renovat.ro

» » »


Legea lui Arhimede


Un corp scufundat intr-un lichid este impins de jos in sus cu o forta egala cu greutatea volumului de lichid deslocuit.

Legea lui Arhimede
Legea lui Arhimede

Galerie poze
  • Legea lui Arhimede
Galerie poze

Istoria ne spune ca aceasta lege a descoperit-o Arhimede in timp ce facea baie. Este posibil, cert este ca aceasta lege a fizicii este intalnita foarte mult in mestereala de zi cu zi.

Primul exemplu este nivela cu bula de aer, sau mai popular, bolobocul iar in unele zone poloboc. In boloboc, avem un tub de sticla umplut cu apa, dar nu complet. Este lasat putin aer. Acest aer este tocmai corpul scufundat in lichid din legea lui Arhimede. Tubul nu este perfect drept. El are o "burta" la mijloc. Aceasta face ca, in pozitie perfect orizontala, bula de aer sa se ridice in centru tubului, conform legii lui Arhimede. Fata de suprafata interioara a tubului, forta verticala care impinge bula de aer, se decompune intr-una paralela cu tubul si in alta perpendiculara pe tub. Astfel, bula este impinsa catre centrul tubului atunci cand bolobocul este perfect drept. Daca el este inclinat, forta de impingere este perpendiculara pe tub si bula va ramane la o distanta semnificativa fata de centrul tubului

Un alt exemplu frumos este cel al metodei de aerisire a caloriferelor. Si aici se foloseste faptul ca aerul se ridica in partea de sus a caloriferului unde este montat si aerisitorul. Corpul scunfundat in lichid este aerul care este impins de jos in sus si eliberat prin aerisitor.

Oricum, legea lui Arhimede este valabila intr-un camp gravitational. Daca incercam sa verificam aceasta lege in camp gravitational zero vom observa "cu surprindere" ca nu mai este valabila pentru ca acolo notiunea de greutate nu isi mai are sens! Asa dar, doar cand legea lui Newton confirma prezenta unui camp gravitational putem vorbi de greutatea unui corp si in consecinta de aplicarea legii lui Arhimede.

Se fii mester! Devine mai usor ...

Comentariu: Un pic cam neexplicit, dar bun!
Raspuns: Pentru o ilustrare mai explicita a legii lui Arhimede, va recomandam urmatorul videoclip:
Recomandari articole: DIY,

‹‹ Legea lui Ohm in instalatii electrice

Legea lui Newton ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro