renovat.ro

» » » » »


Izolatiile interioare cu celuloza - o solutie ecologica si eficienta


Cand vine vorba de izolatii interioare avem de ales intre mai  multe tehnici si materiale folosite in acest sens. Fiecare dintre aceste procedee de izolare termica (la pachet cu cea fonica) are propriile minusuri si plusuri.

Mansarda izolata cu fibre de celuloza
Izolatiile interioare cu celuloza - o solutie ecologica si eficienta

Galerie poze
  • Mansarda izolata cu fibre de celuloza
Galerie poze

Nu cred ca mai are rost sa explicam ce scop are o lucrare de izolatie termica (pastrarea caldurii pe timp de iarna si a racorii pe timp de vara, simplist vorbind), insa vom vorbi in continuare de o tehnica noua, moderna, foarte eficienta (mai eficienta decat deja clasicul de acum polistiren) si in acelasi timp ecologica: izolatia interioara cu fibre de celuloza.

Materia prima pentru acest tip de izolatie (celuloza) este obtinuta prin procesarea deseurilor de hartie si este folosita tocmai datorita proprietatilor ei fizice de conductivitate termica foarte scazuta, mai scazuta decat cea a altor materiale folosite de obicei in lucrarile de izolare (vata de sticla, polistiren, vata bazaltica).

Pentru a impiedica riscul unor incendii sau atacul insectelor care paraziteaza lemnul, celuloza este tratata cu substanta ignifuga si cu solutie antiseptica.
Acest tip de izolatie se preteaza atat pentru structurile de beton, cat si pentru cele de metal sau lemn. Datorita acestui fapt, fibrele de celuloza se preteaza pentru izolarea podurilor, a sarpantelor, cat si a peretilor si tavanelor camerelor de locuit, indiferent de tipul de cladire si de vechimea acesteia.

Densitatea mare a celulozei (densitatea celulozei poate fi controlata in timpul procesului de montare a izolatiei, putand fi alese densitati diferite) si aderenta ei, ii confera capacitate de adaptare si etansare, astfel putand fi atinse si spatiile dificile cum ar fi tevile, imbinarile si alte structuri care ridica probleme in cazul unei izolatii cu polistiren sau cu vata minerala.

Tot prin natura proprietatilor sale, celuloza se comporta foarte bine in caz de umezeala sau infiltratii. Apa patrunsa in stratul de celuloza difuzeaza rapid pe toata suprafata acoperita cu acest material, impiedicand astfel fenomenul de baltire intr-un singur loc si facilitand uscarea.

Cum se face?

O lucrare de izolatie termica interioara, pe baza de celuloza, se efectueaza de catre personal calificat sau cel putin care stapaneste bine acest gen de lucrari.
Aplicarea celulozei pentru izolatie se face prin intermediul unei pompe cu suflanta. Solutia izolanta vine sub forma de pasta care este aplicata pe podea (in cazul mansardei) sau pe pereti, cu ajutorul suflantei.

In functie de natura spatiului izolat, exista mai mai multe tehnici de suflare, astfel, pentru poduri, mansarde si podele, este aleasa suflarea libera, pentru izolarea spatiilor dintre grinzi sau a unor gauri ce dau in exterior, de asemenea se alege umplerea libera.

Pe pereti si pe tavan, in vederea izolarii cu celuloza, se moteaza profile pe care se prind fie folii speciale din plastic (pentru mansarde), fie rigips, la o distanta de perete stabilita in prealabil, ca va fi umpluta cu celuloza. In acest sens se vor lasa gaurile de umplere prin care se va introduce furtunul suflantei care va pompa celuloza.

La sfarsitul operatiunii, gaurile de umplere se vor acoperi si se vor finisa.
Operatiunea se face rapid, intr-un singur strat, fara alte operatiuni auxiliare consumatoare de timp si fara producerea de rebuturi (foarte numeroase in cazul izolarii cu polistiren de exemplu). O suprafata de 100 mp poate fi acoperita cu un strat de 10 cm in aproximativ 3-4 ore.

Grosimea izolatiei variaza in functie de cererea clientului, insa de regula exista doua masuri: 10 cm grosime sau 15 cm grosime, evident aceste diferente se reflecta si in pret (cam 10 euro/mp pentru 10 cm si 15 euro/mp pt. 15 cm).

O consecinta a aderentei si densitatii superioare a celulozei este si izolatia fonica, de pana la 3 ori mai eficienta decat in cazul altor materiale.

Desi mana de lucru este ceva mai scumpa decat in cazul altor tipuri de izolatii (din cauza faptului ca nu orice echipa de meseriasi dispune de aparatura necesara montarii celulozei), investitia este una care se amortizeaza in timp, ducand la o economie la factura utilitatilor de pana la 30%. In aceste conditii, izolarea cu celuloza crescand si valoarea de piata a cladirii.

In continuare puteti viziona un videoclip in care puteti vedea exact cum se aplica o izolatie cu fibre de celuloza.Recomandari articole: izolatie, izolarea cu polistiren, zugraveli interioare,

‹‹ Fascinantele Case Copac - locuinte urbane in mijlocul naturii

Placarea peretilor cu gips-carton - etape prezentate pas cu pas ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro