renovat.ro

» » » » » »


Izolatii si placari exterioare cu polistiren expandat sau extrudat


Cu totii stim ca in perioada anilor 80 incalzirea unei locuinte nu era tocmai un lucru usor. Dar poate ca chiar si atunci rezultalele ar fi fost mai bune daca cladirile ar fi fost izolate termic pe exterior. Iata ca acum avem aceasta posibilitate.

Placari exterioare polistiren expandat
Izolatii si placari exterioare cu polistiren expandat sau extrudat

Galerie poze
  • Placari exterioare polistiren expandat
Galerie poze

Si ce obtinem cu acest lucru? In primul rand o viata mai indelungata a zidariei. In al doilea rand vara este mai racoare in casa iar pe durata iernii se pastreaza mai bine caldura. Asa dar numai avantaje! Dar cum se monteaza ploistirenul extrudat sau expandat?

Pasii de montaj ai polistirenului pe suprafata exterioara a unei cladiri sunt destul de simpli. Pentru materiale, prima data calculam suprafata care trebuie acoperita. Luam o marja de 20% si cumparam polistiren expandat sau extrudat. Care este diferenta dintre aceste doua tipuri de polistiren? Primul este de culoare alba si are o duritate relativ scazuta. Copiii o mai numesc si scartaietoare sau zapada artificiala. Al doilea este un produs mai nou. El este de culoare verde sau roz si are o duritate crescuta precum si un coeficient de transfer termic mult imbunatatit fata de polistirenul expandat. De altfel, polistirenul extrudat se comporta mai bine la temperaturi joase, in sensul ca isi mentine mai bine coeficientul de izolare termica. Unele studii recomanda folosirea polistirenului extrudat la izolarea fundatiilor, teraselor iar pe cel expandat la izolarea peretilor exteriori. Si pretul pe metru patrat al polistirenului extrudat este mai ridicat.

De ce mai avem nevoie? Mai avem nevoie de adeziv pentru placari cu polistiren. Acest adeziv este similar cu cel pentru gresie si faianta. Se gaseste ambalat la saci de hartie si este sub forma uscata. Prepararea adezivului se face intr-o galeata in care se afla apa curata peste care se toarna continutul din sac. Se amesteca cu amestecatorul fixat in bormasina si are o lucrabilitate crescuta. Asta inseamna ca se poate folosi aproximativ 1 ora fara a se intari.

 

Un alt material de care avem nevoie sunt diblurile speciale pentru polistiren. Ele sunt de lungime mare si au la capatul unde se introduce surubul o floare mare - rondela - care poate prinde placa de polistiren. Si bine inteles mai avem nevoie de plasa de fibra de sticla pentru ranforsarea tencuielii de finisaj.


Intrebari si raspunsuri despre placarea exterioara cu polistiren:

Intrebare: As avea o intrebare pentru dvs. ca specialist. Doresc sa-mi izolez peretii exteriori de la casa (peretii interiori sunt tencuitii, iar peretii exteriori au un strat de strop de tencuiala. Studiind oferta de pe piata nu stiu care solutie de izolare este mai corecta (doresc a-mi izola si mansarda. Care este mai potrivita (polistiren, spuma, pluta)? Va multumesc anticipat.

Raspuns : De obicei, termoizolatia exterioara se face cu polistiren. Pentru a fi eficient, trebuie sa aiba o grosime de 8-10cm. Dar puteti folosi si pluta sau vata minera. La mansarda, puteti folosi fie polistiren, fie vata minerala. Va recomand articolul urmator pentru a va hotari pe care din ele sa le folositi: Polistiren vs Vata Minerala - Ce alegem?

Ca idee, orice varianta ati alege, daca grosimea stratului este cea corecta si executia este corecta, atunci stratul respectiv izoleaza eficient.

Intrebare: Se poate pune faianta peste polistiren? Multumesc.

Raspuns: Se poate placa cu faianta peste polistiren, cu urmatoarele conditii: ca acesta sa fie verde, rezistent la umezeala, sau extrudat, si stratul de spaclu sa fie armat.

Mai exista si varianta termoizolatiei cu vata minerala si gipscarton, cu bariera de vapori intre gipscarton si stratul izolator, pentru spatiile umede.

Intrebare: Am o garsoniera izolata pe exterior cu polistiren. Insa mi-a aparut mucegai in spatele dulapului pe peretele cu casa scarii. Ma gandeam sa dau tencuiala jos de pe acel perete si sa izolez la interior cu polistiren. Care este recomandat, extrudat sau expandat si de ce dimensiuni? Multumesc.

Raspuns :Probabil ca mucegaiul a aparut pe singurul perete ramas netermoizolat. Pentru pereti este recomandat polistirenul expandat, cel extrudat este pentru pardoseli. Si cu cat este mai gros, cu atat mai bine. Cel putin de 2,5cm sau 5cm ca sa fie eficienta.

Intrebare: Ce ne facem daca ne-a prins ploaia in timpul lucrarii? Oare nu dauneaza faptul ca s-a umezit placa?

Raspuns: Adezivul in sine este un liant care are la baza ciment si apa. Daca este vorba de o ploaie "marunta" ea nu a avut probabil puterea sa intre in spatele placii si sa dilueze cimentul din adeziv. Daca insa a fost o ploaie torentiala care a "spalat" destul de bine zidul si adezivul, este probabil afectata rezistenta stratului de adeziv. Faceti teste pe cateva portiuni incercand sa trageti un pic mai tare de placi. Daca ele se desprind relativ usor, inseamna ca trebuie sa refaceti etapa de lipire cu adeziv.

Intrebare: adezivul cu care lipim plaile de polistiren,se poate folosi si la lipirea plasei,si finisaj? sau e nevoe de doua tipuri de adeziv.

Raspuns: Se foloseste acelasi adeziv de polistiren atat pentru lipirea placilor de zid cat si pentru lipirea plasei de fibra de sticla.

Intrebare: Cate baxuri de polistiren de 5cm imi trebuie pentru o suprafata de 167 mp pentru izolare exterioara?

Raspuns: In general, puteti gasi aceste informatii chiar pe baxul de polistiren. Un exemplu: un bax de polistiren de 5cm care contine 10 placi de dimensiunea 100x50 va acoperi 5 mp. Impartind 167 la 5 si adaugand o rezerva de 20%, inseamna ca aveti nevoie de aproximativ 40 de baxuri.

Intrebare: Cat de gros trebuie sa fie adezivul dat peste polistiren?

Raspuns: Peste polistiren se aplica 1-2 mm de adeziv, apoi plasa de fibra de sticla si iar 1-2 mm de adeziv.

Intrebare: Daca folosesc placi de vata bazaltica in loc de polistiren e bine ?

Raspuns: Da, se pot folosi placi de vata bazaltica. Acestea sunt placi obtinute din bazalt prelucrat sub forma de fibra si apoi presate.

Intrebare: Locuiesc la casa si vreau sa izolez baia pe peretele exterior care este la nord. Ce este mai indicat pentru izolatia termica si anticondens?

Raspuns: Placarea exterioara cu politiren expandat de 10 cm este o idee. Totusi, va recomandam sa contactati o firma specializata, care sa gaseasca cea mai buna solutie la fata locului, in functie de conditiile concrete.

Intrebare: Am placat polistirenul pe osb cu spuma poliuretanica speciala pentru acest lucru, am pus si diblurile, acuma ramane sa pun plasa d fibra. Exista adeziv special pentru plasa de fibra sau se da cu adeziv de lipit placi de polistiren?

Raspuns: Plasa de fibra se lipeste cu adeziv de polistiren.

Intrebare: Avem o casa din lemn construita in 1970, fara izolatie exterioara! Acum ce izolatii trebuie sa pun?

Raspuns : Puteti termoizola casa din lemn cu vata minerala, a carei grosime variaza in functie de zona unde locuiti, intre 10 cm (Bucuresti) si 15 cm (la munte) pentru pereti si dusumele si 15 - 20 cm pentru tavan. Sau puteti utiliza si polistiren de 8-10 cm, lipit cu adeziv special pentru lemn.

Intrebare: Pot folosi polistiren extrudat pentru peretii de interior?

Raspuns: Polistirenul extrudat se foloseste in general la terase sau fundatii, deoarece este mai impermeabil. Se poate folosi si la placarile exterioare, fiind mai rezistent la socuri si lovituri decat cel expandat. Deoarece este mai subtire, il puteti folosi si la interior, in cazul in care nu doriti sa nu luati prea mult din spatiul camerei. Dezavantajul este ca este mai scump decat polistirenul expandat.

Intrebare: Cate baxuri de polistiren de 10cm imi trebuie pentru o suprafata de 156 mp pentru izolare exterioara?

Raspuns : Un bax poate sa acopere 2,5 sau 3mp, depinde de producator. Facand un calcul simplu, reiese 62,4 sau 52 baxuri.

Intrebare: Trebuie sa izolez peretii la o terasa si ma interesa daca as putea sa folosesc polistiren extrudat de 2 cm ca sa nu imi ingroape tocurile usilor de termopan.

Raspuns :Ma tem ca un strat de 2 cm este aproape ca si cand n-ar exista. Trebuie sa gasiti o solutie pentru a pune un polistiren mai gros, daca vreti sa fie cu adevarat eficient.

Intrebare: Am placat casa cu polistiren de 5 si nu am avut randamentul asteptat - pot placa cu inca 5 peste cel deja existent ?

Raspuns : Puteti citi raspunsul la intrebarea dvs. in pagina Izolatie Exterioara cu Polistiren

Intrebare: Am casa din bca si as vrea sa o plachez cu polistiren. Pot sa-l pun direct sau trebui sa o tencuiesc?

Raspuns : Se poate aplica si direct peste BCA, doar ca trebuie prins in dibluri speciale, deoarece adezivul simplu se foloseste in cazul aplicarii peste o suprafata perfect neteda, pentru a avea aderenta.

Intrebare: Va rog sa-mi spuneti si mie daca diblurile acelea speciale pentru placi de polistiren sunt obligatorii la o suprafata de 2.3m. Este vorba de un balcon la etajul trei, cu fata de 2,3m si doua laterale de 1.25m. Va multumesc!

Raspuns : Diblurile sunt obligatorii in cazul in care suprafata pe care este aplicat polistirenul este rugoasa, cu neregularitati, ceea ce nu ar asigura o buna aderenta a adezivului.

Intrebare: Am casa din lambriu de brad si trebuie neaparat sa-i pun izolatie, deoarece constructorul nu si-a facut treaba bine, iar cand ploua apa ajunge sub parchet, infiltrandu-se printre lambriul care s-a deplasat. As vrea sa folosesc polistiren de 5cm, stiind ca lemnul este in sine un bun izolant. Exista un procedeu diferit fata de cel pentru beton? Mai este necesar sa efectuam si alte operatii?

Raspuns :Polistirenul este un izolator termic. Bineinteles ca trebuie izolata si termic locuinta, insa din ce-am inteles eu, dvs. aveti nevoie de hidroizolatie in zona fundatiei. Sau nu au fost folosite corect straturile de sub parchet. Consultati un alt constructor pentru a evalua problema la fata locului si a o remedia eficient.

Intrebare: Va rog frumos, am si eu 2 intrebari:

1) intre 2 tipuri de polistiren de 10 grosime si densitate 70 si de 5 grosime si densitate 80, care este mai util?

2) daca se poate placa cu polisitiren peste un perete placat deja cu mozaic.

Va multumesc !

Raspuns:

1) polistirenul cu densitatea mai mare este mai eficient.

2) ar trebui sa dati jos mozaicul, deoarece adezivul nu cred ca ar prinde peste el, si nici cu dibluri nu va sfatuiesc sa incercati, deoarece grosimea mozaicului scade din rezistenta diblurilor, acestea nemaiajungand sa fie ancorate foarte bine in peretele din beton.

Intrebare: Am lipit polistiren de 10 cm pe sticla de la balcon. Ce trebuie sa fac in continuare?

Raspuns : Polistirenul se lipeste pe tencuiala, perete, nu pe sticla... Parapetul balconului, daca la el va referiti, trebuia refacut din bca de exemplu, sau balconul inchis in intregime cu termopan, si termoizolatia de polistiren pusa sub placa balconului, daca se poate, si pe restul peretilor exteriori ai apartamentului.

Intrebare: Se poate aplica polistiren pe geamul de la terasa? Daca se aplica pe exterior cit si pe interior, exista riscul sa apara condens mai mult decat daca in loc de geam este un zid de bca subtire cu izolatie numai pe exterior?

Raspuns :Normal ca preferabil este un zid din BCA cu izolatie doar pe exterior. Izolatia interioara, in general, nu-si mai are rostul, si dauneaza chiar, daca exista si o izolatie exterioara.

Intrebare: Care adeziv este cel mai bun pentru a da plasa la exterior pe polistirenul extrudat?

Raspuns :Plasa se poate ingloba direct in glet.

Intrebare: Doresc sa izolez pe interior peretii unui apartament si caut cea mai buna solutie (izolare termica, antimucegai obligatoriu). Am citit despre pluta granulata pentru izolatii. Este recomandata? Cum se aplica? ...

Raspuns: Puteti citi raspunsul la intrebarea dvs. in pagina Izolatii cu Pluta

Intrebare: Am o casa din lemn si am inceput sa o plachez cu polestiren de 8. Mai intai am sipcuit peretele, iar la prinderea polestirenului am folosit doar holtzsuruburi de 12. Mai era nevoie si de adeziv?

Raspuns :Polistirenul prins in holtzsuruburi nu mai are nevoie si de adeziv.

Intrebare: Care este cel mai bun izolant termic in Romania pentru pereti exteriori? Care este grosimea indicata la acel izolant termic si densitatea cea mai buna ?

Raspuns: Raspunsul la intrebarile dvs. a fost publicat in pagina Cum Aleg Cea Mai Buna Termoizolatie

Intrebare: Am o casa noua, in rosu. Dar ca sa scap de mizerie si etc. pe interior, as dori so plachez cu rigips pe profile, lasind camera de aer intre rigips si perete. As putea avea probleme pe viitor? Exteriorul am sa-l izolez cu polistiren. PS prin camera de aer vreau sa-mi treaca tevile de la calorifere. Multumesc !

Raspuns: Nu cred ca veti avea probleme. Rigipsul se mai foloseste, pentru a inlocui operatiunea de tencuire. Iar cu tevile de la calorifere nu v-as sfatui sa procedati cum aveti de gand, deoarece daca se intampla un accident cu vreo teava, va inunda peretele, si trebuie sa refaceti toata lucrarea afectata. Este mai simplu sa le lasati la interior, eventual ascunse intr-un loc in care sa se poata umbla mai usor in situatii de urgenta.

Intrebare: Cum pot sa scap de igrasie deoarece am placat cu polistiren extrudat de 2 cm si tot mi-a aparut igrasie.

Raspuns : Daca ati placat la interior, si exteriorul nu este izolat, atunci este explicabil sa apara igrasie. Plus ca trebuie polistiren expandat pentru placari de pereti. O termoizolare eficienta se face pe exterior, cu polistiren expandat, de 8-10 cm grosime. Daca locuiti la bloc, la un etaj superior, si termoizolatia exterioara nu se poate face, exista niste solutii anti-mucegai cu care puteti impregna peretele, dupa care tencuiti normal si aplicati polistirenul expandat mai gros, de cel putin 8 cm, peste care trebuie sa utilizati si o armatura din plasa, pentru a da rezistenta suprafetei finisate.

Intrebare: Am un gang inchis cu lemn si as vrea sa-l izolez pe exterior cu polistiren. Ce adeziv trebuie sa folosesc? Mersi de ajutor?

Raspuns :Mai bine ancorati polistirenul cu dibluri, este mai sigur la termoizolatiile exterioare. Si nu stiu cum s-ar comporta lemnul daca aplicati adezivii aceia pentru lipirea polistirenului, s-ar putea sa atace materialul lemnos. De aceea consider ca este mai sigura folosirea diblurilor.

Intrebare: Montez polistirenul pe exterior. Temperaturile sunt destul de scazute. Ce risc? Ar trebui sa ma opresc?

Raspuns :Normal, ar trebui sa scrie pe ambalajul adezivului pe care il folositi care este temperatura optima la care poate fi folosit. Daca acesta ingheata, proprietatile sale se schimba si nu mai poate fi folosit. Incercati sa opriti lucrarile daca temperaturile scad sub 5 grade Celsius, si verificati si daca este mentionata pe ambalaj o temperatura optima, pentru ca aceasta depinde de compozitia lui.

Intrebare: Am placat de curand cu polestiren de 5 cm, dar fundatia a ramas neizolata pentru ca nu mi-a permis timpul, incepand ploile. Acesta sa fie motivul pentru care imi umezesc pereti de jos, inclsiv parchetul? Va multumesc.

Raspuns : In primul rand, o termoizolatie eficienta ar trebui sa aiba cel putin 8 cm. Asa ca, atunci cand va va permite timpul, puteti completa termoizolatia existenta, prelungind-o si in jos pe fundatie cu polistiren de 8 sau 10 cm.

Problema descrisa de dvs. s-ar putea sa aiba si alte cauze, pare a fi o infiltratie serioasa, asa ca trebuie verificat sa nu fie din alta sursa ... bineinteles ca si termoizolarea defectuoasa a peretilor poate fi o cauza.

Intrebare: Poate fi aplicata gresie de exterior peste izolatie cu polistiren expandat dupa ce a fost vopsit cu vopsea lavabila de exterior? Daca se poate, cum se procedeaza?

Raspuns : Eu nu va recomand sa incercati, deoarece aderenta adezivului cu care este montata gresia poate fi afectata de suprafata data cu vopsea lavabila.

Intrebare: Daca izolez casa exterior cu polistiren de 8cm iar pe peretii externi din interior lipesc gips carton fara izolatie, posibil sa apara mucegai in interior cu timpul?

Raspuns: Daca izolati casa pe exterior izolarea interioara nu numai ca nu este necesara, dar este contraindicata. lacarea cu gips-carton tine loc de tencuiala la interior, avand avantajul ca este rapid de montat si obtineti sigur suprafete perfect drepte.

Intrebare: Va rog sa ma indrumati: am o casa izolata cu poliestiren expandat, am vopsit-o cu vopsea lavabila de exterior ai dupa nici 3 ani mi-a crapat si a ?nceput sa se cojeasca; nu stiu ce sa-i fac. Cu ce as putea schimba fatada casei sa dureze mai mult, merge sa o plachez cu ceva, tinand cont ca este mai rezistenta la ploi si noroi mai ales ca locuiesc la tara. Va rog sa-mi dati un sfat. Multumesc.

Raspuns :Da, o suprafata placata rezista mai bine decat una vopsita. Puteti totusi incerca cu o tencuiala decorativa, in loc de vopsea simpla, cu conditia ca imbinarile dintre placile de polistiren sa fie acoperite cu acea plasa fina de armare.

Exista diverse modele de gresie si faianta de exterior, puteti opta pentru aceasta metoda, sau alte materiale de placare, cum ar fi piatra, diferite modele, prelucrate sau nu.

In ceea ce priveste tencuiala, exista un finisaj decorativ cu granulatie mare, care aplicat pe baza casei (ca un soclu), da impresia ca este acoperit de pietricele foarte mici. Intrebare: Am in casa igrasie, daca izolez casa cu polistiren de 8 cm o sa mai apara? Igrasia e deasupra de parchet pe pereti.

Raspuns : Grosimea recomandata in zona tarii noastre pentru termoizolatia cu polistiren este de 8-10 cm. Daca nu exista alte probleme care sa cauzeze aparitia igrasiei, cum ar fi fundatia fara hidroizolatie care sa cauzeze infiltrari de apa din sol, atunci nu ar mai trebui sa apara probleme daca termoizolati corespunzator casa pe exterior.

Intrebare: Am pus placile de polistiren direct pe zidarie... mesterii au aplicat adezivul tip mamaligi sau cum sa le spun... din cate am inteles corect e sa l pui tip piaptan... e problema mare daca nu l au pus asa?

Raspuns : Daca va referiti pa placarea exterioara cu polistiren, nu este gresit cu mamaligi, deoarece se creeaza un spatiu ventilat intre perete si polistiren. Recomandat ar fi fost sa ramana si un mic spatiu intre placile de polistiren atat la baza cat si in partea superioara a peretilor, pentru ca aerul sa poata circula de sus in jos si invers. Bineinteles si metoda tip pieptan are avantajele ei, insa nu aveti de ce sa va faceti griji nici cu mamaligile.

Intrebare: Am casa vopsita cu tencuiala decorativa. As vrea sa izolez peretii exteriori cu polistiren de 10 cm. Trebuie sa dau jos vopseaua de pe pereti? Polistirenul trebuie prins in dibluri?

Raspuns : Polistirenul se prinde in dibluri de regula pe exterior, deoarece denivelarile din tencuiala sunt mai mari, si adezivul simplu nu are aderenta necesara sustinerii placajului cu polistiren si a finisajului. Finisajul exterior trebuie dat jos doar daca nu lasa peretele sa respire (daca este de tipul vopselei lavabile), sa nu se formeze condens si mucegai in spatele polistirenului. Dar in cazul tencuielii decorative cred ca nu vor fi probleme de acest gen.

Intrebare: Vreau sa ridic pardoseala balconului la nivelul pardoselii sufrageriei. Diferenta este de 20 cm. Pot pune doua randuri de polistiren extrudat de 10 cm una peste alta si lipite intre ele cu adeziv de polistiren? Asta pentru ca nu gasesc polistiren extrudat de 20 cm grosime. Daca cunoasteti vreun furnizor de polistiren extrudat de 20 cm grosime, va rog sa mi-l recomandati si mie. Peste acesti 20 cm de polistiren extrudat voi pune parchet laminat.

Raspuns : Se poate pune si o sapa, peste care sa puneti polistirenul extrudat, sau 2 straturi de polistiren, cum ziceati dvs., este mai usor.

Nu stiu daca exista polistiren extrudat atat de gros, avand in vedere ca se foloseste la pardoseli, utilitatea unui polistiren de 20 cm ar fi foarte redusa.

Intrebare: Am inteles ca nu ar fi sanatos pentru eficienta izolatiei ca adezivul sa fie aplicat si intre placile de polistiren, ci doar intre placa si perete. Este adevarat? Care ar fi explicatia? Daca este vorba de primul strat din polistirenul extrudat din fundatie unit cu ultimul strat de polistiren expandat din izolatia casei, e la fel de nociv ca aceste placi sa fie unite intre ele cu adeziv sau alt material de structura diferita? Este in regula ca cele doua placi de polistiren (extrudat; expandat) sa fie unite cu spuma poliuretanica? Multumesc anticipat, chiar am nevoie mare de o explicatie de la un meserias.

Raspuns : Nu va pot da date tehnice in cifre, dar eu nu consider ca este nociv, si puteti folosi adeziv sau spuma poliuretanica. Totusi eu as inclina spre spuma poliuretanica deoarece este si ea termoizolanta, avand deci proprietati mai apropiate de polistiren.

Intrebare: As dori sa plachez peretii interiori cu rigips lipit direct pe pereti si vopsit cu lavabil, o sa am probleme cu igrasia, o sa curga apa pe pereti??

Raspuns : Daca peretii sunt izolati pe exterior si nu se infiltreaza apa din alte surse, nu are de ce sa apara igrasia. Efectul de apa care curge pe pereti poate aparea, chiar la peretii termoizolati corespunzator pe exterior, in incaperi cu temperaturi ridicate si foarte umede, de exemplu in baie, in momentul in care faceti baie temperatura si umiditatea cresc, iar daca afara este foarte frig, datorita diferentei foarte mari de temperatura si a umiditatii, se poate crea condens. Aceasta problema se poate rezolva printr-o aerisire eficienta a incaperii.

Intrebare: Casa mea este izolata cu polistiren expandat de 10 cm, densiate 18 atat adezivul de polistiren cat si cel de tencuit polistirenul sunt weber, dupa care s-a dat cu amorsa si tencuiala decorativa tot weber, dar a aparut o problema tencuiala decorativa s-a cojit cam la 1 metru de la sol pe doi pereti. Care ar putea fi cauza? Si daca mai pot rezolva aceasta neneorocire cumva, ca arata oribil o casa noua cu tencuiala decorativa cojita pana la plasa tencuita de pe polistiren, in interior nu exista nicaieri umezeala, igrasie sau mucegai, acum iarna a inceput sa se cojeasca exact la acelasi nivel cat un lat de palma pe ambii pereti. Va multumesc.

Raspuns : Nu v-am raspuns cu privire la remedierea situatiei, dar reparatia este cea evidenta, adica inlocuirea tencuielii cu o alta. Incercati sa schimbati tipul de tencuiala si fiti sigur ca este potrivita pt. dvs.. Altceva nu va pot recomanda decat sa chemati la fata locului un specialist pentru a analiza in detaliu situatia si entru a preveni repetarea experientei.

Intrebare: In primavara trecuta am izolat casa cu polistiren expandat de 10 cm densitate 18, peste are a fost trasa tencuiala decorativa weber, toate materialele au fost firma weber, mai putin polistirenul, problema e ca acum dupa frigul acesta a inceput sa se cojeasca tencuiala decorativa, la un nivel de 1 metru de la sol, nu pot intelege ce se intampla, este aplicat polisiren de la sol si pana la acoperis, continuu de aceasi grosime si densitate, in camera unde se cojeste tencuiala decorativa nu exista igrasie, nici mucegai, nici condens, nici parchetul nu s-a umflat sau umezit, absolut nimic, doar la exterior tencuiala decorativa a inceput sa se desprinda si sa cada, la 1 metru deasupra solului, aproximativ. Deci casa nu este tencuita in exterior, polistirenul s-a aplicat direct pe caramida uscata, casa la rosu a stat asa mai bine de un an, apoi au pus plasa si tencuiala, peste care s-a tras tencuiala decorativa, in luna mai a anului trecut, nu au fost probleme pana acum, dar dupa gerul care a trecut, de peste 20 de grade a inceput sa se cojeasca si sa cada. Va rog frumos sa imi spuneti parerea dumneavoastra despre cauza acestei situatii si ce modalitati de reparare ar fi. Va multumesc anticipat.

Raspuns : Nu vad de ce acest lucru ar putea sa se intample numai din cauza frigului. Poate fi si acesta o parte din cauza, dar trebuie identificate si celelalte parti. Din ce mi-ati relatat dvs. pot sa presupun ca ar fi ceva in neregula cu stratul de tencuiala: fie nu a fost compozitia corecta, fie nu este de exterior, sau poate exista si o incompatibilitate intre tencuiala de peste polistiren si cea decorativa.

Nu-mi dau seama, pot fi si alte cauze, dar se pare ca umezeala nu este printre ele, decat in situatia in care tencuiala decorativa nu este rezistenta la intemperii (ar putea insemna sa nu fie tencuiala de exterior).

Intrebare: La un bloc au venit sa reabiliteze termic / sa anvelopeze si la unele apartamente era deja placat pe exterior. Vor da jos polistirenul existent sau il vor pastra ?

Raspuns : In mod normal il vor da jos. Asta deoarece firma care executa lucrarea nu poate acorda garantie pe o placare pe care nu a realizat-o. Doar daca respectivele apartamente au autorizatie de constructie. Dar nici asa. Firma contractata trebuie sa respecte OUG 18/2009 . Detalii regasiti si in descrierea de Reabilitare Termica a Blocurilor . La finalizarea lucrarilor se emite certificatului de performanta energetica in urma auditului energetic.

Intrebare: Am o casa foarte veche, care trebuie reconditionata in exterior. Este inalta de 4 m.20 si toata suprafata exterioara este deteriorata de intemperiile vremii. Ce ma sfatuiti? Este si crapata la un colt. As dori un sfat de la dvs. Casa este de caramida. Cineva ma sfatuia sa folosesc polistiren de 10 cm, eu as fi vrut, dat fiind vechimea si gradul de uzura, sa vin cu plasa cu ochiuri mari si apoi cu polistiren. Problema este ca ma tem de acest polistiren, fapt care ma determina sa va cer sfatul. Este bine sau nu sa o plachez pe exterior cu polistiren daca este de caramida si sa obtin si cat de cat o rezistenta daca peretii nu mai respira, este normal? Dati-mi un sfat o parere. Va multumesc.

Raspuns : La orice constructie este indicat sa fie termoizolata pe exterior. Persoana care v-a indicat un polistiren de 10 cm nu a gresit. Numai ca inainte de termoizolatia respectiva si tencuiala armata de peste ea, casa trebuie consolidata. Daca acoperiti crapaturile nu inseamna ca acestea nu mai exista. Trebuie vazut daca crapaturile de care spuneti sunt si in structura peretelui, caz in care se impune consolidarea, pentru care va sfatuiesc sa cereti consultatia unui inginer structurist care sa vada situatia la fata locului


Recomandari articole: polistiren, constructii, izolatie, termosistem,

‹‹ Izolatie acoperis mansarda | Etapele realizarii acestei operatiuni

Montarea polistirenului expandat sau extrudat la exterior ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Gogu a scris:

Suntem in luna februarie cu temperaturi intre 5 si 12 grade si din cind in cind ploua, la ce temperaturi se recomanda placarea exterioara cu polistiren? Doresc sa plachez in luna asta o casa noua tencuita si data cu lavabil, cum se placheaza peste lavabil este vreo problema? Sau exista o alta modalitate mai diferita? Multumesc! 19/02/16

Marius a scris:

Locuiesc intr-o tara nordica unde ploua 80% din an. Am o casa de caramida si tencuiala imi face probleme in fiecare an iarna cand de la atata ploaia se prelinge apa si cad bucati de tencuiala. Asa vad la majoritatea caselor. Ar fi o idee buna sa izolez cu polistiren? Pot da un lac peste polistiren care sa respinga apa? Multumesc.

titi a scris:

vreau sa plachez la interior peretii unei case din paianta construita in anii 70(pentru a avea peretii drepti). Va rog sa-mi spuneti cum e mai bine. Sa o plachez cu polistiren expandat (sau extrudat) prins cu multe dibluri , sau sa o plachez cu placi de rigips pe schelet metalic? E posibil sa apara umezeala si sa se desprinda diblurile in cele doua cazuri? casa nu e inca izolata termic la exterior. Va rog sa-mi spuneti fac un lucru bun sau arunc banii pe fereastra?

Simion ionut a scris:

Buna ziua am si eu o intrebare la dvs, m-am mutat de 1 an intr-un apartament si la dormitor am doi pereti care nu sunt izolati la exterior si nu exista posibilitatea sa ii izolez, ei sunt oarecum izolati cu un perete fals din rigips cu polistiren intre profile, dar fac igrasie mult de tot, daca scot peretele fals, il pot izola pe interior doar cu polistiren de 5 cm? Ar fi eficient? Crede-ti ca ar mai putea aparea igrasia? Va multumesc

Petru a scris:

Am o casa placata cu polistiren de 3 cm direct pe caramida +tencuiala decorativa. Vreau sa mai adaug un strat de izolatie ,cum procedez?

Chiriac Valentin a scris:

Vreau sa-mi termoizolez casa cu poliestiren. Meseriasul meu a inceput placarea de la nivelul solului. Este ok? Nu se va umezi peretele pe timp ploios sau pe timp de zapada? Nu ar trebui un soclu?

ceru a scris:

buna ziua se poate da material cu plasa pe ploaie?

Nicolae a scris:

Se recomanda aplicarea materialului cu plasa pe o vreme cu temperatura de peste 3 grade C si fara ploaie. Starea vremii influenteaza timpul de uscare si aderenta pe suprafata de lucru a materialelor aplicate.

Loredana a scris:

buna, in ce masura polisirenul isi pastreaza proprietatile daca a ramas pe casa placat peste iarna fara a fi pusa plasa si tencuit peste , trebuie dat jos si repus altul sau este ok daca in primavara continui cu izolatia pe exterior a casei????

Tatarusanu stefania a scris:

Buna ziua pentru un polistiren 10cm duritate 50 ce as pute lua in continuare ....adeziv mai bun si plasa ...ce imi recomandati ....mulrumesc

Stoica a scris:

La o inaltime de 7 m este recomandat lipirea polistirenului fara dibluri?
Am casa data cu tinci si vopsea lavabila. Pentru a aplica polistirenul trebuie sa decojesc casa de lavabila?
Multumesc

Mihai a scris:

Detin un imobil P+1E, izolat cu polistiren de 10 cm si densitate 80. Intentionez ca unul din peretii imobilului sa il plachez cu piatra. Greutatea acesteia cu tot cu adezivul aferent este de 25Kg. Pentru aceasta operatiune trebuie pregatit peretele anterior, adica ranforsat cu plasa de Buzau si tencuit sau se poate placa direct pe polistiren?.... inaltimea peretelui este de 4 m.

PantiruM a scris:

Stefania, gasiti pe site la adeplast un calculator pentru intreg termosistemul. Recomandat este polistiren de 10 cm EPS80

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro