renovat.ro

» » » » » » »


Lavanda - o planta minune, nepretentioasa pe care trebuie sa o ai in gradina. GHID de plantare, ingrijire, inmultire si


Lavanda (Lavandula angustifolia) este o planta perena cu inaltime redusa, originara din zonele europene cu clima mediteraneana, dar si din India sau Insulele Canare. Cunoscuta din cele mai vechi timpuri datorita calitatilor sale aromatice, in prezent este cultivata pe scara mare in scopul utilizarii in industria parfumurilor dar si in industria farmaceutica.

Cand infloreste lavanda
Lavanda - o planta minune, nepretentioasa pe care trebuie sa o ai in gradina. GHID de plantare, ingrijire, inmultire si

Galerie poze
  • Cand infloreste lavanda
  • Cultura lavanda
  • Cand se planteaza lavanda
  • Butasi lavanda
Galerie poze

In spatii mai mici, lavanda se utilizeaza in scop decorative fie ca planta de interior, in ghiveci, cat si ca planta decorativa sau pentru borduri florale. Specia s-a diversificat prin crearea hibrizilor: "lavandula hibrida", "lavandula stoechas" si "lavandula intermedia".


Cum arata lavanda


Aspect exterior Lavanda este o planta cu inaltime maxima de 35-40cm si are forma unui arbust pitic, bogat ramificat pe o tulpina lemnoasa. Pe tulpina cresc numeroase frunze inguste (de unde si numele) cu aspect liniar, de culoare gri verzui, dispuse pe toata suprafata tulpinii semilemnoase. Florile foarte parfumate se dezvolta in partea superioara a fiecarei ramuri, avand forma de spic; au petale mici de culoare albastru-violet. Florile hibrizilor pot avea si culoare roz-violet, roz, alba sau lila. Ramificatiile tufei la maturitate, dupa 3 ani, poate ajunge la diametrul de 20-25cm.


Citeste si: Gazonul - sfaturi intretinere si ingrijire pentru o gradina perfecta


Lavanda - Plantare si ingrijire


Lavanda (Lavandula angustifolia) se inmulteste prin seminte sau prin butasi. Inmultirea prin seminte este mai dificila, deoarece necesita conditii de dezvoltare bine controlate in privinta umiditatii solului, a temperaturii ambientale si calitatea solului. Inmultirea prin butasi este mai rapida si la indemana profanilor. Se taie tulpini tinere, care nu au ajuns in stadiul de semilemnificare, amplasandu-se in ghivece sau alte recipiente cu pamant fertil cu buna drenare, infigandu-se la adancimea de 3-4 cm in sol. Pamantul se mentine cu umiditate ridicata, fara sa balteasca apa sau sa se ude in exces.


Pentru inradacinare rapida este bine sa se elimine de pe tulpinita frunzele, astfel incat planta sa isi canalizeze puterea in crearea radacinii. Se uda moderat, in prima saptamana zilnic dar prin pulverizare cu apa. Inradacinarea se realizeaza in timp relativ indelungat. Procesul de inradacinare este posibil si la tulpinitele semilemnificate, dar se produce in timp mult mai indelungat.


Vezi si: Petunii pline de flori - Sfaturi cultivare, ingrijire si inmultire


Dupa ce inradacinarea s-a produs, transplantarea in gradina se realizeaza cu grija, fara a indeparta stratul de pamant de pe radacina firava. Transplantarea se realizeaza primavara in lunile mai-iunie sau toamna in septembrie-octombrie tasandu-se bine pamantul in jurul tulpinitei. Se uda numai in primul an, daca dupa plantare urmeaza o perioada de seceta . In anii urmatori nu este necesara udarea.


Spatiul adecvat bunei dezvoltari a plantei in aer liber trebuie sa intruneasca o serie de calitati: zona sa fie ferita de curenti puternici de aer; sa fie o zona luminoasa, bine scaldata de soare; solul sa fie moderat fertil, reavan si bine drenat.


Recomandare: Petunii pline de flori - Sfaturi cultivare, ingrijire si inmultire


Plantarea butasilor se face la distante de 20-25 cm, astfel incat sa fie posibila tunderea plantei o data pe an. In cazul in care doriti sa cultivati lavanda pe suprafata mai mare de teren, nu doar ca planta decorativa, atunci plantati butasii in randuri cu distante de 25-30cm intre ele, in scopul indepartarii buruienilor, iar intre plante este potrivita distanta de 20-25 cm astfel ca in timp sa se formeze o coroana bogata in ramuri si implicit flori.


Tunderea lavandei se realizeaza primavara, in lunile aprilie-mai cand nu mai apare pericol de inghet, incepand cu al doilea an de viata. Se indeparteaza lastarii vechi, cei afectati de inghet pe timp de iarna, cei care s-au rupt din diferite motive tulpinile se scurteaza cu 1/2 pana la 1/3 din inaltime (sub inflorescente).


Vezi si: Catina rosie -tot ce trebuie sa stii despre plantare, ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Aceasta operatiune are drept scop curatarea plantei si stimularea ramificarii tulpinilor. Daca planta se tunde devreme indepartandu-se doar tijele florale in vederea recoltarii, lavanda va inflori din nou, dar in proportie de 25-30% prin comparatie cu prima inflorire anuala.


Lavanda in ghiveci


Cresterea lavandei in ghiveci ca planta de interior se realizeaza destul de usor. Este bine sa amplasati ghiveciul in zone luminoase, udati planta cu moderatie o data la 10-12 zile si indepartati apa in exces care ramane in farfurioara de sub ghiveci. Lavanda nu prefera umiditatea in exces nici ca planta de interior, nici in gradina.


Vezi si: Trandafiri pitici la ghiveci - ingrijire, udare, taiere, inmultire, combatere boli si daunatori


Boli si daunatori


Lavanda poate fi atacata de "putregaiul cenusiu", boala care afecteaza in special frunzele si florile innegrindu-le; o alta boala este "fainarea" care se caracterizeaza prin aparitia pe frunze a unei pulberi fine. Se stropeste cu substante fungicide specifice (Topsin 70P.U. 0,1%, Bravo 500S.C. 0,4%, solutii bogate in cupru) achizitionate din comert, pastrandu-se proportia de diluare precizata pe ambalaj. Ca daunatori, planta poate fi atacata de "lacuste" si "gandacul de rozmarin".Recomandari articole: lavanda, ingrijire, inmultirea plantelor, plantare, boli si daunatori la plante, flori de vara, flori de gradina,

‹‹ 28 de idei pentru amenajarea unui dormitor pentru doua surioare

Pro sau nu termoficarii pe orizontala ? ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro