Legea lui Newton
Intre doua corpuri se exercita o forta de atractie proportionala cu produsul dintre masele celor doua corpuri si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele.

Am enuntat mai sus legea lui Newton, cunoscuta indeosebi ca legea atractiei gravitationale. Exemplul clasic al marului care a cazut in capul lui Newton este poate cel mai hazliu si cel pe care ni-l aducem aminte cu drag mereu de la orele de fizica.
Dar, in activitatea de mestereala de zi cu zi, avem multe exemple de aplicare a acestei legi de baza a fizicii la diferite unelte.
Cel mai cunoscut exemplu este firul cu plumb, folosit la a trasa linia verticala pe un zid. De o sfoara impregnata cu praf de creta, este legat la un capat un corp de plumb. Cand pozitia sforii se stabilizeaza, se trage de ea ca de coarda unei harpe pentru a lasa urma de praf de creta pe zid.
Un alt exemplu este autocalibrarea bolobocului cu laser in cazul unei deviatii de la verticala de maxim 5 grade. De fapt, in interiorul aparatului, LED-ul laser este fixat de un mini-pendul. Daca "clopotul" se inclina, pendulul se orienteaza catre verticala calibrand bolobocul.
Vezi si aplicatiile legii lui Arhimede in lucrarile de constructii si amenajari.
Ca sa intelegem ca aceasta lege este "naturala" pe Pamant si un pic "altfel" in spatiu, o imagine din statia orbitala ISS ne va face sa intelegem de fapt insemnatatea legii atractiei gravitationale. In spatiu, pentru ca statia se roteste fata de Pamant apare in plus si forta centrifuga, cu sens opus fortei gravitationale. Astfel, este creat un mediu cu gravitatie 0! Si in acest caz, activitatile zilnice se desfasoara un pic altfel...sa-i urmarim!
Recomandari articole: DIY, scule si unelte,
De ce se aude zgomot in clorifere? ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!