renovat.ro

» » » »


Lacramioarele - Cultivarea, inmultirea si obtinerea unei culturi fortate


Lacramioarele, margaritarul, dumbraviara, clopotei sau Convallaria dupa denumirea stiintifica, sunt iubite pentru florile mici asemanatoare unor clopotei albi sau roz, gingasi, parfumati. Apar primavara devreme prin aprilie -mai cand ne incanta cu mirosul lor deosebit. In ultimii ani au fost lasate deoparte si se gasesc din ce in ce mai rar prin gradinile noastre ceea ce este chiar pacat, pentru ca sunt flori usor de cultivat si de intretinut.

Convallaria majalis lacramioare de gradina
Lacramioarele - Cultivarea, inmultirea si obtinerea unei culturi fortate

Galerie poze
  • Convallaria majalis  lacramioare de gradina
Galerie poze

In pamant planta are tulpini subterane din care pornesc florile si frunzele. Florile se formeaza doar din mugurii de pe rizomii de 3 ani.
Inmultirea lacramioarelor se face prin despartirea rizomilor, in lunile august -  septembrie. Acestia se planteaza la distanta de 20-25 cm intre randuri si 8-10 cm pe rand, in santuri adanci de 3-5 cm. Lacramioarele iubesc locurile cu semiumbra si mai umede.

Pentru a se obtine flori timpurii in gradina , adica in luna aprilie , straturile cultiva se acopera incepand cu luna martie cu rame de geam, sau tunel cu folie de plastic. Acelasi procedeu se practica si pentru lalele, narcise, zambile si alte flori de primavara.

Cu siguranta ati mai auzit termenul de cultura fortata. Aceasta tehnica se foloseste in vederea producerii de flori timpurii.

Pentru o cultura fortata de lacramioare procedam in felul urmator:

Toamna , dintr-o cultura de lacramioare din gradina, se scot cativa rizomi din pamant si se aleg cei floriferi (adica cei vechi de 3 ani - daca nu stiti care sunt acestia , sunt simplu de recunoscut pentru ca au muguri mai grosi si varf rotunjit).

Se aseaza in nisip , in straturi,timp de 2 luni intr-o incapere racoroasa cu temperatura de 3-5 grade. In decembrie se scot rizomii , li se mai scurteaza din radacini si se planteaza intr-un amestec de nisip, rumegus sau muschi) in pozitie verticala , cu varful afara, in ladite sau ghivece ( cam 10 bucati la un ghiveci mai mare).

Se tin la caldura de 20 -25 de grade timp de 10 zile si in intuneric. Atunci cand lastarii au ajuns la 10-15 centimetri inaltime , se creste temperatura la 30 de grade, iar plantele se expun putin cate putin la lumina pentru a se obisnui cu conditiile exterioare. Dupa ce apar florile temperatura se va scadea cu cateva grade , insa treptat. Florile taiate rezista in vaze timp de 8-10 zile.


Recomandari articole: flori de gradina, amenajari gradini,

‹‹ Amenajarea unui apartament modern cu o camera - stiluri diferite de design

30 de modele de tavane false si scafe din rigips - inspiratie in imagini ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro