renovat.ro

» » » »


Legea lui Ohm in instalatii electrice


Intensitatea curentului ce strabate un fir metalic este direct proportionala cu tensiunea aplicata la capetele acestuia si invers proportionala cu rezistenta electrica a firului.

Legea lui Ohm
Legea lui Ohm in instalatii electrice

Galerie poze
  • Legea lui Ohm
Galerie poze

O aplicatie clasica a legii lui Ohm in aparatura de masura este ampermetrul analogic. Acesta este de fapt un voltmetru care masoara tensiunea de la capetele unei sarme de nichelina calibrate. Cu cat creste curentul care strabate sarma, va creste si tensiunea la capetele acesteia.

O aplicare a legii lui Ohm combinata cu legea lui Joule in cazul protectiei instalatiilor electrice este siguranta fuzibila. Siguranta fuzibila este folosita in instalatiile electrice pentru protectia aparatelor conectate. Este o sarma calibrata cu rezistenta foarte mica si care in conditii normale de functionare nu se incalzeste.

Cand se aprinde un bec in camera, cu o aproximare foarte buna, prin siguranta trece un curent egal cu tensiunea de alimentare supra rezistenta becului (fata de rezistenta becului, rezistenta sigurantei este neglijabila). Becul are o rezistenta electrica destul de mare. Daca apare un scurtcircuit in fasungul becului, toata tensiunea va cadea doar pe siguranta. Avand o rezistenta foarte mica va rezulta un curent foarte mare. Curentul foarte mare, conform legii lui Joule, determina o incalzire puternica a firului metalic ducand la topirea lui. Astfel circuitul se intrerupe.

O alta aplicare a legii lui Ohm este calculul grosimii conductorilor pentru traseele instalatiilor electrice. In functie de lungimea traseului necesar in cladiri si in functie de curentul ce va strabate aceste fire, se dimensioneaza grosimea conductorului. Astfel, cu cat creste necesarul de curent si lungimea se mareste grosimea conductorului pentru a avea o rezistenta mai mica. Acest lucru este necesar pentru a preveni incalzirea (conform legii lui Joule) si pentru a avea o cadere de tensiune cat mai mica pe fire (conform legii lui Ohm).

Si ca sa incheiem si cu o gluma, mai exista aplicarea legii lui "Om" cu versiune mioritica! " Fii om cu mine sa fiu om cu tine ! "


Recomandari articole: instalatii electrice, DIY,

‹‹ Legea lui Joule aplicata in aparatura electrocasnica

Legea lui Arhimede ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro