renovat.ro

» » » » » » »


Jgheaburi si burlane din PVC - specificatii, avantaje, dezavantaje, costuri


Odata cu avansul tehnologic, plasticul inlocuieste tot mai multe componente metalice in diferite industrii precum cea a constructiilor. Plasticul este mai ieftin, mai usor si mai rezistent decat metalul astfel ca nu este de mirare ca tot mai multe persoane folosesc diferite materiale si componente din plastic. Daca in urma cu ceva timp, jgheaburile si burlanele din tabla erau cele mai populare, astazi sistemele de colectare a apei pluviale din plastic sunt prima optiune pentru tot mai multe persoane.

Jgheab din plastic
Jgheaburi si burlane din PVC - specificatii, avantaje, dezavantaje, costuri

Galerie poze
  • Jgheab din plastic
  • Jgheab lung din plastic
  • Jgheab negru din plastic
  • Jgheaburi din plastic
Galerie poze
  • Jgheaburi maro din plastic
  • Jgheaburi si burlane albe din plastic
  • Montare burlan din plastic
  • Montare carlige jgheaburi
  • Montare jgheab
  • Montare jgheaburi si burlane din plastic
  • Jgheaburi si burlane semirotunde PVC culoare alba
  • Sistem patratic jgheaburi si burlane
  • Jgheaburile din PVC sunt durabile nefiind supuse coroziunii
  • Fixare burlan pe perete cu ajutorul colierelor





Componentele unui sistem de colectare a apei pluviale

Sistemele de colectare a apei pluviale au aceleasi elemente indiferent de materialele din care sunt facute. Pe acoperis exista jgheaburi care sunt fixate cu ajutorul unor carlige sau coliere. Pe langa jgheaburi sunt necesare si colturile interioare si exterioare care asigura functionalitatea sistemului de colectare dar care au si un rol decorativ.

Recomandare: Sisteme de scurgere - jgheaburi si burlane decorative pe care le puteti face si pentru casa voastra

Legatura dintre jgheaburi si burlane se face cu ajutorul unor colectoare si mufe care se fixeaza etans pe jgheaburi, iar burlanele se prin de zid cu suruburi si coliere. Un element special este sita de protectie care previne colmatarea jgheaburilor si burlanelor cu frunze sau crengi. Pentru a preveni blocarea sistemului de colectare va trebui sa curatati sitele de protectie cel putin de doua ori pe an. De asemenea pentru a evita deteriorarea sistemului de colectare, este important sa verificati jgheaburile si burlanele periodic pentru a identifica eventualele probleme.

Avantajele utilizarii unor jgheaburi si burlane din plastic

Jgheaburile si burlanele din plastic au anumite avantaje fata de cele facute din tabla, cele mai importante dintre aceastea fiind:

-    Nivelul de izolatie fonica a burlanelor din plastic este mult mai bun decat al celor din metal, zgomotul putand avea un nivel de doar 27 dB;

Iata si: Burlane si jgheaburi - ce tipuri si modele de sisteme pluviale exista si cum le alegem pe cele potrivite

-    Tevile de plastic nu sunt supuse coroziunii si ruginii astfel ca au o durata mai lunga de viata

-    Greutatea redusa a plasticului face ca acoperisul sa fie mai usor, reducand astfel greutatea totala care apasa pe ziduri si fundatie;

-    Elementele componente care se deterioreaza se pot inlocui cu usurinta. Atat montarea cat si inlocuirea acestor elemente poate fi facuta si de catre o persoana care nu are o experienta vasta in lucrari de constructii sau instalatii;

-    Plasticul folosit la producerea burlanelor poate rezista la fluctuatii mari de temperatura si la razele UV

-    Costul de achizitie a jgheaburilor si burlanelor din plastic va fi de cel putin doua ori mai mic decat al celor din metal.

Vezi si: 10 idei super tari de sisteme de colectare a apei de ploaie din curte

In plus, alegerea jgheaburilor si burlanelor poate fi facuta fara consultarea unor specialisti daca tineti cont de cateva aspecte precum designul si nuantele acoperisului dar si suprafata si volumul de apa care trebuie colectata. De exemplu, pentru suprafete de cel mult 50 de metri patrati, diametrul jgheaburilor va fi de 100 mm si iar cel al burlanelor de 75 mm, iar pentru o suprafata cuprinsa intre 50 si 100 de metri va trebui sa utilizati jgheaburi cu diametru de 125 mm si burlane de 90 mm.

In ceea ce priveste coloristica, aveti doua optiuni: sa alegeti ca nuantele jgheaburilor si burlanelor sa fie in ton cu acoperisul sau sa creati un contrast scotandu-le in evidenta. Cele mai utilizate nuante pentru jgheaburi si burlane sunt maro si alb, insa puteti opta in functie de culorile acoperisului si a fatadelor si pentru negru, bleumarin sau caramiziu.

Caracteristicile sistemelor de colectare a apei pluviale din plastic

Indiferent de forma acoperisului acesta va avea nevoie de un sistem de colectare a apei de ploaie, insa va trebui sa faceti cu grija toate masuratorile pentru a va asigura ca veti achizitiona componentele cu dimensiunile potrivite si in cantitati suficiente. In primul rand va trebui sa masurati lungimea, latimea si inaltimea casei pentru a putea afla aria totala. Pe langa aceste dimensiuni va trebui sa luati in considerare si forma si complexitatea acoperisului si a constructiei.

Recomandare: Hidroizolatii terase bloc - Infiltratii ploaie

Pentru a va ajuta sa faceti calculele corecta v-am pregatit cateva recomandari de care va trebui sa tineti cont:

-    Distante dintre colierele de prindere a jgheaburilor trebuie sa fie de 50-70 cm. De exemplu daca jgheabul are o lungime de 10 metri atunci veti avea nevoie de aproximativ 20 de coliere de prindere. Pentru jgheaburi mai mari va trebui sa folositi distanta minima recomandata iar pentru cele mai inguste puteti sa lasati o distanta mai amre intre coliere

-    Lungimea standard a unui jgheab este de 3 metri, astfel ca daca ati calculat corect veti sti cate bucatati va trebui sa achizitionati. Luati in considerare si forma cladirii, de exemplu pentru un acoperis in patru ape veti avea nevoie de patru jgheaburi insa la unul mai complex veti folosi mai multe bucati

-    Punctele de colectare se vor stabili cel putin unul la fiecare 10 metri de streasina, daca aria totala a acoperisului nu depaseste 50 de metri patrati

Iata si: Prevenirea infiltrarii apei de ploaie sub tamplaria PVC cu geam termopan

-    Pentru calcularea lungimii burlanelor va trebui sa stiti inaltimea casei. Burlanele pot avea lungimi de 1, 2 sau 3 metri insa va trebui sa luati in calcul si  dimensiunile mufelor sau a coturilor de scurgere

-    Ultimul pas este calcularea numarului de coliere necesare pentru prinderea burlanelor. Acest calcul este mai simplu deoarece veti avea nevoie de un colier la fiecare metru de burlan. Nu uitati sa achizitionati cate un cot de scurgere pentru fiecare burlan. In cazul in care veti colecta apa de ploaie intr-un container atunci nu veti mai avea nevoie de aceste coturi de scurgere.

Degivrarea acoperisului, a jgheaburilor si a burlanelor

Incalzirea acoperisului si a jgheaburilor este folosita pentru a reduce cantitatea de zapada si pentru a preveni formarea dopurilor de gheata care ar putea impiedica colectarea apei de pe acoperis. Un sistem de incalzire a acoperisului si jgheaburilor este format din mai multe cabluri electrice de incalzire care vor topi zapada si gheata care poate afecta sistemul de colectare.

Citeste si: Acoperisuri pentru case - Modele si Materiale

Desi costul unui astfel de sistem nu este mic, tot mai multi proprietari incep sa le foloseasca pe timpul iernii. Pentru a reduce costurile, unele persoane folosesc cablurile doar pentru acoperis insa acest lucru poate duce la blocarea burlanelor cu gheata, apa topita ajungand pe peretii caselor. Datorita faptului ca aceste cabluri sunt conectate la reteaua electrica, instalarea lor va trebui facuta de firme cu o buna expertiza in astfel de lucrari.

Cei mai importanti producatori europeni de jgeaburi si burlane din plastic

Pentru a va asigura ca achizitionati burlane si jgheaburi de calitate va trebui sa alegeti producatori cunoscuti la nivel european sau national. Cei mai importanti producatori europeni de jgheaburi si burlane din plastic sunt:

1.    Docke - calitate germana la preturi rezonabile

Produsele Docke au pretul accesibile si o calitate excelenta de care vor fi multumiti chiar si cei mai pretentiosi clienti. Desigur pretul final depinde de dimensiunile si de forma casei si a acoperisului, insa producatorul german are produse atat pentru bugetele mai reduse cat si pentru cele mai generoase. Din nefericire la noi pe piata se pare ca inca nu au ajuns. Poate pe viitor vor fi prezenti si la noi in tara printr-o reprezentanta sau in magazinele de profil.

Vezi si: De ce ploua prin acoperis? Identificarea problemei

2. Din acest clasament nu putea sa lipseasca producatorul Marley, care ofera produse foarte bune in special pentru persoanele care cauta designuri originale dar care sunt dispusi sa si plateasca sume considerabile pentru acestea. Totusi nu are rost sa platiti sume mari de bani pe jgheaburi si burlane cu designuri simple doar pentru ca sunt produse de o anumita firma.

3. Galeco -producatorul polonez de sisteme de evacuare a apei pluviale Galeco vine cu o inovatie si anume introduce sistemele de jgheaburi patratice, pe langa cele semirotunde existente deja in oferta sa. Forma eleganta si moderna face din noul jgheab patratic un element care se adapteaza celor mai moderne tendinte in constructii. Acest profil adanc si lat pe langa faptul ca se adapteaza la conceptiile de constructii moderne , asigura o eficienta sportita sistemului. Mai mult de atat poate fi echipat suplimentar cu sistem de cabluri pentru incalzire care va impedica depunerea zapezii si a ghetii dar si inghetarea apei in jgheaburi si burlane,

Producatorul mentioneaza ca sistemul de jgheaburi Galeco PVC2 135/70x80 se utilizeaza pentru casele de familie, cladirile rezidentiale si industriale de mica dimensiune, jgheabul patratic fiind mult mai eficient decat cele cu profil rotund 135 mm.

Vezi si: Izolatie acoperis mansarda - Etapele realizarii acestei operatiuni

Tot la acest producator putem gasi o sulutie inovatoare si anume sistemul Galeco HIDDEN GUTTER, jgheaburi ascunse, dedicata pentru instalarea in sistemele de incalzire ale cladirilor care nu sunt prevazute cu sistem traditional de jgheab,
Prin aceasta solutie de ascundere a jgheabului si burlanului in corpul cladirii chiar si cele mai moderne proiecte pot fi realizate fara montarea traditionala a conductelor la exteriorul elevatiei.

Un alt punct forte este faptul ca montajul nu necesita utilizarea uneltelor speciale, facand posibila instalarea chiar si de un neprofesionist. Sistemul de imbinare single click este cel care ajuta enorm.


4 . Regenau de la Devorex ( Bulgaria)

Acest sistem este un produs de top proiectat si dezvoltat in EU. Este un sistem de jgheaburi si burlane care imbina cele mai recente  tehnologii  de  polimeri  si  solutii  de  proiectare  de  ultima  generatie, avand astfel o serie de avantaje, in comparatie cu alte produse similare.

Iata si: Termoizolatia acoperisului - reguli, eficienta, care este structura unui acoperis izolat corect

Puncte forte ale acestui sistem:  

Capacitatile eficiente de drenaj: garniturile de etansare din silicon, izoleaza perfect fiecare element de imbinare contribuind la capacitati de drenaj foarte eficiente ale sistemului.
 
Coltarul reglabil cu ajutorul lui sistemul este pretabiil la acoperisurile cu un design personalizat.

Reliable, "double-t" bracket construction :Carligul de incredere "DUBLU-T" permite produsului sa suporte o greutate foarte mare.

5. Valrom - sisteme de colectare a apei pluviale

Nu puteam incheia lista de producatori fara sa mentionam si produsele de la Valrom. Chiar daca paleta de culori disponibile nu este atat de larga precum la competitorii sai Valrom pune la dispozitie sisteme complete de colectare si evacuare a apei pluviale, inclusiv camine pluviale din PVC cu canale colectare ape pluviale din PP. Un alt avantaj este ca produsele acestuia pe langa faptul ca sunt calitative po fi gasite in mai toate magazinele romanesti de profil, existand mereu pe stocul acestora.

Citeste si: Tipuri de materiale pentru acoperis - TOT ce trebuie sa stii cand vrei sa iti faci casa

Calculul suprafetei  efective de drenaj - S poate fi calculat folosind formula:

S = (W+H/2)L  unde:
W � este distanta orizontala de la marginea
acoperisului la proiectia crestei;
H - inaltimea acoperisului;
L - lungimea acoperisului.

Concluzionand, atunci cand luati in considerare achizitia elementelor componente ale unui sistem de colectare a apei pluviale va trebui sa tineti cont atat de firma producatoare cat si de dimensiunile si forma casei si a acoperisului. Masurati si calculati cu grija si achizitionati burlane cu nuante si designuri care sa se potriveasca cu amenajarea exterioara a casei.


Recomandari articole: jgheaburi, burlane, degivrare burlane, degivrare jgheaburi, sisteme pluviale, colectare apa de ploaie,

‹‹ Proiect casa din lemn cu mansarda. Are 55 mp, 2 dormitoare si 2 bai - Iata imaginile si proiectul

Casa din lemn de 51 mp cu mansarda - Suficienta pentru o familie mica ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro