renovat.ro

» » » » » » »


Liliacul - arbust ornamental parfumat , frumos , rezistent - AFLA cum se inmulteste


Liliacul este una dintre florile de gradina cele mai populare in tara noastra. Este o planta cunoscuta inca din Evul Mediu, cand era considerata o floare speciala, care insotea temerarii in calatorii calauzindu-le pasii spre tinta; a reprezentat una dintre florile ce au parfumat iatacurile domnitelor din Bizant.

Liliac cu flori batute culoare mov
Liliacul - arbust ornamental parfumat , frumos , rezistent - AFLA cum se inmulteste

Galerie poze
  • Liliac cu flori batute culoare mov
  • Floare mov simpla de liliac
  • Arbust de liliac in gradina
  • Arbust ornamental Syringa Vulgaris liliac cu flori mov
Galerie poze
  • Flori albe de liliac
  • Gard viu din liliac mov
  • Liliac flori roz soi Syringa Maidens
  • Gard beton gradina cu liliac catarator

Datorita parfumului suav este frecvent intalnit in gradinile sau parcurile europene dar si din America sau Asia. Este cunoscut in aproximativ 500 de specii cu nuante si parfumuri delicate. creste in mod natural formand tufe dese, in zonele de dealuri sau lunci, dar este cultivat si in gradini sau parcuri.

Recomandare: Bumbisori, paralute, banutei - ingrijire si inmultire

Plantarea si ingrijirea liliacului

Liliacul (Syringa vulgaris) este un arbust cu radacina firoasa, lemnoasa si tulpina lemnoasa, caruia ii plac spatiile semiumbroase. Ramurile sale lemnoase, cu grosime de 6-7cm la baza cand ajunge la maturitate, se subtiaza spre varf si se ramifica purtand ciorchinii de floare bogati inconjurati de frunze in forma de inima. Florile au petale simple sau duble, fiind grupate in penicule de 18-20 cm lungime. Culoarea florilor poate fi alba, lila, mov sau roz si au un parfum deosebit.
Se planteaza primavara in gradina sau in curti astfel incat cel putin 6 ore pe zi sa aiba lumina puternica. Solul trebuie bine afanat, iar radacina se aseaza la o adancime de 20-25 cm si se uda abundent.

Recomandare:  Arbusti decorativi cu flori pentru gradini insorite

Daca la inceput este un lastar, cunoaste o evolutie spectaculoasa in laterala si in inaltime, ajungand si la 4-5 m inaltime in 2-3 ani. De aceea cand se planteaza lastarii se lasa cel putin 2 m intre ei sa aiba spatiu de crestere. Dupa udarea abundenta de dupa plantare nu necesita ingrijire speciala. Doar in conditiile de canicula este recomandat sa se ude seara, la 3-4 zile. Este o planta rezistenta care odata ce s-a prins in noul sol, ramane permanent in acel loc fara sa fie afectat de gerul iernii.

Recomandare: Fluturasi, cosmos - ingrijire si inmultire

Liliacul infloreste in lunile mai-iunie dupa care decoreaza gradina cu frunzisul sau bogat si verde pana in octombrie. O data la 2 ani este bine sa taiati lastarii ce rasar din radacina pentru a da o forma frumoasa tufei. Tot primavara, martie-aprilie poate fi tunsa coroana pentru a-i da un aspect ordonat, rotunjit. Liliacul rezista in gradina in conditii bune de umiditate, lumina si sol afanat chiar si 20 de ani, fiind una dintre cele mai longevive flori.

Recomandare: Coroana Imperiala a Pastelui - ingrijire si inmultire

Inmultirea liliacului

Liliacul se poate inmulti prin butasi de radacina, marcotaj prin musuroire sau prin drajoni, iar soiurile valoroase se inmultesc prin altoire. Se poate inmulti si prin seminte dar este un proces indelungat.

Inmultirea prin butasi se realizeaza primavara devreme, lunile martie sau inceputul lui aprilie sau toamna in septembrie, cand se scoate unul sau mai multi lastari din jurul tulpinii de baza astfel incat sa aiba cel putin 15-20 cm de radacina. Se amplaseaza in sol in zona proaspat afanata si se uda din belsug. Se poate uda dupa 3-4 zile in conditiile de seceta daca solul nu are apa suficienta.

Recomandare: Cresterea si inmultirea panselutelor

Inmultirea prin drajoni este mai simpla. Drajonii sunt radacinile lemnoase care se intind in jurul plantei dupa cel putin 2 ani. Din acestia se dezvolta lastari tineri la distante de 25-60 cm de tulpina adulta. Daca doriti sa extindeti liliacul in aceeasi zona a gradinii, nu taiati acei lastari ce se vor dezvolta in anii urmatori devenind purtatori de ramuri si flori.

Pentru marcotaj se va face un musuroi peste ramurile crescute la baza plantei. Inainte de marcotare, plantele tinere se vor taia scurt cam 20-30 centimetri de la sol, deoarece taierea stimuleaza ramificarea plantei de la baza.

Recomandare: Caldaruse sau columbine - ingrijire si inmultire

Cum se altoieste liliacul ?

Altoirea arbustului de liliac se face ca la pomii fructiferi, primavara prin altoire in copulatie sau in despicatura sau vara , in august prin metoda altoirii in ochi dormind. Ca si  portaltoi se pot folosi puieti de liliac obisnuit salbatic sau puieti de lemn cainesc ( Ligustrum).

Pentru obtinerea puietilor de portaltoi de liliac, semanatul se face pe un strat, in santulete adanci de 1-1.5 cm , toamna sau primavara din luna ianuarie samanata se stratifica in nisip). Santurile se se vor acoperi cu pamant de padure sau cu pamant amestecat cu nisip.

Recomandare: Bujori de gradina - ingrijire, inmultire, plantare

Arbustul liliac se poate forma fie ca tufa , fie cu un trunchi de 1.20-1.40 metri si coroana. Pentru formarea lui ca tufa, altoiul se trebuie aplicat la baza puietului portaltoi ( la colet), folosind metoda altoirii in ochi, iar pentru formarea lui ca si arbust cu trunchi , altoiul trebuie aplicat la inaltimea de 1-1.30 m, folosind metoda in despicatura sau in copulatie.

Pe un arbust mai in varsta se pot altoi mai multe soiuri de liliac cu flori colorate diferit. Pentru acest caz se va  aplica metoda altoirii laterale sub coaja in T ( cam in jurul datei de 10 septembrie). Ca altoi se va folosi un lastar cu 2-3 muguri, care se fasoneaza la baza sub forma de pana. Pe portaltoi se face o taietura in forma de T ( ca la altoirea in ochi), in care se introduce altoiul. La urma, portiunea altoita se unge cu ceara de altoit , mastic si se leaga cu banda izolatoare elastica .

Recomandare: Petunii - cultivare, ingrijire si inmultire

Atunci cand se recolteaza flori de liliac , pentru pastrarea lor in vaze, acestea trebuie taiate cu coada cat mai scurta, pentru ca liliacul infloreste pe ramurile de un an si anume pe mugurii terminali sau din imediata apropiere a acestora. Atunci cand florile se vor taia cu coada mai lunga in anul urmator inflorirea va fi deranjata.

Bolile ce pot ataca floarea liliac

Floarea de liliac este sensibila la arsura bacteriana - Pseudomonas syringae - o bacterioza a carei tratament consta in aplicarea de produse cuprice, sau produse precum: Aliette si Kasumin 2L

Recomandare: Flori de primavara de gradina

Florile de liliac mai pot fi atacate de mana liliacului - Phytophthora syringae - care se poate trata cu Ridomil Gold Mz, Equation Pro, Curzate, Pergado, Ortiva

Fainarea liliacului
- Micrisphera lonicerae - ataca deseori liliacul si poate fi combatuta cu : Topas, Ortiva, Thiovit jet, Impact, Cyflamid , Toledo, Falcon, Mystic Combi, Bumper etc.

Putregaiul cenusiu - Botrytis cinerea - poate aparea la acest arbust si caz in care se aplica un tratament pe baza de fungicide precum: Teldor 500SC, Pyrus 400 SC, Switch

Recomandare: Begonia - ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Curiozitati

In fiecare an in New York, in localitatea Rochester, se organizeaza cel mai mare festival al florii de liliac. Festivitatea are loc in lunile aprilie-mai, cu durata de doua saptamani. La acest festival participa gradinari si/sau horticultori din intreaga lume cu varietati diferite de liliac. Liliacul este recunoscut pentru parfumul sau, motiv pentru care se utilizeaza in industria parfumurilor de peste 150 de ani.

Recomandare: Vezi si alte flori de gradina


Recomandari articole: liliac, boli si daunatori la plante, arbusti ornamentali, inmultirea plantelor, amenajare curte si gradina,

‹‹ Carciumaresele - sfaturi practice pentru plantarea si ingriirea lor

Casute de gradina din lemn pentru copii mereu bucurosi ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro