renovat.ro

» » » » » » »


Izolatie acoperis mansarda | Etapele realizarii acestei operatiuni


In prezent, mansardele au devenit suprafete locuite de mare efect pentru o casa. Aici putem amenaja camere de zi, dormitoare sau camere de oaspeti. Insa amenajarea mansardei presupune mai multe etape si este ulterioara constructiei casei sau vilei.

Vata minerala intre capriori
Izolatie acoperis mansarda | Etapele realizarii acestei operatiuni

Galerie poze
 • Vata minerala intre capriori
 • Folie anticondens pentru vata minerala
 • Folie pentru vata bazaltica
 • Grinzi de lemn
Galerie poze
 • Coltare metalice si suruburi
 • Prindere grinzi de capriori
 • Montare structura de lemn pentru izolarea mansardei
 • Structura de lemn finalizata in mansarda
 • Montare vata bazaltica pentru izolarea unei mansarde
 • Izolatie mansarda cu vata bazaltica
 • Saibe din plastic pentru prinderea vatei bazaltice
 • Izolatie mansarda montare gips carton
 • Etape realizare termoizolatie mansarda

Ferestrele de mansarda au fost deja montate. In cele ce urmeaza va prezentam prima etapa din amenajarea interioara a unei mansarde: realizarea izolatiei termice si fonice a acoperisului. O buna izolatie a acoperisului presupune mai multe straturi: vata minerala, folie anticondens, vata bazaltica, gips carton.

In poza putem vedea situatia initiala. In mansarda am montat intre capriori vata minerala de 100 mm.

vata minerala montata intre capriori

Vata minerala intre capriori

Vata minerala va fi acoperita cu folie anticondend din PVC. Aceasta are rolul de opri intrarea vaporilor de apa in vata minerala si va contribui la o izolatie mai eficienta.

folie anticondens pentru vata minerala

Aplicare folie anticondens

Pentru montarea gipsului carton, am utilizat, in loc de profilele clasice pentru montaj, grinzi din lemn de dimensiuni 50x50x3000. Acestea sunt mai ieftine decat profilele metalice. Cu toate acestea, este bine sa cumparam grinzi tratate anti-umezeala si anti-carie. Iata-le inainte de montare.

grinzi de lemn

Grinzi din lemn

Montarea grinzilor de lemn

Vom folosi aceste grinzi pentru a realiza o structura din lemn, de care sa prindem vata bazaltica si placile din gips carton. Pentru realizarea acestei structuri, avem nevoie de coltare metalice 100x100x10, pe care le vom prinde cu Holzsuruburi M3,5x45. Mai intai vom prinde o latura a coltarelor de grinzile din lemn.

coltare metalice si suruburi

Coltare metalice si suruburi

Cealalta latura a coltarelor se va prinde de capriorii mansardei.

prindere grinzi de capriori

Prinderea grinzilor de capriori

Ne urcam pe o scara din metal si incepem sa prindem grinzile de capriori, folosind surubelnita electrica. Uneltele folosite in amenajarile interioare reprezinta un ajutor important in realizarea unei lucrari de calitate.

montare structura de grinzi de lemn

Montare grinzi cu surubelnita electrica

Montarea structurii de lemn  si montarea vatei bazaltice

Pentru a lasa o distanta mai mare intre capriori si structura din lemn, prindem niste bucati de lemn intre acestea. Astfel ramane suficient loc atat pentru vata minerala acoperita de folia anticondens, cat si pentru a monta vata bazaltica.

folie pentru vata bazaltica

Realizare structura din lemn

Asa arata structura din lemn finalizata.

structura de lemn finalizata

Cum arata structura din lemn finalizata

Dupa realizarea acestei structuri s-a inceput montarea intre grinzi a vatei bazaltice de 100mm.

cum se monteaza vata bazaltica

Cum se monteaza vata bazaltica

Izolatia acoperisului de la mansarda | Montarea gipsului carton

Acoperim toata suprafata acoperisului cu vata bazaltica.

izolatie acoperis de la mansarda cu vata bazaltica

Izolatie acoperis mansarda cu vata bazaltica

Dupa montajul vatei bazaltice, aceasta se fixeaza ptin intermediul a unor dibluri de polistiren (la fel ca in cazul montarii polistirenului) prin care se trece un surub M6x100.

saibe de plastic pentru prinderea vatei bazaltice

Saibe din plastic pentru prinderea vatei bazaltice

Dupa realizarea acestor operatii urmeaza montajul placii de gips carton. Aceasta are o grosime de 9,5mm. Amenajarile cu gips carton au devenit uzuale in constructiile de case si vile. Cam acestea ar fi etapele izolarii acoperisului mansardei. Urmeaza zugravirea, mobilarea si decorarea acesteia. Dar, despre acestea, intr-un episod viitor de amenajari interioare.

montare gips carton

Montare gips carton in mansarda

Intrebari si raspunsuri despre izolatia mansardei:

Intrebare: Am vazut ca ati primit mai multe intrebari de genul asta pe site dar o sa imi incerc si eu norocul. Am achizitionat un apartament tip duplex la care etajul superior este o mansarda usoara cu pereti de OSB (intre cele 2 placaje OSB pare sa fie polistiren de 15), la exterior am izolat cu polistiren de 10. La interior mai are rost sa pun vata minerala bazaltica de 5 sau polistiren de 2-3, sau risc sa fac igrasie si mai bine las doar izolatia exterioara? Tavanul pare sa fie izolat deja cu vata minerala cu folied e aluminiu si polistiren. Multumesc frumos.

Raspuns: Din punct de vedere al termoizolatiei, stati foarte bine, adica 25 cm de polistiren sunt arhisuficienti. Igrasie nu cred ca veti avea daca ingrosati si mai mult izolatia, deoarece structura peretelui este aproape exclusiv din polistiren; este ca si cum ati ingrosa peretele. Dar eu consider ca nu mai aveti nevoie de izolatie in plus.

Intrebare: Ca si manopera pe mp cat costa izolatia?

Raspuns: Realizatorii site-ului www.renovat.ro va pot ajuta cu idei si solutii de amenajari interioare si constructii, precum si informatii despre cum se realizeaza diverse lucrari din domeniu. Pentru servicii, va recomandam sa contactati direct firmele prezentate pe site.

Intrebare: De ce nu s-a montat vata de sticla cu folia anticondens ca parte din vata, cum sunt cele din comert?

Raspuns: La izolatia acestei mansarde s-au folosit materialele asa cum le vedeti in poze. Desigur, daca doriti, puteti alege varianta cu folia lipita de vata minerala.

Intrebare: Pentru izolarea peretilor mansardei este mai bun polistirenul?

Raspuns: Din punct de vedere al costurilor, izolatia cu polistiren este o solutie mai convenabila. Despre caracteristicile fiecarui tip de material, va recomandam articolul Polistiren vs Vata Minerala - Ce Alegem?

Intrebare: Cum se numeste folia anticondens folosita sau care ar fi cea mai buna?

Raspuns: In principiu, folia anticondens are rolul de a prelua condensul din partea inferioara a acoperisului in urma transferului termic, avand o rezistenta mecanica foarte buna. Astfel, sustine scurgerea apei fara infiltrare si rezista la mucegai. In comert exista mai multe tipuri de folii anticondens, de la diferiti producatori. Cel mai bine este sa solicitati oferte de la firmele care comercializeaza folie anticondens, incluzand informatii despre caracteristicile specifice, in functie si de spatiul pe care doriti dvs. sa il izolati.

 

Intrebare: Daca pun vata minerala intre capriori si ramane spatiu are ceva sau trebuie sa pun si zapada artificiala?

Raspuns: Teoretic, pentru o izolatie cat mai buna, nu trebuie sa ramana spatiu intre capriori. Umpleti tot cu vata minerala, apoi folie anticondens si vata bazaltica, asa cum este descris in acest articol.

Intrebare: De ce s-a montat la izolarea mansardei, atat vata minerala cu folie anticondens cat si vata bazaltica cu folie anticondens?

Raspuns: Pentru o dubla protectie. Dar, intr-adevar, nu este obligatoriu sa se foloseasca de doua ori folie anticondens.

Intrebare: Am izolat podul mansardei cu vata minerala am pus vata cu folia spre interior. Oare am facut bine, nu se face condens in pod?

Raspuns: Aplicarea termoizolatiei din vata minerala cu folia antivapori spre interiorul mansardei este corecta.

Intrebare: Va rog sa ma sfatuiti ce ar fi mai bine sa fac: am o casa din paianta care nu arata rau, insa peretii nu sunt drepti si are pamant pe jos. Cu ce sa indrept peretii si pe jos? Va multumesc anticipat.

Raspuns : Pardoseala o puteti indrepta cu o sapa autonivelanta, iar peretii cu placi de gips-carton.

Intrebare: Am facut o casa si pe masarda am pus un strat de vata bazaltica si peste ea am pus folie de aluminiu cu bule de aer in interior, peste ea pe capriori bat scandura apoi prind polistilen de 3cm si plasa si tinci, ore am procedat bine?

Raspuns : Da, este ok.

Intrebare: Am si eu o problema cu mucegaiul in mobilier. Camera este construita recent, in iulie 2010, ca o adaugire la casa cea veche, are 3 pereti situati in afara si doar unul comun cu casa, iar acela este al baii. Incalzirea se face cu soba pe lemne, iar geamurile si usile sunt din termopan. Camera a fost locuita in august 2011 si imediat a si aparut mucegaiul in mobilier, care este din pal. De cateva ori am gasit apa pe plinta parchetului pe portiuni de aprox. 5 cm, fara sa fie vreo posibilitate sa vars eu ceva acolo. Va rog sa ma ajutati sa scap de mucegaiul asta care imi da batai de cap serioase. Multumesc!

Raspuns : Cel mai probabil mucegaiul apare din cauza condensului. Cei 3 pereti exteriori sunt termoizolati? Daca nu, ar trebui sa-i izolati. Va pot recomanda o termoizolatie exterioara cu polistiren expandat de 10 cm.

Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca la izolarea exterioara a unei case din barne de lemn se pun sub polistiren sipci din lemn si daca da ce dimensiune sa aiba (grosime si latime). Va multumesc.

Raspuns : Nu sunt specializata in constructii din lemn, dar nu cred ca are importanta din punctul de vedere al eficientei termoizolarii dimensiunea sipcilor pe care se monteaza polistirenul, poate doar din punct de vedere tehnic, pentru montarea in conditii cat mai bune a polistirenului. Deci, peretii fiind din barne, suprafata exterioara trebuie sa fie netezita pentru a putea fi placata cu polistiren; si dimensiunea acelor sipci trebuie sa fie atat cat sa permita montarea polistirenului cu dibluri. Asadar, ar trebui sa aiba o dimensiune aproximativa de 1-2 cm grosime si cel putin 3-5 cm latime (daca sunt montate exact la distanta la care sunt montate diblurile (pentru siguranta pot fi cat mai late).

Intrebare: Va rog sa-mi spuneti cum pot monta rigipsul pe un perete din chirpici si cum pot turna sapa autonivelanta pe pamant. Cu multumiri.

Raspuns : Pe peretele din chirpici trebuie aplicata structura de sustinere pentru rigips, si placa in sine. Eventual termoizolatie cu vata minerala. Prin placarea cu rigips se urmareste indreptarea peretilor, obtinerea de unghiuri de 90 de grade. De aceea, trebuie facute cu grija masuratori, pentru reusita operatiunii, si trebuie folosita structura metalica pentru montarea rigipsului (nu se lipeste foaia direct pe perete, deoarece acesta poate avea denivelari, pe care rigipsul le va prelua).

Pentru pardoseala, ar trebui sa turnati un strat de beton, cam 10-15 cm, cu armatura, si apoi sa turnati sapa autonivelanta, pentru a evita formarea crapaturilor, sau inglobati in sapa, daca se poate, o armatura din plasa de Buzau.

Intrebare: As avea nevoie de parerea unui specialist in legatura cu izolarea unei mansarde. Proiectul prevede izolatie cu spuma poliuretanica de 16 cm(pe exterior), dar mai avem si optiunea de a izola pe interior cu vata minerala (intre capriori o grosime de 140mm, si peste capriori in interior 50mm). as dori o recomandare si eventual niste avantaje/dezavantaje pentru solutiile oferite.multumesc anticipat pentru timpul acordat numai bine!!!!

Raspuns (NZarh - birou arhitectura) : personal nu as folosi spuma
1 nu este ecologica, nu se poate recicla, apare intrebarea "cum o mai scoti dupa ce o aplici" poate ai nevoie de efectuat unele reparatii la acoperis
2 nu "respira" casa, cu alte cuvinte nu are loc migrarea vaporilor de apa catre exterior (necesar pentru confortul persoanelor din cladire)
3 performantele scad in timp, are loc fenomenul de "imbatranire"
4 nu este verificata de timp - cum actioneaza asupra sanatatii

Intrebare:detin o casa in care ,zic eu , am bagat materiale de buna calitate in izolatie: polistilen grafitat cu grosime de 150, geamuri tip tripan ,incalzire in pardosea, si am ajuns la izolarea mansardei .sincer nu vreau sa fac economie de bani la materialele pt izolatie , dar nici sa-mi bat joc de ei, va rog frumos sa-mi spuneti care este cea mai buna izolatie care se poate face la o mansarda mentionez ca acoperisul face parte ca tavan al dormitoarelor deci nu am pod . cineva mi-a propus 10 cm vata bazaltica de densitate 40kg m3 intre capriori apoi 5cm spatiu de ventilatie apoi inca 10cm de vata bazaltica densitate de 40kg m3, iar apoi cu folie dubla de aluminiu cu bule la mijloc , dupa care cu rigips etc...ce densitate e cea mai buna pt izolarea mansardei , am gasit si vata bazaltica cu o densitate de 80 kg m3. ce parere aveti despre izolarea cu celuloza sub presiune , la diferite densitati

Raspuns arh. Razvan Berindei: Izolarea sarpantei este f bine sa o faceti cu vata bazaltica. o densitate de 40kg este suficienta. o densitate mai mare se foloseste in special la pereti. contraza insa f mult sectiunea capriorilor, in sensul in care vata trebuie sa aiba aceasi grosime cat si sectiunea capriorilui. la un caprior cu h=12cm(uzual) ar trebui vata de 12 grosime. trebuie sa aveti grija la tavanul de rigips. acesta trebuie montat doar pe profile metalice de sarpanta.(cd/ud), in nici un caz direct de sarpanta de lemn. lemnul lucreaza in timp si ar putea sa apara fisuri in timp.


Recomandari articole: mansarda, izolatie, termosistem, polistiren, vata minerala, acoperisuri,

‹‹ De ce ploua prin acoperis ? Identificarea problemei

Izolatii si placari exterioare cu polistiren expandat sau extrudat ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Paul a scris:

Buna ziua,
as avea nevoie de cateva sfaturi in ceea ce ma priveste;
Am un apartament de 3 camere iar anul acesta mi-am bagat gaz si am trecut de la vechiul sistem de incalzire pe lemne(soba de teracota) la incazire cu centrala pe gaz,si aici au inceput problemele in sufragerie unde am 2 pereti exteriori a inceput sa apara condensul(ceea ce pana la incalzirea cu gaz nu exista)si implicit mucegaiul si nu stiu ce sa mai fac ma gandesc sa izolez pereti pe interior cu rigips si vata bazaltica sau daca aveti vreun sfat mai bun il accept cu placere,
Va multumesc

Valy, Bucuresti a scris:

Mucegaiul a inceput sa apara din 2 motive:
1. Inainte cred ca aeriseati mai mult si excesul de umezeaza era eliminat
2. acum caldura este mai mare si evaporarea este mai mare si de aceea apare acolo condensul pt ca este punctul cel mai rece din casa.

Vata nu este buna pentru izolatia acelui perete pentru ca o sa faca condens in ea si isi micsoreaza volumul si nu mai izoleaza(se imbiba cu apa). Vata merge acolo unde nu este umezeala. Trebuie sa puneti polistiren de 5 sau de 10 chit ca este la interior. Peste acesta plasa si tencuiesti apoi, glet , lavabina

De excesul de umezeaza scapi numai prin aerisiri lungi pt ca acum ai imbunatatit conditiile de evaporare a apei pe care o ai in pereti, casa si aceasta condenseaza in cel mai rece punct etc.

DAVID a scris:

AM CITIT ARTICOLELE DV SI SINT FOARTE UTILE.INTENTIONEZ SA IZOLEZ MANSARDA CASEI SI AS MAI DORI CITEVA SFATURI.LA INTERIORUL MANSARDEI MAI TREBUIE SA FOLOSESC FOLIE IMEDIAT PESTE SCINDURA (ASTAREALA)

Fanel a scris:

Salutare Dragi Priteni!

Va rog frumos, am si eu nevoie de sfaturile si priceperea voastra in izolarea acopereisului Casei pe interior intre capriorii de 10x10.Acoperisul casei il am acoperit:Astareala din scandura de brad de 2,5 cm grosime folie anticondens sipcile verticale, sipcile orizontale si tabla gerard.Casa este P+M acoperisul este in 4 ape nefiind aerisit, decat pe colturi.In afara de colturi acoperisul este aerisit adica are inaltime de la 1m 50 pana la 5m la coama.Vreau sa izolez intre capriori cu vata bazaltica caserata,dar nu stiu cum sa procedez sa mai pun o alta folie anticondens si prin interior, avand in vedere ca am deja pusa o folie anticondens pe exterior?Vata bazaltica caserata sa aive lipita folie de AL sau nu?Mentionez ca dupa aceasta operatie pe care vreau sa o fac acoperisului prin interior intre capriori vor urma tavanele mansardei.Va multumesc pentru ca existati si va astept cu Raspunsurile Pertinente aici pe E-mail.Chao

marius a scris:

este vreo problema dak izolez masarda cu polistiren de 10cm si vata de 10 cm cu folie de aluminiu

AVANU ILEANA a scris:

Buna Ziua! am o problema cu mucigaiul in dormitor,care are 2 pereti exteriori,unul interior si celalant care duce spre holul cu scara spre etaj.mucegaiul se afla in spatele sifonierului din MDF care este prins pe peretele cu holul.etajul nu este terminat,adica holul nu este inchis.casa este izolata exterior.trebuie sa demontez sifonierul si sa izolez in spatele lui?ce ma sfatuiti?va rog...cum trebuie izolat(adica si in spatele sifonierului si peretele holului).cu ce trebuie reparat ca mucegaiul sa nu m ai apara.va multumesc si astept raspunsul dv.

cracana olga a scris:

Am o casa compusa din P+M construita in faza la rosu , acoperita cu tabla. Tipul de acoperis este in doua ape . In interiorul acoperisului dar nu pe toata suprafata este prevazut si un pod . Noi am dori sa facem izolatia mansardei prin procedurile care le-am citit mai sus dar nu stim daca ar fi indicat sa izolam si podul ceea ce ar implica , costurisuperioare. Ne puteti da un nr de tel. si intrebarea este daca aveti punct de lucru si in IASI ?Andrei a scris:

Buna ziua.
Cum izolez un acoperis de pod acoperit cu tigla ceramica montata pe lanteti direct pe capriori fara astereala? Ma gandesc sa pun un osb de 10mm intre capriori sub lanteti apoi vata de 100mm si placat la final cu osb. E ok? Mai este nevoie undeva de folie anticondens? Podul nu este de locuit, doar de depozitare...
Multumesc

Roman a scris:

Buna ziua imi puteti spune daca este bun cum am izolat mansarda: am pus vata minerala de 5 cm apoi folia de aluminiu si dupa polistiren de 5 cm si am montat rigipsul ?Mentionez ca distanta de la mansarda la sol este de 5m. Multumesc.

ionescu adrian a scris:

Buna ziua. Am casa izolata cu polistirean de 5cm, plasa si adezivul. Este asa de aproximativ 8 ani. Pot sa adaug inca un strat de polistiren de 5 cm? Multumesc

Iulian M a scris:

Puteti amplasa inca un strat de polistiren peste finisajele existente cu conditia ca lucrarile de finisaj ulterioare aplicarii polistirenului sa se realizeze din nou: plasa, glet, amorsa, lavabil de exterior.

mihai a scris:

Buna ziua.Am o casa cu masarda si vreau sa izolez masarda vreau sa pun vata minerala si dupa aceia sa pun si polistiren sau sa pun numa vata minerala cum este mai bine ,Multumesc

mihai a scris:

Buna ziua.Am o casa cu masarda si vreau sa izolez masarda vreau sa pun vata minerala si dupa aceia sa pun si polistiren sau sa pun numa vata minerala cum este mai bine ,Multumesc

Mihaela a scris:

Am construit casa acum 5 ani si am placat pereti interiori cu polistiren se 2 cm. Va rog sa îmi spuneti daca pot placa pereti si pe exterior cu polistiren de 5 cm.

Ioan a scris:

La casa cu pereti de lemn se poate aplica izolatie cu polistiren direct pe perete fara sipca?

Aurelia Mangold a scris:

Buna ziua doresc un numar de telefon
Pentru a va contacta,,,, locuiesc in orasul Calafat jud Dolj,,, am construit o casa cu etaj in urma cu citiva ani, si dupa tot acest timp am remarcat ca izolatia termica a podului este lucrata imperfect, si multe alte lucrati care miasi dori sa le renovez cu firma dumneavoastra,,, pentru mai multe explicatii
Va rog sa imi trimiteti nr dumneavoastra de telefon

Chirieci Marian a scris:

Buna ziua
Va rog sa să-mi spuneți dacă pun polistiren de 5 cm si vata tot se 5 cm si dupa folie este bine.
Va rog să-mi recomandați o folie pe care să o pun

Va multumesc

Ioan Constantin a scris:

Buna ziua,va rog ajutatima si pe mine,am un acoperis la un bloc,este izolat cu carton bituminous, de ceva vreme a inceput sa se infiltreze apa , as dori o izolatie noua ,apox 600mp, ce materiale sa folosesc .Astept in raspuns.Va multumesc.

Aurel a scris:

Meserias din jud.Teleorman efectuez lucrari de renovari/reparatii finisaje interioare/exterioare totale sau partiale la case si apartamente.Daca v-am trezit interesul ma gasiti la 0769942980.Rog si ofer seriozitate.

Bogdan Livinti a scris:

Problematic, cu bariera de vapori in locul foliei de difuzie vaporii vor fi prinsi in vata, risc urias! Pentru a intelege cum trebuie sa fie izolata corect mansarda va invit sa cititi ghidul meu www.domu.ro/izolarea-mansardei-ghid-complet/

Mirel a scris:

La masarda direct sub sarpanta intre capriori am poliestiren de 10 .vreau sa mai pun bata balzatica de densitatea 40 kg .folia anticondens este necesara si itre poliestiren si vata balzatica? Multumesc

Emil a scris:

Bună ziua! Am văzut că în majoritatea cazurilor se folosesc vata bazaltică și vata minerală la izolarea mansardelor. Este soluția pe care o recomandă mai toate siturile de specialitate. Totuși, am auzit că ar fi foarte dăunătoare pentru sănătate. Dvs ce informații aveți legat de acest lucru?

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro