mai multe motive nu se poate realiza izolatia exterioara. Ce-mi puteti recomanda?
Raspuns : Va pot recomanda o termoizolatie interioara, pe peretele exterior, pe tavan, dar si inspre camera neincalzita a vecinului. Deasemenea, daca se infiltreaza pe undeva apa, trebuie verificata izolatia exterioara a terasei. Dar si daca banuiti ca incepe sa se formeze mucegai pe peretii dinspre spatiile umede sau neincalzite, trebuie data jos inclusiv tencuiala si tratat peretele cu o solutie anti-mucegai. Dupa ce se impregneaza si se usuca, se reface tencuiala, se termoizoleaza cu polistiren de minim 8 cm, se aplica glet cu plasa de armare, si finisajul (amorsa si vopsea, sau orice doriti dvs.)..
Intrebare: Locuiesc la casa, am tavanul din scandura trestie si tencuiala, dar pierd multa caldura. Daca izolez cu polistiren de 2 pe interior voi avea mucegai?
Raspuns: Cel mai bine ar fi daca ati putea izola prin pod, cu vata minerala sau polistiren intre grinzi, si inca un strat subtire de polistiren extrudat peste, pentru a evita formarea puntilor termice. Acoperiti de exemplu cu un OSB, pentru a putea calca peste el, daca este nevoie. Daca vreti sa izolati pe interior, doar 2 cm de polistiren oricum nu va fi suficient, dar daca puneti un strat ceva mai gros, se preteaza ca solutie temporara, pentru iarna aceasta, deoarece poate aparea igrasie (termoizolatia se pune pe partea neincalzita a peretelui - la exterior, sau pe partea dinspre incaperile neincalzite).
Intrebare: Am un apartament cu 2 camere la etajul 4 (ultimul), l-am izolat exterior cu polistiren de 10, as dori sa-l izolez si interior (un perete care da afara) si tot tavanul deoarece vreau sa imi instalez incalzire cu panouri radiante sau termice si vreau sa am siguranta ca nu pierd caldura... Cum as putea proceda???
Raspuns : Peretii exteriori izolati cu polistiren de 10 cm nu mai trebuie izolati si pe interior, deoarece se va face condens in interiorul peretelui si va va aparea mucegai pe sub polistiren. Termoizolatia exterioara este suficienta. Eventual, daca a ramas vreun perete sau la geamuri vreun loc neizolat, incercati tot pe exterior remedierea problemei. Dar tavanul daca nu este termoizolat, trebuie neaparat, deoarece prin el veti pierde caldura. Acesta trebuie izolat prin interior (pentru ca pe exterior e mai complicat, fiind si terasa blocului) tot cu polistiren de 10.
Intrebare: Ce materiale trebuie pentru izolare exterioara? Multumesc.
Raspuns : Pentru izolarea exterioara cu polistiren aveti nevoie bineinteles de polistiren, 8-10 cm, adeziv, plasa de armare (se fixeaza cu acelasi adeziv), si materia prima pentru o tencuiala decorativa de exemplu, sau depinde cum doriti dvs. sa finisati.
Intrebare: Stau la bloc et. 44 si toti pareti sunt spre exterior si la colturi imi apre igrasie si mucegai. Care ar fi arianta de izolare pe interior, ca la exterior nu se poate face inca? Va multumesc.
Raspuns : Pe interior cea mai rentabila metoda de termoizolare este cea cu polistiren. Solutii sunt mai multe, insa atat la exterior cat si la interior, cea mai rentabila metoda de termoizolare este tot cea cu polistiren. Aveti grija sa termoizolati si plafonul. Bineinteles, si terasa trebuie sa fie bine hidroizolata, pentru ca daca se infiltreaza apa pe undeva, tot efortul va fi in zadar. Dati jos finisajul in zonele in care persista mucegaiul, si daca mucegaiul afecteaza si peretele la nivelul structurii, exista solutii antimucegai cu care se impregneaza peretele. Dupa ce se usuca, se poate tencui si termoizola cu polistiren expandat de 8 cm minim, aplicati o plasa de armare fina cu acelasi adeziv cu care lipiti polistirenul, eventual glet, amorsa si lavabila.
Intrebare: S-a izolat blocul pe exterior si eu locuiesc la etajul 2 din 4, insa ultimul etaj nu a fost izolat. Cu ce trebuie inchis la capatul izolatiei de polistiren pentru a nu se infiltra apa?
Raspuns : Se pare ca firma care a izolat blocul a lasat treaba neterminata. Trebuie sa cautati pe cineva care se ocupa tot de izolari, pentru a termina treaba, deoarece polistirenul, nefiind un material rezistent la apa, se va deteriora. Trebuie pus un profil din tabla zincata, sau in orice caz, ceva hidroizolant, cum ar fi membrana bituminoasa (cea cu care se hidroizoleaza si terasele blocurilor).
Intrebare: Are efect izolarea unui perete interior de bloc construit din placi din beton cu material lemnos gen lambriu sau osb? Daca da, cum ar fi indicat sa se faca izolatia?
Raspuns : Materialul lemnos, sau placile de OSB nu sunt prea eficiente din punct de vedere termic. Termoizolatia trebuie sa fie facuta in primul rand pe exterior, cu polistiren, de 10 cm. Daca acest lucru nu este posibil, si vreti sa izolati pe interior, ar trebui sa stiti ca riscati aparitia mai tarziu a igrasiei. Ca material cu care se poate termoizola la interior, daca vreti sa folositi si finisajul gen lambriu, se poate pune tot polistiren extrudat de minim 8 cm, vata minerala, sau spuma poliuretanica (cea mai rentabila solutie fiind cea cu polistiren), peste care puteti pune si lambriul.
Intrebare: Izolarea cu polistiren in interiorul casei nu duce in timp la depolimerizarea polistirenului, care este cancerigen pentru locuitorii locuintei? Multumesc!
Raspuns: Raspunsul la intrebarea dvs. a fost publicat in pagina Dezavantajele Izolatiei Interioare cu Polistiren
Intrebare: Locuiesc intr-o casa care nu poate suferi mofificari la exterior si doresc sa izolez o camera pe interior. Inteleg riscul aparitiei mucegaiului, dar ajuta daca folosesc dezumificator de aer? De ce trebuie dat jos stratul de lavabil?
Raspuns : Dezumidificatorul de aer ajuta si el intr-o mica masura, mai exista si solutia anti-mucegai cu care se pot impregna peretii exteriori. Trebuie sa va asigurati ca adezivul cu care se monteaza polistirenul va adera cat mai bine pe perete, doar nu vreti ca acesta sa se desprinda? Si vopseaua lavabila poate duce la aparitia condensului pe suprafata ei, aparand mucegai in spatele polistirenului (spre deosebire de cel care e posibil sa va apara la interior, pe suprafata finisata a peretelui, acesta este ascuns, si poate cauza probleme de sanatate, cum ar fi astm-ul). Acesta este motivul principal pentru care lavabila trebuie data jos, pentru ca polistirenul, daca este montat cu dibluri, poate fi montat aproape pe orice suprafata.
Intrebare: Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra d-na arhitect, am dori sa facem o izolatie interioara la un perete comun de bucatarie cu deschidere in living, care are o igrasie de ambele parti ale zidului, zidul este de 70 cm. grosime, jos la baza este caramida si in sus se continua zidul cu caramizi din pamant. Casa este cu incalzire centrala pe lemne. Va multumesc.
Raspuns : O termoizolatie la un perete interior nu are sens, nu va va ajuta sa scapati de igrasie, si aceasta va reaparea. Trebuie identificata cauza acesteia, poate fi o infiltratie de apa de undeva, sau alte cauze, cum ar fi fundatia neizolata... ar fi necesara o expertiza, daca puteti contacta un inginer constructor, ar fi bine.
Deci trebuie identificata si eliminata sursa problemei, dupa care puteti repara peretele, dati jos tencuiala si eventual impregnati-l cu solutie anti-mucegai, dupa care refaceti finisajul.
Intrebare: Am o casa la tara in judetul Suceava, de 305 mp si este izolata la exterior cu polistiren de 10 cm. Mentionez ca iarna avem si -25 de grade - ar fi indicat sa fac si la interior izolatie de polistiren? Casa nu este terminata la interior si nu stiu ce ar fi mai indicat.
Raspuns : Daca considerati ca nu este suficienta termoizolatia exterioara (peretele exterior este rece la interior, si trage), desi la 10 cm grosime ar trebui sa fie suficient pentru clima tarii noastre, mai bine o suplimentati pe cea exterioara, decat sa termoizolati si la interior, deoarece poate duce la aparitia mucegaiului intre perete si polistirenul interior; foarte nociv si greu de depistat si de curatat.
Intrebare: Buna ziua, am un apartament la ultimul etaj (8/8) pe care exista o antena gsm. Am inteles ca este recomandabil sa izolezi tavanul cu folie de aluminiu - vata minerala caserata. Imi puteti spune daca este in regula sau este necesar sa fac un tavan fals pentru a evita aparitia mucegaiului. Poate imi puteti recomanda un alt material cu folie de aluminiu. Va multumesc.
Raspuns : Cochilii de vata minerala/vata bazaltica caserate. Este o izolatie buna pentru plafon. Nu stiu in ce masura ajuta aluminiul impotriva radiatiilor, dar trebuie sa incercati sa va protejati cum puteti.
O alta varianta ar fi izolarea plafonului cu polistiren, sau cu orice alt material termoizolant, si sa optati apoi, pentru protectie, pentru un plafon fals cu aluminiu. Dar totusi, tavanul fals (plafon suspendat) nu ar face decat sa ascunda eventualul mucegai care s-ar forma sub el, neavand nici un alt rol decat pur estetic; de aceea, daca nu este nevoie neaparata de el, nu il puneti, pentru a putea curata un eventual mucegai.
Intrebare: Am si eu o camera de interior si e placata cu osb. Deasupra pot aplica peste el polistiren si de ce dimensiune?
Raspuns : Izolatiile la pereti, atat interioare cat si exterioare, se fac cu polistiren expandat de 8-10 cm. Il puteti monta si peste OSB, cu conditia ca diblurile de fixare sa fie destul de lungi pentru a ancora placa de polistiren in perete. Montarea polistirenului doar cu adeziv peste OSB n-as recomanda-o, deoarece nu stiu cat de bine adera respectivul adeziv la OSB.
Intrebare: Daca se foloseste spuma in loc de adeziv, este bine? Si este mai convenabil din punct de vedere al muncii prestate si financiar? Va multumesc.
Raspuns : Personal, eu nu cred ca este mai rentabil, nici din punct de vedere al volumului de munca, nici financiar. Dar ar trebui sa contactati o firma specializata in izolari termice, si sa-i lasati pe ei, care sunt cei mai in masura, sa va dea niste date exacte.
Intrebare: Acoperisul e acoperit cu sindrila bituminoasa fara folie anticondens, in interiorul mansardei am pus intre grinzi polistiren de 5 si peste ea vata minerala bazaltica de 10. Am observat ca intre vata si polistiren se alfla bule de apa, urmeaza sa punem rigipsul. Credeti ca voi avea igrasie daca voi lasa asa? Sau ar fi mai bine sa scot polistirenul? Si sa las doar vata minerala? Multumes frumos.
Raspuns : Aveti nevoie de folia anticondens. Deasemenea, cel mai bine ar fi sa scoateti polistirenul si sa-l inlocuiti tot cu vata minerala. Al 2-lea strat de vata minerala trebuie sa fie caserata cu folie anticondens, orientata spre interior.
Intrebare: Cu ce fel de polistiren sa izolez peretele exterior al camerei care se afla in balcon? Mentionez ca balconul este inchis cu rama metalica si geam normal, dar o fereastra este in permanenta deschisa.
Raspuns : Peretele exterior al camerei trebuie termoizolat normal, pe afara, cu polistiren expandat de minim 8 cm grosime.
Intrebare: Am un apartament cu 3 camere situat intr-un bloc 44. Am izolat pe exterior cu polistiren de 10 cm, dar temperatura interioara in camere nu s-a modificat fata de iarna trecuta. Intentionez sa izolez tavanele cu polistiren de 5 cm (aflandu-ma la ultimul nivel). Ce credeti, care sunt riscurle (igrasie, mucegai, nerentabilitatea sistemului ales, etc). Credeti ca se va realiza confortul termic dorit?
Raspuns : Fiind la ultimul nivel, termoizolarea tavanului este o necesitate. Folositi tot un polistiren de 10 cm, ca la peretii exteriori, pentru un confort termic sporit.
Intrebare: Am o camera din osb pe care am izolat-o cu polistiren de 5 exterior. As vrea sa stiu ce pot sa fac ca sa pot pune faianta la interior (vreau sa fac o bucatarie din ea). Va multumesc!
Raspuns : Cum adica o camera din OSB? Care este structura cladirii? Beton, caramida...? Oricum ar fi, 5 cm de polistiren expandat la exterior este foarte putin, ideal este intre 8 si 10 cm. Poate reveniti cu detalii privind structura peretilor.
Intrebare: Am o casa la tara facuta din boltari si am izolat-o cu polistiren de 5 si totousi e frig cand e foarte frig afara. V-as ruga ce pot sa mai fac, sa izolez interior cu vata? Va multumesc anticipat.
Raspuns : Polistirenul de 5 cm nu este suficient. Daca puteti, mai puneti un strat de 5 cm peste el. Deasemenea, la case este important daca aveti beci sa fie termoizolat si acesta pe tavan, iar podul casei deasemenea trebuie izolat.
Intrebare: Toti peretii sunt facuti din placi de osb si as vrea sa stiu ce pot sa fac ca sa pun gresie si faianta? Din cate stiu nu au aderenta pe placi. Este izolata exterior. Este vreo problema daca o izolez si interior? va multumesc.
Raspuns : Nu ma pot pronunta in ceea ce priveste izolarea interioara, la pereti normali (beton, caramida, boltari) nu se izoleaza si interior si exterior, deoarece poate aparea igrasie la interior. Dar in cazul dvs. nu inteleg la ce anume va referiti cand spuneti ca toti peretii sunt facuti din OSB ?? Trebuie sa aiba o structura, ceva, poate sunt placati cu OSB?
Pentru a putea aplica faianta la interior puteti placa cu gipscarton, peste care se poate monta normal faianta cu adezivul corespunzator.
Intrebare: Casa din lemn, acoperita pe exterior cu pvc (fasii) direct pe lemn, pe interior cu lut si deasupra rigips. Intrebare: la izoaltia exterioara cu polistiren expandat este nesecar sa dau jos pvc-ul sau e mai bina sa il las?
Raspuns : Placarea cu PVC reprezinta un finisaj exterior pe care ar fi bine sa il pastrati. Si prin pastrare ma refer ca ar trebui sa ramana tot finisaj exterior, adica sa il dati jos, sa placati cu polistiren, dupa care il puteti pune inapoi. Bineinteles, asta presupunand ca arata bine si poate fi refolosit. Daca nu este cazul, tot trebuie dat jos pentru a placa cu polistiren, peste care puteti opta pentru un placaj PVC nou, sau alt finisaj exterior.
Intrebare: Locuiesc la casa de caramida cu ziduri exterioare de 50 cm. Mai e nevoie de izolare exterioara? Daca izolam podul cu vata minerala, putem pune peste ea rigips in loc de scanduri? Multumesc!
Raspuns : Indiferent de grosimea zidului, acesta tot formeaza o punte termica. In situatia in care caramida este cu goluri, aerul din acestea mai izoleaza si el. Dar tot nu va puteti lipsi de beneficiile unei izolari termice, cea mai uzuala fiind cea din polistiren expandat de 8-10 cm. Prin izolarea podului va referiti la tavanul spatiului locuibil, podeaua podului, sa inteleg. Scopul scandurilor este atat de a proteja materialul termoizolant cat si sa ofere o rezistenta la calcare, iar gips-cartonul nu este rezistent la calcare. Chiar si cu o utilizare mai putin frecventa, acesta nu poate tine greutatea unei persoane, si se poate gauri oricand.
Daca va referiti la izolarea acoperisului, atunci da, puteti folosi rigipsul pentru a acoperi vata minerala.
Intrebare: Placile din osb sunt prinse pe profile din lemn cu stalpi din fier. Jos este turnata placa. Sunt izolati exeterior cu polistiren de 5. La interior se vad placile de osb, dar si grinzile si stachetii de lemn pe care sunt prinse placile. As vrea sa pun faianta. Ma intrebam daca are ceva daca ii mai izolez si interior, ca sa pot aplica faianta. Va multumesc.
Raspuns : Evitati izolarea peretilor si pe interior si pe exterior, pentru a nu se forma condens. Stratul de polistiren exterior ar trebui sa aiba intre 8 si 10 cm grosime pentru a fi eficient.
Daca placati pe interior cu gips-carton, peste acesta se poate aplica faianta fara probleme.
Intrebare: Revin cu o intrebare la ceea ce v-am mai intrebat in legatura cu casa invelita cu sindrila bituminoasa. Am omis sa va intreb ca daca eu nu voi scoate acel polistiren dintre grinzi, voi avea surpriza sa imi mucegaiasca scandura? Avand in vedere ca era verde cand am montat-o pe acoperis? Multumesc frumos!
Raspuns : Primesc foarte multe mail-uri si chiar nu imi pot aduce aminte de ce trebuia sa indepartati polistirenul dintre grinzi.
Ideea este ca scandurile si toate elementele din lemn care sunt folosite la acoperis trebuie lasate sa se usuce, tocmai pentru ca lemnul mai lucreaza pana se usuca.
Intrebare: Stau la bloc etaj 4 pe colt, blocul este din placi, peretii din exterior iarna sunt toti uzi, efectiv curge apa de pe ei, as dori sa izolez in interior ca pe afara nu am cum pentru ca stand la etajul 4 si vecinii nu vor nu am cum, de aceea va rog daca puteti sa-mi spuneti cum as putea sa izolez, va multumesc.
Raspuns : Metode de termoizolare sunt multe, si in permanenta apar altele mai noi si mai eficiente; dar cel mai uzual si accesibil este polistirenul. Daca banuiti ca peretii ar putea fi mucegaiti in interior, trebuie dat jos tot pana la beton si impregnat peretele cu solutie anti-mucegai. Aplicati normal polistirenul, in strat de 8-10 cm, cu adezivul aferent, peste el puteti da un glet, sau tot un strat din acelasi adeziv, avand grija sa inglobati o plasa de armare la imbinarile placilor, si eventual o armare usoara, generala, pentru a da rezistenta stratului de finisaj, sau placare cu o foaie de gips-carton, peste care puteti finisa normal.
Intrebare: Am o casa construita la exterior din barne de lemn de brad cu grosimea de 8 cm, vata minerala 10 cm si rigips 12 mm la interior. Am observat ca atunci cand ploua torential si e furuna, apa patrunde printre barne si ajunge in casa. Intrebare - este bine sa izolez pe exterior cu polistiren (ar insemna a doua izolatie, imi e teama de igrasie) sau este mai bine sa depistez toate locurile prin care intra apa si sa etansez prin exterior cu mastic acrilic si eventual sa lacuiesc zona cu lac de exterior? Va multumesc.
Raspuns : Lemnul trebuie tratat foarte bine ca sa reziste la intemperii. Va arata mai frumos daca il lasati la vedere si il tratati corespunzator. Oricum dvs. aveti nevoie de hidroizolatie, nu termoizolatie (polistiren). Deci solutia este etansarea spatiilor si tratarea lemnului pentru a rezista mai mult.
Casa este construita recent din bca iar la exterior vreau sa o izolez cu polistiren de 8-10, intrebarea este la interior cum as putea face ca sa ies mai ieftin, sau trebuie neaparat tencuit? Pe tavan la parter pot aplica placi de polistiren?
Raspuns : Daca termoizolati pe exterior cu polistiren de 10 cm nu numai ca nu este nevoie, dar este si contraindicata termoizolatia interioara deoarece poate aparea mucegai. Tavanul trebuie termoizolat, daca nu este izolata mansarda, insa tot pe partea exterioara, spre pod.
Intrebare: Am un apartament la parter mai inalt, pe jos este linoleum peste placa. Cum se poate izola mai eficient inainte de a pune parchet?
Raspuns : Cea mai folosita izolatie pentru pardoseli este cea din polistiren extrudat, intr-o grosime de 2 cm este suficient.
Intrebare: Daca am izolat casa pe exterior cu polistiren de 8cm, pe interior o mai pot izola cu ceva? Daca da va rog sa ma sfatuiti. Peretii sunt din bca. Va multumesc.
Raspuns : Termoizolarea atat pe interior cat si pe exterior nu este indicata, deoarece umezeala se acumuleaz in interior si afecteaza structura peretelui. In zona tarii noastre este suficienta o grosime de polistiren expandat de 8-10 cm, de preferat pe exterior. Eventual, daca vi se pare insuficienta izolatia actuala, o puteti suplimenta cu inca 2-3 cm daca se mai poate.
Intrebare:
Buna ziua,
1)locuiesc la casa si as vrea sa izolez pe exterior cu polistiren de 10cm doar 2 din cei 4 pereti ai casei (din cauza costurilor). Exista posibilitatea de a face igrasie pe ceilalti pereti neizolati?
2)am un tavan de lemn cu grinzi aparente inspre camera, va rog sa imi spuneti cum pot izola acest tavan si ce materiale sa folosesc?
Va multumesc anticipat.
Raspuns : Bineinteles ca poate aparea igrasia pe peretii neizolati, insa daca izolati sa zicem in primavara, si ceilalti pereti dupa cateva luni, chiar un an, nu vor fi probleme prea mari.
Daca nu doriti sa pastrati grinzile aparente, puteti izola cu vata minerala cu folie de aluminiu intre grinzi si placati cu gips-carton.
Daca deasupra camerelor aveti un pod nelocuibil, indicat este sa izolati podeaua podului mai degraba decat tavanul (pe partea interioara), cu polistiren extrudat.
Intrebare: Pot sa dau cu lavabila pe polistiren? Multumesc.
Raspuns : Peste polistiren se da cu glet, in care se inglobeaza o plasa fina de armare, amorsa, si abia apoi puteti aplica vopseaua lavabila.
Intrebare: Locuiesc la ultimul etaj la bloc, am pod din ondulata dar as dori sa izolez cumva si plafonul deoarece am consum mare de gaz in comparatie cu vecinii de la etajele inferioare aprox. cu 30 la suta mai mult, mentionez ca vecinul perete de perete cu mine nu se incalzeste mai deloc. Ce solutie sa adopt? Cum ar fi mai eficient - o izolatie a plafonului prin pod si cu ce Sau o izolatie a plafonului prin interior si cu ce? Si ceva dimensiuni m-ar interesa! Ar fi cazul sa izolez si peretele granita cu vecinul? Multumesc!
Raspuns : Am nevoie de cateva detalii pentru a va putea spune daca si cum anume puteti termoizola podul. Adica de exemplu daca este circulabil puteti termoizola cu polistiren extrudat, cat mai gros (normal la pardoseli se pune cam de 2-3 cm, dar dvs, puteti pune de 5 cm de exemplu, pentru a fi mai eficient), dupa care sa puneti o sapa peste care sa placati de exemplu cu gresie. Totusi costurile eu zic ca sunt mult mai mari decat daca ati izola pe interior, tavanul, cu polistiren expandat, 8-10 cm. Cu acelasi tip de polistiren trebuie izolati toti peretii exteriori, inclusiv cel dinspre vecinul, si sub pardoseala, polistiren extrudat 3 cm, daca si vecinul de sub dvs. prefera frigul.
Intrebare: Avem in casa iarna umezeala, peretii si podeaua sunt din beton, daca imbracam peretii cu polisteren mai gros, putem scapa de umezeala?
Raspuns : Termoizolarea cea mai corecta si eficienta se face pe exterior. Termoizolarea interioara se recomanda numai in cazurile in care cea exterioara nu este posibila (fie locuiti la bloc, unde este mai complicata operatiunea, datorita asociatiilor de locatari, fie intr-o casa declarata monument istoric, unde nu aveti voie sa interveniti asupra aspectului exterior). Daca dvs. nu faceti parte din nici una din categoriile de mai sus, atunci va sfatuiesc sa termoizolati casa pe exterior cu polistiren expandat de 10 cm (cea mai accesibila metoda de termoizolare, din punct de vedere financiar, si cea mai uzuala).
Intrebare: Am un apartement la parter, peretetii sunt din beton (20 cm) captusit pe exterior cu bca(25 cm). Ce izolatie interioara recomandati pentru un confort termic mai bun. Va multumesc anticipat.
Raspuns : Nu inteleg rostul captusirii cu bca de 25 cm pe exterior... Cu tot cu termoizolatie va vor rezulta niste pereti grosi ca la castelele medievale.
Lasand gluma la o parte, daca dvs. ati pus bca-ul, puteti sa-l stricati. Si daca va da voie asociatia de locatari, puteti izola peretii prin exterior, cu polistiren expandat de 10 cm. Daca acest lucru nu este posibil, termoizolati pe interior, cu acelasi tip de polistiren. Locuind la parter, este nevoie sa izolati si pardoseala, de exemplu puteti folosi un polistiren extrudat de 3 cm, sub pardoseala pe care calcati (cel mai bine s-ar preta un parchet, fiind si el o pardoseala calda, spre deosebire de gresie.)
Intrebare: Locuim la casa. Constructia este din caramida si a fost executata in anul 1999 atunci cand partea de izolatie exterioara era mai pe la inceputuri. La acea vreme am izolat casa cu polistiren densitate normala (la acea vreme) de 3 cm. Avem ultima camera de pe colt, deci cu 2 pereti pe exterior, care nu poate fi incalzita peste 20 de grade sub nici-o forma. Totodata toti peretii de pe spatele casei sunt permanent reci. Mentionez ca nu am mucegai, doar foarte rar o usoara umezeala in ultima camera, cea cu problemele cele mai mari.
Intrebari:
1. in ultima camera sa trec la o izolatie noua cu poliestiren de 10 peste cea veche fara a mai izola pe interior?
2. acelasi lucru sa il fac la tot peretele dinspre nord (spate) pentru a nu mai fi rece?
Raspuns : O termoizolatie exterioara cu polistiren expandat de 10 cm este suficienta. Nu ma pot pronunta daca sa o aplicati peste cea vehe, deoarece nu am de unde sti in ce stadiu este, daca este degradata sau nu...
Dar cheltuiala oricum o faceti, asa ca ideal ar fi sa o dati jos pe cea veche. Cel mai eficient ar fi sa termoizolati in acelasi fel toata casa; dar daca acest lucru nu este posibil, luati in calcul deocamdata doar peretii cu probleme.
Intrebare: Am o problema un pic mai diferita. Blocul a fost reabilitat si jos palaria :). Problema mea a ramas o ghena de gunoi si putul liftului ce sunt vecine cu peretele bucatariei. Vroiam sa izolez peretele interior. E mai bine sa izolez interior sau sa incerc sa izolez in putul liftului si ghena, peretii dinspre mine bineinteles?
Raspuns : Cred ca ar fi mai simplu pentru dvs. sa izolati pe interior. Mai ales la lift este problema, pentru ca va trebui oprit liftul, si nu cred ca se baga cineva la o asemenea lucrare in putul liftului, in primul rand pentru a nu-i fi afectata functionalitatea. Acest lucru este valabil si la ghena, daca este vorba de putul ghenei efectiv; altfel, un perete in spatiul alocat ghenei la etajul dvs. poate fi termoizolat, atat timp cat nu ingustati diametrul putului de evacuare a deseurilor menajere.
Intrebare: Va mai deranjez cu o intrebare in legatura cu izolarea plafonului de la ultimul etaj cu pod cu ondulata de la bloc, ar fi ok izolarea plafonului prin pod cu vata minerala de 10 cm ar trebui pus ceva peste vata? Osb? Turnata sapa? Mentionez ca nu exista trafic mai deloc, podul e un fel de magazie unde intru foarte rar. Multumesc!
Raspuns : Daca puneti un osb peste izolatie se poate si merge peste el. Avand in vedere ca este un spatiu folosit rar, cred ca nu se preteaza folosirea unui material prea costisitor pentru pardoseala. Daca totusi veti dori sa puneti ceva peste el, puteti alege de exemplu un linoleum rezistent la trafic.
Mai simplu si mai rezistent decat osb-ul poate ar fi sa folositi niste scanduri sau dulapi pentru protejarea izolatiei, dar si pentru o rezistenta mai mare la calcare.
Intrebare: Vreau sa izolez peretii de la besment cu polisitrn expandat. Ce sfaturi imi dati? Locuiesc in America si clima este aseminatoare cu cea a Clujului. Va multumesc foarte mult pentru sfat. Cu multa stima si respect.
Raspuns : Daca va referiti doar la termoizolare, presupunand ca hidroizolarea este facuta corespunzator de la ridicarea casei, aceasta ar fi mai simplu de facut pe dinauntru; si daca clima se aseamana cu cea de la noi, atunci un polistiren expandat de 10 cm ar fi suficient.
Teoretic, fundatia casei, si implicit si subsolul, ar trebui sa fie si termoizolate si hidroizolate din momentul constructiei, pe exterior respectiv pe sub placa (radier). Daca stiti ca acest lucru nu s-a intamplat, termoizolarea exterioara este prea complicata pentru a fi facuta ulterior (desi se poate face), de aceea v-am spus, pentru confortul termic din interior, sa termoizolati pe interior.
Nu uitati sa folositi si sub pardoseala din subsol un polistiren extrudat de 3 cm.
Intrebare: Am citit cu interes atatea raspusuri si de aceea as dori sa va pun cateva intrebari.
1) stau la ultimul etaj intr-un bloc de caramida cu o vechime de 40 ani si doresc sa izolez peretii exteriori prin interior cu polistiren expandat sau extrudat si nu stiu ce calitate, ce grosime trebuie pentru polistiren si care sunt pasii intr-o lucrare de izolare a unui perete pe interior.
2) doresc sa izolez si tavanul si vreau sa-mi prezentati cea mai buna alegere. Doream sa izolez cu polistiren si peste el sa pun polistiren decorativ pentru plafon. Este bine sa izolez cu orice grosime de polistiren?
Doresc cele mai bune solutii.
Raspuns : Pentru izolarea peretilor pe interior ar fi indicat sa folositi tot polistiren expandat, in grosime de 8-10cm, cu care sa placati toti peretii exteriori.
Polistirenul se lipeste cu adeziv, pe care, pentru siguranta lucrarii, trebuie sa-l aplicati peste tencuiala, bine netezita, gletuita sau nu. Dupa fixarea placilor de polistiren, aplicati gletul in care inglobati o plasa fina de armare, care va conferi rezistenta suprafetei finite a peretelui, slefuiti, si aplicati, de exemplu, vopseaua lavabila.
Pentru tavane folositi acelasi tip de polistiren, pe care pentru siguranta ar fi bine sa-l fixati in bolturi, si daca optati pentru placarea decorativa cu placi de polistiren, le puteti lipi direct peste el, sau peste un strat subtire de glet armat.
Puteti folosi un polistiren mai subtire pentru termoizolatia in sine, sa zicem 8 cm, plus cei 2 cm ai placilor decorative, si va va rezulta grosimea termoizolatiei ideale de 10 cm.
Recomandari articole: amenajari interioare, polistiren, izolatie, constructii,
‹‹ Vase de toaleta suspendate: Avantajele si dezavantajele utilizarii lor
Lipirea placilor de polistiren cu adeziv ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la intrebare. Stau la etajul 1 si anul trecut s-a facut izolatie exterioara cu polistiren de 10. Nu este o izolatie facuta foarte bine, de cate ori ploua mi se uda peretele ceea ce nu se intampla inainte. Problema este alta...De cand s-a facut izolatia, am probleme cu mucegaiul pe un perete care da in scara blocului. Acolo este foarte frig, iar in camera nu este o temperatura constanta deoarece nu avem incalzire ci ne incalzim cu un calorifer electric. M-am gandit ca o varianta ar fi sa izolam peretele care da pe casa scarii ... pe interior... este o idee buna? credeti ca se mai face mucegaiul? Am gasit spuma pentru placile de polistiren, dar din ce am citit aici nu este bine sa fie goluri intre polistiren si perete , deci ar fii mai buna placarea cu adeziv pe toata placa ? Multumesc
Singura solutie in situatia data ar fi izolarea interioara. In acest scop va recomand sa eliminati mucegaiul de pe perete, aplicand de 2-3 ori solutie specifica din comert, deoarece sporii sunt foarte rezistenti. Dupa uscarea si eliminarea acestuia, aplicati pe perete/peretii camerei un strat de vata de sticla, folie izolatoare anticondens ca bariera de vapori si apoi puteti monta placi de rigips. Nu se recomanda polistiren pentru izolatii interioare! Nu este eficient si nu este ignifug. Finisajele peste rigips se realizeaza clasic. Obtineti izolatie termica si fonica. Identificati cauza si locul infiltratiilor din exterior, pentru a le elimina, deoarece puteti avea problem grave de sanatate respirand continuu un aer umed, cu mucegai.
Buna ziua,
Am construit o casa in urma cu zece ani , iar la exterior am aplicat un strat de doar 3 cm polistiren expandat, finisat cu tinci si var lavabil de exterior. Au aparut fisuri pe toata suprafata expusa la umezeala, iar in unele locuri, in special la glafuri, s-au umflat si desprins bucati de tinci. Va rog sa-mi spuneti daca pot aplica inca un strat de polistiren peste cel existent si care ar fi etapele de parcurs avand in vedere ca intentionez sa aplic ca finisaj tencuiala decorativa si in unele locuri caramida mica decorativa.
Buna ziua,am cumparat o casa cu ceva timp in urma.interiorul este placat cu polistiren de 3,era pusa plasa de polistiren si dat cu lavabila.plasa nu era asa bine pusa.se vedea prin lavabila.si am decis sa dau cu adeziv pentru polistiren si apoi cu tinci.dupa ceva vreme mi.au iesit niste pete pe tavan.va rog spuneti.mi si mie ce este de facut.mentionez ca si tavanul este placat cu polistiren.este posibil sa iese culoarea veche prin adeziv si tinci?mai precizez ca are geamuri termopan,usile la fe,casa este din boltari placa turnata sus si jos si exteriorul nu are izolatie.multumesc mult!
Buna ziua. Locuiesc la etajul 7 din 9 al unui bloc de beton. Blocul nu este izolat pe exterior si nu stiu daca sunt sanse sa se faca acest lucru in viitorul apropiat. Problema mea este la una din camere ce are 2 pereti exteriori, unul catre un balcon deschis, perete ce are in proportie de aprox 50% geam+usa+tamplaria termopan dintre camera si balcon iar restul de 50% izolat pe exterior cu polistiren de 10 iar al doilea perete este "intre blocuri", practic un spatiu de aprox 1 metru pe inaltimea intregului bloc, loc in care nu cred ca se va izola chiar in cazul in care restul blocului va fi izolat pe exterior. Acest perete (cel dintre blocuri) se simte cel mai rece, fapt ce duce la o temperatura mai scazuta in acea camera. Ma gandeam la 2 posibilitati :
1. Izolarea pe interior cu polistiren. Mentionez ca nu am vazut inca nicio urma de mucegai pe acest perete;
2. Plasarea a unui al 2-lea calorifer pe acel perete. Acest lucru ar fi practic mai usor de executat decat placarea cu polistiren pentru ca e la 1,5 m de capatul circuitului cu centrala termica pe care il am in apartament. Peretele are aprox 5 metri lungime pe 2,5 si ma gandeam sa pun un calorifer de 1,6m pe mijlocul peretelui.
Puteti va rog sa imi spuneti care ar fi varianta mai eficienta termic si daca, prin alegerea celei de-a 2-a variante ar creste consumul centralei(ma gandesc ca daca sunt 2 calorifere se ajunge mai repede la temperatura setata pe termostatul de ambient si acesta decupleaza). Centrala pe gaz de 24kw pentru o suprafata totala de 70 mp.
Va multumesc anticipat !
Buna ziua.
Stau si eu la erajul 4 din 4 si toate camerele sunt friguroase. Am citit cele de mai sus si vreau sa intreb daca solutia izolarii pe interior pentru peretii exteriori cu polistiren impreuna cu aplicarea de vata pe acoperisul blocului ar fi buna? Sau sa izolez interior atat peretii exteriori cat si tavanul? Pentru solutia cu vata pe acoperisul blocului ( blocul este acoperit) mai trebuie ceva adeziv sau este suficient sa-l pun ca pe un covor?
Buna ziua ! Stau la etajul 8/8 și in fiecare iarna era f frig iar vara f cald in apartament. In 2011 am izloat cu polistiren extrudat de 5 cm peste care s-a tras plasa de fibra si tencuiala. Nu am avut igrasie in tot acest timp si nici nu vad urme iar temperatura in apartament a devenit ideala atat iarna cat si vara. Problema este ca anul asta vor veni sa faca reabilitare termica cei de la primarie si vor izola cu polistiren expandat de 10 pe exterior și 16 cm pe tavan+2 straturi de hidroizolatie. ce ma sfatuiti sa fac ? sa-l dau jos pe al meu sau nu ?
Buna, Adrian A. !
Se pare ca datorita umezelii persistente datorita lipsei de caldura diurna sau a aeratiei au aparut fisurile. Fireste ca daca veti aplica inca un strat de polistiren umezeala va reveni, din cauza acelorasi conditii exterioare. In cazul de fata va sugerez sa decopertati peretele umed pentru a se usca si sa nu aveti „surpriza” patrunderii mucegaiului in peretii interiori. O alta varianta ar putea fi aplicarea pe perete a solutiei „Capatox”, speciala pentru eliminarea mucegaiului de pe suprafete interioare sau exterioare (8,99 lei/l). Se livreaza la recipiente de 1litru si se aplica nediluat cu bidineaua sau cu pensula. Aceasta cantitate are aria de acoperire eficienta de cca. 50-150 ml/m2. Pe intreaga suprafata montati polistiren de 10 cm, eventual in zona decopertata polistiren de 10cm + polistiren de 5cm( doar in cazul in care ati decopertat peretele). Folositi materiale antimucegai, in special pentru finisajele peretelui afectat. In acest scop va sugeram cateva variante: amorsa antimucegai (8,5 l)KOB, suficienta cantitate pentru o suprafata de 42-56 mp; tencuiala exterioara cu IZOHEAT, pe baza de perlit expandat ce rezista la umezeala. In rest, finisajele se executa dupa metodele binecunoscute. Sper ca v-am putut fi de folos.
Salut, Bogdan!
In primul rand polistirenul nu este recomandat pentru izolatiile interioare. Daca aveti posibilitatea de a-l elimina de pe pereti si sa refaceti izolatia interioara corespunzator, apoi sa realizati izolatie exterioara cu polistiren de 10 cm, ar fi minunat! In conditiile expuse de dvs., singura solutie pentru a elimina petele de pe pereti ar fi sa refaceti finisajele interioare, doar daca nu va decideti asupra eliminarii polistirenului din interior. Refacerea eficienta a finisajelor interioare se realizeaza astfel: aplicati un strat de tinci pentru a acoperi peretii si petele inestetice; amplasati plasa de constructie si refaceti stratul de tencuiala, driscuiti, finisati cu tinci de 1-1,5mm; dupa uscare amorsa; dupa uscare lavabila. Aerisiti frecvent locuinta, incaperile, indiferent de anotimp. In cazul in care doriti sa investiti in renovarea interioara corespunzatoare si sa faceti izolatia exterioara, reveniti cu intrebari. Va ajutam cu placere cu sfaturi si sugestii.
Salut, Radu!
Cred ca mai bine montati inca un calorifer in camera, decat sa izolati interiorul cu polistiren. Acest material (polistirenul expandat) nu este recomandat in izolatiile interioare ale peretilor. Ideea este insa ce capacitate are centrala pe care o detineti: ar fi bine sa verificati „pe hartie” daca veti avea eficienta termica adecvata in cazul amplasarii a inca unui calorifer. Daca este ok, asta este solutia sigura! In cazul in care centrala are capacitate mica si ati deregla intregul circuit daca mai montati un calorifer, reveniti cu aceasta precizare si va vom oferi solutii de izolare termica interioara eficienta.
Buna ziua, Marius!
In primul rand cred ca ar fi indicat sa verificati daca nu exista posibilitatea aparitiei infiltratiilor de apa prin acoperis si implicit pe tavan. Daca totul este ok, puteti sa asezati vata de sticla placi si/sau in forma de val pentru a putea captusi foarte bine spatiile pentru a nu avea punti termice si peste folie anticondens; nu este necesar adeziv. Pentru o izolatie interioara adecvata, pe tavanele din camere si pe peretii care dau spre exterior montati sipci de lemn de 1-1,5 cm grosime, amplasate din 30 in 30 cm pe care le fixati pe pereti cu dibluri. Acestea au rolul de a realiza o perdea de aer ce nu permite transfer de caldura si elimina aparitia mucegaiului. Peste acestea amplasati un strat de vata de sticla; folie anticondens (cu partea lucioasa spre interiorul incaperii); rigips si finisaje. Deseori, vata caserata se vinde in suluri, deja prevazuta pe exterior cu folie din aluminiu (bariera contra vaporilor). Atentie! Daca peretii sunt din caramida, pentru a tine diblurile va trebui sa tencuiti la inceput. Nu va apucati de montarea vatei de sticla (chiar si cea prevazuta deja cu bariera de vapori) daca peretii si tavanele nu sunt perfect uscate!!! Daca nu respectati acest sfat, in timp, apa din tencuiala se infiltreaza in vata de sticla si nu este prea.....bine!!!
Buna ziua, Stefan Nicusor!
In cazul dvs. nu trebuie sa renuntati la izolarea termica din interior pe care ati realizat-o. Ceea ce trebuie sa aveti in vedere, este aerisirea constanta a incaperilor pentru a elimina aparitiei condensului; incalzirea corespunzatoare a spatiilor pe timp de iarna in acelasi scop.
Buna ziua,
Vreau sa plachez peretii exteriori, care sunt din OSB, cu poliester.
Este neaparat sa folosesc adeziv sau este de ajuns ca placile de poliester sa le prind cu fluturasi, dibluri?
Buna seara,
Am o locuinta construita in anul 1992 , si in cursul timpului am izolat pe interior fiecare camera 5 la numar atat pereti cat si tavane , cu polistiren pentru protectie termica .
In urma cu circa 8 ani in apropierea locuintei a fost construita o microhidrocentrala . Zgomotul si vibratiile acesteia sunt percepute in interiorul casei .Mentionez ca tamplaria este tripan cu geam special. Ce solutii imi puteti da ? Unde trebuie actionat, pentru a mi asigura linistea in special noaptea este problema , se poate acoperi cu vata bazaltica , respectiv rigips fonic polistirenul din pereti/ tavane ?
Va multumesc.
Salut am o camera si vreu sa pun extrudat , dar problema este ca nu este tencuita e caramida su nu e la nivel pot sa pun extrudat , si cum il aplic pe placa , si a doua problema e ca am un cos de soba de la parter si nu stiu daca este bine sa pun peste el si pe langa el poate ia foc , ce as putea face .
Buna ziua! As dori sa ma ajutati cu un sfat. Cum si care este ordinea corecta pentru izolarea pardoseli? Am turnat radierul ,nu o sa folosesc incalzire prin pardoseala ,doar calorifere. Ce fel de polistiren sa folosesc si ce grosime? Pe radier trec tevile de la calorifere si instalatia electrica. Inaltimea imi permite sa ma ridic pana la 10- 12 cm de la radier. Sa torn intai sapa de 5 cm dupa care sa vin cu polistirenul de 5 cm, si in continuare parchetul? Cum se prinde polistirenul daca este corecta ordinea mea, cu adeziv,dibluri, etc? Pe exterior vreau sa izolez pereti cu polistiren de 10cm,casa este de bca . Care ar fi operatia de montare pe exterior? As vrea sa tencuiesc foarte subtire pereti exteriori dupa care sa vin cu polistirenul . Adezivul se intinde uniform pe toata suprafata foi de polistiren dupa care se lipeste sau doar in cateva puncte se aplica adezivul? As vrea ca polistirenul sa se lipeasca etans pe tencuiala dar nu stiu daca este bine si daca este iarasi bine sa tencuiesc inainte sa lipesc polistirenul? Va multumesc foarte mult!!! Cu respect Doru!
Suntei foarte amabil sa raspundeti atator intrebari, va multumim.
Sfatuiti-ne si pe noi, va rog. La un demisol cu planseu beton si casa de locuit deasupra, cum sa facem izolatia planseului? Noi optam pt polistiren expandat de 5 sub planseu si polistiren extrudat de 5 in sapa parterului, peste plaseu adica. Parerea dvs? Sfaturi?
Mersi mult!
Te rog spune-mi cum pot reduce pierderea iarna, respectiv vara intrarea caldurii,la casa cu placa de ciment?Expandat,vata minerală??
Buna ziua am o nelamurie am la balcon un colt al tavanului umed si as vrea sa il izolez se poate aplica izolatia atat timp cat peretele e ud mentionez ca blocul este izolat exterior si am termopane dar veciu de deasupra nu are balconul inchis si al meu e inchis
Buna, Doru!
Ar fi o varianta sa torni sapa peste radier, dar in conditiile unei avarii cum rezolvi situatia? Doar sa folosesti tevi rezistente! Tevile ar putea trece pe sub sapa, peste aceasta puteti aseza panouri izolatoare, usor poroase, cu forma patrata, cu laturile de 40 cm si grosimea de 0,45~0.50cm, asemanatoare ca densitate cu polistirenul, dar mult mai convenabile la pret si eficienta; se comercializeaza in magazinele cu materiale de constructii si parchet si se livreaza la bax (aprox. 40 ron). Personal am asezat asemenea placi sub parchetul laminat si este ok. Daca doriti clasicul polistiren extrudat, ar fi bine sa alegeti varianta care are aplicata pe o parte folie izolatoare; amplasati in acest caz doua straturi (in scopul izolarii termice). Nici panourile izolatoare, nici polistirenul extrudat nu se fixeaza cu adeziv sau dibluri sub parchet; acestea se fixeaza pe suport cu parchetul. In privinta izolarii termice exterioare, trebuie sa stiti ca BCA-ul este unul dintre cele mai performante materiale in privinta izolarii termice. Peste acesta puteti aplica direct polistiren de 10 cm cu densitate mare sau puteti fixa cu dibluri si vata minerala (placi sau rola) de 5 cm in scopul unei izolatii fonice. Polistirenul se monteaza cu o gletiera speciala ce permite aplicarea adezivului pe mijlocul placii si pe laterale, dupa care se pot fixa placile si din loc in loc folosindu-se dibluri speciale. Peste polistiren un strat de tencuiala, plasa de constructie, tencuiala, amorsa, vopsea decorativa de exterior. Tencuiala aplicata inainte de polistiren nu este necesara.
Salut, Cri!
Partea de planseu din demisol o puteti placa folosind polistiren extrudat de 5 cm grosime, deoarece este eficient in rezolvarea izolatiei. Acesta poate fi montat folosind doua straturi de adeziv “Thermo Universal” de la Ceresit; peste acesta dati un strat de tinci, iar dupa uscare puteti da un var lavabil. Pe partea superioara a planseului (spre interior unde este locuinta) aplicati un strat de polistiren extrudat de 3-5 cm. Polistirenul extrudat este mai scump, dar este eficient.
Salut, Sorine!
O solutie la problema dvs. ar fi izolatia peretilor exteriori. Acest lucru se poate face aplicand un strat de vata de sticla de 3-5 cm peste care se pot fixa placi de polistiren de 10 cm cu densitate mare. Fixarea stratului de vata de sticla se poate realiza cu dibluri speciale; polistirenul se fixeaza cu adeziv specific, eventual “Thermo Universal” de la Ceresit si din loc in loc se pot amplasa dibluri. Peste polistiren un strat de plasa de constructie, tencuiala, amorsa, vopsea decorativa de exterior.
Salut, Felicia!
Cauza umezelii din tavan este infiltratia apei de la vecin. In acest caz aveti doua variante: a) identificati zona in care se infiltreaza apa si asteptati ca suprafata sa se usuce, ulterior refaceti izolatia locala; b) contribuiti financiar astfel incat sa izolati cu bitum pardoseala din balconul vecinului in scopul stoparii infiltratiilor.
Am o casa din bolțari, izolata pe exterior cu polistiren de 5cm si as vrea sa o izolez si pe interior. Ce recomandați???
Mai bine mai adaugati pe exterior inca 5 cm decat sa izolati pe interior pentru ca nu este recomandata izolarea dubla interior – exterior. Calculele tehnice spun, ca in cazul unei izolatii interioare punctul de roua pica la interior si exista riscul aparitiei igrasiei.Eu sunt tare multumit de lucrarea mea, mi-am izolat pe exterior cu EPS 80 de la 10 cm de la adeplast, materiale bune, lucrarea executa corect si cateva grade in plus in casa, bani mai putini la gaz
Buna ziua, locuiesc intr-un apartament neizolat termic, structura din fier-beton, cu una din camere pe colt avand 2 pereti exteriori care se umezesc iarna (temperatura in camera este 18-20grade) si apare igrasie. Pe geamul termopan (fara low-E) se face condens noaptea.
Apartamentul de sub mine nu este locuit si acela are centrala termica oprita determinand o diferenta si mai mare de temperatura fata de exterior (Temp ext = -10..-15grade).
Izolarea pe exterior a peretilor nu se poate face din diverse motive (etaj/avize/autorizatii/vecini) si m-ar interesa in cazul unei izolatii pe interior ce pot face ? ce-mi recomandati ? Va multumesc.
Buna, sunt de meserie constructor,si mi-am ridicat propria casa de 200 mp,cu parter si etaj normal, intrebarea mea ar fi urmatoarea; la etaj am pus polistiren extrudat de 2cm pe cofrag si apoi am turnat placa de beton de 8 cm cu fier striat 2 randuri, in pod am doar leaturi si tigla. Acum as vrea sa lipesc, bineinteles pe interior,practic pe tavan, alt strat de polistiren extrudat de 2 cm peste cel existent pt a teroizola mai mult, nu vreau sa pierd caldura din camere in pod? Pereti exteriori i voi izola cu polistiren expandat de 10 pe ziduri de 25 cm porotherm
Buna, sunt de meserie constructor,si mi-am ridicat propria casa de 200 mp,cu parter si etaj normal, intrebarea mea ar fi urmatoarea; la etaj am pus polistiren extrudat de 2cm pe cofrag si apoi am turnat placa de beton de 8 cm cu fier striat 2 randuri, in pod am doar leaturi si tigla. Acum as vrea sa lipesc, bineinteles pe interior,practic pe tavan, alt strat de polistiren extrudat de 2 cm peste cel existent pt a teroizola mai mult, nu vreau sa pierd caldura din camere in pod? Pereti exteriori i voi izola cu polistiren expandat de 10 pe ziduri de 25 cm porotherm . Va multumesc
buna ziua.... am casa cu peretii din pamant... si nu stiu cu ce pot lipi polistirenul de perete
Salut,am cumparat o casa si una din camere este situata deasupra pe pivnita, tavanul si pardoseala au placa de beton,iar deasupra este o camera in mansarda, intrebarea mea este daca sa plachez tavanul din interiorul camerei cu poliester extrudat, exista posibilitatea sa apara mucegaiul in camera?
Vreau sa izolez un dormitor si baia prin interior la un apartament etajul 3 din 4, din cauza mucigaiului si igrasiei...
Ce metoda de izolare eficienta pentru combaterea igrasiei si mucigaiului imi recomandati?
Va multumesc!
Buna ziua,
Am achizitionat in Decembrie un apartament la parter inalt avand toti peretii la exterior si in casa scarii. Apartamentul este complet izolat pe interior cu extrudat de 3 si rigips peste. Pe tavan doar rigips iar pardoseala cu extrudat de 2 si podea laminata. In momentul de fata nu am igrasie. Problema mea este ca apartamentul se incalzeste foarte greu iar de racit se raceste imediat. Daca-l izolez pe exterior exista riscul sa apara igrasie? Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz ca sa ridic confortul termic?
Multumesc anticipat.
As vrea sa pun pe un tavan de scândura polistiren pentru a izola si tot odata pentru a astupa scândurile .Ce polistiren sa folosesc si cu ce sa îl prind de tavan (scândura) si dacă pot pune plasa si tenchiuiala peste el?? Va Multumesc si aștept un rsp
Buna ziua! Am o casa din chirpici cu fundatie din caramida. Am izolat-o pe toti peretii interiori cu polistiren extrudat de 3 cm, deoarece aveam continuu igrasie pe partea interioara a peretilor exteriori dar si interiori. Am scapat de igrasie, dar se cojeste tencuiala exterioara si arata urat. Mi s-a recomandat sa pun polistiren expandat de 2 cm. pe exterior ca sa nu mai am probleme cu tencuiala. Ma gandesc ca atunci va ramane umezeala intre placile de polistiren si tot in casa va iesi. Ce solutie imi recomandati? Mentionez ca, desi peretii au 60 de cm grosime si polistirenul interior 3 cm. ,consunul de gaz in lunile de iarna este mare, de 300 - 400 de metri cubi la 65 de metri patrati utili.
Am izolat in interior cu 10 si exterior cu 3 peretii exteriori.Dintro gresala sa scurs apa intre polistirenuri-la zid.Exista riscul de mucegai sau se usuca.Casa este nelocuita deocamdata.Am ferestre termopan.Ce mai pot face acum.Va rog un sfat.Multumesc.
Este bine sa izoleze interior casa , doar pereții exteriori cu polistiren grosime de 3 daca am izolat_o exterior cu polistiren expandat de 10 densitatea 80
Stau la mansarda. La exterior e izolat cu 2 placi de 5 si tot e rece în casă.pierd multa căldură.stau pe colt cu dormitorul.pot sa izolez peretii de exterior cu polistiren?.si asa mai apare pe la colturi mucegai.sufla vântu peste tot iar la prize se simte curent.am pus spuma dar tot intra când dau drumu la hoti sau ventilatoru de la baie.multumesc anticipat.
La interior vroiam sa zic de izolat.
Stau la mansarda. La exterior e izolat cu 2 placi de 5 si tot e rece în casă.pierd multa căldură.stau pe colt cu dormitorul.pot sa izolez peretii de exterior cu polistiren..dar pe interior?.si asa mai apare pe la colturi mucegai.sufla vântu peste tot iar la prize se simte curent.am pus spuma dar tot intra când dau drumu la hoti sau ventilatoru de la baie.multumesc anticipat.
Dac vreau sa pun poliestiren interior și este cimentuit are denivelări nu-i dat la fata este vreo problema pot să îl pun nul afectează se face condens cum îl pot pune?
Pot sa pun parchet peste polistiren
Buna ziua.Am o casa construita in anii 60 din caramida si vreau sa o renovez total.Casa este doar pe parter, are si pod insa nu are placa turnata ci este din lemn si umpluta cu pamant,iar tavanul este tencuit cu ceva var cu nisip sau ceva de genul, nu sunt sigur 100% ce material este, insa as vrea sa fac o izolatie a tavanului. Ma gandeam sa aplic direct un polistiren extrudat de 2cm.Credeti ca este suficient sau sa pun vata mai groasa si apoi rigips?Daca este de ajuns polistirenul extrudat, ce material trebuie dat peste el? Tinciul este in regula?Casa nu are nici un fel de izolatii momentan, insa planuiesc sa o izolez la exterior cu polistiren expandat de 10 cm.Multumesc in avans pentru raspunsuri!
Buna poate sami dee cineva un raspuns amizolat casa la exterior ca polisterier de 10 ,dar de multi ani in urma 2 pereti au fost izolati pe interior cu pollster de 5 si am miros de mucegai nu se vede am decis sa instalez si un recuperator de aeresire dar tot persista miros
Bună ziua !
Am igrasie pe peretele de la bucătărie comun cu casa scării.
Nu pot izola exterior din motive evidente ( plus țevi apă, gaz pozate pe exterior)
Scap de igrasie izolând acel perete pe interior ??
Dacă da, cu ce fel de polistiren ?
Dacă nu, ce soluție propuneți ?
Mulțumesc!
Buna ziua.
O magazie de tabla cu ce se poate izola pe interior, vata și OSB sau polistiren și OSB?
Mulțumesc
Buna ziua!
Am citit sfaturile dumneavoastra cu privire la izolatia interioara cu polistiren. Pe internet sunt informatii contradictorii cum ca specialistii nu recomanda sub nicio forma izolatia interioara cu polistiren. Puteti, va rog, sa ma lamuriti daca este sau nu indicata izolatia interioara cu polistiren? Am dori sa izolam complet apartamentul nostru deoarece avem probleme cu mucegaiul. Va multumesc!
Posteaza!